Obiective si hoteluri de lux in Tara Galilor (Wales)

Atractii in Tara Galilor

Atractii in Tara Galilor

  • Se spune ca nici o alta tara nu are atatea castele ca Tara Galilor. De la garnizoanele Romane si fortaretele Normane pana la forturile Saxone, istoria Tarii Galilor a fost scrisa in piatra. Vizitatorii nu trebuie sa caute mult pana gasesc urmatoarea ruina cazuta sau pilon medieval: Tara Galilor are aproximativ 300 de castele de explorat

Castelul Caernarfon (North Wales, Tara Galilor) - se spune ca nici o alta tara nu are atatea castele ca Tara Galilor. De la garnizoanele Romane si fortaretele Normane pana la forturile Saxone, istoria Tarii Galilor a fost scrisa in piatra. Vizitatorii nu trebuie sa caute mult pana gasesc urmatoarea ruina cazuta sau pilon medieval: Tara Galilor are aproximativ 300 de castele de explorat. O serie de 12 castele "urzite" au fost construite in North Wales, incepand din 1277, de catre fiorosul Angliei Edward I (1272-1307) pentru a impresiona si subjuga in cele din urma (in anul 1282) patimasul Welsh. Crenelatul Castel Caernarfon, a fost construit pe un amplasament faimos inca din vremurile Romanilor ca deschidere spre Snowdonia. A fost cel mai mare castel al lui Edward: resedinta oficiala regala din North Wales dar si cea a guvernului. Turnurile sale octagonale din secolul 13 inca domina orasul.  Edward al II-lea, nascut aici in anul 1284, a primit titlul de Printul Tarii Galilor in anul 1301, ca semn de a impaca poporul. Castelul a fost martorul a doua investitii in secolul 20: Edward al III-lea, prezentat de tatal sau George al V-lea in 1911, si HRH Printul Charles, actualul Print al Tarii Galilor, in 1969.

Pentru cazari mai putin regale dar la fel de comfortabile, tot in North Wales trebuie sa apelati. Ty'n Rhos si ai sai 70 de acri de teren, este cel mai  frumos hotel de tara din Tara Galilor, un han administrat de o familie a caror bucatarie va va impresiona.

Castelul Caernarfon se afla la 13 km sud-vest de Bangor.
Contact:
www.caernarfon.com
Ty'n Rhos se afla la 20 de minute cu masina de la Castelul Caernarfon.
Contact:
enquiries@tynrhos.co.uk; www.tynrhos.co.uk

Gradina Bodnant si Bodysgallen Hall (Conwy si Llandudno, North Wales, Tara Galilor) - cea mai frumoasa gradina din Tara Galilor este situata deasupra raului Conwy. Indeajuns de semnificativ incat a reusit sa obtina protectia celor de la National Trust in 1949, Gradina Bodnant este una din cele mai fine din toate Insulele Britanice, si nu este un secret ca Britanicii sunt niste concurenti puternici in departamentul botanic. Deoarece depind de timpul anului, vizitatorii se pot bucura de vaile mici si dese de rododendroni, camelii, sau magnolii, de vechii clopotei albastrii sau de Laburnam Arch, un tunel lung de 54 de metrii prin care poti sa te plimbi sub minunatele flori galbene, preferabil spre sfarsitul lunii Mai si inceputul lui Iunie. Stabilita in 1875, Bodnant este inca magnifica casa a Lordului Aberconway, emeritul presedinte al Societatii Regale Horticulturale, care evident nu s-a putut gandi la un loc mai fin in care sa se retraga.

Bodysgallen Hall este aproape de Llandudno, si adesea mentionat ca cea mai buna casa la tara (vila) din Tara Galilor. Casa principala dateaza inca din secolul 17. Multe din camerele de oaspeti au privelisti uimitoare ale muntilor din Snowdania si a apropiatului Conwy, un oras mic medieval cu pereti perfect conservati, care au crescut in jurul unui castel Edwardian important din secolul 13. Micul oras Victorian de la malul marii, din Llandudno, este la doar 1,6 km distanta. Rezistati si vizitati restaurantele in aer liber care va promit fructe de mare proaspete -  macar pentru o cina la Bodysgallen. Incercati mielul Welsh, homarul Anglesey si somonul din raul Conwy.

Bodnant Garden se afla la 13 km sud de Conwy si Llandudno pe coasta nordica a Tarii Galilor.
Cand: zilnic, mijlocul lunilor Martie-Octombrie; preferabil primavara-toamna.
Bodysgallen Hall se afla la 32 km est de Castelul Caernarfon, 48 km est de Snowdon.
Contact:
info@bodysgallen.com; www.bodysgallen.com

Maes-y-Neuadd (Harlech, North Wales, Tara Galilor) - acest conac minunat din granit si gresie-al carui nume inseamna "vila din poiana"-dateaza din secolul 14, cu adaugari mai "recente" din secolul 16 si 18. Este punctul de pornire de unde poti incepe sa exlorezi maretia vesnica a Snowdoniei, care este vizibila de pe terenurile minunate ale hotelului. Este de asemenea si o destinatie gastronomica de prima clasa. Inlocuind tramvaiul tras de cai, care carau gresii spre mijlocul secolului 19, perioada de prosperitate, este inca unul din multele trenuri cu aburi "trenuri jucarie", care functioneaza in Tara Galilor. Castelele sunt la o distanta mica unul de celalalt, iar Maes-y-Neuadd este la doar 4,8 km distanta de Harlech care dateaza din secolul 13, unul din cele mai importante bastioane militare din tara, cunoscut pentru unica priveliste spre dunele nisipoase ale coastei. 


Maes-y-Neuadd se afla in interiorul Parcului National Snowdonia.
Contact:
maes@neuadd.com; www.neuadd.com
Cand: hotelul si restaurantul sunt deschise tot timpul anului; trenul circula in lunile Martie-Octombrie; preferabil lunile Maiiulie.

Parcul National Snowdonia (North Wales, Tara Galilor) - binecuvantat cu orase pitoresti si cu catune de coasta, Tara Galilor este faimoasa pentru peisajele sale uimitoare si pentru Muntii Snowdonia care ofera o maretie si o frumusete fara seaman. Se spune ca Regele Arthur vegheaza varful Muntelui Snowdonia, unde (corespunzator legendei) Cavalerii Mesei Rotunde dorm intinsi. La 1 085 metri, este al doilea varf ca inaltime din Marea Britanie, dupa Ben Nevis din Scotia. Spre deosebire de parcurile Americane, Snowdonia este locuit. Intr-o zi senina, de pe varf se pot observa cei 1 351,9 km patrati de peisaje variate si ca la o distanta de Muntii Wicklow din Irlanda, 144,8 km. Aici va puteti bucura de peisajele variate ale naturii si de viata salbatica mergand pe jos, cu bicicleta pe rute marcate sau plutind pe lacurile muntelui. Varfuri neregulate si vai impadurite unesc 43,4 km de linie de coasta, insa locul de onoare merge spre Muntele Snowdonia, cel mai inalt varf din cele 15 ale parcului, peste 914 metri. Numele sau Welsh, Yr Wyddfa, inseamna "mormant", referindu-se la mormantului lui Rhita Gawr, legendara crima a Regelui Arthur.

Contact: www.snpa.co.uk
Cand: trenul functioneaza in luniel Mai-Octombrie; preferabil lunile Maiiunie si Septembrie-Octombrie.

International Musical Eisteddfod (Llangollen, North Wales, Tara Galilor) - in momentul in care un cor de barbati Wels incepe sa cante, publicul incepe sa planga. Pentru motive pierdute in timp, Tara Galilor este cunoscuta pentru calitatea vocii divine a corului de barbati. Acest cor este o atractie majora a eisteddfodau, vechiul festival de muzica si cultura Wesh, care se trage dintr-o traditie Celtica din secolul 12, de poeti calatori care cantau. Multe festivale sunt tinute anual in toata tara, insa doar doua sunt Llangollen International Musical Eisteddfod-considerat Olimpiada Welsh de cantec si poezie-cu 12 000 de interpreti de muzica, cantec si dans din 50 de tari diferite in costume nationale, si Royal National Eisteddfod, un festival Welsh care este tinut in fiecare in locatii diferite. Intr-o tara care este de abia cat Massachusetts (sau jumatate din marimea Elvetiei), sunt peste 100 de coruri de barbati, fiecare a cate 60 sau 100 de voci care fac repetitii si tin concerte anuale, pregatindu-se pentru evenimentul national: repetitiile pot fi la fel de placute ca si marele spectacol, iar vizitatorii sunt bine veniti.

Llangollen International Musical Eisteddfod se afla la Royal International Pavilion, Llangollen, 225 km nord de Cardiff, 40 de km vest de Chester, Anglia.
Contact:
info@international-eisteddfod.co.uk; www.international-eisteddfod.co.uk
Cand: o saptamana inaintea jumatatii lunii Iulie.
Royal (sau "National") Eisteddfod are loc intr-un oras sau loc diferit in fiecare an.
Contact:
www.eisteddfod.com
Cand: o saptamana, la inceputul lunii August.

Portmeirion (North Wales, Tara Galilor) - pe o coasta de deal impadurita cu propria sa mica peninsula cu o priveliste romantica asupra marii, nisipului si muntilor, micul oras Portmeiron aminteste mai mult de sudul Ialiei decat de North Wales. Arhitectul Welsh, Sir Clough Williams-Ellis -inspirat, se spune, de o calatorie in Portofino- a cladit aceasta unica constructie stranie Italiana dintr-un oras din bucati, din 1925 pana la terminarea sa in 1975 la aniversarea varstei de 90 de ani. Desi predominant Mediteraneane in simtire, arhitectura satelor subtile au o influenta Asiatica si traditionala Engleza, reflectand abordarea lui Sir Clough. Langa mare, ferit de privirile curioase ale vizitatorilor, se afla Hotelul Portmeiron, una din indraznelile aventuroase ale arhitectului. Inaugurat in 1926, s-a redeschis in 1990 dupa un incendiu major. Este cunoscut pentru interiorul sau spiritual, opulent si informal, camerele fiind facute in stil Indian sau Victorian Welsh. Oaspetii il gasesc evazionist (Noel Coward a scris Blithe Spirit, piesa sa cea mai eterica, inspirat de sederea sa aici); iar pentru altii, este ca si cum ar vizita o matusica mai zurlie.

Portmeirion se afla la 16 km sud de Snowdonia pe coasta.
Contact Hotel Portmeirion:
hotel@portmeirion-village.com; www.portmeirion.com
Cand: pentru vreme frumoasa lunile Mai-Septembrie; targul de antichitati Portmeirion are loc in primul sfarsit de saptamana din lunile Mai si Noiembrie.

Plas Bodegroes (Pwllheli, North Wales, Tara Galilor) - in vremea cand Tara Galilor era destinatie gastronomica, in 1980 s-a ivit Plas Bodegroes (Rosehips Hall) care a schimbat totul. Minunatul conac Georgian este localizat pe coasta vestica a Peninsulei Lleyn, unde linistea este taiata de cantecul pasarilor. Aici accentul este pus ferm pe bucatarie. Inovativa, pasionata, desavarsita, folosind doar ingrediente locale, bucataria nu inceteaza niciodata sa impresioneze. De fapt, este cel mai bun local din tara unde poti servi masa. Bucuria de a sta in acest conac din secolul 18, este oferita cu prietenie de proprietarul si gazda Gunna Chown- sotul ei, Chris, fiind domnitorul bucatariei. Parti din neimblanzita Peninsula Lleyn au fost fara electricitate pana spre sfarsitul anilor 1960.

Plas Bodegroes se afla la 32 km vest de Snowdonia pe coasta de sud a Peninsulei Lleyn.
Contact:
gunna@bodegroes.co.uk; www.bodegroes.co.uk
Cand: deschis in lunile Martie-Noiembrie, cina marti-duminica, pranzul doar duminica; preferabil lunile Mai, Iunie, Septembrie si Octombrie pentru festivalurile locale.
 
Festivalul Hay-on-Wye si Llangoes Hall (Hay-on-Wye and Llyswen, South Wales, Tara Galilor) - acest oras de granita mic si compact din Muntii Negrii, sustine ca este capitala lumii de anticariat si a cartilor de mana a doua si este un monument al excentritatii Britanice. Festivalul anual de Literatura este cunoscur de toti bibliofilii-scriitorii si poetii vin din toate colturile lumii sa citeasca si sa tina discutii informale despre propria munca. Este posibil sa fie cel mai prestigios festival de literatura din Marea Britanie, si cu siguranta este cel mai interesant.

Ramaneti la apropiatul Llangoed Hall, favoritul calatorilor de acum mult timp. Hotelul are caldura unei familii instarite, proprietarul fiind Sir Bernard Ashley, a carui colectie personala de obiecte si picturi este distribuita in toata casa, datand inca din anii 1600. Neavand o receptie la intrare, oaspetii sunt tratati ca membrii de familie si condusi spre camerele splendid decorate. Situat pe malul ierbos al Raului Wye (care le ofera ospetilor cel mai bun pescuit de pastrav si somon din U.K.), a adunat multe distinctii de la deschiderea sa din 1990, toate meritate, pentru cei 10 acri de gradini imaculate cu vedere spre Muntii Negrii, pentru minunatul personal profesionist, mancarea excelenta care provine dintr-o bucatarie rafinata, si pentru multe alte lucruri. Se prea poate ca aici sa intelegeti expresia Croesco y Cymru ("Bine ati venit in Wales" (Tara Galilor) ) care mai inseamna si "Bine ati venit acasa".

Festivalul Hay-on-Wye se afla la 24 km est de Brecon, 32 km vest de Hereford, Anglia.
Contact:
www.hayfestival.co.uk
Cand: 10 zile, sfarsitul lunii Mai, inceputul lunii Iunie.
Llangoed Hall se afla in Llyswen, 14 km vest de Hay-on-Wye, 16 km din Brecon, intrarea in Parcul National.
Contact:
101543.3211@compuserve.com; www.llangoedhall.com
Cand: sfarsitul lunii Mai - inceputul lunii Iunie pentru Festivalul de Literatura.

Casa lui Dylan Thomas (Laugharne, South Wales, Tara Galilor) - pe dealul din curtea bisericii Sf. Martin, in orasul din Laugharne reconfortant si necomercializat, o simpla linie alba marcheaza mormantul lui Dylan Thomas, cel mai faimos poet din Tara Galilor, si sotia sa, Caitlin. Inca exista oameni mai in varsta care si-l aduc aminte stand in hotelul Brown, pub-ul sau regular unde se bucura de un pint (halba). Apropiata casa de pe ponton unde a locuit impreuna cu sotia sa in ultimii ani de viata, a devenit un sanctuar in miniatura. Devotatii lui Thomas vin in siruri neincetate, incercand sa apuce macar un lucru care i-a apartinut. Sopronul si casa sunt la fel cum le-a lasat, umplute de hartiile sale, manuscrise si mobila. Aici a scris unele din cele mai faimoase lucrari ale sale: Under Milk Wood, tradusa in clasicul film din 1971 si filmat in apropierea Fishguard. Thomas a murit la varsta de 39 de ani, in 1953, la New York City's White Horse Tavern.

Unde se afla: la 104,6 km vest de Cardiff, pe coasta.
Cand: festivalul Dylan Thomas dureaza 3 saptamani, Sfarsitul lunii Iulie-August, in orasul sau natal Swansea.

Tintern Abbey (Monmouthshire, South Wales, Tara Galilor) - "O vei gasi in mijlocul padurii", a scris unul din locuitorii de la Tintern Abbey, "ceva ce nu vei gasi in carti niciodata". Odinioara un centru prosper religios, de invatatura si cea mai bogata manastire din Tara Galilor, Tintern a fost fondata in 1131 de calugarii Cistercian.  Fara acoperis si in ruine de secole, Tintern Abbey a fost pentru mult timp destinatia artistilor si a poetilor. Inainte de a fi dizolvata in 1536 de Henry VIII cand acoperisul a fost distrus, Tintern a inclus o biserica a manastirii, infirmeria si sala meselor, conturul lor fiind inca vizibil. Carari marcate prin zona inconjuratoare impadurita va vor conduce pana la Devil's Pulpit, un bine cunoscut loc de observare asupra ruinelor sfasietoare ale Tintern Abbey.

Unde se afla: 48 km nord-est de Cardiff la granita cu Anglia.

Catedrala Sf. David (St. David's, South Wales, Tara Galilor) - oamenii inca se aduna aici inca din Evul Mediu, cand Catedrala Sf. David era cel mai popular  loc de pelerinaj din Insulele Britanice. Mica dupa standardele engleze, catedrala medievala dedicata sfantului protector al Tarii Galilor este cea mai mare din tara, coplesind  ceea ce este oficial, cel mai mic oras al Marii Britanii. Sf. David a fondat o comunitate monahala in acest colt de coasta din sud-vestul Tarii Galilor prin 550 Anno Domini, care a crescut mult in importanta. Catedrala,  inceputa in secolul 12, se crede ca este asezata pe acel amplasament, inconjurata de ceea ce a fost odata magnificul Palat al Episcopului; impreuna constituie cel mai sacru amplasament din Tara Galilor, si unul din cele mai evocative vizual-asezarea este pe o vale retrasa si calma a Raului Alun. Un numar de cladiri ecleziastice au crescut in umbra acestei catedrale. Datand inca din 1860, Choir  School (Scoala Corului) este una din cele mai recente, si este amplasament-ul Warpool Court Hotel, ale carui peluze foarte atent ingrijite conduc spre  Marea Irlandeza.

Sf. David se afla la 161 km vest de Cardiff.
Contact Warpool Court Hotel:
warpool@enterprise.net; https://www.warpoolcourthotel.com/
Cand: pe data de 1 Martie  se comemoreaza moasrtea Sfantului David. Spectacolul Pembrokeshire County dureaza 3 zile, in mijlocul lunii August.

Castelul Dromoland (Newmarket-on-Fergus, Clare, Irlanda) - splendida casa ancestrala a catorva familii native Gaelice de sange regal, Castelul Dromoland a fost construit in 1543 de O'Briens, baronii de Inchiquin, descendenti directi ai High King Brian Boru, brav lider a unei victorii asupra Danes in 1014. Astazi al optasprezecelea Baron de Inchiquin inca traieste( dar nu va asteptati sa il vedeti luand micul dejun sau la ceaiul de dupa-amiaza, luand in considerare si cei 370 de acri de pamant). Impunator din exterior, in interior acest masiv edificiu este surpinzator de intim. Marea eleganta a Dromoland-ului este evidenta in sala de mese, asezarea teatrala cu tavane inalte. Specialitatile casei, ca de exemplu Dromoland Estate carne de vanat cu smochine, ofera o noua sofisticare bucatariei locale. In vecinatate se afla fantasticul Ballybunion Golf Course, la 112,6 km distanta, si Lalhinch, "Sf. Andrew al Irlandei" la doar 56,3 km distanta.

Unde se afla: 13 km de la Shannon.
Contact:
sales@dromoland.ie; www.dromoland.ie

Mai multe informatii despre Tara Galilor veti gasi aici: www.visitwales.com/

SuperEva va recomanda si urmatoarele hoteluri:

www.hen-dy.co.uk
www.fairyhill.net
www.tyrgraigcastle.co.uk

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII