Premergatoarele si dezvoltarea copilului: Este o stransa legatura intre folosirea lor si intarzieri semnificative in dezvoltare

Premergatoarele si dezvoltarea bebelusului: Este o stransa legatura intre folosirea lor si intarzieri semnificative in dezvoltare

Premergatoarele si dezvoltarea copilului: Este o stransa legatura intre folosirea lor si intarzieri semnificative in dezvoltare

Premergătorul este un obiect pe care părinții de bebeluși se grăbesc să-l cumpere pentru a ajuta (spun ei) ... mersul bebelușului.

Curioși și plini de energie, bebelușii sunt nerăbdători să exploreze împrejurimile. Ce poate fi mai minunat decât descoperirea pe cont propriu a mobilității? Entuziasmați, ne gândim să îi ajutăm cu un premergător. În felul acesta, ne și putem bea cafeaua liniștiți :-)

Dar, e bine sau nu să le oferim premergătorul? Ei bine - dacă e să întrebi alți părinți, aceștia se vor grăbi să povestească cât de bine s-a simțit bebelușul în timpul cât stătea în premergător ... dar există tot mai multe păreri avizate care au alte opinii și de aceea, e bine să le știți.

- despre premergatoare si dezvoltarea bebelusului, veti citi:
Bebelusii sunt nerabdatori sa exploreze imprejurimile
Premergatorul intarzie dezvoltarea motorica a bebelusului
Intarziere importanta
Premergatorul compromite dezvoltarea unor aptitudini vizuale
Mersul de-a busilea al bebelusului: cum si cand
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Bebelusii sunt nerabdatori sa exploreze imprejurimile

Si totusi, concluzia cercetarilor este ca premergatoarele incetinesc dezvoltarea normala a copiilor mici.

Studiile au descoperit ca acei copii care au folosit premergatorul au mers de-a busilea,s-au ridicat si au mers in picioare mai tarziu decat cei care au fost lasati sa-si dezvolte aceste aptitudini natural.Cercetatorii Universitatii din Dublin spun ca descoperirile lor indica faptul ca parintii ar trebui sa fie descurajati in folosirea acestui dispozitiv.

Premergatoarele sunt folosite de multi bebelusi in lume  - dar folosirea lor devine din ce in ce mai controversata, o data cu multiplicarea dovezilor ca acestea sunt daunatoare si chiar periculoase pentru bebelusi.

Premergatorul intarzie dezvoltarea motorie a bebelusului

Un nou studiu a fost focalizat pe 1900 de bebelusi sanatosi care merg la cresa. Parintilor li s-a cerut sa inregistreze datele la care copilul lor a atins diferite etape de dezvoltare incluzand rostogolirea, statul in sezut,mersul de-a busilea si mersul in picioare. Cu cat bebelusul a folosit premergatorul mai des, cu atat dezvoltarea lui a fost mai intarziata. Din calculele cercetatorilor reiese ca fiecare 24 de ore petrecute in premergator a intarziat momentul statului in picioare cu 3,7 zile si al primilor pasi cu 3,3 zile.

Intarziere importanta

Dr. Mary Garrett,seful cercetarii si directorul Scolii de Psihoterapie a Universitatii Dublin, Irlanda -  a afirmat pentru „BBC News Online” ca premergatoarele nu ar trebui folosite deloc de catre bebelusi. Ea a spus: ”Parintii folosesc premergatorul pentru ca cred in ajutorul acestuia in avansarea dezvoltarii copilului, dar premergatorul nu ajuta! Este o stransa legatura intre folosirea lui si intarzieri semnificative in dezvoltare”.

Dr. Garrett a mentionat ca problema folosirii premergatorului este ca bebelusul se poate misca in jur fara a-si sustine singur greutatea corpului. Asta inseaman ca muschii si oasele nu se intaresc pe calea normala. De asemenea inseamna ca sitemul nervos este privat de informatia senzoriala necesara invatarii mersului corect.

De asemeni, ea ii atentioneaza pe parintii care intentioneaza sa foloseasca totusi premergatorul, de importanta masurilor de protectie in interiorul locuintei, in acest fel riscul accidentarii fiind minimizat pe cat de mult posibil.

Citeste si Cand bebelusul are intarzieri la statul in fundulet sau mersul in picioare. Ce e important de stiut.

Premergatorul compromite dezvoltarea unor aptitudini vizuale

Asociatia Fiziotrapeutilor sustine interzicerea totala a premergatorului,care este responsabil de accidentarea a 4.000 de copii pe an.Deasemnea ei argumenteaza ca premergatorul compromite dezvoltarea mersului si a unor aptitudini vizuale si impiedica bebelusul de la explorarea corespunzatoare a mediului inconjurator.

Studiile au descoperit deasemnea ca bebelusii care folosesc premergatorul nu au rezultate la fel de bune la teste mintale simple.(in comparatie cu cei care nu-l folosesc).

Magazinele care vand premergatoare au introdus pe piata modele mai putin mobile, pentru sporirea sigurantei. Un reprezentant al acestora a declarat ca modelul este continuu imbunatatit pentru a satisface interesele clientilor.

(Acest studiu a fost publicat in „British Medical Journal” / 2004 si il gasiti online la https://news.bbc.co.uk/1/hi/health/2054550.stm)

Mersul de-a busilea al bebelusului: cum si cand

In general bebelusul incepe sa meaga de-a busilea intre 7 si 10 luni. Dar sunt si bebelusi care incep sã meargã de-a busilea încã de la 6 luni - destul de devreme, s-ar putea spune.

Altii încep „cucerirea lumii“ abia pe la 10 luni. De obicei, ne putem astepta ca de la 8 luni sã porneascã în expeditie de-a busilea, mai întâi tatonând cu precautie si formându-si deprinderea de a-si tensiona musculatura corpului astfel încât gâtul si capul sã rãmânã sus, la distantã de podea.

La fel ca si pentru pozitia în sezut, forta muscularã este elementul principal care intervine în mersul de-a busilea, dar tine de dorinta copilului de a atinge, vedea, experimenta în spatiul înconjurãtor, dincolo de ceea ce are la dispozitie când stã în poponet citeste mai departe aici>


Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ... O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului citeste cum isi dezvolta bebelusul capacitatile de miscare.

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică de bebelus? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Alexandra
    Alexandratrimis la 3/12/2021

    Baietelul meu cel mare s-a nascut cu piciorusele putin strambe, dar prin masaj totul s-a reglat, la 7 luni nu mai avea stare in niciun fel, isi dorea sa faca pasi dinainte sa stea in fundulet, asa ca l-am pus in premergator. La 7 luni a inceput sa mearga de-a busilea, la 8 luni se tinea de mobila, iar la 9 luni si jumatate a facut primii pasi singur pe o distanta de 1,5m, isi dadea drumul la manute si venea spre mine, la 11 luni se ducea singur unde vroia. Cunosc insa si bebelusi care nu au folosit premergatorul deloc si au mers in picioare dupa varsta de 1 an. Deci din experienta noastra premergatorul nu cred ca a incetinit deloc dezvoltarea si clar il voi folosi si la cel de-al doilea copilas. Cred ca aceasta dezvoltare tine strict de copil, fiecare are ritmul lui, daca merge sau vorbeste mai tarziu nu cred ca este vina vreunui obiect si nici nu cred ca trebuie sa grabim lucrurile, la urma urmei si daca merge la 9 luni sau la 14 luni, ce mai conteaza, inportant e ca nu va merge la facultate de-a busilea :))

    Raspunde la acest comentariu
  2. Mihaela M.
    Mihaela M.trimis la 24/10/2009

    Am citit comentariile voastre si trebuie sa raspund Laurei. Tot in Canada locuiesc si eu stiu ca numai in Canada sunt interzise premergatoarele (ca dovada intra pe site-ul Walmart US si ai sa vezi ca sunt la vanzare premergatoare-walker activity center- de toare felurile si preturile). Cat despre statul in premergator, eu l-am tinut pe fiul meu cel mare (e adevarat nu mai mult de 2 ore pe zi), si totusi a inceput la 12 luni si 1 zi sa mearga singur in picioare. Deci cred ca cuvantul cheie este moderatia. Bafta tuturor.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Laura
    Lauratrimis la 17/9/2009

    Eu sint o mama care locuieshte in Canada si atit aici precum in State sint interzise premergatoarele cu rotzi si nu ai de unde sa le cumperi. De aceea acum incerc sa le cumpar de pe internet din Romania. Stie careva un site de unde pot sa comand chiar daca nu locuiesc in Romania?>.. Va multumesc de acum.

    Raspunde la acest comentariu
  4. elena agache
    elena agachetrimis la 29/7/2005

    copilul meu are 5 luni si este foarte energic.nu doarme foarte mult si atunci cand e treaz trebuie sa stai cu el sa te joci si vrea numai in picioare.cred ca premergatorul e o solutie sa mai fac si eu ceva cand e el treaz si cred ca il va obosi si va dormi mai repede si mai mult,ptr ca am uitat sa spun,avem un concert inainte de culcare.......

    Raspunde la acest comentariu
  5. cristina
    cristinatrimis la 22/6/2005

    am si eu un baietel de 9 luni si nu l-am pus in premergtor pentru ca am inteles ca nu este indicat, si mai ales ca prin casa avem numai praguri de care sigur s-ar fi impiedicat. Stiati ca in America nu exista premergatoare la vanzare, iar cei care vor astfel de oboecte si le procura din Canada? Noi mai avem putin si cred ca o sa plecam singurei pe picioare.

    Raspunde la acest comentariu
  6. brandenburg
    brandenburgtrimis la 11/11/2004

    am si eu un baietel de 5 luni si cred ca premergatorul o sa-l ajute destul de mult. Inca nu l-am pus pentru ca nu sta inca in fundulet singur, dar as vrea pentru ca s-a saturat sa tot stea culcat sau sprijinit. Acesta il tine in sus si singur isi va face miscarile.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII