Constipația la copii: cauze și cum ne putem ajuta copilul - sfaturi și remedii

Constipatia la copii: cauze si cum ne putem ajuta copilul - sfaturi si remedii

Constipația la copii: cauze și cum ne putem ajuta copilul - sfaturi și remedii

Sugarii și copiii ce suferă de constipație sunt tratați în mod diferit decât adulții, deoarece scaunele lor se schimbă din momentul în care se nasc până când ajung la vârstă de 3 sau 4 ani. Majoritatea copiilor constipați nu au o boală medicală sau o tulburare care cauzează constipația. Rareori, o tulburare provoacă sugarilor și copiilor probleme semnificative ale intestinelor.

Citiți în continuare, cauze și tratamente pentru constipația copiilor:

vei citi:
Ce este constipația și când trebuie tratată?
Care sunt cauzele apariției constipației?
Tipuri de constipație
Cum putem ajuta copilul dacă este constipat?
Cum tratăm constipația?
Laxit® med tratează constipația printr-o acțiune naturală, fără a irita mucoasa intestinală

Ce este constipația și când trebuie tratată?

Constipația apare frecvent la copii, afectând până la 10% dintre ei în orice moment. Constipația constă în trecerea de la scaune rare (ca frecvență) la scaune dure. Putem vorbi de constipație în momentul în care putem compara cât de dese erau scaunele copilului în mod normal și consistența acestora. Mulți copii au un scaun la fiecare câteva zile. Cu toate acestea, scaunele tari și cele care apar o dată la 3 zile prin constipație, trebuiesc tratate.

Care sunt cauzele apariției constipației?

Cea mai frecventă cauză la un copil mai mare de 18 luni este evitarea voită a toaletei (din diferite motive). De exemplu, copiii mici sunt adesea atât de implicați în jocul lor, încât nu au răbdare pentru pauze de toaletă, iar la școală pot fi preocupați de lipsa de intimitate sau de curățenia din baie.

O altă cauză a constipației este o experiență anterioară dureroasă care îi determina să evite baia. În timp, creierul lor învață să ignore repetate îndemnuri ale colonului de a face o vizită la baie. Scaunul rămânând în colon, va absorbi apă, iar rezultatul va fi un scaun tare și uscat. Trecerea acestui scaun tare este mai dificilă sau dureroasă, ceea ce determină copilul să continue "să-l țină."

Desigur, schimbările în alimentație, sau un regim alimentar diferit, afectează mult tranzitul intestinal. Sugarii și copiii care mănâncă mese bine echilibrate, de obicei, nu sunt constipați. Evitați pe cât posibil să oferiți copiilor produse ce conțin zahăr!

Constipația poate fi, de asemenea, provocată și de un număr de tulburări medicale, precum: fipotiroidismul, boala Hirschsprung, diabetul zaharat, modificări ale nivelurilor mineralelor și electroliților din sânge, intoxicare cu plumb, fibroză chistică și tulburări ale sistemului nervos (cum ar fi paralizie cerebrală, retard mintal, sau probleme ale coloanei vertebrale). Alte cauze posibile ale constipației sunt depresia, tratamentul coercitiv în ceea ce privește toaleta, tulburările de deficit de atenție și abuzul sexual.

constipat

Tipuri de constipație

Constipația acută poate fi corectată cu ușurință. După îmbunătățirea deshidratării sau a stării de sănătate în urma unei boli, funcția intestinală se îmbunătățește și ea.

Constipația cronică cu toate acestea, necesită de multe ori tratament cu medicamente pe cale orală pe termen lung.

Cum putem ajuta copilul dacă este constipat?

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să ameliorați starea copilului:

Oferiți copilului multă apă.
Încercați 50-200 ml de suc de pere sau de mere (diluat cu apă).
Oferiți-i o alimentație bine echilibrată, compusă din cereale integrale, tărâțe, fructe și legume (mai puține bomboane și deserturi).
Se adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu la o baie caldă. Lăsați copilul să se relaxeze pentru 5-15 minute în apă caldă.
Aplicarea unei cârpe calde, umede la anus poate stimula uneori un scaun.

Cum tratăm constipația?

Tratamentul constă de obicei în educarea părinților cu privire la cauza constipației. Este important ca medicul să asigure părinții că nu este nici vina lor dar nici a copilului și că nu sunt probleme psihologice. Dacă murdăria fecală este prezentă, este necesar să eliminați atitudinile negative referitoare la această boală.

Tratamentul poate începe de la educație. Dacă un copil are o cantitate mare de scaun tare prezentă în colon, va trebui să fie făcută o deblocare. Cu alte cuvinte, scaunul trebuie să fie eliminat. Acest lucru se face folosind fie medicamente pe cale orală sau rectală, sau o combinație a ambelor. Tipul de medicament utilizat, de asemenea, depinde de vârsta copilului și de problemă.

După deblocarea manuală, prevenirea reacumulării scaunelor tari este secretul menținerii unor obiceiuri intestinale bune. Acest lucru, de obicei, trebuie să fie făcut cu medicamente pe termen lung.

laxit med

Laxit® med tratează constipația printr-o acțiune naturală, fără a irita mucoasa intestinală

Laxit® med nu conține arome sau îndulcitori, se poate amesteca cu orice băutură, chiar și caldă de tipul: ceai, lapte, suc de fructe sau supă. Nu modifică gustul acestora, nu este iritant al mucoasei digestive precum laxativele antrachinonice, poate fi administrat în condiții de siguranță atât la sugari cât și la pacienții vârstnici și nu produce toleranță.

Administrare recomandată

Adulți: 2 plicuri de 1-3 ori pe zi, în funcție de răspunsul individual. Pentru obținerea unui efect mai rapid, o doză de 4 plicuri (20 g macrogol 4000) poate fi luată în administrare unică.

În cazul utilizării prelungite, doza poate fi redusă la 2 plicuri de 1-2 ori pe zi, administrate în zile alternative (ex: într-o zi se pot administra 2 plicuri, de preferință seara înainte de culcare, iar în următoarea zi se pot administra 2 plicuri în intervalul dintre micul dejun și prânz și 2 plicuri seara înainte de culcare).

Copii:
6 luni-12 luni: 1 plic pe zi;
1-4 ani: 1 plic de 1-2 ori pe zi;
4-8 ani: 2-3 plicuri pe zi;
peste 8 ani: 2 plicuri de 1-2 ori pe zi.

Înainte de începerea tratamentului trebuie excluse tulburările organice. În acest sens, pentru grupa de vârstă 6-12 luni se recomandă un consult medical. A nu se depăși doza maximă zilnică.

Conținutul unui plic (5 g) se dizolvă în 50-100 ml apă și apoi se administrează pe cale orală. Pulberea se poate amesteca cu orice băutură, chiar și caldă, de tipul: ceai, lapte, suc de fructe sau supă.

Laxit® med nu modifică gustul băuturii. Se recomandă administrarea între mese sau, în cazul unei singure doze, seara înainte de culcare.

Laxit® med se utilizează până la restabilirea tranzitului intestinal normal, dar nu mai mult de 28 de zile consecutiv. Administrarea se poate relua după 2 zile de pauză.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII