Amsterdam si faimosul “Red Light District”

Amsterdam si faimosul “Red Light District”

Amsterdam si faimosul “Red Light District”

  • Ce fascineaza mai mult turistii decat o plimbare nocturna prin Districtul Rosu din Amsterdam (De Walletjes)? Cea mai veche profesie din lume, practicata de femeile de afaceri care dau un nou inteles expresiei “arta aranjarii vitrinelor” si “inspectarea vitrinelor”. Amsterdam este cunoscut de mult ca un “oras deschis”, iar acesti locuitori ai noptii sunt inregistrati, angajati in regula si taxati, dar si reprezentati de o uniune inca din anul 1984.

Ce fascineaza mai mult turistii decat o plimbare nocturna prin Districtul Rosu din Amsterdam (De Walletjes)? Cea mai veche profesie din lume, practicata de femeile de afaceri care dau un nou inteles expresiei “arta aranjarii vitrinelor” si “inspectarea vitrinelor”. Amsterdam este cunoscut de mult ca un “oras deschis”, iar acesti locuitori ai noptii sunt inregistrati, angajati in regula si taxati, dar si reprezentati de o uniune inca din anul 1984.

Aici insa nu veti observa nimic extraordinar; ocazional veti zari pe cineva din ferestrele rosii care face semn cu mana sau cu ochiul. Dar poate aceasta lipsa a gesturilor face totul atat de remarcabil, observand aceste doamne ale noptii asteptand rabdator urmatoarea intalnire, impletindu-si parul, lacuindu-si unghiile, rezolvand un puzzle sau citind Dostoyevsky in timp ce isi arata marfa marinarilor, oamenilor de afaceri straini si simplilor turisti inocenti.

Un lucru pe care poate putini oameni il observa este Rossebuurt (din olandeza - Cartierul “rosu” sau “roz”) este una din cele mai frumoase si vechi zone ale orasului cu ferestre joase si o arhitectura uimitoare din secolul 14, ca vechea biserica gotica Oudekerk. Districtul Rosu iese in evidenta prin farmecul si vechimea cladirilor incovoiate in unghiuri ciudate dar si prin canalele cu grija pazite pe ambele parti de copaci.

In timpul verii muzica te indeamna sa zabovesti putin mai mult prin zona in timp ce terasele si restaurantele, ca si Café Pacifico - unul din primele restaurante Mexicane din Europa - devin tot mai atragatoare.

Prostitutia este legala in Olanda, iar mare parte din ea este concentrata in Districul Rosu, loc care sa bucurat de o traditie lunga de toleranta.  Deci, daca curiozitatea este tot mai mare, noi va recomandam sa vizitati zona in timpul noptii, deoarece de abia atunci orasul prinde viata. Desi veti observa si in timpul zilei ca vitrinele sunt ocupate, actiunea incepe cu adevarat dupa ora 23.00, cand districul este misunat de o multime de oameni, iar luminile rosii lumineaza canalele intunecate.

Pentru putina cultura, nu va fi nevoie sa va indepartati prea mult, deoarece pitorescul Zeedijk, cartierul Evreiesc, Piata Waterloo si Piata Nieuwmarkt sunt foarte aproape. Districul Rosu se lauda de asemenea si cu magazinele neobisnuite si pub-uri. Iar restaurante? Incercati eleganta bucatarie Mediteraneana Blauw aan de Wal ( Oudezijds Achterburgwal 99), braseria Franceza Café Roux (Oudezijds Voorburgwal 197). 

Pentru a va bucura cu adevarat de aceasta vacanta si de Districtul Rosu, SuperEva are cateva sfaturi pentru voi:

- nu fotografiati ferestrele ocupate din Districtul Rosu, deoarece este strict interzis!
- aveti grija la hotii de buzunare, aceasta zona este foarte aglomerata
- de preferabil este sa vizitati zona intr-un grup, evitati sa mergeti in doi pentru a nu atrage atentie nedorita
- nu cumparati nimic de la negustori (droguri, biciclete, etc) pentru a nu avea probleme cu legea
- nu vizitati Districul Rosu inca de la inceputul sosirii in Amsterdam, pentru a nu va face o impresie gresita despre oras; bucurati-va de vacanta vizitand si alte locuri interesante

Desi Districul Rosu pare o zona de evitat, nu este deloc o alegere gresita sa ramaneti la un hotel din zona (zona este foarte bine controlata si va veti simti in siguranta).

Districul Rosu se afla in spatele Dam Square, zona dintre Oudezijds Voorburgwal (langa Oude Kerk) si Oudezijds Achterburgwal.


Café Society-daca tot va aflati in Amsterdam, nu ezitati sa intrati in aceasta cafenea, locuitorii sunt foarte atasati de vechiul concept de “gezelligheid” (sociabilitate,veselie), si acest lucru ii atarge pe toti in omniprezentele asa numite cafenele brune (bruine kroegen), denumite astfel probabil din cauza interiorul afumat (fum de tabac si hasis).

Se spune ca exista peste 1000 astfel de sanctuare sociale-unul dintre ele fiind cu usile deschise inca de la deschiderea sa din anul 1574 Café’t Smalle; initial deschis ca distilerie si loc de degustari. Daca nu va atrage interiorul afumat puteti lua un loc la terasa, o alternativa minunata.

Daca sunteti in cautarea unui aer vechi si plin de farmec, optati pentru Café Americain, construita ca parte a unui hotel in anul 1880.

Café’t Smalle: Egelantiersgracht 12
Café Americain la Hotelul American: Leideskade 97

Muzeul Van Gogh (Amsterdam)-Vincent van Gogh (1853-1890) a fost cel mai important artist Olandez al secolului al 19-lea, iar muzeul gazduieste in present 200 de picturi, 500 desene si 700 de scrisori. Muzeul a fost proiectat de Gerrit Reitveld. Tablourile lui van Gogh sunt prezentate in ordine cronologica in functie de diferitele perioade de creatie si domiciliile sale de-a lungul carierei. Lucrari ale numerosilor artisti care l-au influentat pe van Gogh, sunt expuse in acelasi muzeu.

Unde se afla: Paulus Potterstraat 7
Contact: info@vangoghmuseum.nl; www.vangoghmuseum.nl

Mai multe informatii despre Olanda si Districtul Rosu veti gasi aici:

www.holland.com/
www.red-light-district-amsterdam.com/

SuperEva va recomanda urmatoarele hoteluri:

www.sevenbridgeshotel.nl/
www.TheToren.nl
www.estherea.nl/
www.hotelbrouwer.nl/
www.hotelmuseumzicht.nl/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII