Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele cu metoda LESS - sfatul psihologului

Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele cu metoda LESS - sfatul psihologului

Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele cu metoda LESS - sfatul psihologului

Copiii mici sunt constienti de senzatiile fizice si, odata ce incep sa vorbeasca, va pot spune cand le este foame sau doresc sa mearga la baie. Dar numirea emotiilor este mult mai complexa, iar multi copii au nevoie de ajutor pentru a identifica ce simt cu exactitate.

Atunci cand copilul tau are o emotie puternica, numiti acel sentiment si incurajati copilul sa se gandeasca la senzatia acelei experiente. Exprimarea emotiilor este importanta pentru dezvoltarea sa emotionala ♥

in acest articol veti citi mai multe despre:
Incercati metoda L.E.S.S.
Fa ce spun si ce fac
Emotiile sunt complexe, dar necesare
Despre emotiile copiilor mai puteti citi

Filmul Inside Out

O modalitate de a face conversatie este sa vizionati filmul animat Pixar "Inside Out", care a fost laudat pentru faptul ca incuraja copiii sa se uite in mintea lor si sa vada cum functioneaza emotiile. Atunci cand copiii pot vizualiza emotiile, ca personajele intrupate in film, pot discuta mai usor despre ele.

Spuneti-i: "Acum pari fericit! Pentru ca zambesti si razi." sau "Pari frustrat, pentru ca te vad plangand. Este bine sa fii frustrat atunci cand nu poti face ceva ce iti doresti. Si eu ma simt frustrata uneori." Vrem ca copiii sa-si simta pe deplin emotiile, limitandu-le in acelasi timp actiunile.

Incercati metoda L.E.S.S.

Aceasta metoda, favorizata de profesori si consilieri, ofera parintilor o strategie pentru a-si ajuta copiii prin experiente emotionale dure. L.E.S.S. inseamna Listen, Empathize, State the emotion si Stop there, adica

- asculta, empatizeaza, numeste emotia, opreste-te.

Daca copilul are brusc un tantrum la supermarket, luati-va un minut, coborati-va la nivelul sau si cereti-i sa va spuna ce s-a intamplat, daca este posibil. Ascultati ce are de zis, apoi spuneti-i: "Vad de ce ar fi dificil sa astepti cuminte la rand in timp ce esti plictisit." Apoi, numiti emotia. "Vad ca esti frustrat pentru ca dureaza atat de mult." Apoi, opriti-va acolo. Lasati copilul sa se exprime si sa spuna ce are pe suflet.

Este posibil sa nu "rezolvati" problema in momentul respectiv, dar, cu o utilizare repetata, copilul va invata sa-si vocalizeze sentimentele inainte de aparitia unui tantrum, ceea ce inseamna ca este posibil sa fie evitat.

emotii copil

Fă ce spun si ce fac

Stim cu totii ca cei mici copiaza tot ce zic si fac adultii. Este extrem de important ca adultii din viata copilului sa-si exprime sentimentele si sa devina un model pozitiv. Daca micutul tau vede ca exagerezi cu furia sau ca te certi cu vecinii, va crede fara indoiala ca un astfel de comportament este normal si il va afisa la randul sau. Cand simtiti o emotie, partajati-o verbal cu copilul si explicati-i cum va veti ocupa de ea: "Momentan, mami este foarte frustrata pentru ca masina de spalat vase este stricata. Stiu ca sunt frustrata deoarece inima mea bate rapid si fata mea este calda, dar voi respira adanc si voi numara pana la 10 inainte sa fac orice altceva.“

Citeste si Modalitati de reglare emotionala la copii

Emotiile sunt complexe, dar necesare

Evitati sa minimalizati sau sa nu vorbiti cu copiii despre sentimentele lor. Comentariile, cum ar fi "Esti bine, o sa treaca" sau "Nu ai nici un motiv sa plangi acum", ii invata pe copii sa nu aiba incredere in propria lor evaluare a modului in care se simt. Acelasi lucru este valabil si pentru pedepse. Potrivit dr. Laura Markham, "Trimiterea copilului in camera lui sa se calmeze nu-l va impiedica sa fie suparat, ci doar sa-i transmita mesajul ca este singur cu acele emotii mari, infricosatoare ... Cand oamenii reprima emotia, aceste emotii nu mai sunt sub control constient."

La fel ca adultii, copiii au straturi de emotie, iar atunci cand copiii se simt inspaimantati, vinovati sau tristi, acest lucru se poate manifesta deseori prin furie. De aceea este atat de important sa dezvoltati un dialog cu copiii despre emotii, pentru a se descoperi si a afla ce se intampla cu adevarat, dar si pentru a invata de la o varsta frageda cum sa se ocupe in mod corespunzator de aceasta emotie. 

Despre emotiile copiilor mai puteti citi

Cum putem interpreta desenele copiilor si ce emotii se pot ascunde in spatele lor

Dezvoltarea inteligentei emotionale ale copilului: de ce este esentiala pentru fericirea sa

Cum ii explicam copilului moartea unei persoane dragi?

8 moduri de a ajuta un copil timid

10 complimente de care are nevoie copilul tau

Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor

Copilul de 5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea

Dupa implinirea celui de al cincilea anisor, copilul iese treptat din perioada de criza si isi gaseste lent un nou echilibru. Va face progrese remarcabile pe toate planurile, fizice si psihice si de asemeni se va familiariza cu mediul in care traieste. Este la varsta cand este constient ca isi iubeste parintii, educatoarea, rudele, animalutele de casa.

Este usor de abordat, este tandru si tot mai putin nerabdator si este deja o companie foarte agreabila. La Desprecopii, crestem alaturi de copiii nostri citeste in continuare aici >
 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

 autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2023
Milena este si psihoterapeut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: 
- https://mcc.gse.harvard.edu/
The Journal of Psychology

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII