Cele 8 inteligențe multiple ale copilului - invață să iți cunoști copilul pentru a-l ajuta să iși atingă potențialul

Cele 8 inteligente multiple ale copilului - invata sa iti cunosti copilul pentru a-l ajuta sa isi atinga potentialul

Cele 8 inteligențe multiple ale copilului - invață să iți cunoști copilul pentru a-l ajuta să iși atingă potențialul

Fiecare copil are o inteligenta predominanta. Conform cu teoria inteligentelor multiple exista o diversitate de abordari intrinseci si talente pe care un om foloseste pentru a percepe, intelege si a-si forma o imagine asupra lumii cu alte cuvinte, mai multe tipuri diferite de inteligenta. Asadar, fiecare copil are o inteligenta diferita, sau diferite combinatii ale acestora, care ii  influenteaza modul de a invata.

Inteligentele multiple sunt un concept interesant in dezvoltarea copilului, care sugereaza ca fiecare copil are abilitati si talente unice, care pot fi dezvoltate in mod individual. Aceasta teorie a fost dezvoltata de Howard Gardner in anii '80 si sugereaza ca exista mai multe tipuri de inteligente. Initial, teoria lui Howard Gardner a inclus sapte tipuri de inteligente multiple: lingvistica, logico-matematica, spatiala, kinestezica, muzicala, interpersonala si intrapersonala.

In anul 1999, Gardner a adaugat un al optulea tip, numit "inteligenta naturalista", care se refera la capacitatea de a observa si de a intelege lumea naturala. Prin urmare, acum se vorbeste despre 8 tipuri de inteligente multiple. Este important sa retinem ca aceste inteligente nu sunt delimitate in mod clar si nu trebuie tratate ca niste categorii rigide, ci sunt mai degraba domenii in care fiecare copil poate avea abilitati si interese diferite, iar educatia ar trebui sa tina cont de aceasta diversitate si sa incurajeze dezvoltarea tuturor acestor tipuri de inteligenta.

Mai intai, aduceti-va putin aminte despre vremea cand mergeati dvs la scoala

Aduceti-va aminte de copilarie, exact de perioada când eraţi la scoala. Va mai amintiti de baiatul din ultima bancă, ce realiza schiţe detaliate ale navelor spaţiale? De fetiţa care îi lăsa pe toţi în urmă la orele de sport, sau stătea în prima banca la toate orele de muzică? Nu-l uitaţi nici pe clovnul clasei, cu mutriţa lui haioasă şi capacitatea unică de a spune poveşti hazlii. Cine l-ar putea uita pe colegul pasinat de filozofie, care părea tot timpul a fi undeva departe, pierdut în visuri, aflat, probabil, într-un proces continuu de autoanaliză, introspecţie şi de îmbunătăţire a personalităţii proprii.

Care este inteligenta predominanta în cazul dumneavoastra ?

Fiecare persoana are diferite tipuri de inteligenta. Si, copiii la fel. Gânditi-va la oamenii pe care îi cunoasteti sau la personalitatile, foarte talentate, pe care le admirati: genii muzicale, atleti uimitori, scriitori straluciti, actori dramatici, pictori neîntelesi.

Conform cu modul în care este masurata inteligenta în sistemul educativ traditional din SUA, nu ati putea sa stabiliti daca acesti elevi sunt  inteligenti decât daca ati cunoaste coeficientii lor de inteligenta, obtinute în urma testelor de inteligenta. Dar, oare, este aceasta singura metoda de a recunoaste inteligenta?

Testul de inteligenta

Testul de inteligenta examineaza exclusiv aptitudinile lingvistice, matematice si logice ale unei persoane. Desi aceste aptitudini contribuie, într-adevar, la succesul elevilor, ele nu sunt întotdeauna cel mai bun indicator al adevaratelor talente ale unei persoane.

Teoria inteligentelor multiple - cele 8 feluri de inteligenta

inteligenta copil

Conform cu teoria inteligentelor multiple, prezentata în premiera de profesorul Howard Gardner, de la universitatea Harvard, SUA - exista o diversitate de abordari intrinseci si talente pe care un om foloseste pentru a percepe, întelege si a-si forma o imagine asupra lumii  cu alte cuvinte, mai multe tipuri diferite de inteligenta. Oameni diferiti au inteligente diferite, sau diferite combinatii ale acestora, care le influenteaza modul de a învata.

Daca ne gândim la copii, la oameni în general, ca la niste persoane care învata toata viata, ale caror capacitati de învatare au puncte tari si puncte slabe, putem îmbunatati procesul de învatare daca le aratam celor ce învata (indiferent de vârsta pe care o au) cum sa recunoasca si sa foloseasca diferentele lor educationale.

Fiecare copil are o inteligenta aparte

Copiii, de fapt, toti oamenii, învata mai bine atunci când privesc lucrurile din proprie perspectiva. Desi suntem capabili sa învatam în foarte multe stiluri, unele ni se potrivesc mai bine decât altele. Desprecopii.com incearca sa ofere suport pentru stilurile care vi se potrivesc mai bine si va încurajam sa deveniti mai puternici din alte puncte de vedere.
Iata câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de inteligente multiple pe care Desprecopii.com le apreciaza si le încurajeaza.

Darul cuvintelor

Oamenii inteligenti din punct de vedere lingvistic înteleg mai bine lumea prin intermediul cuvintelor vorbite si scrise.

Caracteristici
Le face placere sa scrie si sa citeasca, au un limbaj expresiv, le plac ghicitorile si jocurile de cuvinte, sunt interesati de limbile straine, memoreaza usor si iau notite la cursuri.
Cum se manifesta?
Ei îi amuza pe altii, îi învata, îsi sustin argumentele si sunt persuasivi prin intermediul cuvintelor vorbite. Sunt maestri ai conversatiei, cititori pasionati, scriu foarte corect si sunt artisti ai întelegerii tuturor lucrurilor care au legatura cu cuvintele.
Cine sunt ei?
Jurnalisti, poeti, avocati, scriitori... Eminescu, Cioran, Cristoiu, Shakespeare, Maya Angelou, ...

Darul imaginilor

Oamenii cu inteligenta a imaginilor înteleg lumea cel mai bine prin intermediul vizualizarii si orientarii spatiale.

Caracteristici
Le face placere sa demonteze obiectele si apoi sa le monteze la loc, sa se joace cu puzzle-uri tridimensionale. Amintirile lor sunt bazate pe imagini vizuale; ei înteleg foarte bine hartile si planurile desenate.
Cum se manifesta?
Ei identifica, modifica si transforma diferitele aspecte ale lumii spatiale, vizuale. Au o sensibilitate extrema fata de detaliile vizuale, imaginile percepute de ei sunt vii, îsi reprezinta ideile grafic, prin desene si schite, si se pot orienta foarte usor într-o lume tridimensionala.
Cine sunt ei?
Arhitecti, fotografi, artisti, piloti, ingineri mecanici... Rembrandt, Henri Coanda ...

Darul muzicii

Oamenii inteligenti din punct de vedere muzical înteleg cel mai bine lumea prin ritmuri si melodii.
Caracteristici
Ei observa rapid sabloanele, urmeaza usor un ritm; le plac diferite stiluri muzicale. Ei fredoneaza si interpreteaza melodii, cânta din voce sau la un instrument; le este greu sa se concentreze daca se aude muzica; le place ritmul poeziilor.
Cum se manifesta?
Ei percep, apreciaza si creeaza diferite ritmuri si melodii. Au ureche muzicala, cânta bine, pot tine ritmul cu muzica si recunosc usor diferite fragmente muzicale.
Cine sunt ei?
Compozitori, poeti, pianisti, staruri ale muzicii rock... Mozart, Elton John, Enescu,Robbie Williams ...

Darul trupului

Oamenii inteligenti din punct de vedere fizic înteleg cel mai bine lumea prin intermediul aspectelor concrete (prin fizicalitate).
Caracteristici
Le plac miscarea fizica si experientele tactile. Cred ca animalele si mediul fizic sunt importante. Le place sa studieze biologia si problemele ecologice. Se descurca bine la scrierea scrisorilor si le calcule si le place sa proiecteze jocuri noi.
Cum se manifesta?
Îsi pot controla foarte usor miscarile trupului si sunt foarte îndemânatici. Cos sau tes bine, sunt bucatari priceputi, tâmplari buni si buni creatori de modele. Le place sa alerge, sa mearga în excursii cu cortul, sa înoate, sa schieze, sa danseze s.a.m.d. Sunt oameni activi, cu buna sensibilitate tactila, simt nevoia sa se afle mereu în miscare si reactioneaza fizic la tot ce-i înconjoara.
Cine sunt ei?
Atleti, mestesugari, mecanici, chirurgi... Nadia Comaneci, Michael Jordan, Bob Vila, Michele Kwan...

Darul numerelor si al logicii

Oamenii inteligenti din punct de vedere matematic si logic înteleg cel mai bine lumea prin cauze si efecte.
Caracteristici
Le place ca obiectele sa fie curate si în ordine si sunt frustrati de oamenii dezorganizati. Ei urmeaza instructiunile pas cu pas; colecteaza informatii si le folosesc pentru rezolvarea problemelor. Adesea, pot face rapid calcule mintal. Le plac jocurile si problemele care necesita rationamente.
Cum se manifesta?
Au înclinatii extraordinare pentru rationament, ordine, gândire în termeni de cauza si efect, crearea ipotezelor, cautarea regularitatilor specifice modelelor si au o viziune esentialmente rationala asupra vietii.
Cine sunt ei?Oameni de stiinta, contabili, programatori... Albert Einstein, Marie Curie, Isaac Newton...

Darul oamenilor

Oamenii cu inteligenta sociala înteleg cel mai bine lumea daca o privesc prin ochii altora.
Caracteristici
Învata prin intermediul interactiunii cu ceilalti si le place aceasta interactiune. Ajung la întelegeri, negociaza si sunt empatici cu altii. Demonstreaza calitati de lider si participa la activitati politice. Sunt implicati în activitati extracurrilare si le place sa faca parte din echipe.
Cum se manifesta?
Sunt receptivi si reactioneaza la toanele, dispozitiile, intentiile si nevoile celorlalti. Se pot baga  pe sub pielea altuia, pentru a vedea lumea prin ochii sai.
Cine sunt ei?
Profesori, directori sociali, administratori, lideri foarte eficienti... Mahatma Gandhi, Napoleon, ...

Darul sinelui

Persoanele inteligente din punct de vedere intrapersonal, înteleg cel mai bine lumea din propriul (deci, unicul) lor punct de vedere.
Caracteristici
Sunt extremi de constienti de propriile convingeri, sentimente si motivatii. Le place sa lucreze singuri si stiu foarte bine sa se auto-motiveze. Le place sa stie de ce fac un anumit lucru. Îsi pot evalua foarte corect aptitudinile si punctele slabe si le plac provocarile.
Cum se manifesta?
Îsi cunosc bine sentimentele si le pot deosebi între multele tipuri de stari emotionale interioare. Sunt auto-comprehensivi, introspectivi, contemplativi, independenti, plini de vointa si foarte disciplinati.
Cine sunt ei?
Avocati, teologi, întreprinzatori... Sigmund Freud, Jesse Jackson, Bill Gates...

Darul naturii

Oamenii inteligenti din punctul de vedere al mediului înteleg cel mai bine lumea prin intermediul mediului lor.
Caracteristici
Le place sa lucreze si sa-si petreaca timpul în aer liber. Le place sa grupeze obiectele ierarhic. Cred ca natura, problemele ecologice si animalele sunt importante.
Cum se manifesta?
învata si recunosc usor diferite specii din mediul lor. Au adesea un  deget verde . Daca traiesc la oras, îsi pot face un hobby din memorarea si clasificarea obiectelor din jur, cum ar fi modele ale masinilor, ale pantofilor de sport (adidasi) sau în copertele albumelor.
Cine sunt ei?
Naturalisti, fermieri, ecologi... Charles Darwin, Jane Goodall, ...
Exista atâtea directii în care pot fi talentati copiii dumneavoastra, de aceea merita sa-i încurajati si sa-i felicitati.

La Desprecopii.com, ne propunem sa studiem aceste tipuri diferite de inteligenta si sa va oferim metode de a le descoperi, de a le folosi pentru a învata, pentru a obtine satisfactii datorate darurilor dumneavoastra.

Continuati sa studiati pentru a afla care este tipul de inteligenta pe care îl evidentiem si ce noi activitati se potrivesc cu talentele dumneavoastra speciale.

6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

Daniel Coyle, autorul bestseller-ului “Codul Talentului”, spune ca poti sa evidentiezi talentul copilului tau intr-un mod destul de interesant, pornind de la premiza ca Talentul nu vine prin nastere, ci prin educatie.

Coyle a petrecut 2 ani in noua dintre cele mai cunoscute  “focare” producatoare de  talente, artisti, interpreti sau executanti de clasa mondiala in sport, arta, muzica si matematica. Ceea ce a descoperit este ca parintii le-au oferit o imagine gresita despre cum ar trebui sa se manifeste un geniu. ” Talentul imens” nu este înglobat in AND-ul copiilor, spune Coyle.

Talentul este rezultatul unui model distinctiv si puternic, un model care combina 3 forte elementare: tinte inalte, suport motivational si metode de coaching. Citeste pe larg: 6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

 

Dezvoltarea intelectuala a copilului

Cum se descopera talentul unui copil
Clasa intai de scoala: repere de dezvoltare intre 6-7 ani
Importanta familiei in procesul de invatare
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare 

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 15:

  1. Ganea Augustin
    Ganea Augustintrimis la 24/1/2012

    dragutz

    Raspunde la acest comentariu
  2. Marinela
    Marinelatrimis la 16/1/2012

    In mare parte sunt de acord cu acest articol.Eu chiar gindeam asa fara sa am idee de aceasta clasificare.Poate ca Mozart nu era bun la matematica,dar a fost bun la muzica.Unii numesc asta talent.Am o mica obiectie la exemplul cu Albert Einstein:este un lucru stiut ca nu numai ca nu era ordonat;era chiar foarte neglijent si uituc.

    Raspunde la acest comentariu
  3. ovidiu
    ovidiutrimis la 8/10/2011

    ar trebui sa va ganditi ca sunteti norocosi ca sunt sanatosi,ca voi sunteti sanatosi.cine a spus ca un avocat ,samd este mai fericit sau mai bogat decat un zugrav ,samd.eu personal sunt bucuros si puternic de cand este fiul meu in viata mea,sunt mai motivat si cred ca si voi toti iar asta ar trebui sa o spuneti si copiilor vostri sa stieca sunt importanti pentru voi doar prin faptul ca exista in viata voastra.nu l-am lovit in viata mea,cand nu i-a nota maxima(ptr. ca o vrea el),ii spun ca in viata nu exista oameni lenesi,prosti,etc ci doar oameni antrenati sau neantrenati,deci va trebui un pic de antrenament si atata tot,dar pentru asta este nevoie si de antrenor(voi) va rog frumos nu lasati superficialitatea sa va distruga relatia cu copilul! P.S. invata intr-o limba strina si a avut I semestru doar 9 si un singur 8, iar in II semestru doar 10 si un singur 9 ,si nu fac cu el nimic inaintea programei scolare.

    Raspunde la acest comentariu
  4. anca
    ancatrimis la 15/6/2011

    Eu nu cred ca toti dascalii sunt asa. Nu ar trebui pusa etcheta asta. Iar daca baiatul dvs are numai 9 si 10 cum puteti spune ca profesorii nu il apreciaza? Notele nu spun nimik?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Anda
    Andatrimis la 10/8/2009

    Este o clasificare interesanta (la fel de previzibila ca si impartirea rasei umane in albi, negrii si galbeni), dar cred ca ideea de baza, aceea a

    Raspunde la acest comentariu
  6. ganea augustin
    ganea augustintrimis la 23/3/2007

    e super misto sa stim si noi mai multe despre viata si a ne cunoaste mai bine. augustin

    Raspunde la acest comentariu
  7. costel
    costeltrimis la 15/1/2007

    Imi place aceasta tema si doresc sa aflu mai multe lucruri despre inteligentele multiple

    Raspunde la acest comentariu
  8. aurelia
    aureliatrimis la 2/1/2007

    Am un baiat de 12 ani clasa a 5- a care are in majoitate 9 si 10 ,note luate la sc. fara interventii la profesori.Invata repede fara prea mare efort si este frustrat de faptul ca profesorii nu mai au nici-un pic de apreciere pt.copii care vor sa invete,ci numai pentru cei ai caror parinti vin si le umplu buzunarele si sacosele.In sc.lor cred ca mai sunt vreo 2 profesori care mai au un pic de demnitate.Cum vor creste acesti copii si cum vor depasi aceste frustrari.Cum facem dascalii sa le pese iarasi si sa iasa din monotonia si decaderea asta injositoare?

    Raspunde la acest comentariu
  9. doina popa
    doina popatrimis la 16/12/2005

    poate ca se salvau mai multe inteligente, si se maturau corespunzator daca aceste lucruri erau stiute in sistemul de invatamint, unde nu intotdeauna daca esti diferit esti si fericit, de cele mai multe ori platesti pretul pentru acest curaj de a arata ca esti diferit, se intelege tirziu si uneori deloc inteligenta copilului tau, de aceea este nevoie ca primul evaluator si protector sa fii chiar tu ca parinte... cu atit mai bine cu cit esti si unparinte bine informat...felicitari...asteptam mai multe informatii pe aceasta tema,eventual o bibliografie mai bogata si mai

    Raspunde la acest comentariu
  10. Aneta
    Anetatrimis la 9/5/2005

    Da, aceasta este directia buna pentru a se schimba din temelii sistemul de invatamant. Nu copiii sunt slabi sau prosti ci modul ingust dupa care le evaluam cunostintale si competentele.

    Raspunde la acest comentariu
  11. Iulian
    Iuliantrimis la 18/4/2005

    Chiarinteresant, ma pune pe ganduri.Teoria aceasta ne deschide noi orizonturi.Sunt totusi curios cine a formulat pt. prima data aceasta teorie,nu neaparat in forma prezentata aici.

    Raspunde la acest comentariu
  12. andra
    andratrimis la 7/11/2004

    Tema mi se pare foarte interesanta si folositoare. As vrea sa va rog daca se poate sa adaugati aici si testul prin care putem afla tipul de inteligenta dominant. Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  13. mariana
    marianatrimis la 5/11/2004

    ati lansat o tema superba. as vrea sa stiu tot ce aveti la subiect. m-ar interessa un test de apreciere a tipului de inteligenta dominant. multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  14. Nina
    Ninatrimis la 28/5/2003

    Nu stiu care dintre daruri mi se potriveste mai bine, din care am mai mult, caci, din fiecare am cate ceva. Un articol foarte intersant, in orice caz !

    Raspunde la acest comentariu
  15. Andrada
    Andradatrimis la 27/5/2003

    Extraordinar articolul! O sa studiez in continuare cartile recomandate. Prima data cind aud o teorie care merge mai departe decit teoria talentului "primar" si a temperamentelor. Felicitari! Multumim.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII