Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional

Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional

Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional

Invatamantul Montessori se numara printre sistemele asa-numitului invatamant alternativ, pe care adeptii sistemului traditional de educatie il critica in mod adesea. Daca privim cele doua sisteme de invatamant ca pe experiente de invatare ce au, in fond, aceeasi finalitate asupra copilului, vom putea constata diferentele majore dintre viziunea pe care o are invatamantul traditional si cea a invatamantului Montessori in ceea ce priveste procesul de invatamant.

Invatamantul Montessori se numara printre sistemele asa-numitului invatamant alternativ , pe care adeptii sistemului traditional de educatie il critica in mod adesea. Daca privim cele doua sisteme de invatamant ca pe experiente de invatare ce au, in fond, aceeasi finalitate asupra copilului, vom putea constata diferentele majore dintre viziunea pe care o are invatamantul traditional si cea a invatamantului Montessori in ceea ce priveste procesul de invatamant. 

Iata, mai jos, cateva dintre principalele diferente:

Invatamantul traditional Invatamantul Montessori

 -  Disciplina este impusa de prezenta profesorului.

  - Accentul este pus pe autodisciplina, inpusa de mediul in care copilul lucreaza.

 - Profesorul  preda acelasi lucru intregii clase.

  - Profesorul preda individual si diferentiat.

 - Profesorul este in centrul atentiei, activitatea din ora organizanduse in functie de modul sau de a vedea desfasurarea ei.   - Profesorul nu intervine decat daca este necesar si atunci fara a fi in centrul atentiei.
 - Cunostintele noi sunt predate, in general, de catre educator.  - Cunostintele noi sunt adesea asimilate in urma lucrului in grup. Copiii invata unii de la altii.
 - Clasa este alcatuita din copii de aceeasi varsta.   - Clasa este alcatuita din copii cu varste diferite, cu diferente intre 0 si 3 ani.
 - Copilul urmeaza un orar strict, impus de catre scoala.  - Copilul isi alege singur orarul si activitatile la care participa.
 - Timpul in care copilul trebuie sa indeplineasca anumite sarcini este impus de profesor.  - Copilul lucreaza atat cat doreste la un proiect, nefiindui impuse limite temporale.
 - Greselile sunt corectate prin repetarea materiei, prin pedepse si recompense.  - Greselile sunt corectate de la sine, cu ajutorul materialului de studiu, copilul reusind sa invete prin cultivarea unor stari pozitive.
 - Materialele de lucru sunt adesea reduse la instrumentele strict necesare scrisului, cititului si uneori experimentelor.  - Materialele folosite in procesul de invatamant se adreseaza tuturor simturilor, ajutand copilul la o cunoastere totala.
 - Copilul are locul sau fix, trebuie sa fie linistit in timpul orei si sa participe la lectie impreuna cu toata clasa.  - Copilul se poate deplasa prin clasa unde doreste si poate vorbi cu cine doreste, atata timp cat nu ii deranjeaza pe ceilalti.
 - Implicarea parintilor este destul de redusa si voluntara.  - Parintii participa frecvent la programe Montessori care le sunt special dedicate, in vederea participarii la procesul de invatare.

Care sunt explicatiile pentru majoritatea acestor optiuni total diferite de cele din invatamantul traditional? Fiecare dintre ele are in vedere valorile promovate de sistemul Montessori, care se regasesc in cateva dintre principiile care stau la baza acestuia:

Principiul perioadelor de dezvoltare - Copiii sunt grupati in clase in care se gasesc elevi a caror varsta poate fi diferita. Grupele in care sunt impartiti copiii, in sistemul Montessori, sunt urmatoarele: nido (0 - 1 an), infant community (2 - 3 ani), casa dei bambini (3 - 6 ani). Urmatoarele grupe sunt de 6 - 12 ani (uneori aceasta este divizata in doua grupe 6 -  9 si 9 - 12) si 12 - 15 ani. In ultimele doua etape, sistemul Montessori se apropie din ce in ce mai mult de cel traditional, focalizandu-se mai mult pe activitati intelectuale, decat pe cele practice.

Cele 3 ore de lucru - Pentru a avea rezultatele scontate, sistemul Montessori se bazeaza pe efectuarea unui program neintrerupt de activitate de cel putin 3 ore pe zi.

Tendintele umane - Principiile practice ale sistemului Montessori se bazeaza pe tendintele naturale ale fiintei de a explora, de a se misca, de a imparti informatiile cu ceilalti, de a fi independenta si de a lua decizii, de a-si crea propria ordine, de a-si dezvolta controlul de sine, de a extrage idei din experientele proprii, de a-si utiliza imaginatia creatoare, de a munci din greu, de a repeta si de a se concentra pentru a-si perfectiona rezultatele.

Dezvoltarea intelectuala a copilului

Interesul sta la baza procesului educativ

Sistemul Montessori se bazeaza pe faptul ca interesul pentru un anumit subiect duce la o acumulare rapida de informatie. Interesul poate fi nativ, pentru un lucru anume sau situational, generat de o anumita circumstanta la care sunt nevoiti sa faca fata toti elevii.

Etapele invatarii - in viziunea Mariei Montessori exista 3 etape ale invatatii :
Stadiul 1  introducerea conceptului prin ceva care se afla in carte, lectie etc.
Stadiul 2  procesarea informatiei, intelegerea conceptului prin intermediul experimentelor, al creativitatii.
Stadiul 3  cunoasterea, stapanirea si intelegerea conceptului, demonstrate prin abilitatea de a rezolva un test cu usurinta, prin capacitatea de a-i invata pe altii si de a se exprima cu usurinta in legatura cu acel concept.

Miscarea libera stimuleaza cunoasterea - Gandirea si miscarea merg impreuna si de aceea, majoritatea orelor se bazeaza pe miscare, pe manipularea diverselor obiecte special create pentru lectii.

Deciziile sunt luate in mod liber de catre copii   Limitele sunt bine stabilite in educatia Montessori, insa, fata de invatamantul traditional, copiii au o mai mare libertate de a lua decizii. Vointa copilului se poate exercita, intr-un cadru limitat. Spre deosebire de invatamantul traditional, unde totul este impus de catre profesor, in sistemul Montessori, copilul are o libertate in anumite limite prestabilite.

Recompensele sunt de natura interna -Sistemul Montessori evita folosirea recompenselor traditionale de tipul notelor sau al bulinelor. Copilul este educat sa invete ca principala recompensa trebuie sa fie multumirea de sine si satisfactia ca a dus la bun sfarsit o sarcina de lucru.

Invatarea prin experiente este esentiala - Spre deosebire de sistemul traditional, unde invatarea are loc prin asimilarea de informatii pe care le prezinta profesorul sau manualele, in sistemul Montessori copilul invata mai ales experimentand sau participand la proiecte in care descopera singur informatiile pe care le va asimila astfel mult mai usor.

Studiul interdisciplinar - In sistemul Montessori istoria, arta, muzica, matematica, astronomia, biologia, geologia, fizica si chimia nu sunt izolate una de cealalta. Copilul le studiaza in ordinea in care doreste si face acest lucru in fiecare zi.

Educatia copilului intre 4-12 ani

Organizarea riguroasa a clasei se reflecta in organizarea mintii - Materialele de lucru sunt lasate la indemana copiilor si sunt asezate intr-o ordine logica, in care sunt folosite in procesul de invatare. Sistemul Montessori se bazeaza pe folosirea unui numar strict de materiale didactice care este ajustat in functie de nevoile reale ale copiilor.

Fiecare copil are propriul stil de a invata - Si acest lucru este pe deplin constientizat de catre profesor, care pregateste zilnic un program individualizat de activitati pentru fiecare dintre elevii sai. Toate stilurile de invatare sunt respectate si tratate cu maxima seriozitate.

Educatia caracterului este, in sistemul Montessori, cel putin la fel de importanta ca achizitionarea de cunostinte. Copiilor li se da posibilitatea sa-si poarte singuri de grija, sa aiba grija de ceilalti si de mediul inconjurator, facand tot felul de activitati care sa le puna in valoare personalitatea in circumstante identice cu cele din viata de zi cu zi.

Care este rezultatul?

In fond, acelasi spre care aspira orice sistem de invatamant  acela de a-i face pe copii sa se descurce singuri in cele mai variate situatii, de le intari increderea in ei insisi si de a-i determina sa se descopere si sa se cunoasca, astfel incat tot ceea ce vor face ulterior sa vina din convingerea ca este ceea ce vor cu adevarat sa faca. 

Iata mai multe articole care va pot ajuta:

 Va recomandam sa mai cititi:

autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate (c) 2011

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Bolile copilului

Toate bolile aici>

Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.