Pentru cine sunt păpușile? Doar pentru fete sau și pentru băieți?

Pentru cine sunt papusile? Doar pentru fete sau si pentru baieti?

Pentru cine sunt păpușile? Doar pentru fete sau și pentru băieți?

Cand o prietena mi-a cerut sfatul in alegerea unui cadou pentru nepotelul ei, i-am spus ca o papusa ar fi potrivita. A exclamat indignata: "Baietii nu se joaca cu papusi!". Este oare, repartitia rolurilor intre baieti si fete un lucru natural sau ea este dictata de educatie? In ce masura propriul comportament il influenteaza pe cel al copiilor nostri?

Ce este sigur este ca, in ciuda diferentelor  biologice si genetice, educatia si mediul, joaca un rol decisiv in dezvoltarea copiilor nostri. Ele influenteaza comportamentul lor ca viitori barbati si femei, care vor deveni la randul lor un cuplu. Iata un articol interesant propus de Desprecopii.com.

- vei citi:
Repartitia rolurilor intre baieti si fete este un lucru natural?
Motivele care stau la originea acestei diferentieri sunt numeroase
Baietii nu plang niciodata
Ce poate simti un copil, caruia i se impune un model
Copiii au nevoie de modele solide si sanatoase dupa care sa se ghideze
Parintii trebuie sa-si puna cateva intrebari

Repartitia rolurilor intre baieti si fete este un lucru natural?

Cand o prietena mi-a cerut sfatul in alegerea unui cadou pentru nepotelul ei I-am spus  ca o papusa ar fi potrivita. A exclamat indignata:”baietii nu se joaca cu papusi”.”

Este oare, repartitia rolurilor intre baieti si fete un lucru natural sau ea este dictata de educatie? In ce masura propriul comportament il influenteaza pe cel al copiilor nostri?

Motivele care stau la originea acestei diferentieri sunt numeroase

Dintre acestea, aspectul genetic si ereditar joaca, de asemenea, un rol important in educatia copiilor. Sa luam exemplul a doi frati, baiat si fata. In timp ce surioara se va juca cu papusi, baiatul va prefera cu precadere camioanele. Deja copiilor li s-au “distribuit” rolurile - pentru ca fiecare din noi avem tendinta sa imprimam copiilor nostri un comportament asemanator cu cel al tatalui - in cazul baietilor, si cu cel al mamei - in cazul fetelor.

Diferentele anatomice sunt numeroase: organele sexuale, glandele mamare, forma bazinului, etc.

“Baietii nu plang niciodata” este o alta lozinca care li se inoculeaza baietilor, inca de mici

Cu multa disciplina, control de sine si frustrari, ei reusesc sa reduca pana la zero acele comportamente considerate tipic feminine. Cand tanarul nu corespunde tiparului impus de societate, el va fi evitat si catalogat de cei din jur. Poate ca si acesta este inca un motiv pentru care parintii incearca sa impuna comportamentul “adecvat “copiilor lor. Fetele sunt mai sensibile, mai sentimentale, simt nevoia de a fi protejate. In timp ce ele sunt micute si fragile, baietii sunt (sau trebuie sa fie) niste duri- “asa sunt baietii”, iar parintii nu concep un alt fel de comportament. Psihologii considera ca aceste stereotipuri sunt inca foarte pregnante in societatea noastra.

Ganditi-va totusi la ce poate simti un copil, caruia i se impune un  model in care trebuie sa se incadreze

Parintii care incearca sa-si formeze copiii dupa propriile aspiratii si idei, nu numai ca distrug personalitatea copiilor, ci ii fac pe acestia sa se retraga in sine, sa devina nesiguri si labili ca adulti. Educatia militareasca, dura, impusa baietilor nu poate fi decat nociva, atunci cand copilul va intelege adevaratul sens: superioritatea celor duri asupra celor slabi. Aceasta il va face sa se simta impozant si dornic sa–si dovedeasca agresivitatea.

Atat baietii cat si fetele au nevoie de modele solide si sanatoase dupa care sa se ghideze

E de ajuns ca parintii sa aiba un comportament normal in familie si societate, sa arate copiilor ca sunt responsabili, independenti si protectori. Aceste lucruri stau la baza unei educatii normale. Este foarte important sa nu ne dam silinta mereu sa orientam educatia copiilor ,ci sa le  lasam  libertatea de actiune, dovedindu-le astfel respect. Ajutorul, compromisul, rabdarea, simpatia sunt de asemnea calitati ce demonstreaza forta si care pot fi transmise copiilor nostri.

Parintii trebuie sa-si puna cateva intrebari in ce priveste rolul lor educativ

In general este bine ca parintii sa fie mai atenti la propriul comportament vis-à-vis de partajul rolurilor. De ce, spre exemplu, fotbalul este considerat un sport destinat doar barbatilor? Cine sterge geamurile in casa? Cine da cu aspiratorul prin casa si face cumparaturile? Iar lista treburilor casnice - indeplinite nu doar de sotie - poate continua.

Ce este sigur este ca, in ciuda acestor diferente  biologice si genetice, educatia si mediul, joaca un rol decisiv in dezvoltarea copiilor nostri. Ele influenteaza comportamentul lor ca  viitori barbati si femei,care vor deveni la randul lor un cuplu.

Privim cu totii in interiorul nostru la ceea ce am trait demult, candva si incercam sa retraim perioada copilariei. Cui nu i s-a intamplat,sa se priveasca in oglinda si sa aiba impresia ca-si vede unul din parinti?

Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului

Parentingul permisiv este un stil de parenting caracterizat de asteptari scazute din partea copilului corelate cu o apatie educationala din partea parintelui. Pentru ca exista foarte putine reguli, cereri si asteptari, copilul crescut de parinti permisivi are de multe ori probleme in a-si gasi si impune singur propriile limite.

Din pacate, acest lucru este greu pentru un copil - iar mai tarziu, in adolescenta de exemplu - poate fi cu adevarat o provocare - atat pentru copil cat si pentru parintii in cauza. Iata mai multe despre parentingul permisiv: greseli si perceptii de educatie care afecteaza universul emotional al copilului

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

Editor: Ortansa Nohra (Ortansa) Toate drepturile rezervate - Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. PAPUSA
    PAPUSAtrimis la 23/10/2004

    AS VREA SA GASESC UN BAIAT SINGUR SI SERIOS

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ana Patrascu
    Ana Patrascutrimis la 21/4/2004

    I-am cumpatrat baietelului meu, in varsta de 1 an si 6 luni, o papusa. In scurt timp a invatat sa arate pe chipul papusii (si apoi pe al lui), care sunt ochii, nasul, gura, obrajii...Asa ca i-a prins foarte bine si nu sunt de parere ca papusile sunt doar pentru fetite.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII