Scorul Apgar

Scorul Apgar

Ce este scorul ApgarCum se interpreteaza scorul Apgar?Anunta scorul Apgar viitoare probleme de sanatate ale nou-nascutului

 

Ce este scorul Apgar

Scorul Apgar este un mod simplu si eficient de a masura sanatatea nou-nascutului si de a determina daca are nevoie imediata de tratament sau ajutor.

Desi suna infricosator - in realitate nu este. Metoda este rapida, nu implica nici o durere si nu in ultimul rind, confera noilor parinti re-asigurarea ca totul este in regula cu nou lor nascut.

In urma testului Apgar, majoriiatea noilor nascuti sint declarati perfect sanatori – si daca totusi noul dvs nascut are nevoie de ajutor – este mult mai bine sa il primeasca cit mai curind posibil.

Procedeul de stabilire al scorului Apgar a devenit un examen de rutina al fiecare nasteri – fiind initiat si numit dupa medicul anestezit american Virginia Apgar, in 1952.

Iata cum este folosit:
Nou nascutul este evaluat la 1 minut si apoi la 5 minute dupa nastere, controlindu-se:

 • numarul de batai al inimii
 • respiratia
 • tonusul muscular
 • unele reflexe
 • culoarea (moasa sau medicul controleoaza talpile micului si de asemeni palmele pentru copii cu culoarea inchisa a pielii)

Fiecarui din acesti factori I se acorda un scor intre zero si doi apoi se insumeaza. Majoritatea nou-nascutilor au scoruri intre 7 si 10 si nu necesita ajutor sau tratament imediat – cum ar fi un dus cu oxigen

Cum se interpreteaza scorul Apgar?

Un scor perfect – de 10 – reprezinta o adevarata muzica pentru urechea noilor parinti – insa un 8 sau 9 este de asemenea o veste buna. O nastere dificila, prematura sau cazul in care mama foloseste anestezie in timpul nasterii – pot altera artificial scorul astfel incit in final Scorul Apgar nu va mai reflecta conditia reala a sanatoatii nou-nascutului ci – mai degraba – conditia de moment. Este bine de stiut urmatoarele:

 • nou-nascutii care dobindesc un scor intre 8 si 10 sint in conditie excelenta si nu necesita – in general – decit ingrijire postnatala de rutina.
 • Cei care dobindesc un scor intre 5 si 7 – sint in conditie buna – dar pot necesita ceva ajutor respirator. Un medic sau o asistenta de specialitate pot freca viguros pielea copilasului sau pot pune un prosop cu oxigen sub nari pentru a-l ajuta la o respiratie mai adinca.
 • Nou-nascutii care primesc un scor mai mic de 5 se pot afla intr-o conditie care necesita actiuni immediate pentru salvarea vietii – ca de exemplu masca de oxigen.

Anunta scorul Apgar viitoare probleme de sanatate ale nou-nascutului

Nu – nu anunta neaparat viitoare probleme – dar multa vreme expertii au considerat ca acest lucru este posibil. O teorie mai veche sugera ca nou-nascutii ale caror scoruri Apgar ramaneau joase chiar si dupa 5 minute – avea mai multe sanse sa fie expusi problemelor neurologice. Studiile recente au demostrat insa ca acest lucru este fals. Daca nou-nascutul evolueaza bine, Scorul Apgar nu poate fi legat de sanatatatea de mai tarziu – fie ea buna sau rea.

Utilitatea scorului Apgar consta in simplitatea lui. Este usor de constatat si masoara rapid si cu acuratete sanatatea nou-nascutului dvs in primele sale momente glorioase de viata extrauterina – nimic mai mult si nimic mai putin! (MZ)

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.Ultimile 3 comentarii
Trimis de ioana

e super:*

Trimis de Apahidean Bianca

Buna.De fapt eu am o intrebare, nu chiar un comentariu.Imi puteti spune cum sunt la nasterii copiii de culoare(africanii), ce culoare au, cum arata ei? Daca se poate sa-mi trimiteti un raspuns complet si cat mai stiintific, as fi profund recunoscatoare, intrucat am nevoie de aceasta informatie pentru scoala.

Trimis de Constantin Pana

Este extrem de util articolul pentru orice viitor parinte.

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.