Dieta si relaxare pentru o femeie "frenetica"

Dieta si relaxare pentru o femeie

Dieta si relaxare pentru o femeie "frenetica"

  • Sunteti o super-femeie care face mai multe deodata, hiper-alerta – dar si anxioasa. Daca nu reduceti ritmul si invatati sa va mai si relaxati uneori, riscati sa va epuizati total si sa aveti probleme grave de sanatate.

Sunteti o super-femeie care face mai multe deodata, hiper-alerta – dar si anxioasa. Daca nu reduceti ritmul si invatati sa va mai si relaxati uneori, riscati sa va epuizati total si sa aveti probleme grave de sanatate.

Si fiindca traiti in permanenta cu un nivel ridicat al hormonului de stres numit cortizol, sunteti mai predispusa bolilor asociate cu stresul decat celelalte femei.

Probleme tipice de sanatate:

-raceli si iritatii; infectii ale vezicii; cefalee cauzate de tensiune si infectii ale sinusurilor; acnee; tulburari stomacale cauzate de stres/functionarea neregulata a tubului intestinal; palpitatii; libidou redus; schimbari in ciclul menstrual; atacuri de panica; alcoolism; ulcer; depresie; hipertensiune; boli de inima; osteoporoza; diabet de tip 2; infertilitate.

Programul urmator este proiectat sa va ajute sa profitati la maxim de propria energie in timpul diminetii si sa va ajute sa va calmati la finalul zilei.

Dieta:

Faceti din micul dejun masa cea mai importanta a zilei si aveti grija sa fie plina de nutrienti (ca oua, fructe, lactate, paine din cereale integrale). Pentru dumneavoastra, caloriile consumate dimineata vor fi metabolizate mai eficient decat cele acumulate mai tarziu in timpul zilei (cand reactia dumneavoastra la stres incepe sa compromita modul in care corpul proceseaza grasimile si zaharul).

Luati un pranz si o cina frugale, intercalate cu doua gustari pentru a calma stomacul „nervos”.

Evitati cafeaua – cafeina va excita si mai mult sistemul dumneavoastra nervos, deja hiperexcitat. Ceaiul este OK, de preferat ceaiul verde.

Nu beti mai mult de cinci unitati de alcool pe saptamana. Alcoolul va deshidrateaza si va intrerupe somnul, care deja este problematic.

Alegeti alimente cu index glicemic scazut care sunt absorbite lent de intestin (pentru a mentine stabil nivelul zaharului din sange).

Reduceti consumul de carne, zahar si grasimi si mancati mai multe nuci, seminte, cereale integrale, fructe si legume – alimente ce formeaza substante alcaline (stresul tinde sa produca un exces de aciditate, ceea ce este rau pentru sistemul osos, epuizeaza calciul din oase; acidul poate stimula cresterea nivelului deja ridicat al hormonului de stres numit cortizol).

Alegeti alimente bogate in vitamina C (capsuni, portocale, ardei, verdeturi de primavara, varza de Bruxelles) si zinc (fructe de mare, seminte de pin, caju) pentru a va proteja de raceli, infectii ale sinusurilor si iritatii.

Alegeti alimentele bogate in proteine – carne, peste, lapte, oua, nuci sau seminte de floarea soarelui – pentru a mari nivelul de triptofan, un nutrient necesar pentru a produce serotonina; aceasta substanta chimica din creier amelioreaza somnul, reduce iritabilitatea, reduce pofta de mancare si mareste toleranta corpului la durere.

De asemenea, includeti in meniu carne de vita, ficat de pui, vanat, avocado, banane, branza tofu, seminte de soia, spanac, rosii, morcovi, orez brun, ovaz, bere si vin rosu pentru a mari nivelul de tirozina si a va ajuta sa va simtiti mai vioaie si mai capabila de a va concentra sub stres.

Luati zilnic un supliment de 1000-3000 mg de vitamina C si 10-30 mg de zinc in situatiile de stres acut.

Programul de exercitii fizice:

Profilul dumneavoastra de reactii la stres inseamna ca reactia de tipul „lupta sau fugi” pe care o are corpul este mai degraba de alerta permanenta, iar exercitiile fizice sunt cel mai bun antidot natural.

Grasimile si zaharul vor fi eliberate in fluxul de sange pentru a va ajuta corpul sa infrunte cu ceea ce este perceput ca fiind un dezastru, iar daca nu folositi aceasta energie (prin exercitii fizice), ea va fi inmagazinata sub forma de grasimi in corp. Exercitiile fizice regulate de cate 30 de minute cel putin de cinci ori pe saptamana stimuleaza producerea de substante chimice in creier care ajuta invatarea si memoria, care altfel pot fi afectate grav de stres.

Faceti exercitii fizice in timpul diminetii pentru a arde mai multe grasimi. Includeti in program exercitii de forta de doua-trei ori pe saptamana.

Programul de relaxare:

Probabil vi se pare cea mai dificila, insa aceasta este sarcina cea mai importanta pe care o aveti de indeplinit pentru a reduce nivelul hormonilor de stres, a dormi mai bine, a reduce tensiunea si anxietatea.

Petreceti 10-15 minute in fiecare zi folosind metode de relaxare.

Alegeti in fiecare zi sa faceti numai lucrurile cele mai importante din lista de sarcini zilnice.

Alungati-va sursele de anxietate scriindu-le intr-un carnetel ca sa le opriti de a va mai obseda.

Ridicati sprancenele cat mai sus posibil, tineti-le asa timp de cinci secunde, apoi lasati tensiunea sa iasa si respirati lent timp de 30 de secunde. Repetati incretind si apoi relaxandu-va nasul, apoi privind fix/reland ochii, apoi contractand/reland maxilarul. Aplicati acest tip de relaxare a muschilor si restului corpului (incepand de la varful degetelor de la picioare in sus) pentru a va elibera de tensiune la sfarsitul zilei.

Incercati sa respirati prin diafragma inainte de culcare si oricand simtiti ca va creste nivelul stresului: expandati burta atunci cand inspirati, apoi expirati foarte lent. Acest lucru reduce pulsul prin activarea unei cai nervoase specifice, numite frana vagala (vagal brake), ceea ce contribuie la obtinerea unei stari de calm.

STIATI CA..?

...Faptul ca duceti rucsacul cu laptopul numai pe un umar este o cauza comuna a durerilor de spate. Purtati intotdeauna rucsacul pe ambii umeri – faptul ca duceti o greutate numai pe o parte deformeaza coloana.

Faceti regulat un masaj profund al tesuturilor pentru a va elibera de tensiune si a stimula eliberarea hormonului numit oxitocina; dealtfel, un astfel de masaj elibereaza si o cascada de substante in creier care contribuie la starea de bine.
Incercati aromaterapia si reflexologia.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII