Obiective turistice si experiente de neuitat in China

Obiective turistice si experiente de neuitat in China

Obiective turistice si experiente de neuitat in China

  • Orasul Interzis, Marele Zid Chinezesc, luptatorii din teracota din Xi’an, si magnificul Munte Kailas, sunt doar o parte din minunatiile pe care China le are de oferit turistilor in cautare de noi experiente. SuperEva a ales pentru voi cateva din aceste locuri fermecatoare si va invita sa intrati intr-o lume aparte.

Orasul Interzis, Marele Zid Chinezesc, luptatorii din teracota din Xi’an, si magnificul Munte Kailas, sunt doar o parte din minunatii pe care China le are de oferit turistilor in cautare de noi experiente. SuperEva a ales pentru voi cateva din aceste locuri fermecatoare si va invita sa intrati intr-o lume aparte.

Orasul Interzis (Beijing, China)

Magnificul Oras Interzis, a fost curtea imperiala a douazeci si patru de împarati, incepand din primele zile ale dinastiei Ming în secolul al l5-lea si pâna la caderea dinastiei Qing, în 1911. Acesta este cel mai mare, cel mai complet si mai bine conservat grup de cladiri vechi din China, reprezentând activitatea batalioanelor de muncitori.

Totusi, acest vast complex de hale, pavilioane, curti interioare si ziduri este o capodopera a arhitecturii, monumentala, dar niciodata opresiva. O narare a lui Roger Moore il readuce la viata, cu povesti cu eunuci, concubine, ministrii, preoti, intrigi si excese teribile. Ocupand mai mult de 183 de acri, complexul expansiv câstiga titlul de "oras". Nu a fost niciodata neobisnuit pentru imparati si slujitori sa se aventureze dincolo de santul care inconjoara zidurile de 10 metri si cele mai formidabile porti. Faptul ca au crezut a fi centrul cosmic al universului este doar o fantezie pe care vizitatorii o pot aprecia cu usurinta in zilele noastre.

Numit si Palatul Imperial (Gugong) sau palatul Muzeu, Orasul Interzis este adiacent Pietei Tiananmen, in centrul orasului. Turistii sunt sfatuiti sa viziteze Orasul Interzis in lunile Mai-Iunie si August-Noiembrie.

Marele Zid Chinezesc (Provincia Beijing, China)

Mult timp un simbol al puterii tarii, Marele Zid din China - Wan Li Chang Cheng, sau Zidul Lung de Zece Mii de Li - a capturat imaginatia oamenilor din întreaga lume de-a lungul istoriei sale. Considerata prima structura construita de catre om, care este vizibila de pe Luna, Marele Zid a fost construit bucata cu bucata pe o perioada de 2000 ani, cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Se presupune ca unele sectiuni au fost construite înca din secolul al 8-lea I.Hr., în timpul dezbinarii Imperiului chinez.

Peste un milion de muncitori - tarani, soldati si prizonieri - au fost implicati în constructia zidului, fiind suficient de larg pentru a permite zece soldati sau cinci cai sa calatoreasca in rand. Zidul a fost construit în primul rând pentru a pastra strainii la distanta, insa astazi este principala atractie care ii ademeneste. Marele Zid Chinezesc masoara 10 000 de km lungime (turnurile au o inaltime de 12 m), fiind “cel mai lung zid de pe Terra”, iar ca simbol al natiunii chineze, Zidul este trecut în Lista patrimoniului mondial.

Un loc traditional de vizualizare se afla la Badaling, 80 km nord-vest de centrul orasului Beijing, insa daca doriti sa va aflati intr-un loc mai ferit de turisti alegeti Mutianyu, 91 km nord-est de Beijing. Pentru moment, Simatai, 111 km nord-est de Beijing, este locul cel mai putin congestionat de turisti.

Marele Zid Chinezesc are extremitatea estica la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan.

Hutong-urile din Beijing (Provincia Beijing, China)

Poluata si aglomerata capitala a fast-food-ului american, cu multe ambuteiaje si cladiri inestetice, este doar una din cele doua parti ale Beijing-ului. Cealalta parte poate fi zarita daca veti face o excursie cu tricicleta prin coridoarele labirintice (hutongs) unde doar vehiculele mici pot fi manevrate.

În colturile linistite din Beijing, departe de Orasul Interzis si Piata Tiananmen, bicicletele si nelinistitele gaini sau rate din interiorul curtilor va vor capta imediat atentia.

Casele simple cu un singur etaj din aceste sate pre-comuniste urbane sunt rapid demolate si înlocuite cu monoliti inalti in stilul mall-urilor occidentale, si în acest proces, cartierele traditionale si stilul de viata care te duce cu gandul înapoi in dinastia Qing, se pierd vazand cu ochii.

Contact oficiul turistic local: 86/10-6615-9097; costul este de 25$ pe persoana. Ghidurile turistice incep din Bei Hai Park si au loc de doua ori pe zi.

Portul Victoria si Varful Victoria (Hong Kong, China)

La orice ora data apele PortuluiVictoria sunt mereu aglomerate, in timp ce ferrybotul Star isi croieste drum printr-o încaierare de remorchere, barje, barci de navetisti, junk-uri ocazionale si vase de croaziera. Cel mai important Port al Chinei – Victoria - este sufletul si centrul acestui dinamic oras-port fiind numit in Chineza Veche “portul inmiresmat ".

Din anul 1898 cele doua ferryboturi alb si verde au fost transportat vizitatori si navetisti din Kowloon spre Insula Hong Kong si înapoi. Aceasta este una dintre cele mai impresionante calatorii de 10 minute cu ferrybotul. Optati pentru prima clasa - puntea superioara garanteaza o priveliste de neuitat. Apoi, din nou, clasa a doua promite o mai buna observare a oamenilor.

Alte privelisti de neuitat sunt din cel mai abrupt funicular din lume, care isi face drum spre cei 550 metri de pe Vf. Victoria – unde este relativ pace si liniste inca din anul 1888. De sus puteti observa cel mai aglomerat port din lume, o parte din cele 235 insule exterioare, iar cand vremea este prielnica, la distanta puteti vedea de coasta Chinei. Gradinile frumos amenajate si potecile pavate, cum ar fi Govemor's Walk ofera turistilor o placuta senzatie de izolare si naturalete. Fiecare moment al zilei este magic, insa amurgul are propriul sau farmec.

Ferrybotul Star navigheaza din Tsim Sha Tsui in Kowloon spre Central District in Hong Kong (si invers); costul pe puntea de sus este de 28 centi, iar pe cea de jos 22 centi. (transport zilnic).

Funicularul se ala intre Garden Rd. si Cotton Tree Dr. in Central District; costul unui drum este de 2$; preferabil intre lunile Septembrie-Decembrie.

Gradina Umilului Administrator (Suzhou, Jiangsu, China)

Un vechi proverb chinez zice: “In Rai e Paradisul; pe Pamant, Suzhou”. Cunoscut ca Venetia Estului si cu peste 100 de gradini si fabrici de matase, Suzhou a fost una din cele mai vechi si bogate orase din imperiu in timpul dinastiei Ming, si a fost mentionat de Marco Polo cand acesta a scris despre fabuloasele orase din Est.

Gradinile Suzhou sunt întruchiparea design-ului peisajului Chinez, cu fiecare piatra, planta, poteca si iaz, atent plasate astfel incat totul sa fie impecabil. Gradina Incetinitoare si gradina Umilului Administrator bucura de o denumire speciala si de protectia guvernului (acestea sunt doar 2 din cele 4 cele mai importante gradini din China).

Gradinile se afla la 84 km cu masina sau trenul est de Shanghai; de preferabil sa fie vizitate in lunile de primavara si toamna.

Muzeul Shanghai (Shanghai, Provincia Shanghai, China)

In anii 1930, Shanghaia fost cunoscut ca Parisul Orientului, iar astazi este din nou un oras stralucitor gata de afaceri. Spectacularul si detinatorul unui premiu, Muzeul Shanghai a fost redeschis in anul 1995. Creat printr-o combinatie de expertiza Vestica, binefacatori chinezi de peste mari, precum si din fonduri guvernamentale si  proiectat de bine-cunoscutul arhitect local Xing Tonghe, muzeul prezinta cele mai bune opera de arta si antichitati ale Chinei. Peste 120.000 relicve culturale - de la pictura, sculptura si caligrafie la mobilier, jad si sculpturi în fildes, ceramica - traseaza 5000 de ani din istoria Chinei, incepand din epoca neolitica, prin dinastia Ming (1368-1644) si Qing (1644 - 1911) si pâna în timpurile moderne.

Frumos configurat si de înalta tehnologie, spatiul este de trei ori mai mare decât muzeu original (care a fost deschis în anul 1952) iar expozitiile sunt de departe superioare fata de cele vechi, prafuite, slab luminate si avand doar descrieri chinezesti. Într-un oras in crestere cu o populatie de 14 milioane, convoaiele de elevi în uniforme viu colorate sunt atractii banale aici.

Muzeul este situat la adresa 201 Ren Min Ave.,People’s Square (costul este de 8$)
Contact: 86/21-6372-3500, fax 86/21-6372-8522; www.shme.com/travel/musem/museum.htm

Luptatorii de teracota din Xi’an (Xi’an, Shaanxi, China)

Unul dintre rivalii calificati a celor Opt Minuni ale Lumii (si considerata de multi ca fiind cea mai senzationala descoperire arheologica a secolului al 20-lea), oastea lui Xi'an, cu soldati de teracota vechi de 2200 de ani, una din supremele comori culturale ale Chinei, un vast complex funerar asezat lânga mormântul împaratului Ch'in Shih Huang-ti, care a murit în anul 210 I.Hr..

Soldatii au fost descoperiti în 1974 de catre un taran local, care sapa o fântâna, si asa mai departe au fost axcavate trei cripte au fost excavate, prima continand peste 6.000 de soldati si cai aranjati într-o formatie de 38 coloane, la o adancime de aproape 5 metri. Acestea au fost lasate la fata locului; un hangar de protectie care este construit peste ele acum include Muzeul de figuri ceramice Qin. A doua cripta contine 1000 de soldati in plus si 500 de cai, în timp ce punctul culminant al ultimei cripte este un elaborat si detaliat car de razboi. Fiecare soldat variaza de la o inaltime de 1.60 metri pana la 1.90 si au expresii faciale diferite.

Xi’an, capitala recenta a Provinciei Shaanxi a fost patria a 11 dinastii, inclusiv a puternicei Qin, prima dinastie care a condus intreagul Est al Chinei. Acesta a fost cel mai estic oras pelegendarul  Drum al Matasii, care a legat Estul de Vest, în secolul al doilea î.Hr..

Aceasta vizita este inclusa in majoritatea tururilor oferite turistilor. Muzeul Qin se afla la 32 km nord de Xi’an.

Daca nu stiti unde sa va petreceti noaptea, noi va recomandam Shangri-La Golden Flower (adresa: 8 Chang Le Rd. West); ii puteti contacta la numarul de telefon 86/29-323-2981, fax 86/29-323-5477; in Canada si S.U.A  800-942-5050; www.shangri-la.com. Costul este de 170$.

Cele trei defileuri (Chongqing, Siehuan, China)

Cele trei defileuri - Qutang, Wu, si Xiling – alaturi de ursul panda si Marele Zid Chinezec, sunt recunoscute la nivel mondial si apar pretutindeni, incepand din poezia clasica pana la cartile postale moderne. Pentru frumusetea naturala pura, ele pot fi depasite de altceva în China. Barajul Sanxia sau Barajul celor trei Defileuri a facut furori si a fost criticat de presa inca de la începutul lucrarile în anul 1995; Sanxia este cel mai mare baraj din lume si proiect hidro-electrice, un efort de ordinul miliardelor de dolari care a dus la relocarea a peste un milion de persoane.

Barajul se afla pe grandiosul fluviu Yangtze de 6.437 km lungime, al treilea fluviu din lume ca lungime (dupa Amazon si Nil).

Chongqing este punctul de oprire pentru majoritatea ferryboturilor si vaselor de croaziera. Legatura zborurilor sunt spre/din capitala Chengdu-ului. O croaziera speciala de 4 nopti/5 zile este oferita de Victoria Cruises (tel. U.S. 800-348-8084 sau 212-818-1680, fax 212-818-9889) iar pretul variaza de la 450$ pe persoana pana la 760$. Sunt valabile si croaziere pe o perioada mai lunga.

Muntele Kailas (Tibet, China)

Desi are o inaltime de 6.714 metri, nu este printre cele mai înalte vârfuri din Himalaya; Kailas este unul dintre cele mai frumoase. Mai important: muntele este unul din cei mai sacri din Asia, venerat de budisti, hindu si cei de  credinta Bon. Evlaviosii cred ca Muntele Kailas este casa zeilor si centrul cosmosului. Timp de peste 1000 de ani, au venit aici din toate colturile Tibetului pentru a efectua o KORA, un sir de 51 km in jurul muntelui miscandu-se in sensul acelor de ceasornic, aducand astfel omagii divinitatilor. Daca te invarti o data in jurul muntelui se spune ca pacatele pe o viata iti vor fi sterse, insa nimeni nu a urcat niciodata muntele, pentru a nu deranja zeii.

Muntele Kailas se afla in Vestul Tibetului. Pentru detalii circuite exista numarul de telefon 888-687-6235 sau 510-527-8105, fax 510-525-7710l; info@mtsobek.com.

Piata de duminica (Kashgar, Xinjiang, China)

La poalele Muntilor Pamir, unde este greu sa crezi ca inca te afli in China, sau in secolul al 21-lea, izolatul orasel Kashgar gazduieste o piata de Duminica care poate deveni visul oricarui fotograf. Dupa multe relatari, ets ecea mai mare piata din Asia (dar si din lume). Este estimata la aproximativ 100.000 – 150.000 de persoane; suna o statistica remarcabila luand in considerare ca are loc in fiecare duminca probabil de peste 1000 de ani. Aici se vand ovine, bovine, cai, palarii, covoare, condimente, fructe, legume si nu numai. Desi Drumul Matasii a murit undeva in jurul secolului al 15-lea cand rutele de pe mare au castigat negotul, incercati sa le spuneti asta negustorilor de acum.

Piata se afla departe in vestul Chinei. Multe tururi care includ Drumul de Matase include si segmentul Xi’an – Kashgar. Zborul din Kashgar spre Urumqi dureaza aproximativ 2 ore, Urumqi este conectat cu majoritatea oraselor din China, cu zboruri regulate.

Xishuangbanna (Yunnan, China)

Izolata provincie agricola Yunnan este destinatia perfecta pentru o calatorie relaxata prin zonele rurale ale Chinei. Aproape de Myanmar si Laos, cea mai mare atractie sunt orasele din regiunea Xishuangbanna, care gazduiesc peste o treime din mnoritatile etnice Chineze. Zilele de piata, sarbatorile si festivalurile atrag o pleiada de peste 25 de triburi, din Aini pana in Zhuang. Pe langa alte atractii din Xishuangbanna se afla si Muntele Jizu (un loc sacru pentru Budisti, unde multi pelerini vin sa vada rasaritul); plimbarile cu barca pe Lacul Erhai; Padurea Lunan Stone de 200 de acri; orasul Dali si nu numai.

Xishuangbanna se afla in capitala Yunnan, cea mai de sud provincie a Chinei, Kumming este conectat de zboruri spre majoritatea oraselor importante din China. Din Kumming puteti aranja ca un sofer sa va aduca in Xishuangbanna.

Mai multe detalii despre China veti gasi aici:
www.china.com
www.china.org.cn

SuperEva va recomanda urmatoarele hoteluri:
www.hotel-g.com
www.templeside.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Asia

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Andreea Pancu
    Andreea Pancutrimis la 15/11/2014

    Este foarte folositor si practic. Dar de asemenea , si foarte interesant. Am aflat mai multe lucruri interesante. Va multumesc !

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII