Mami, vorbește mult cu bebelușul: este benefic pentru creierul său!

Mami, vorbeste mult cu bebelusul: este benefic pentru creierul sau!

Mami, vorbește mult cu bebelușul: este benefic pentru creierul său!

Cu cat un copil isi aude mai mult mama, cu atat isi va dezvolta mai bine limbajul. Se stie de mult timp ca vorbitul, in versuri, mai ales cantecelele, ajuta copiii sa invete.

Insa oamenii de stiinta nu erau siguri cu privire la efectele asupra creierului copiilor...Ganguritul ("limba" copiilor mici) si cantecele pentru copii ii ajuta pe micuti sa invete prin atingerea aceluiasi ton pe care il au undele cerebrale ale mamei. Undele cerebrale se sincronizeaza atunci cand fiecare particica a lor se potriveste una cu cealalta. Desi suna ciudat pentru noi, copiilor le place sa asculte cantecele mamei chiar mai mult decat le place discursul de adult. Le mentine mai bine atentia, iar sunetele sunt mai clare pentru ei...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cuplarea creierului - legatura din mama si bebelus
Interactiunea dintre mame si copiii lor
Contactul vizual dintre parinti si copii

Cuplarea creierului - legatura din mama si bebelus

Acum, scanarea creierului arata ca undele cerebrale ale mamei si ale copilului incep sa se potriveasca foarte mult. Dr. Victoria Leong, cercetator la Universitatea Cambridge, a spus ca vorbitul pe o voce linistitoare de cantec ajuta copilul sa intre intr-o stare in care este mult mai receptiv la invatat.

Ganguritul ("limba" copiilor mici) si cantecele pentru copii ii ajuta pe micuti sa invete prin atingerea aceluiasi ton pe care il au undele cerebrale ale mamei, a descoperit un studiu.

Dr. Leong este in masura sa spuna ca undele cerebrale se potrivesc prin hyperscanning – efectuarea in acelasi timp a tomografiei mamei si a copilului.

Aceasta tehnica analizeaza cat de mult seamana intre ele undele cerebrale din creierul mamei si al copilului. Cand se potrivesc indeaproape, ea numeste acest fenomen "cuplarea creierului".

Privind cat de bine se potrivesc, ea poate judeca efectul variabilelor, precum contactul vizual sau stilul de exprimare.

Mami vorbeste cu bebelusul

Interactiunea dintre mame si copiii lor

Undele cerebrale se sincronizeaza atunci cand fiecare particica a lor se potriveste una cu cealalta. Ea a spus catre BBC: “Desi suna ciudat pentru noi, copiilor le place sa asculte cantecele mamei chiar mai mult decat le place discursul de adult. Le mentine mai bine atentia, iar sunetele sunt mai clare pentru ei.

Asadar, stim ca, cu cat bebelusul aude mai mult cantecele mamei, cu atat isi va dezvolta mai bine limbajul,” a spus ea.

Dr. Leong a spus ca aceasta teorie se aplica probabil si in cazul in care copilul isi aude tatal, bunicii sau alte persoane. Insa pana acum, exeprimentele ei s-au focusat pe interactiunea dintre mame si copiii lor.

Creierul copilului este setat sa raspunda la vocea mamei, motiv pentru care aceasta reprezinta un mijloc eficient pentru copii de a invata lucruri noi” a spus ea.

Contactul vizual dintre parinti si copii

Intr-o alta descoperire a echipei ei, s-a aflat si ca, mentinerea atentiei copilului printr-un contact vizual prelungit ajuta copilul sa invete mai bine in teste. Mamele mentin atentia copiilor lor mult mai bine atunci cand se uita direct la ei, comparativ cu mamele care se uita la copii de departe, chiar si ocazional.

Cercetarea Dr. Leong este deja bine sustinuta de studii care arata ca vorbitul cu un sugar si contactul vizual il ajuta sa invete. Elementul nou al echipei sale de cercetare este ca ei incearca sa afle ce se intampla in capul unui copil atunci cand invata..

Tu cum iti ajuti bebelusul sa vorbeasca?

Impartaseste experientele tale de comunicare cu bebelusul tau, cu ceilalti membri ai comunitatii DC, in topicul special deschis pentru tine.

Creierul bebelusului si misterele sale

Ganguresc, rad in hohote, silabisesc sunete fara sens aparent si toate aceste lucruri ne fascineaza pe noi, adultii. Ce se intampla insa in mintea unui bebelus atunci cand are toate aceste reactii care ne incanta? Nimic din ceea ce fac bebelusii nu este intamplator.

Cu fiecare nou gest, cu fiecare suntem nou, creirul lor se dezvolta intr-un ritm uluitor, pentru ca in final sa ii ajunga din urma pe adulti citeste mai departe aici.
 

Despre cum invata sa vorbeasca bebelusul citeste neaparat:

Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor - pe intelesul tuturor
Vorbiti cu bebelusul … folosind cuvintele corecte


Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna

Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.

Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII