Venezia sau despre miturile care nu pier

Venezia sau despre miturile care nu pier

Venezia sau despre miturile care nu pier

  • Exista in lume locuri despre care se spune ca trebuie sa le vezi macar o data in viata, locuri incarcate de legenda, al caror nume e de ajuns pentru a fascina. Iar atunci cand vine vorba de romantism, Venezia este, cu siguranta, unul dintre locurile care figureaza in topul destinatiilor turistice de pe mapamond.

Exista in lume locuri despre care se spune ca trebuie sa le vezi macar o data in viata, locuri incarcate de legenda, al caror nume e de ajuns pentru a fascina. Iar atunci cand vine vorba de romantism, Venezia este, cu siguranta, unul dintre locurile care figureaza in topul destinatiilor turistice de pe mapamond.

Si totusi, intr-un mod oarecum paradoxal, parerile turistilor care viziteaza acest loc unic in lume, cum le place mai ales italienilor sa il numeasca, sunt impartite. Unii sunt coplesiti de fascinatia inexplicabila a orasului plutitor, altii se simt agasati de aglomeratia sufocanta specifica oricarui loc ce figureaza in lista celor mai vizitate obiective turistice din lume, altii nu ii inteleg pe deplin farmecul. Cert este ca, indiferent de impresiile pe care le intipareste in memoria turistului, Venezia atrage anual milioane de oameni care vin aici pentru a-si umple sufletul de bucurie.

Situata in partea de nord-est a Italiei, Venezia se intinde de-a lungul a peste 100 de insulite care formeaza impreuna Laguna venetiana. Prosperitatea orasului care, in secolul al XIII-lea era considerat cel mai bogat oras european i-a adus in timp si celebritatea. Venezia a fost cunoscuta de-a lungul timpului sub diverse denumiri metaforice – Serenissima, Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Mastilor, Orasul Podurilor, Orasul Plutitor – insa cea care ii mentine inca celebritatea este aceea de Oras al indragostitilor, Venezia fiind considerata de catre foarte multa lume drept unul dintre cele mai romantice locuri din Europa.

Gloria trecuta a orasului, al carui declin incepe din secolul al XV-lea, este recastigata treptat, odata cu transformarea acestuia in unul dintre locurile preferate ale oamenilor bigati de la inceputul secolului al XX-lea. In plus, evenimente precum Carnavalul venetian, Bienala venetiana sau Festivalul de film de la Venezia, care au loc aici, fac din Venezia un adevarat magnet turistic al Italiei. Iar perioadele in care au loc aceste evenimente sunt si cele in care orasul este ultra-aglomerat.

Daca planuiti o vacanta in nordul Italiei si Venezia figureaza pe lista obiectivelor pe care nu vreti sa le ratati, atunci tineti cont de faptul ca nu este genul de loc pe care sa il vizitati intr-o singura zi. Este o greseala pe care eu insumi am facut-o si pe care mi-am promis ca o voi repara cu prima ocazie. Mai ales daca va planificati sejurul intr-o perioada aglomerata a anului, este indicat sa va rezervati macar patru zile pentru a putea patrunde cu adevarat in atmosfera orasului.

Cum ajungeti?
Daca veniti direct in Venezia, puteti ajunge cu avionul, pe aeroportul Marco Polo, situat in apropierea orasului. Daca va aflati deja in Italia si calatoriti cu masina puteti ajunge pana pe insula, insa trebuie sa stiti ca accesul in orasul propriu-zis se face doar pe jos sau cu vaporasele, ceea ce insemna ca va trebui sa parcati masina la intrare (taxele sunt in jur de 25 de euro / zi). O varianta mai comoda si mai putin stresanta este sa veniti cu trenul, gara Santa Lucia fiind la cativa pasi de statiile de vaporetti. De altfel, gara este celebra fiind punctul terminus al Orient Expresului care leaga Venezia de Londra si de Paris.

Unde va cazati?
Alegerea locului de cazare ideal depinde in primul rand de bugetul de care dispuneti. Posibilitatile de cazare sunt numeroase, de la hotelurile aflate in afara orasului propriu-zis (în regiunea Mestre), care au preturi mai scazute, la luxoasele locatii de pe Lido di Venezia, adevarate minuni arhitectonice, unde rafinamentul si bogatia sunt cuvintele cheie.

Ce nu trebuie sa ratati?
Odata ajuns in Venezia ai sentimentul ca nu stii incotro sa o apuci pentru fiecare colt te imbie cu frumuseti variate care atrag privirile ca un magnet. De aceea, ideal este sa va acordati ragazul de a selecta locatiile pe care nu trebuie sa le ratati cu niciun pret. O harta a orasul este instrumentul cel mai util in acest scop. Indiferent de cat de mult sau cat d eputin popositi in orasul plutitor, nu trebuie sa ocoliti cateva dintre simbolurile eterne ale Veneziei.

Plimbarea pe Canal Grande
Pentru a intra in atmosfera orasului este obligatoriu sa simtiti aerul venetian. Plimbarea pe Canal Grande, dar si pe canalele mici, impanzite peste tot, este, probabil unul dintre ingredientele esentiale ale romantismului venetian. Gondolierii va asteapta cu bratele deschise si cu dorinta de a va face cunoscute tainele orasului. Pe Canal Grande va puteti plimba si cu asa-numitele vaporetti, insa daca vreti sa savurati privelistea autentic veneziana, trebuie sa va aventurati si pe canalele mai mici, prin care nu se poate patrunde decat cu gondola. Este indicat, de asemenea, sa alternati mini-croazierele cu plimbari pe jos, iar daca ajungeti pe Lido di Venezia, va puteti plimba si cu bicicletele pe care le puteti inchiria din diverse puncte. Lasati-va purtati de inspiratie pe stradutele inguste, intr-un labirint al podurilor care va va fascina. De altfel, podurile venetiene poarta in ele legende stravechi pe care astazi inca le mai spun gondolierii. Cateva dintre ele sunt renumite. Celor patru poduri care trec peste Canal grande li se adauga numeroase altele, fiecare avand farmecul sau incarcat de timp.

Ponte di Rialto – este cel mai vechi dintre cele patru poduri cosntruite peste Canal Grande, prima varianta datand din 1181. Varianta actuala a podului dateaza insa din 1591 si, chiard aca este din paitra, seamana foarte bine cu varianta mai veche, din lemn. Podul este astazi renumit pentru magazinele care adapostesc branduri celebre.

Ponte della Costituzione – este al patrulea pod, si cel mai nou, peste Canal Grande si leaga Gara Santa Lucia de Piazzale Roma. Cunoscut printre localnici si sub denumirea de Ponte di Calatrava  Podul a fost inaugurat in 2008, iar denumirea celebreaza cea dea saizecea aniversare a Constitutiei italiene.

Ponte degli Scalzi – este situat in apropiere de Ponte di Calatrava si, pana la construirea acestuia, era principala cale de acces din zona garii spre insula propriu-zisa.

Ponte dell’Accademia – este situat in partea de Sud a canalului si este denumit astfel datorita situarii in apropierea Galeriilor de arta ale Academiei venetiene.

Ponte dei Sospiri – celebrul pod care unea vechile inchisori de camerele de interogatoriu din Palatul Dogilor. Denumirea vine, probabil de la faptul ca pe aici erau condusi catre inchisoare detinutii care suspinau la vederea pentru ultima data a privelistii incantatoare a Venetiei.
Ponte de le Tette – este un pod foarte mic, situat pe unul dinte canalele laterale, cunoscut ca un loc preferat al prostituatelor.

Piazza San Marco
Celebra mai ales pentru proumbeii foarte prietenosi care o populeaza, Piazza San Marco este, fara indoiala cel mai popular loc din Venezia. Indiferent de anotimp, aici pasesc zilnic mii de turisti dornici sa cunoasca frumusetile uneia dintre cele mai mari piete din Europa. Supranumita „atelierul de pictura al Europei”, piata propriu-zisa este inconjurata de mai multe obiective turistice, insa este dominata de trei cladiri impozante: Basilica San Marco, Palatul Dogilor si Turnul Clopotnitei.

Basilica Cattedrale Patriachale di San Marco – cea mai faimoasa dintre numeroasele biserici venetiene si una dintre cele mai renumite basilici din lume, oferind un exemplu desavarsit de arhitectura bizantina. Datorita opulentei arhitecturale, basilica a fost supranumita, incepand cu secolul al XI-lea, „biserica de aur”.

Palazzo Ducale di Venezia (Palatul Dogilor) – este palatul resedinta al dogelui venetian, o cladire construita in stil gotic, ale carei fatade dau spre Laguna venetiana si spre Piazzetta San Marco. Avand o istorie bogata, cladirea este astazi muzeu de arta, in care iubitorii de pictura pot admira opere originale de Tintoretto si Paolo Veronese.

Campanile di San Marco – turnul clopotnitei este unul dintre simbolurile orasului. Masoara 98,6 metri si este amplasat in unul dintre colturile pietei. Privelistea care poate fi admirata din varful turnului este de o rara furmusete.

Celelalte obiective situate in jurul pietei:

Turnul cu ceas – este celebru prin arhitectura sa si prin simbolurile astronomice care au fost restaurate de-a lungul timpului.

Procuratia – reuneste de fapt trei cladiri (Procuratie vecchie, Aripa napoleoneana si Procuratie Nuove), unite intre ele, in care isi aveau resedinta si birourile procuratorii din San Marco. Cladirile se remarca prin arhitectura deosebita si impozanta care da o nota aparte intregii piete. Parterul este ocupat de magazine renumite si de cafenele, printre care Caffe Florian si Gran Caffe Quadri, considerate a fi doua dintre cele mai rafinate locatii venetiene.

Biblioteca Nazionale Marciana – este adapostita intr-o cladire renascentista, aici gasindu-se unele dintre cele mai valoroase colectii de manuscrise clasice din intreaga lume, aduse din diverse manastiri. In biblioteca se afla, pe langa cele peste 1000000 de volume, un numar de aproximativ 13000 de manuscrise, 2883 de tiparituri de dinainte de anul 1500 si peste 24 000 de carti tiparite intre 1500 si 1600.

Piazzetta San Marco – portiunea pietei situata intre Palatul Dogilor si Biblioteca Marciana, avand deschidere catre laguna si catre Canal Grande, celebra mai ales pentru cele doua coloane care amintesc de patronii Veneziei, Marco si Todaro. Pe coloane sunt amplasate doua statui celebre: leul Sfantului Marcu si statuia Sfantului Teodor di Amasea.

Museo Correr – este muzeul popular al Veneziei, situat fata in fata cu basilica. Adaposteste colectii de arta, de obiecte artizanale si documente care vorbesc despre viata de zi cu zi a Veneziei de-a lungul secolelor. Muzeul de Arheologie – este situat si el intr-una dintre cladirile din piata.

Frumusetea Veneziei nu se reduce insa la cladirile impozante din Piata San Marco. Chiard aca vizitarea pietei cu toate obiectivele ei va poate lua mai bine de jumatate de zi, nu ocoliti alte obiective care cu siguranta va vor incanta privirea:

Basilica di Santa Maria della Salute – cunoscuta simplu sub denumirea de Salute, este o alta biserica venetiana renumita, situata pe malul opus fata de Piata San Marco, vizibila de pe portiunea de intrare in piata. Construita drept multumire pentru eliberarea orasului de povara mortii negre pe care a cauzat-o ciuma ce a devastat Venetia incepand cu anul 1630, basilica adaposteste numeroase obiecte de arta care fac referire la aceasta perioada trista din istoria orasului.

Arsenale di Venezia – vechea zona industriala a Venetiei, in care se construiau toate tipurile de ambarcatiuni, renumita pentru dimensiunile sale (peste 45 de hectare) si pentru zidul de aparare care inconjoara zona, lung de peste 3 kilometri.

Ca' d'Oro (Palazzo Santa Sofia) – este considerat unul dintre cele mai frumoase palate situate pe Canal Grande. Este, de semenea, una dintre cele mai vechi cladiri venetiene, cunoscut mai ales sub denumirea de „casa de aur” (Ca' d'Oro) datorita decoratiunilor exterioare.

Ca' Rezzonico – palat situat pe Canal Grande, astazi transformat in muzeu dedicat Venetiei secolului al XVIII-lea.

Ca' Foscari – este o cladire in stil gotic, construita pe malul celebrului Canal Grande, de catre dogele Francesco Foscari, cunoscuta astazi ca sediul principal al Universitatii din Venezia.

Palazzo Labia – cladire in stil baroc, este unul dintre ultimele palate grandioase construite in Venezia. Celebru mai ales pentru salile sale de bal sofisticat ornamentate, palatul este renumit si pentru fatadele inedite, avand o arhitectura deosebita atat pe fatada principala, dinspre Canal Grande, cat si pe cea care reprezinta spatele cladirii, vizibila dinspre Canalul Cannaregio.

Accademia (Gallerie dell'Accademia) – este o galerie muzeu situata in partea de sud a Canal Grande, langa podul caruia i-a imprumutat numele (Ponte dell’Accademia). Initial, cladirea a fost destinata unei renumite scoli de arta.

Dupa ce va incantati privirile cu frumusetile venetiene, mergeti mai departe, in zonele mai indepartate de inima orasului propriu-zis. De altfel, fiecare dintre numeroasele insulite din laguna are farmecul propriu. Chiar daca nu veti reusi sa ajungeti in fiecare coltisor, incercati totusi sa nu ratati macar trei dintre locurile incarcate de istorie si de frumusete: Lido, Murano si San Giorgio Maggiore.

Insula Lido  - o fasie de nisip de aproximativ 11 kilometri, in  care locuiesc aproximativ 20 000 de oameni. Insula este celebra mai ales datorita Festivalului de film care are loc aici in fiecare an in luna septembrie si este considerata una dintre cele mai luxoase zone din Venetia. In Lido exista numeroase plaje private, apartinand numeroaselor hoteluri si caselor de vacanta din zona. Nume precum Grand Hotel des Bains sau Grand Hotel Excelsior sunt foarte cunoscute pentru rafinamentul specific Venetian. Inima insulei o constituie insa Bulevardul Santa Maria Elisabeta, care, de-a lungul celor aproximativ 700 de metri, este impanzit de hoteluri, de restaurante si de magazine celebre. Teatro La Fenice este unul dintre cele mai faimoase teatre din intreaga Europa, teatrul este construit in Lido. Aici au avut loc premiere celebre ale unor opere scrise de compozitori renumiti precum Rossini, Verdi, Bellini sau Donizetti. Numele teatrului este sugestiv, cladirea fiin de doua ori nimicita de flacari si construita ulterior. 

Insulele Murano – o grupare de insulite legate intre ele prin mai multe poduri, situata la aproximativ 1,5 kilometri in zona de nord a Venetiei, celebra mai ale pentru obiectele artizanale din sticla fabricate aici. Chiesa di Santa Maria e San Donato, situata pe insula Murano, este unul dintre cele mai vechi edificii religioase din Laguna venetiana, celebru  mai ales pentru mozaicul bizantin cu care este pavat.

Insula San Giorgio Maggiore – este o insula izolata, situata in sudul grupului principal de insule, fiind inconjurata de Canale della Giudecca, bazinul San Marco si canalul San Marco. Biserica benedictina ce ppoarta acelasi nume cu insula, dateaza din secolul al XVI-lea. Construita in stil clasic renascentist, biserica este amplasata pe o insulita care ii poarta numele si se vede de pe Canal Grande, atragand privirile turistilor prin stralucirea marmurei albe.

Despre Venezia si despre comorile pe care le ascunde se pot scrie pagini intregi, iar imaginile care le imortalizeaza aproape ca vorbesc de la sine. Nimic insa  nu egaleaza experienta prezentei in acest loc. Oricat de grabit ai fi, daca reusesti sa faci abstractie de marea de turisti veniti in fond aici pentru acelasi scop, nu ai cum sa nu fii fermecat de frumusetea unui mit care nu va pieri probabil niciodata.

Mai multe informatii despre Italia veti gasi aici: www.italiantourism.com/

SuperEva va recomanda si urmatoarele hoteluri:

www.suitedreams.it
www.hotelbotticelliflorence.com
www.villacapodimonte.it/
www.ambasciatori.it/
www.hotelsansebastianogarden.com/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII