11 motive pentru care te simți mereu obosită

11 motive pentru care te simti mereu obosita

11 motive pentru care te simți mereu obosită

Esti mamica si stii mai bine ca oricine ce inseamna oboseala. Faci si tu zilnic un slalom printre obstacole de tot felul intre serviciu, casa, copil si tot ce presupune viata unei femei care traieste in secolul al XXI-lea? Nu dispera, nu esti singura si nici nu e totul pierdut. Oboseala este unul dintre dusmanii tai de moarte? Trateaz-o ca atare! Dar inainte de a te preocupa de remediile impotriva oboselii cronice, ai grija sa identifici corect cauzele acesteia.

Vei fi surprinsa sa constati ca nu neaparat sarcinile multiple de la serviciu ori provocarile pe care ni le ofera meseria de parinte sunt intotdeauna cauzele principale ale oboselii. Iata mai jos cateva motive care te fac sa fii mai obosita decat efortul de orice fel.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nu bei suficienta apa
Ai o lipsa de fier
Esti o perfectionista
Exagerezi importanta evenimentelor negative
Sari peste micul dejun
Dezordinea de la birou ori din casa
Lucrezi in vacanta
Bei un pahar de vin inainte de culcare
Iti verifici mailul inainte de culcare
Apelezi la cofeina ca sa te energizezi
Te culci prea tarziu in weekend

Nu bei suficienta apa

Deshidratarea poate fi un motiv al oboselii. Chiar si atunci cand pierderea de fluide este doar cu 2% mai mare decat cea normala, organismul se simte obosit. Explicatie este legata de faptul ca deshidratarea reduce volumul de sange, ceea ce face ca inima sa pompeze mai putin eficient. Se reduce astfel viteza cu cre circula oxigenul si nutrientii catre muschi si organe. Asa ca nu ezita sa bei mai multa apa pentru a te simti mai plina de energie.

Ai o lipsa de fier

Lipsa de fier are drept efecte negative si oboseala, iritabilitatea, lipsa de concentrare. Explicatia este aceea ca o cantitate mai mica de oxigen ajunge la muschi si celule. Asa ca nu ezita sa iti faci un set de analize pentru a vedea cum stai cu anemia. Si, indiferent de rezultat, include periodic in alimentatia ta oua, ficat de vita, fasole rosie, tofu, spanac, nuci si, foarte important, asociaza-le cu alimente ce contin vitamina C, care favorizeaza absorbtia fierului. Uneori, lipsa de fier nu este neaparat cauzata de faptul ca nu cosumi suficiente alimente ce il contin si de aceea daca analizele arata ca ai o deficienta de fier consulta medicul pentru a vedea care este solutia.

Esti o perfectionista

A fi perfecta pe toate planurile este imposibil. Desigur, fiecare dintre noi isi doreste sa fie cat mai buna si ca mama, si la serviciu si in viata sociala, insa este important sa acceptam ca imperfectiunea e cea fireasca. Nu e nimic rau sa ne stabilim obiective, insa daca ele nu sunt realiste obosim alergand mereu ca sa le indeplinim. In loc sa alocam mereu timp suplimentar pentru tot felul de activitati ca sa ne atingem diferite obiective, poate ca ar fi mai bine sa ne stabilim obiective realiste si sa ne tinem de planurile pe care ni le facem. Vom evita astfel oboseala orelor suplimentare de orice fel.

Exagerezi importanta evenimentelor negative

Atunci cand orice lucru negativ care ti se intampla devine o adevarata drama, creierul oboseste si daca creierul oboseste, atunci intregul organism este obosit. Asa ca accepta pur si simplu lucrurile care ti se intampla in viata de zi cu zi si nu te consuma inutil pentru ele. Te-a concediat seful? S-a stricat masina? Ai platit o amenda? Ei, si ce!!! Atata timp cat nu poti schimba lucrurile deja intamplate nu merita sa te mai consumi pentru ele. Mergi mai departe, treci peste si gaseste solutii pozitive pentru alte probleme. Elimina anxietatea din viata ta si vei elimina si oboseala.

Sari peste micul dejun

Alimentele pe care le consumi iti mentin organismul in forma, chiar si atunci cand dormi. Asa ca atunci cand te trezesti este absolut necesar sa iti umpli rezervorul cu energie. Nu sari peste el cu niciun pret, altfel vei resimti o doza de oboseala pe parcursul intregii zile. Include in micul dejun cereale integrale, proteine si grasimi sanatoase. Untul de arahide, ovasul, un smoothie de fructe, migdalele, ouale, iaurtul grecesc ar trebui sa se regaseasca constant in micul dejun.

mama obosita

Dezordinea de la birou ori din casa

Chiar daca se spune ca geniile sunt dezordonate, studiile arata ca dezordinea produce oboseala, pentru ca reduce abilitatea de a te focaliza si iti limiteaza creierul la procesarea informatiei. La sfarsitul zilei asigura-te ca fiecare lucru este la locul lui si vei simti astfel ca oboseala se diminueaza. Un inceput pozitiv al zilei urmatoare te va ajuta in acest sens. Asa ca, fara a exagera, putina ordine acasa si la birou te vor face sa te simti mai putin obosita.

Lucrezi in vacanta

Ai plecat in vacanta si ti-ai propus sa te relaxezi, dar iti verifici totusi emailul de serviciu. Ori ti-ai luat cu tine laptopul pentru ca mai ai ceva de lucrat la un proiect. Mare greseala! Aceste lucruri nu fac decat sa te impiedice sa te deconectezi total si te vor face sa te simti la fel de obosita la intoarcerea din vacanta. Asa ca, daca vrei sa te relaxezi intr-o vacanta binemeritata si sa simti efectele benefice pe termen lung, atunci fa-o in totalitate si nu cu jumatati de masura.

Bei un pahar de vin inainte de culcare

Un pahar de vin inainte de culcare suna bine, pentru ca aparent te ajuta sa adormi, insa studiile arata ca alcoolul consumat inainte de somn mai mult dauneaza, deoarece desi produce un efect sedativ initial, odata intrat in sistemul circulator produce o crestere brusca a nivelului de adrenalina.

Iti verifici mailul inainte de culcare

Lumina tabletei, a smartphone-ului sau a computerului da peste cap ritmul natural al organismului prin distrugerea melatoninei, un hormon care ajuta la reglarea somnului si a ciclurilor acestuia. Sensibilitate la lumina generata de display-uri variaza de la o persoana la alta, dar este de preferat ca orice folosire a tehnologiei sa fie intrerupta cu una sau doua ore inainte de culcare. Daca nu poti sa faci acest lucru, atunci incearca sa tii cat mai departe ecranul de ochi pentru a reduce riscul perturbarilor de somn.

Apelezi la cofeina ca sa te energizezi

Sa iti incepi dimineata cu o cafea nu e mare lucru. De altfel, studiile arata ca una pana la trei cafele pe zi pot fi chiar folositoare organismului, insa atunci cand energia data de cofeina este absorbita haotic, somnul este afectat. Cofeina blocheaza adenozina, o substanta care contribuie la reglarea somnului. Pentru ca ciclurile de somn sa nu fie afectate, este recomandat sa nu se consume cofeina cu 6 ore inainte de somn.

Te culci prea tarziu in weekend

Chiar daca ai un program regulat si suficient de somn in timpul saptamanii, daca in weekend acesta nu este respectat si se produc decalaje prea mari, organismul va acumula oboseala ce se va resimti in cursul saptamanii urmatoare. Este recomandat ca in weekend, indiferent cat de tarziu te-ai culcat, sa te trezesti aproximativ la aceeasi ora matinala ca in cursul saptamanii. Iar daca te simti obosita, poti recupera somnul pierdut printr-un somn de dupa-amiaza sau printr-un pui de somn de 20 de minute.


10 lucruri pe care nimeni nu le spune femeilor despre implinirea varstei de 40 de ani

10 lucruri pe care nimeni nu le spune femeilor despre implinirea varstei de 40 de ani ... citeste mai departe articolul complet >>AICI 

 

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII