Fabricati-va propriul sampon de casa!

Fabricati-va propriul sampon de casa!

Fabricati-va propriul sampon de casa!

  • Samponul nu este altceva decat un produs care are pentru par acelasi rol pe care sapunul il are pentru piele. De aceea este foarte simplu sa va fabricati singure un sampon. In plus, puteti transforma asta intr-o activitate amuzanta si placuta.

Samponul nu este altceva decat un produs care are pentru par acelasi rol pe care sapunul il are pentru piele. De aceea este foarte simplu sa va fabricati singure un sampon. In plus, puteti transforma asta intr-o activitate amuzanta si placuta. Ceea ce trebuie sa retineti este ca, desi puteti adauga un milion de ingrediente intr-un sampon, de fapt doar unele dintre ele sunt esentiale.

Baza

Ca orice produs 100% natural, samponul de casa trebuie sa aiba o baza de la care se pleaca. Un sapun pe baza de ulei vegetal (ulei de masline) constituie baza ideala. Diluati-l cu apa distilata, pana se dizolva complet. Apa pura poate sa contina inca minerale care afecteaza firul de par, de aceea este indicata folosirea apei distilate. In plus, apa distilata mentine un mirosul proaspat al samponului si ii accentueaza efectele.

Adaugati ierburi si uleiuri!

Odata ce ati obtinut baza, va puteti juca putin, combinand alte ingrediente. Veti obtine un sampon perfect pentru tipul de par propriu si pentru culoarea pe care o aveti. Spre exemplu, daca vreti sa folositi musetel, faceti o infuzie cu apa fierbinte, filtrati-o si apoi amestecati-o cu baza.

Aproape tot ceea ce adaugati in sampon trebuie infuzat in apa distilata. De asemenea, trebuie sa indepartati semintele sau bucatile de pulpa.

Aveti grija ce anume adaugati intr-un sampon si nu uitati ca unele combinatii au efecte mai bune decat altele. De exemplu, uleiul de lamaie si sucul de lamaie au un efect uimitor asupra parului blond, dandu-i o nuanta luminoasa, insa nu acelasi lucru se poate spune despre efectul pe care il au asupra parului inchis la culoare. De asemenea, tineti cont de faptul ca unele plante sunt folosite chiar la fabricarea vopselei de par. De aceea, mai ales daca aveti parul deschis la culoare, exista riscul ca plantele folosite la prepararea samponului sa ii dea o anumita nuanta. Daca aveti o experienta neplacuta de acest gen, nu va ingrijorati prea tare totusi, pentru ca nuantele pe care le capata parul din cauza anumitor plante, dispar, de obicei, la prima sau la a doua spalare.

Alegeti plantele potrivite, in functie de tipul de par!

Inainte de a alege alte ingrediente pentru un sampon de casa, tineti cont de faptul ca unele dintre ele sunt potrivite pentru orice tip de par (rozmarinul, salvia, uleiul din arborele de ceai, ghimbirul, lemongrassul) in timp ce altele sunt indicate doar pentru anumite tipuri de par. De obicei se folosesc ierburi uscate, insa aceasta nu este o regula. Puteti folosi cu succes si ierburi proaspete.

Cel mai simplu mod de a obtine un sampon care sa va priasca este sa aruncati o privire peste ingredientele samponului preferat, luat din comert. Daca acesta contine capsuni, atunci adaugati cateva capsuni in amestecul de casa si asa mai departe.

Plante indicate pentru par gras – frunze de menta, frunze de arbore de ceai, suc de castraveti, musetel
Plante indicate pentru par uscat – flori de portocala, lavanda, ulei de jojoba, ulei de cocos sau de avocado

Adaugati parfum!

Nu este obligatoriu, dar daca nu va place mirosul unei anumite plante sau daca pur si simplu va doriti ca spalarea parului cu sampon de casa sa fie o adevarata placere, atunci puteti adauga in compozitie putin din parfumul preferat, uleiuri esentiale sau extracte din anumite ingrediente parfumate. Este indicat ca parfumul sa nu fie totusi foarte puternic si sa nu folositi ingrediente parfumate care contin zahar. Puteti folosi extract de vanilie, de lamaie sau de migdale. Asigurati-va insa ca este vorba de un produs pur si nu de un ingredient folosit in bucatarie.

Nu va asteptati ca un sampon de casa sa faca spuma la fel ca unul din comert. Spuma se obtine datorita unor aditivi pe care le au sampoanele cumparate din magazin, insa ea nu este neaparat un indiciu al calitatii samponului repectiv. De asemenea, nu uitati ca un sampon de casa expira mult mai repede decat unul din comert. Daca este tinut intr-un recipient inchis ermetic, intr-un loc rece si uscat, atunci poate rezista pana la un an. Altfel, nu rezista mai mult de sase luni.

Reteta de sampon pentru toate tipurile de par

1 pahar de apa distilata
3 linguri de rozmarin
1 lingura de lemongrass
2 lingurite de ulei de arbore de ceai
½ lingurita de extract de vanilie
¼ pahar de sapun lichid pe baza de ulei vegetal

Incalziti apa intr-un recipient, pana clocoteste. Puneti rozmarinul si lemongrassul intr-o strecuratoare. Puneti ierburile intr-un termos si varsati apa peste ele, apoi amestecati. Acoperiti vasul, lasand plantele inauntru si lasati acolo amestecul timp de 20 – 30 de minute. Dupa ce scoateti plantele, amestecati lichidul cu ulei de arbore de ceai si cu vanilie. Adaugati apoi sapunul lichid si amestecati pana se dizolva complet. Tineti cont de faptul ca amestecul contine apa, ulei si sapun si, prin urmare, se amesteca destul de greu. La final, depozitati-l intr-un recipient bine inchis.

  Forum unde comentam cu placere

 Frumusete si moda >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Alina Damian
    Alina Damian trimis la 2/4/2011

    Cu siguranta, acesta este unul dintre cele mai folositoare articole pe care le-am citit vreodata. voi realiza si eu o reteta de sampon, deoarece sunt adepta stilului de trai natural si sanatos.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII