Alăptarea exclusivă ș diagramele de creștere ale bebelușului: ce trebuie știut și sfatul medicului pediatru

Alaptarea exclusiva si diagramele de crestere ale bebelusului: ce trebuie stiut si sfatul medicului pediatru

Alăptarea exclusivă ș diagramele de creștere ale bebelușului: ce trebuie știut și sfatul medicului pediatru

Parintii unui bebelus tind sa urmareasca cu atentie graficul de crestere al bebelusului in primul an de viata. Insa, daca mamica alapteaza exclusiv, e bine de stiut ca bebelusul are o crestere mai lenta in greutate in lumile 3 pana la 7.

Multe mamici se ingrijoreaza inutil despre acest aspect si cred gresit ca nu produc suficient lapte. Insa e bine de stiut ca bebelusii hraniti cu lapte formula primesc mai multe calorii ... si din acest motiv sunt mai grasuti insa asta nu inseamna ca sunt mai sanatosi. Deci, iata ce trebuei sa stie mamicile despre alaptarea exclusiva a bebelusului vizavi de graficele de crestere a bebelusului si parerea medicului pediatru.

Copiii alaptati si graficul de crestere:
Printre multe comentarii, am auzit de la majoritatea strainilor ...
Am inceput sa fiu foarte buna la ignorarea comentariilor si a sfaturilor nedorite
A se lua in considerare
Bebelusii alaptati tind sa fie mai flexibili
Copiii alaptati sunt sortiti sa fie cei mai scunzi ... ?
Ambii copii au varste mai mari, si raman scunzi
La tine cum este?

Cresc bebelusii alaptati exclusiv la san mai incet?

Bebelusii care sunt alimentati doar cu laptele mamei (alaptare exclusiva) - cresc putin incet decat colegii lor de generatie alimentati cu lapte formula sau o combinatie de lapte formula si lapte de san. Aceasta este concluzia unui studiu facut de pediatrii americani si Universitatea de medicina din Atalanta, USA.

Parintii unui bebelus tind sa urmareasca cu atentie graficul de crestere al bebelusului in primul an de viata. Insa, daca mamica alapteaza exclusiv, e bine de stiut ca bebelusul are o crestere mai lenta in greutate in lumile 3 pana la 7. Multe mamici se ingrijoreaza inutil despre acest aspect si cred ca nu produc sufiecient lapte. Insa e bine de stut ca bebelusii hraniti cu lapte formula primesc mai multe calorii ... si din acest motiv sunt mai grasuti insa asta nu inseamna ca sunt mai sanatosi. Citeste Alaptarea previne obezitatea la copil

In plus, se pare ca atunci cand bebelusul suge la san, decide singur cand este satul in timp ce avand la dispozitie biberonul mananca un pic mai mult - de aici vine diferenta de greutate dintre bebelusii alaptati exclusiv la san si cei hraniti mixt sau doar cu lapte formula. Citeste si Alaptarea mixta a bebelusului

Ce spune medicul pediatru

În general, bebelușii alăptați pot crește mai încet în primele câteva luni de viață, dar apoi își recuperează în greutate și ajung la aceleași niveluri ca și bebelușii hrăniți cu lapte formula.

Acest lucru se datorează faptului că laptele matern se adaptează nevoilor de creștere și dezvoltare ale bebelușului, iar cantitatea și compoziția sa se schimbă pe măsură ce bebelușul crește. De asemenea, bebelușii alăptați pot avea o rată mai mică de creștere a grăsimii corporale în primele săptămâni de viață, dar aceasta nu este neapărat o problemă de sănătate. - spune domna doctor pediatru Dr. Stefana Zamfir

Iata ce povesteste o mamica de la Desprecopii:

Nu sunt o persoana foarte inalta. La 1,71 inaltime, sunt mai inalta decat media, insa intotdeauna am fost la o greutate sanatoasa iar greutatea castigata la ambele mele sarcini a fost in media recomandata de medicul meu dar si de calculatorul de greutate in timpul sarcinii de la Desprecopii. Nici sotul meu nu este un tip foarte inalt sau prea gras.

Asadar, nu a fost nici o surpriza pentru mine faptul ca ambii mei copii pareau sa urmeze aceleasi tendinte de crestere - la nastere. La nastere au avut amandoi aceeasi dimensiune, putin peste 3,2 kg. Fiica mea a fost cu 30 de grame mai grea si cu un centimetru mai scunda. Amandoi au fost sanatosi. Si totusim am avut multe ingrijorari in privinta rirmului lor de crestere in bebelusie. Inca un detaliu important: Mi-am alaptat exclusiv ambii copii pana la 14 luni.

Creste prea incet pentru ca il alaptezi exclusiv ...

Printre multe comentarii, am auzit de la majoritatea vecinelor si prietenelor in parc :

Medicul tau pediatru iti permite sa alaptezi asa de mult?” (Bineinteles ca da.)
Cand te vei opri din alaptat?” (Nu este treaba ta.)
Wow, bebele meu are aceeasi varsta cu al tau si este mult mai mare, s-a nascut prematur?” (Nu, de fapt a fost nascut la data normala. Si auzi ceva, nu e un concurs.)
Daca ii vei da lapte formula, va creste mai mult.” (De fapt, ea creste normal, multumesc.)

Alaptarea exclusiva la san si hartuirea ...

Si tocmai pentru ca imi creau o oergie negativa, am inceput sa fiu foarte buna la ignorarea comentariilor si a sfaturilor nedorite

Insa cu cat le-am acordat mai multa atentie acesto 'matusi si experte sfatoase', cu atat am auzit mai multe povesti despre parinti ai copiilor alaptati care au fost hartuiti de membrii familiei, straini sau chiar propriul medic in privinta lipsei castigarii adecvate in greutate

De ce oare - ma intreb - nu e nimeni scandalizat despre epidemia de obezitate a copilasilor si de cand mai gras inseamna mai sanatos?

De ce diagramele de crestere sunt considerate a fi indicatia numarul unu care arata sanatatea copilului, si nu doar un instrument pe care multi il folosesc pentru a evalua starea generala a sanatatii?

A se lua in considerare urmatoarele:

Gram de gram, laptele de mama contine de departe mai multe ingrediente naturale decat formula bazata pe laptele de vaca. Conform doctorului pediatru american Sears, atunci cand vitaminele si mineralele sunt adaugate in laptele formula pentru a compensa lipsa lor naturala, fac laptele sa fie mai greu de digerat. In mod normal, copiii alpatati trebuie sa manance mult mai des, din cauza digerarii mult mai usoare a laptelui mamar.

Bebelusii alaptati tind sa fie mai flexibili

Un studiu din 1992 de la Universitatea Davis din California, SUA -  a aratat ca bebelusii alaptati la san tind sa fie mai flexibili decat cei hraniti cu lapte formula. In mod special, in timp ce greutatea castigata de fiecare grup era asemanatoare, copiii alaptati au prezentat o greutate mai mica intr-un raport efectuat pe o lunga perioada de timp.

Graficele de crestere sunt bazate pe masuratori ale bebelusilor haniti cu lapte formula

Multi doctori inca mai folosesc diagramele de crestere din anul 1977 bazate pe zeci de ani de masuratori ale copiilor - cei mai multi dintre ei fiind hraniti cu lapte formula. Graficele de crestere ale bebelusului pot fi gasite aici.

Copiii alaptati sunt sortiti sa fie cei mai scunzi ... ?

Totusi, inca ma intreb: Copiii alaptati sunt sortiti sa fie cei mai scunzi elevi din clasele lor numai datorita modului in care mamele lor au ales sa ii hraneasca? Un grup de pediatri din Olanda au facut un studiu realziat cu ajutorul unui sondaj in randul mamiclor de bebelusi:

Intebarea a fost: “Cat de mari sau mici aa fist bebelusul tau pe graficul de crestere?”, 300 de mamici au raspuns iar rezultatele au aratat in modul urmator:

 Mi-am alaptat copiii, iar ei au fost mai scunzi decat media normala. (5/30-16%)
 Mi-am alaptat copiii, iar eu au fost mai inalti decat media normala. (11/30-36%)
 Mi-am alaptat copiii, iar ei au avut dimensiunea medie. (8/30-26%)
 Mi-am hranit copiii cu lapte formula, iar ei au fost mai scunzi decat media normala. (1/30-3%)
 Mi-am hranit copiii cu lapte formula, iar ei au fost mai inalti decat media normala. (4/30-13%)
 Mi-am hranit copiii cu lapte formula, iar ei au avut dimensiunea medie. (3/30-10%)

Rezultatele arata un lucru adevarat – copiii vin in toate formele, dimensiunile si greutatile, indiferent de modul in care sunt hraniti. Intr-adevar, ambii mei copii au fost micuti, insa nu din cauza ca au fost alaptati exlusiv sau ca laptele meu avea vreo problema. Pentru ca stiu ca nu exista un aliment mai sanatos decat laptele mamei.

Ambii copii au varste mai mari, si raman scunzi

Fetita ma de aproape 3 ani are acum 11,3 kg si mananca acum cam tot ceea ce nu manca la inceput.

Pe baietelul meu care tocmai a implinit 5 ani, indexul masei corpotale (BMI) il caracterizeaza ca fiind subponderal, insa medicul sau nu este ingrijorat. El a luat atat in greutate, cat si in inaltime pana acum, rareori este bolnav, isi atinge si chiar depaseste reperele. Este doar slab, la fel ca tatal sau, bunicul sau si alti membri ai familiei de sex masculin.

La tine cum este? Ce dimensiuni au avut copiii tai alaptati? Te-a deranjat cineva in privinta asta? 

Lasa un comentariu mai jos.


Este important să rețineți că fiecare bebeluș este diferit și că ritmul de creștere poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi greutatea la naștere, vârsta gestațională și starea generală de sănătate. În general, alăptarea oferă numeroase beneficii pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușului, inclusiv protecția împotriva infecțiilor și bolilor și promovarea dezvoltării cognitive și a sistemului imunitar.

Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului

Daca deja te-ai confruntat cu faptul ca nu reusesti sa te odihnesti sau sa faci si altceva in afara de a-ti hrani bebelusul, atunci cu siguranta aceste perioade, in care sugarul are tendinta sa transforme alaptatul intr-un fel de bufet all-you-can-eat 24/7, ti se vor parea si mai obositoare.

Indiferent de ceea ce faci, important este sa nu renunti la alaptat in aceste momente. Cand bebelusul pare mai flamand si mai agitat ca de obicei, tendinta mamei este sa creada ca nu-i ajunge laptele si de aceea exista impulsul de a renunta la alaptat in favoarea introducerii laptelui praf. De fapt, aceasta pofta de mancare exagerata este temporara si are, printre altele, rolul de a stimula lactatia, astfel incat sa poti tine pasul cu cerintele bebelusului..

Cum alaptam in perioadele de puseu de crestere (crestere galopanta) - afla in continuare aici.

Alaptarea - ghid complet

 

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Despre dezvoltarea bebelusului mai cititi:

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Puseul de crestere al bebelusului
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cat cresc copiii?
Statul pe burtica ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului
Bebelusul gras: cand trebuie sa ne ingrijoram 

Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna

Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.

Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.


Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: o mamica de la Desprecopii.com - Articol realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie Academia Americana de Pediatrie 
https://www.aap.org
Baby411.com  

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII