Somnul si kilogramele in plus

Somnul si kilogramele in plus

Somnul si kilogramele in plus

  • Somnul mai bun va ajuta sa evitati acumularea kilogramelor in plus? Este posibil ca lipsa somnului sa va „ajute” sa adunati kilograme nedorite? Iata ce cred specialistii.

Somnul mai bun va ajuta sa evitati acumularea kilogramelor in plus? Este posibil ca lipsa somnului sa va „ajute” sa adunati kilograme nedorite? Iata ce cred specialistii.

Ganditi-va o clipa: daca va este somn la serviciu, poate ca sunteti tentata sa va luati o cafea (sau mai multe) si o gogoasa care sa va ofere o injectie de energie. Mai tarziu este posibil sa sariti peste mersul la sala si sa cumparati ceva de la fast-food pentru cina de acasa – fiindca nu aveti timp sa gatiti. Atunci cand ajungeti in sfarsit in pat, sunteti prea tensionata sa puteti dormi.

Este un cerc vicios, iar in cele din urma aceasta lipsa de somn va saboteaza silueta si sanatatea. Totul incepe destul de inocent. In perioadele cand organismul este privat de somn iar nivelul de energie al corpului este scazut, cautati in mod automat o punga de cipsuri sau alte alimente care sa fac placere, spun specialistii.

Care este rezultatul imediat? Poate asta ca va ajuta sa luptati cu somnolenta.

Rezultatul pe termen lung? Kilogramele nedorite se aduna pe masura ce alegerile alimentare nefericite sunt asociate cu lipsa exercitiilor fizice, ceea ce creeaza conditiile pentru obezitate si pierderea mai accentuata a somnului.

Lipsa de somn seamana cu datoriile de pe cardul de credit. In cazul in care continuati sa acumulati datorii, veti plati o dobanda foarte mare sau va va fi blocat contul pana va platiti datoriile. Iar daca datoria acumulata este prea mare, organismul cedeaza. Faptul ca nu dormiti destul este un scenariu comun – despre care multa lume vorbeste cu mandrie. Aproape ca ne laudam cu faptul ca nu am dormit toata noaptea, insa platim un pret pentru faptul ca ne culcam foarte tarziu si ne trezim devreme.

Legatura dintre somn si dieta

Legatura dintre somn si dieta este de obicei calul de bataie al cartilor despre diete si al articolelor din reviste. Poate ca nu ati auzit inca de diata somnului, care sugereaza ca puteti slabi in timp ce dormiti. Iar acest lucru este oarecum adevarat. Nu inseamna neaparat ca daca dormiti, pierdeti in greutate, ci ca daca dormiti prea putin, adica daca nu acumulati destule minute de somn de calitate, metabolismul nu va functiona corect.
In medie, avem nevoie 7,5 ore de somn de calitate in fiecare noapte. Daca deja dormiti asa de mult, inca o jumatate de ora nu va va ajuta sa pierdeti 5 kg, insa daca dormiti de obicei cinci ore si incepeti sa dormiti cate sapte ore pe noapte, veti incepe sa pierdeti in greutate.

Modul exact in care lipsa de somn afecteaza capacitatea corpului de a pierde in greutate este legata de hormonii din timpul noptii.

Cei doi hormoni care sunt cheia in acest proces si grelina si leptina. Grelina este hormonul ‘go’ care ii spune corpului cand anume sa mancati, iar cand va lipseste somnul, aveti mai multa grelina. Leptina este hormonul care ii spune corpului cand sa incetati sa mancati, iar atunci cand va lipseste somnul, aveti mai putina leptina.

Mai multa grelina si mai putina leptina inseamna crestere in greutate. In consecinta, mancati mai mult, in plus metabolismul este mai lent atunci cand somnul va lipseste.

Solutia de pierdere in greutate bazata pe somn

Si atunci ce anume puteti face cu lipsa de somn? Se pot face multe, spun specialistii. Mai intai, ganditi-va cat de mult dormiti si comparati cu cat de bine dormiti. Unele persoane, precum proaspetele mame pot sa nu aiba intervale de somn mai lungi de patru ore. Iar alti oameni dorm 7,5 ore de calitate nu prea buna din cauza durerilor sau tulburarilor de somn, iar acest lucru are acelasi efect ca un somn bun de patru ore.

Ceea ce trebuie sa faceti in ambele situatii este sa adoptati o igiena mai buna a somnului. Pentru inceput, evitati cafeina in timpul dupa-amiezii deoarece va va impiedica sa dormiti adanc – lucru asociat cu somnul de proasta calitate din timpul noptii. Specialistii recomanda numai cafea decofeinizata dupa ora 2 p.m. Exercitiile fizice va ajuta si ele sa dormiti mai bine. Cu cat timp inainte de culcare puteti face exercitii fizice? Depinde – fiecare om este diferit. Este mai important sa faceti exercitii fizice decat ora la care faceti miscare. Insa cel mai bine este ca exercitiile fizice sa nu fie facute chiar inainte de culcare. Insa unii oameni se simt mai bine sa faca miscare inainte de culcare si nu le afecteaza somnul.

Aveti grija ce mancati inainte de culcare. Pizza si berea inainte de culcare nu sunt o idee buna. Nici mesele copioase inainte de culcare nu sunt o idee buna. Este mai bine sa luati cateva gustari sanatoase si apoi o masa usoara – de exemplu un castron de cereale – daca alergati cu putin inainte de culcare. Mesele grele si consistente luate inainte de culcare maresc riscul de arsuri stomacale, ceea ce in mod sigur va va impiedica sa dormiti peste noapte.

Dar daca dormiti destule ore insa va treziti si sunteti somnoroasa a doua zi? Discutati cu medicul despre posibilitatea consultarii unui specialist. Dupa efectuarea unei evaluari amanuntite si a unui studiu asupra somnului dumneavoastra, in care veti fi monitorizata in timp ce dormiti, specialistul poate identifica problema. Impreuna puteti pune la punct un plan de tratament astfel incat sa dormiti mai bine – si poate chiar sa slabiti.

  Forum unde comentam cu placere

 Diete si iar Diete ...

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII