Caderea parului – o problema care poate fi rezolvata

Caderea parului

Caderea parului

  • Caderea parului este una dintre problemele cu care se confrunta multe supereve, in diverse etape ale vietii. Adesea, fenomenul este tratat cu superficialitate, pentru ca, in fond, nu este unul anormal. El are insa cauze diverse si poate varia de la un fenomen pasager la unul foarte serios, care necesita o atentie speciala.

Caderea parului este una dintre problemele cu care se confrunta multe supereve, in diverse etape ale vietii. Adesea, fenomenul este tratat cu superficialitate, pentru ca, in fond, nu este unul anormal. El are insa cauze diverse si poate varia de la un fenomen pasager la unul foarte serios, care necesita o atentie speciala.

Podoaba capilara se reinnoieste in permanenta de-a lungul intregii vieti. Reinnoirea se produce in cicluri ce contin mai multe etape cu durate variate. De obicei, pe parcursul vietii, parul trece prin 20  30 astfel de cicluri de reinnoire. Etapele unui ciclu sunt:

Cresterea - pe parcursul acestei etape, parul creste cu circa un centimetru pe luna, iar odata cu inaintarea in varsta cresterea este mai mica. De retinut este faptul ca parul creste mai repede vara. Ciclul de crestere dureaza intre 4 si 6 ani la femei. Circa 80 % din podoaba capilara este mereu in crestere, restul de 20 % aflandu-se in celelalte etape.

Stagnarea - exista o perioada de 3 - 4 saptamani in care parul inceteaza sa mai creasca.

Caderea - se produce in momentul in care parul aflat in crestere intra in contact cu cel aflat in perioada de stagnare,  impingandu-l pe acesta din urma, pana cade. Aceasta faza dureaza intre 1 si 3 luni. In principiu, pierdem 50  100 de fire de par pe zi. Numarul este mai mare sau mai mic, in functie de varsta, de caracteristicile parului sau de anotimp. S-a observat ca primavara si toamna, spre exemplu, caderea parului este mai intensa. Noiembrie este luna in care, de obicei, parul isi incheie ciclul de crestere. Podoaba capilara contine intre 100000 si 150000 de fire de par (aproximativ 300 pe cm2), asa incat nu are sens sa ne ingrijoram din cauza acestei etape.

Dincolo de aceste etape, caderea parului poate deveni o problema ce nu trebuie neglijata. Odata cu inaintarea in varsta, perioada de crestere se micsoreaza si de aceea densitatea podoabei capilare scade.

Cauzele scaderii densitatii capilare pot fi insa si de alta natura. Dietele drastice, spre exemplu, pot accentua si ele caderea parului, mai ales daca au la baza un deficit de fier sau de vitamine. Stresul si problemele legate de tiroida pot cauza, de asemenea, o cadere severa a parului, asa incat, daca observati ca pierdeti mai mult par ca de obicei, este bine sa va adresati unui medic.
 De asemenea, este bine de stiut faptul ca pierderea firelor de par se intensifica  la sfarsitul unei sarcini si in momentul menopauzei, precum si in cazul folosirii unor contraceptive inadecvate.
 
Solutii pentru ameliorarea caderii parului

Contrar unei opinii raspandite, retineti faptul ca taierea parului nu are nicio legatura cu redarea vitalitatii. Exista insa, alte solutii la care trebuie sa va ganditi atunci cand pierderea firelor de par devine o problema.

Consultarea unui specialist  este absolut necesara in momentul in care observati ca pierdeti mai multe fire de par decat de obicei si pierderea este pe o perioada mai lunga. Consultarea unui dermatolog este prima masura pe care trebuie sa o luati. El va va spune care este cauza caderii masive a parului si, in functie de aceasta, veti sti la ce remedii trebuie sa apelati.

Produsele cosmetice si vitaminele exista, in farmacii, produse de ingrijire, destinate mai ales persoanelor care au probleme cu caderea parului. Aceste produse au, in general, rolul de a regla ciclurile de crestere a firelor de par. De asemenea, o cura de vitamine poate fi solutia ideala pentru a stopa caderea masiva a parului.

Ingrijirea zilnica parul este expus in mod regulat agresiunilor externe: vant, soare, apa de mare etc. De aceea trebuie sa acordati atentia cuvenita ingrijirii sale. Spalati-l des cu apa calduta, folositi sampoane usoare, pe baza de musetel, dar nu depasiti 4 spalari pe saptamana. Daca folositi prosopul pentru uscare, nu faceti miscari prea violente. De asemenea, reglati foehnul la o temperatura medie, pentru uscare.

Solutii naturiste sunt de doua tipuri, in functie de modul de folosire, extern sau intern.

Dieta  este una dintre solutiile indicate mai ales persoanelor care au probleme cu caderea parului din cauza deficientelor de fier sau de vitamine. Consumati legume precum castraveti, cartofi, ardei si fasole. De asemenea, consumati carne slaba, bogata in fier si proteine.

Ceaiul verde in urma cercetarilor s-a dovedit ca anumite substante din ceaiul verde inhiba enzima care transforma testosteronul intr-o substanta ce ataca parul. Consumul regulat de ceai verde ar putea ajuta astfel, conform parerii unora dintre specialisti, la intreruperea lantului hormonal care accelereaza caderea parului.

Urzica  Unii naturisti sustin ca ceaiul de urzica reduce caderea parului. Efectul pe care il are ceaiul de urzica este asemanator cu cel pe care il are ceaiul verde.

Ginkgo Biloba  substanta extrasa din frunzele de Ginkgo Biloba este cunoscuta pentru imbunatatirea circulatiei sangvine. Specialistii naturisti cred ca imbunatatirea circulatiei in zona scalpului ajuta la cresterea parului, prin eliberarea unor substante nutritive in foliculii capilari. 

 Ceapa  In urma unui studiu facut de catre Journal of Dermatology, cu ajutorul unor voluntari, s-a constatat ca sucul de ceapa ajuta la cresterea parului. Voluntarii au aplicat zeama de ceapa direct pe scalp, de doua ori pe zi, timp de doua luni, iar rezultatele au inceput sa apara dupa numai doua saptamani de tratament.

Ardeiul iute  este cunoscut ca un stimulant pentru circulatia sangvina la nivelul pielii. Frecarea scalpului cu boia (un praf fin obtinut din ardei iute), stimuleza circulatia sangelui si eliberarea substantelor nutritive, precum si eliberarea histaminelor care ajuta la diviziunea celulara si la cresterea parului.

  Forum unde comentam cu placere

 Frumusete si moda >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Par frumos

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII