Castele si alte atractii turistice in Scotia

Castele si alte atractii turistice in Scotia

Castele si alte atractii turistice in Scotia

  • Nimic nu se compara cu o noapte petrecuta intr-un castel din minunata Scotie. Incepand de la Balfour unde stresul este scos din vocabularul oricui, si pana la Edinburgh care este asezat pe varful naruit al unui crater vulcanic stins, veti avea impresia ca traiti itr-un basm. SuperEva va recomanda si urmatoarele:

Nimic nu se compara cu o noapte petrecuta intr-un castel din minunata Scotie. Incepand de la Balfour unde stresul este scos din vocabularul oricui, si pana la Edinburgh care este asezat pe varful naruit al unui crater vulcanic stins, veti avea impresia ca traiti itr-un basm. SuperEva va recomanda si urmatoarele:

Castelul Balfour (Shapinsay, Insulele Orkney, Scotia)

Mica si fertila insula din Shapinsay, una dintre cele mai nordice din cele 67 de insule care alcatuiesc arhipelagul Orkney, este data chiar si in ziua de astazi cresterii bovinelor si ovinelor, si este suficient de mica pentru a fi traversata pe jos intr-o singura zi. Aici poti scapa de strangatorii de taxe si poti reduce stresul la zero; admirarea pasarilor (pe insula fiind identificate aproximativ 300 de specii) devind atractia zilei, iar muzica de fundal este doar strigatul mieilor si sunetul pescarusilor impotriva valurilor oceanului.

Construit in 1848 in jurul unei case existente din 1793, Castelul Balfour a fost cumparat in anul 1960 de catre un ofiter polonez, Capitanul Zawadski. Sotia sa vaduva si familia il conduc astazi ca o distinsa casa si conac, doar pentru 12 oaspeti norocosi. Mesele sunt ample, simple si delicioase, cu legume din gradinile castelului, carne locala si crustacee din apele insulei (oaspetii recunosc ca nu au mai gustat niciodata scoici sau homari mai gustosi decat aici), totul fiind servit  in momentul in care un gong se aude de undeva din adancul castelului. Daca exista un televizor nimeni nu il solicita, iar singurul ziar este cel local, Orcadian, care apare in fiecare joi. Singurul pub din Shapinsay, gasit in camera veche de oaspeti a castelului, ofera o rasucire unica "vietii de noapte".

Shapinsay: conexiuni zilnice (cu exceptia zilei de Duminica) din Inverness sau Aberdeen catre invecinata insula Kirkwall in Orkney; de acolo aveti legaturi la fiecare 30 de minute cu masina si cu bacul de pasageri.
Contact: www.orkneyferries.co.uk.
Castelul Balfour: balfourcaslle@btinternet.com; www.balfourcastle.co.uk. 

Castelul Edinburgh (Edinburgh, Scotia)

Una din cele mai placute capitale din Europa, datoreaza mult din caracterul si buna prezenta Castelului Edinburgh. Cea mai mare parte din istoria orasului este grupata in si in jurul castelului medieval si Royal Mile, partea de vest-est a magistralei pietonale, de la Castelul Hill pana la High Street, care il leaga de Palatul Holyrood, o data ocupat de Mary Stuart si de resedinta regala a prezentei regine si Printului Philip, timp de o saptamana in fiecare an.

Castelul Edinburgh este asezat pe varful naruit al unui crater vulcanic stins,  cele mai proaspete urme datand de la micuta Capela a Sf. Margaret din secolul al 12-lea, cea mai veche structura din Edinburgh. Intinsul castel a jucat multe roluri: cetate, garnizoana militara, inchisoare de stat. Insa atractia sa principala a fost ca palat regal, iar astazi, Onorurile Scotiei (bijuteriile coroanei Scotiene) sunt expuse aici. Cele mai vechi insemne ale regalitatii din Europa,  includ coroana Scotiana, sceptrul si sabia statala. In palat, camerele regale utilizate pana ce regele urma sa se mute permanent in Anglia in 1603, pot fi de asemenea vizitate, (Mary, Regina Scotienilor, a dat nastere aici lui James al VI-lea al Scotiei, care urma sa conduca Anglia ca James I).Vis-a-vis de discrepanta care separa inaltul Old Town (Vechiul Oras) de micul New Town (Noul Oras), este asezat clasicul Hotel Caledonian, cunoscut pentru propriile sale acomodari regale si pentru privelistea  castelului…

Edinburgh Castle: Castlehill.
Caledonian Hilton Hotel: Princess St.
Contact: www.hilton.com

Castelul Inverlochy (Fort William, Highlands, Scotia)

"Nu am vazut un loc mai placut sau mai romantic", scria Regina Victoria, nestraina de ispita din Highlands, care a ramas la Castelul Inverlochy in 1873, la scurt timp dupa finalizarea acestuia. Setat in inima magnificului peisaj, acesta este un mare castel/hotel baronial, de formalitati limitate, confortabil cu semineurile aprinse si cu scaunele supra impaiate, si setat pe 500 de acri de teren privat pe malurile Loch Lochy. Bunul sau gust si bogatia tarii apar intr-o mare abundenta de flori, articole de toaleta frumos mirositoare de un mare lux hotelier, ierburi proaspete si legume proaspat culese din gradini si de furnizorii locali, iar dupa cina, un single-malt whisky de la o distilerie vecina. Pentru a va bucura de aceasta combinatie singulara, vizitatorii provin din toate colturile lumii, aflati in culmea fericirii ca au gasit o camera (sunt disponibile doar saptesprezece), la una dintre cele mai speciale locuri de retragere din Marea Britanie.

Castelul este locul ideal de unde puteti sa experimentati magia Highlands din Scotia si excursiile pe tarm.

"Exista inca ceva de o Odisee acolo sus, in mijlocul insulelor si a linistitului Lochs", a scris D.H. Lawrence, care a vizitat Highlands in 1926. "Este inca din afara lumii, ca si inceputul Europei". Acelasi respect, va fi probabil experimentat si de vizitatorii unui secol mai tarziu.

Unde se afla: in Torlundy, la 5 km nord-est de Fort William, 225 km nord-vest de Edinburgh.
Contact: info@inverlochy.co.uk; www.inverlochycastlehotel.com.
Cand: deschis in lunile Martie-Decembrie.

Castelul Skibo (Dornoch, Highlands, Scotia)

Trezit de sunetul unui cimpoi ambulant care iti canta sub fereastra, este acelasi apel de trezire care l-a excitat pe King Edward III, Rudyard Kipling, Rockefellers, si pe Madonna in ziua nuntii. Asa incepe o zi incantatoare la Andrew Carnegie's Skibo Castle, original botezat Schytherbolle in secolul al 10-lea de catre locuitorii Celtici, care credeau ca este un dar de la zanele Gaelic. Cand Carnegie s-a intors la propria patrie dupa ce si-a facut milioanele in America, ca cel mai de succes industrias din lume, a fost atat de "furat" de acest amplasament, incat l-a numit "raiul pe pamant". Carnegie a cheltuit o suma uimitoare pentru a construi un conac baronial pe ruinele cetatii care se dezintegra, creand o singura si magnifica "casa, in sfarsit".

Recent achizitionata de catre un antreprenor american, Skibo isi deschide acum usile baroniale membrilor privilegiati ai clubului si oaspetilor din afara care pot trai ca un magnat din otel intr-o atmosfera nostalgica, cu mobila autentica din secolul al 19-lea, un personal gratios imbracat in kilt, si astfel de traditii amuzante ca cea in care esti condus intr-o sala enorma de mese la lumina lumanarii de un singur flautist imbracat intr-o tinuta de rigoare.

Unde se afla: 64 km nord de Inverness.
Contact: info@carnegieclubs.com; www.carnegieclubs.com.

Poteca de castele (Grampian Highlands, Scotia)

Aproximativ 600 de castele in regiunile rurale din Scotia, cu cea mai mare concentrare in Grampian Highlands. Multe din aceste castele sunt ruine dramatice, cum ar fi Slains, care se spune ca l-a inspirat pe Bram Stoker sa scrie Dracula, si Dunnottar,  unde Zeffirelli a ales sa filmeze Hamlet. (Bard insusi a pus in scena asasinarea Macbeth a lui Duncan in Castelul Cawdor-casa sefului de clan- nord-est de Inverness, capitala neoficiala a Highlands). Altele sunt frumos restaurate, proprietarii ocupand cu demnitate casele, cum ar fi Drum, Crathes, si Fyvie.

Castelul Balmoral, "acest drag paradis" al Reginei Victoria, este inca resedinta de vara a suveranei Britanice (iar ca rezultat, orele de vizita in cazul ambelor castele si gradini sunt limitate). Un al unsprezecelea castel circuit prin Grampians alcatuiesc Castelul Trail, proprietati istorice detinute de National Trust for Scotland (cazarea peste noapte poate fi amenajata la castelele / hotelurile private din zona). Urmand Dee, Don, sau Spey Rivers (o ocazie excelenta de a pescui somon si pastrav), o excursie care se potriveste perfect cu vizitele la duzinele de distilerii single-malt-whisky. Mai mult de jumatate din distileriile din tara sunt in acest domeniu - insa cu totul altele isi revendica faima.

Acomodarile rurale din Quaint nu sunt greu de gasit, insa putine se egaleaza cu Cawdor Cottages, pentru istorie si stil.

Unde se afla: poteca, nord-vest de Aberdeen (principalul oras din Grampian Highlands), este de circa 241 km lungime.
Contact: contactati Aberdeen si Consiliul Grampian de turism; info@agtb.orgwww.castlesandwhisky.com 
Cawdor Cottages: Cawdor, Nairn.
Contact: www.cawdor.com
Cand: unele proprietati, dar nu toate, sunt deschise zilnic, anual. Castelul Balmoral pe Royal Deeside deschis spre sfarsitul lui Aprilie Ianuarie.

Nu ezitati sa vizitati si:

Golful Scotian, Scotia

Un pelerinaj pe terenurile unde golful a fost inventat, le ofera iubitorilor de golf duzini de alegeri. Multe dintre terenurile de aici sunt fara indoiala cele mai bune din lume. Inregistrat oficial din anul 1552, golful se crede a fi o abatere de la plictiseala Scotienilor aristocrati, inca de la inceputul secolului al14-lea. Old Course din St Andrews este cel mai legendar templu de golf, care va explica de ce aveti nevoie, uneori sa faceti cu un an in avans o rezervare pentru un ceai. O eleganta casa de tara Edwardiana, Creywalls Hotel, exude caldura unei case private, un noroc suficient pentru a privi legendarul Muirfield Course. Este cel mai vechi teren de golf din lume, iar vizitatorii sunt primiti, cu un pic de ajutor de la portarul Greywalls-ului.

Gleneagles, unde terenurile Reginei si ale Regelui sunt cele mai vechi din cele cinci, este incadrat de un peisaj remarcabil. Hotelul Turnberry situat magnific cu fata spre mare, are si propriul sau far; a gazduit British Open de trei ori pe cele doua terenuri faimoase de pe coasta neimblanzita a Scotiei.

Neophytes la Carnoustie si-a numit terenul inselator, insa campionii mondiali il numesc cel mai bun din Marea Britanie. La Royal Troon, doar barbatii pot comenta vechiul teren; clubul este atat de traditional, incat femeile nici acum nu au voie sa joace. Oricine poate incerca la Royal Dornach.  Lista continua - sunt peste 500 de terenuri de golf in Scotia-dar de ce sa nu incepi de sus?

Contact: www.travelibritain.org. 

Festivalele din Edinburg, Scotia

In fiecare August, acest oras conservator, ofera unei clase sociale extravagante un spectacol de muzica, drama, dans si divertisment alternativ. Sarbatorind recent aniversarea de 50 de ani, Edinburgh International Festival, a atras multa vreme nume celebre si talente.

Fringe atrage aceeasi atentie, festivalul de amatori, unde va puteti astepta la lucruri neasteptate, de la cele 650 de la trupe din toata lumea. Fringe este acum cel mai mare festival de arta din lume, deschis oricarei persoane care doreste sa interpreteze ceva pe scena. Interpretarea de noapte a celor de la Military Tattoo este probabil, cel mai remarcabil spectacol militar. Fluieratul si toba, si afisarea indemanarii la gimnastica nu este chiar o arta, dar este divertisment. Si, daca toate acestea nu sunt de ajuns, mai este anualul Edinburgh Film Festival (cel mai lung festival de film din lume), adaugandu-se desigur si Festivalul de Jazz si Blues. Biletele pentru spectacolele principale ar trebui sa fie cumparate in avans, dar cu astfel de alegeri abundente, poate aparea un bilet liber, in special daca sunteti inca in jurul noptii spectacolelor de artificii.

Bilete pentru spectacolul principal in SUA se pot achizitiona prin Global Tickets.
Contact: pentru informatii generale despre festivaluri: www.edinburgh-festivals.com.
Cand: mijlocul lunii August-inceputul lunii Septembrie.

SuperEva.ro va recomanda si urmatoarele hoteluri:

www.holyroodaparthotel.com
www.tigerlilyedinburgh.co.uk
www.dunainparkhotel.co.uk
www.hotelduvin.com/glasgow/
www.menzies-hotels.co.uk/

The loch Ness Inn
www.staylochness.co.uk
 info@staylochness.co.uk
telefon  01456 450991 

The Lovat Loch Ness Hotel
www.lovatarms-hotel.com/ 
telefon +44 (0)845 450 1100

Glenurquhart House Hotel
https://glenurquhart-house-hotel.co.uk/
info@glenurquhart-house-hotel.co.uk
telefon +44 (0)1456 476234

Loch Ness Lodge
www.loch-ness-lodge.com/
escape@loch-ness-lodge.com
telefon  +44 (0)1456 459469

The Steadings
www.steadingshotel.co.uk/
enquiry@steadingshotel.co.uk
telefon +44 (0)1808 521314


Mai multe informatii despre Loch Ness gasiti aici:

www.lochness.com
www.lochness-centre.com
www.visitlochness.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII