Urzica (Urtica Dioica)

Urzica (Urtica Dioica)

Urzica (Urtica Dioica)

  • Se poate spune despre urzica ca este una din plantele minune cu care natura ne-a inzestrat. Aceasta este renumita datorita proprietatilor sale astringente, tonice,  expectorante, anti-inflamatoare si diuretice, continand de asemenea si o sursa importanta de beta-caroten, vitamina A, C si E, fier, calciu, fosfati si minerale. Toate aceste calitati o recomanda ca un remediu puternic împotriva conditiilor hepatice, reumatice sau artritice, precum si ca adjuvant in tratarea alergiilor, anemiei si bolilor de rinichi.

Denumire stiintifica: Urtica Dioica
Familia: Urticaceae
Specia: Urtica Dioica L. - Urzica
Denumiri populare: urzica mare, urzica de padure, urzica

Descriere

Din punct de vedere istoric, se pare ca urzica (Urtica Dioica) a fost folosit înca din preistorie. In Danemarca, un tesut al acestei plante a fost gasit intr-un mormant, datând din epoca bronzului. Exista dovezi ca, în epoca neolitica, tulpina urzicii a fost utilizata pentru a face sfoara. De asemenea, este un fapt cunoscut ca trupele romane ale lui Cezar au adus urzica din Anglia. Aceasta a fost utilizata si în industria textila, de exemplu:  uniformele armatei germane în timpul primului razboi mondial au fost facute din urzica.

Proprietati si beneficii

Urzica contine un numar mare de aminoacizi, substante glucidice, amine, steroli, acid pantotenic, acid linolenic, acid linoleic, acid palmitic, acid succinic, acetilcholina, clorofila, xantofila, violaxantina, acid formic, acetofenona, ulei volatil, substante grase, sitosterols, acid acetic, acid folic, chlorophyl 0.3 - 0.8, protoporphyrine si coproporfirina . De asemenea, contine vitaminele C, B2 si K, beta-caroten, Ca, Mg, Fe, fosfati, etc. Din cauza acestor compusi, planta are proprietati anti-anemice, anti-diabetice, hemostatice si diuretice; scade glucoza in sange, actioneaza împotriva viermilor intestinali, este tonic capilar, stimuleaza metabolismul, etc.

Poate ca cea mai bine cunoscuta proprietate a urzicii este ca inteapa si ustura. Se spune ca, daca nu ar fi fost asa, planta nu ar fi rezistat in timp. Ca o chestiune de fapt, preotul elvetian Kunzle, ne spune ca urzica ar fi fost distrusa de insectele si animale din prezent, daca nu ar fi avut aceasta proprietate. Cu toate acestea, medicina populara a dovedit utilitatea acestei proprietati: o frunza proaspata de urzica asezata pe piele, si mai ales pe zona rinichilor (o practica numit urticarie) induce o senzatie de usturimr si de arsura, insa rezulatatul este usurarea durerile reumatice profunde.

Modalitati de administrare

Ceaiul de urzica: vindeca boli si inflamatii ale sistemului urinar, retentia urinara patologica, scade nivelul glicemiei si are un efect laxativ usor. Acesta poate fi, de asemenea, de mare ajutor pentru cei care sufera de diabet, deoarece duce la scaderea zaharului din sange si, implicit, a nivelului glicemic. Este util în eliminarea virusilor si bacteriilor. Ceaiul se poate prepara prin inmuierea unor frunze proaspete in apa fiarta - ceasta metoda permite pastrarea substantelor active. Tratamentul este recomandat pe o durata de mai multe saptamani.

Infuzia de urzica: spalandu-va scalpul cu infuzie de urzica (frunze sau radacini) va va ajuta la regenerarea, creasterea si îngrosarea parului. Pentru a pregati infuzia trebuie sa zdrobiti bine 60 g amestec de urzici, cu doua cesti jumatate de apa. Amestecul se fierbe putin, si apoi acoperit timp de 10 minute. Acesta poate fi consumat fie cald sau rece.

Tinctura de urzica: elimina matreata si lasa parul matasos. Mai mult decat atat, aceasta întareste si contribuie la revitalizarea parului. Preparare: lasati la macerat -o jumatate de litru de alcool 6-7 frunze proaspete de urzica sau 2 linguri de frunze uscate, timp de zece zile. Amestecul este apoi utilizat pentru a masa usor radacina firelor de par.

Sucul de urzici: pentru hipertensiune arteriala bea o jumatate de pahar înainte de mesele cele mai importante. In caz de insuficienta renala, un pahar de suc de urzica pe zi ar trebui sa fie consumat in fiecare dimineata pe stomacul gol, iar dieta ar trebui sa dureze aproximativ 20-30 zile. In caz de anemie si demineralizare – consuma 1-2 pahare de suc de urzica pe zi timp de doua saptamâni. Preparare: aduna frunze si tulpini de urzica si piseaza-le in storcatorul de fructe. Pasta este apoi filtrata, iar sucul rezultat este pastrat la rece în frigider, în sticle inchise la culoare.

Pudra de radacina de urzica: urmati un tratament de 60 zile daca aveti un sistem imunitar slabit sau parul uscat. Tratamentul consta in administrarea unei jumatati de lingurita de pulbere de radacina de trei ori pe zi pe stomacul gol. Preparare: radacinile de urzica sunt uscate si zdrobite in particule fine folosind o râsnita electrica de cafea. Urzica ajuta la consolidarea sistemului imunitar si anihileaza predispozitia spre raceala. Anemia, oboseala, epuizare si alte efecte ale stresului pot fi eliminate in cazul in care vom adauga urzica (bogate în fier si minerale) in alimentatia noastra de zi cu zi.

Atentie !

  • consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic
  • urzica determina contractiile uterului
  • femeile gravide si cele care au nascut sunt sfatuite sa nu consume urzici
  • purtati manusi cand culegeti urzicile

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII