Istoria viselor in culturile Antice

Istoria viselor in culturile Antice

Istoria viselor in culturile Antice

  • Puteti crede ca aprecierea si interpretarea viselor a început cu Tatal Analizei Viselor,  Sigmund Freud. Dar, de fapt, oamenii au fost fascinati de vise si viziuni si de însemnatatea lor, timp sute de mii de ani. Cele mai simtite vise au fost cel putin o prefigurare a ceea ce avea sa vina.

Puteti crede ca aprecierea si interpretarea viselor a început cu Tatal Analizei Viselor,  Sigmund Freud. Dar, de fapt, oamenii au fost fascinati de vise si viziuni si de însemnatatea lor, timp sute de mii de ani. Cele mai simtite vise au fost cel putin o prefigurare a ceea ce avea sa vina.

Unii cred ca in culturile antice oamenii nu erau destul de inteligenti pentru a fi capabili sa distinga lumea viselor de realitate. Este de înteles ca acestia ar fi interpretat lume viselor ca fiind cea mai puternica dintre cele doua lumi. Cu toate acestea, pe masura ce veti citi mai multe despre gândurile vechilor culturi despre vise si viziuni, veti afla ca acestia au fost destul de avansati in gândire.

Egiptenii si visele

Egiptenii au fost mari credinciosi în vise, in atributiile si influenta lor. Cartea Viselor este un papirus care contine exemple de vise si interpretarile acestora, si se crede ca dateaza de la începutul domniei lui Ramesses al II-lea. Toate visele au fost enumerate ca bune sau rele, visele rele fiind scrise cu rosu (culoarea care reprezinta o prevestire rea). Cartea face în prezent parte din arhivele de la British Museum din Londra.

Egiptenii credeau ca zeii lor li se aratau in vise si viziuni. Ei si-au împartit visele în trei categorii: cele în care zeii au cerut lucruri, cele care ii avertizau si cele care isi faceau aparitia in timpul ritualului viselor. În speranta de a induce visele, unele temple detineau specialele "paturi de vis" pe care oamenii se intindeau, în speranta de a avea un vis de sfatuire, confort sau vindecare.

Grecii si visele

Si grecii credeau în vise, bune si rele, dar si in procesul de inducere a viselor si viziunilor. Cu toate acestea, ei au avut un ritual în care se angajau sa se curete înainte de a intra într-un templu. Ei se abtineau de la sex, carne, peste si carne de pasare timp de 48 de ore înainte de intrarea în templu. De asemenea, ca lichide aveau voie doar apa. Pentru ca zeul dorit sa le apara in vise grecii sacrifau un animal pentru acesta, iar la intrarea in templu se intindeau pe pielea animalului in speranta ca visul va fi Acestea ar sacrifica un animal la Dumnezeu, ei doreau sa vada în visele lor. La intrarea în templu, le-ar pune apoi pe pielea animalului au sacrificat, în speranta unor vise patrunzatoare si intuitive.

Babilonienii si visele

Ca si alte culturi antice, babilonienii credeau ca visele au fost fie bune sau rele; visele bune fiind trimise de zei, iar cele rele trimise de catre demoni. Ei au vazut, de asemenea, o distinctie între visele conducatorilor sau liderilor si cele ale omului comun. Ca si alte culturi antice, babilonienii au vazut o legatura puternica dintre religie si vise, cu viziuni destul de puternice. Acestia au avut chiar si propria Zeita a Viselor, Mamu, a carui rol era de a îndeparta visele rele.

Mitologia greaca si visele

În ceea ce priveste mitologia greaca, zeul Hypnos a fost vazut ca o întrupare a somnului. Se credea ca el a atins persoanele cu o bagheta magica sau cu aripile sale pentru a le induce somnul. Hypnos a avut trei fii, cunoscuti sub numele de Oneiroi: Morpheus, Phobetor (sau Icelus) si Phantasos. Morpheus a fost vazut ca fiind cel care dadea forma visele, inclusiv fiintelor care apareau în vis. Phobetor a fost creatorul de vise înfricosatoare, iar Phantasos a fost creatorul viselor inselatoare sau fantastice. Filozoful grec Aristotel credea ca interpretarea unui vis de boala a fost pur si simplu mintea care recunostea anumite semne de boala, semne pe care omul nu le-a observat.

Evreii si visele

Evreii credeau ca visele bun erau daruite de Dumnezeu iar cele rele erau create de spiritele nefaste. Ei au încercat de asemenea sa primeasca visele în templu. Profetul Samuel a fost cunoscut ca a dormit în templul de la Shiloh înaintea chivotului, încercand sa primeasca vise de la Dumnezeu. Chiar si Biblia vorbeste despre visele profetice, cum ar fi scara din visul lui Iacov.

S-ar parea ca pe parcursul timpului, visele au avut multe semnificatii in diverse culturi; multi oameni considerand visele si viziunile ca pe un lucru onorabil dar si puternic.

Forum de specialitate la supereva.ro

 Discutii despre Astrologie, Vise, Horoscoape, si alte forte din viata noastra>>


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII