La ce vârsta ar trebui să discutam despre droguri cu copiii? Chiar de la varsta prescolară

La ce varsta ar trebui sa discutam despre droguri cu copiii? Chiar de la varsta prescolara.

La ce vârsta ar trebui să discutam despre droguri cu copiii? Chiar de la varsta prescolară

Discuțiile cu copilul despre droguri sunt absolut necesare. Specialiștii recomandă ca discuțiile despre droguri și nocivitatea lor să înceapă în perioada preșcolară.

Desigur, la această vârstă nu se pune problema consumului de droguri, însă faptul că li se vorbește despre acest subiect înainte ca problema să existe, va face ca impactul comunicării să se resimtă în jurul vârstei de 10-12 ani. Iată sfatul de la Desprecopii:

- veti citi
Cand incepem sa vorbim cu copilul despre droguri?
Discutiile cu scolarii despre droguri
Despre droguri si pericolul acestora mai cititi:

Cand incepem sa vorbim cu copilul despre droguri?

Specialistii recomanda ca discutiile sa inceapa in perioada prescolara. Desigur, la aceasta varsta nu se pune problema consumului de droguri, insa faptul ca li se vorbeste despre acest subiect inainte ca problema sa existe, va face ca impactul comunicarii sa se resimta in jurul varstei de 10-12 ani.

Explicatia tine de faptul ca la varsta prescolara se formeaza baza pentru toate obiceiurile de mai tarziu. In plus, discutiile despre droguri inca de la o varsta frageda preintampina proasta intelegere a unor aspecte legate de ele. Impactul informatiilor pe care prescolarii le primesc de la adulti este foarte mare. Pentru ei, oameniii mari sunt cei care stiu totul si care sunt puternici. De aceea, tot ce li se spune la aceasta varsta este mai usor acceptat si receptat.

Atunci cand discutati despre droguri cu un prescolar, aveti in vedere urmatoarele aspecte:

- intrebati-l ce crede despre programul tv;
- discutati despre asemanarile si deosebirile dintre personajele de la televizor si oamenii cunoscuti din realitate;
- discutati despre cum violenta si deciziile proaste pot rani oamenii;
- tinenti cont de faptul ca atunci cand fumati sau consumati alcool de fata cu el ii transmiteti mesaje negative foarte puternice;
- laudati-l atunci cand intelege ceea ce ii explicati;

🔴 Citeste si Prevenirea consumului de droguri in randul copiilor incepe acasa: puterea educației de acasa - primul pas e important

Discutiile cu scolarii despre droguri

Scoala inseamna pentru copil un nou univers care i se deschide. Tendinta de a deveni independent este din ce in ce mai puternica. Prietenii devin din ce in ce mai importanti si opiniile lor conteaza. Discutiile despre droguri la aceasta varsta pot fi mai dificile. Copiii scolari nu constientizeaza foarte bine consecintele pe termen lung ale unei actiuni, de aceea, atunci cand le vorbiti trebuie sa va raportati foarte mult la  aici si acum .

Sunt suficient de mari pentru a intelege importanta respectarii regulilor, insa in aceasta etapa regulile sunt legate mai mult de ora de culcare si de teme, decat de droguri si de alcool. Atunci cand discutati cu un scolar despre droguri, tineti cont de urmatoarele aspecte:

- nu ii jigniti prietenii;
- scoateti in evidenta valorile pe care vreti sa le cultivati si explicati-i importanta deciziilor luate pe baza acestor valori;
- discutati cu parintii prietenilor copilului dvs. pentru a vedea ce mesaje transmit ei acestora;

Despre droguri si pericolul acestora mai cititi:

Cum le vorbim copiilor despre droguri?

Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII