Parazitii intestinali

Parazitii intestinali

Parazitii intestinali

  • Parazitii intestinali populeaza tractul gastrointestinal. La oameni, se raspandesc adesea din cauza igienei deficitare legate a fecalelor, prin contactul cu animalele infectate, sau prin alimentele ce contin paraziti si sunt gatite necorespunzator.

Parazitii intestinali populeaza tractul gastrointestinal. La oameni, se raspandesc adesea din cauza igienei deficitare legate a fecalelor, prin contactul cu animalele infectate, sau prin alimentele ce contin paraziti si sunt gatite necorespunzator.

Parazitii sunt mai mari decat bacteriile si virusii, dar de obicei sunt destul de mici cat sa nu fie vizibili decat la microscop. Exista trei grupuri mari de paraziti: protozoarele (organisme alcatuite dintr-o singura celula), nematode (viermi inelati) si viermi lati. Dintre aceste tipuri, protozoarele, printre care criptosporidium, microsporidia si isospora sunt cele mai frecvente la persoanele infectate cu HIV. Fiecare dintre acesti paraziti poate infecta tractul digestiv, iar uneori infectiile pot fi provocate de doi sau mai multi dintre ei.

Cum se produce infectarea?

Parazitii pot ajunge in intestin prin gura din alimentele negatite sau nespalate, apa contaminata, sau de pe mainile murdare. Oamenii se pot infecta cu paraziti intestinali si prin contact oral cu organele genitale sau cu zona rectala a partenerului sexual care este infectat (de exemplu, prin sex oral). Atunci cand microorganismele sunt inghitite, ele trec in intestin, unde se pot reproduce, ducand la imbolnavire.

Care sunt semnele infectiei cu paraziti intestinali?

Parazitii intestinali pot infecta pe oricine. Totusi, persoanelor infectate cu HIV le poate fi greu sa impiedice infectia cu paraziti daca boala lor este in stadiu avansat. In aceste situatii, infectia cu paraziti intestinali poate deveni o problema de sanatate pe termen lung.

La unii oameni, prezenta parazitilor intestinali nu provoaca simptome, sau simptomele pot aparea si disparea. Simptomele acuzate cel mai frecvent sunt crampele abdominale, balonarea, gazele si diareea. In cazul infectiilor mai grave, apar pierderi in greutate, febra, greata, voma sau scaune cu sange. Unii paraziti pot cauza si scaderea numarului de globule rosii (anemie), iar altii pot trece din intestin in plamani sau in alte organe ale corpului. Insa, intrucat in afara infectiilor cauzate de parazitii intestinali mai exista si alte boli care provoaca aceleasi simptome, sunt necesare analize de laborator pentru a determina cu precizie cauza simptomelor.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Va recomandam sa mai cititi si:

 Consultati rubrica Medicul va raspunde aici >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII