Lasatul de fumat ne face fericiti

Lasatul de fumat ne face fericiti

Lasatul de fumat ne face fericiti

Intotdeauna am crezut ca pentru a te lasa de fumat ai nevoie de o motivatie puternica, mai ales daca fumezi pur si simplu... din placerea de a fuma. In cazul femeilor, motivatia vine adesea din dorinta de a avea un copil. Cazurile celor care renunta la fumat odata cu sarcina sunt numeroase.

Ce anume ne da puterea pentru a renunta la acest viciu?

Intotdeauna am crezut ca pentru a te lasa de fumat ai nevoie de o motivatie puternica, mai ales daca fumezi pur si simplu... din placerea de a fuma. In cazul femeilor, motivatia vine adesea din dorinta de a avea un copil. Cazurile celor care renunta la fumat odata cu sarcina sunt numeroase. Pentru altele lasatul de fumat este legat de o anumita boala care impune acest lucru.

Cati dintre fumatori renunta insa la fumat pur si simplu, fara ca acest lucru sa le fie impus de ceva anume?

Raspunsul este, desigur, relativ, insa studii recente ar putea mari numarul celor care se lasa de fumat fara a fi constransi sa faca acest lucru. De ce? Pentru ca, daca ar fi sa ne luam dupa ultimele zvonuri... lasatul de fumat ne face mai fericiti. Cel putin asa sustin cercetatorii. Si ce alta motivatie mai puternica decat fericirea ar putea exista?

Studiul, realizat de o echipa de cercetatori de la Brown University si de la University of Southern California, a plecat de la constatarea ca fumatorii isi aprind mai des cate o tigara in perioadele dificile, traind cu sentimentul ca tigarile ii ajuta sa invinga stresul. In ciuda acestui obicei, cercetatorii americani au demonstrat faptul ca oamenii care renunta la fumat sunt mai fericiti, atata timp cat reusesc sa se abtina sa nu mai fumeze. Reapucatul de fumat accentueaza stresul si riscul de depresie.

Studiul a implicat 236 de barbati si femei care incercau sa se lase de fumat. Pe toata durata lui, acestia au folosit plasturi cu nicotina si au beneficiat de consiliere de specialitate. Voluntarii au fost testati in ceea ce priveste simptomele depresive cu o saptamana inainte de inceperea studiului, apoi la 2, la 8, la 16 si la 28 de saptamani dupa inceperea experimentului. Aproape jumatate dintre subiecti, care nu au reusit sa se abtina sa nu mai fumeze, s-au dovedit a fi cei mai nefericiti pe parcursul studiului. O cincime au reusit sa renunte doar in primele doua saptamani, in timp ce aproximativ o persoana din 6 a reusit sa se abtina de la fumat pe toata durata studiului.

Renuntarea la fumat te face mai ferit /a

In urma testelor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei care au reusit sa se abtina au fost mai fericiti decat ceilalti. Cei care au reusit sa renunte la fumat doar temporar au fost mai fericiti pe durata abstinentei, insa starea lor de spirit s-a schimbat semnificativ intr-un mod negativ din momentul in care s-au reapucat de fumat.

Concluzia este ca majoritatea fumatorilor fumeaza pentru a scapa de stres, temandu-se, in mod inconstient, ca daca vor renunta la fumat, asta le va face rau si nu vor putea face fata supararilor. De fapt, totul este exact invers. Chiar si renuntatul la fumat pentru o perioada scurta de timp are efecte uimitoare asupra starii de spirit. De precizat este faptul ca majoritatea celor care au participat la studiu erau si consumatori de alcool. Specialistii care au efectual studiul sustin insa ca acest lucru nu influenteaza neaparat rezultatele si ca ele pot fi generalizate la nivelul tuturor fumatorilor, indiferent daca acestia sunt sau nu consumatori de alcool, intrucat nu au putut fi dovedite schimbari semnificative legate de schimbarea starii de spirit in urma varierii acestui factor.

Concluzia studiului este simpla... In mod oarecum paradoxal, desi oamenii fumeaza pentru a se linisti si pentru a nu mai fi nefericiti din diferite cauze, se pare ca tocmai fumatul produce nefericirea. Asadar, lasati-va de fumat si aveti o sansa in plus de a fi fericiti!

Citeste in continuare Fumatul afectează fertilitatea femeilor și bărbatilor - in plus poate afecta din start sănătatea bebelușului care se va naște

 autor: Dr. Ileana Zotta, Medic general, in exclusivitate pentru Desprecopii.com 
Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. ada
    adatrimis la 20/8/2014

    M-am lasat de tigari in urma cu un an si 9 luni dupa mai multe incercari...totul s-a petrecut brusc,si culmea, nu a fost asa de greu de data aceasta....nu regret nici o secunda pasul si sunt fericita...am acum timp pentru alte preocupari,nu ma mai gandesc continuu cum sa fac sa mai fug la o tigara....bafta tuturor,merita sa reusesti

    Raspunde la acest comentariu
  2. Stefania
    Stefaniatrimis la 29/5/2012

    Sint atitea metode,fratilor,care te ajuta,multi cred ca ei trebuie sa fac un efort imens pe linga metoda dar nu ,e invers voi depuneti mai putin efort,iar metoda,de exemplu,pastile Zyban

    Raspunde la acest comentariu
  3. oana frintu
    oana frintutrimis la 14/7/2011

    Super articol! Si exista atata adevar in el. Eu pot confirma ca de cand nu mai fumez(aproximativ 8 luni) sunt mult mai fericita, sunt mai impacata cu mine, sunt de-a dreptul mandra de mine! Felicitari tuturor celor care reusesc sa se lase de acest viciu si bafta multa celor care incearca sa se lase. Merita cu prisosinta, credeti-ma!!!!!! O FERICITA NEFUMATOARE

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII