Jocurile interactive - un mod perfect de a-ți cunoaște și stimula copilul - iată cum

Jocurile interactive - un mod perfect de a-ti cunoaste si stimula copilului - iata cum

Jocurile interactive - un mod perfect de a-ți cunoaște și stimula copilul - iată cum

Oare acordam suficient timp de calitate copiilor nostri? 

Serviciul, cursa după un trai mai bun, stresul cotidian sunt factori pe care îi întâlnim cu toții în viața noastră de zi cu zi și care ne împiedică, adesea, să dedicăm copiilor noștri timpul de care au atâta nevoie. Din păcate, deseori realizăm acest lucru prea târziu, când copilăria a trecut și suntem nevoiți să ne confruntăm cu adolescenți rebeli, dornici de independență. Este esențial să conștientizăm că jocurile în aer liber și activitățile interactive sunt o modalitate excelentă de a limita timpul petrecut în fața ecranelor și de a oferi copiilor noștri momente de calitate și pline de bucurie.

Care parinte nu se plange astazi de faptul ca nu acorda suficient timp copilului sau?

Serviciul, goana dupa un trai mai bun, stresul cotidian sunt factori de care ne izbim cu totii in existenta noastra zilnica si care ne impiedica, de multe ori, sa acordam copiilor nostri timpul de care au atata nevoie. Din pacate, de multe ori, realizam acest lucru prea tarziu, cand copilaria a trecut si suntem siliti sa ne confruntam cu adolescenti rebeli, dornici de independenta. Abia atunci realizam ca, poate, am fi reusit sa ne cunoastem mai bine copiii daca le acordam suficient timp pe vremea cand erau mai mici. 

Timpul nu este insa niciodata pierdut... Exista o modalitate eficienta, prin care putem atinge mai multe scopuri in ceea ce priveste relationarea cu propriii copiii si educarea acestora: jocurile interactive.

Jocuri interactive disponibile in magazinul eMAG  

Avantajele jocurilor interactive

Ce intelegem prin jocuri interactive? In niciun caz cele in care copilul interactioneaza cu computerul... si atat. Desigur, si acestea au avantajele lor, insa vrem sa ne cunoastem copiii prin intermediul jocurilor, atunci trebuie sa interactionam noi insine cu ei. Jocurile interactive sunt, asadar, acele jocuri care se pot juca in 2  3 sau mai multi jucatori, astfel incat fiecare participant sa aiba importanta lui. In aceasta categorie intra si jocurile sportive, insa ne vom referi mai ales la cele care se joaca in casa si care nu presupun efort fizic.

Jocurile interactive sunt o modalitate minunată de a te conecta și de a-ți cunoaște copilul în profunzime. Prin intermediul acestor jocuri, poți învăța despre preferințele, abilitățile, temerile și dorințele copilului tău într-un mod distractiv și relaxant. În timp ce te joci împreună, poți observa cum reacționează copilul în diferite situații, cum interacționează cu alți copii sau cu mediul înconjurător, și cum își exprimă gândurile și emoțiile. Mai mult decât atât, jocurile interactive pot stimula imaginația, creativitatea și abilitățile sociale ale copilului, oferindu-i oportunitatea de a învăța lucruri noi și de a-și dezvolta încrederea în sine. Prin implicarea activă în jocuri interactive, poți construi o legătură puternică și profundă cu copilul tău, consolidând relația voastră și creând amintiri de neuitat împreună.

Avantajele acestui mod de petrecere a timpului liber cu copiii sunt multiple:

- timpul in sine pe care li-l acordam si faptul ca ne jucam cu ei;
- stimularea unor calitati precum creativitatea, inteligenta, indemanarea, rabdarea;
- insusirea unor aspecte educative ce tin de relatiile interumane  capacitatea de a accepta esecul in fata altora, cresterea stimei de sine, educarea corecta a spiritului de competitie, stimularea capacitatii de lucru in echipa etc.;
-imbogatirea culturii generale;

Desigur, avantajele variaza de la un copil la altul, de la un joc la altul. Totul depinde in primul rand de dorinta reala pe care parintele o are in atingerea scopurilor mai sus mentionate. Si, nu in ultimul rand de alegerea jocului potrivit...

jocuri monopoly copii

Aici jocuri MONOPOLY la emag

Ce jocuri alegem sa jucam?

Spre deosebire de epoca in care am trait noi, parintii, astazi varietatea jocurilor interactive este mult mai mare. Prin urmare si optiunile sunt mai numeroase, de la jocurile clasice, care existau si pe vremea noastra (de genul Nu te supara frate) la cele mai sofisticate, pe care firmele producatoare de jucarii se intrec sa le scoata pe piata. Totusi, oricat de atractive vi s-ar parea anumite jocuri, tineti cont, atunci cand le alegeti pentru a va juca cu propriul copil, de cateva detalii care s-ar putea sa va para minore, dar care s-ar putea sa va dea bataie de cap daca nu faceti alegerile potrivite.

In primul rand, tineti cont de varsta copilului. In general, orice joc interactiv are specificata varsta careia i se potriveste pe ambalaj. Atentie insa! Nu toti copiii se dezvolta la fel . Deci, chiar daca biologic copilul dumneavoastra se incadreaza in limitele propuse de producatori, nu il fortati sa joace un joc de logica, spre exemplu, care ii depaseste nivelul de dezvoltare. Si nici nu disperati. Este posibil sa fie pur si simplu vorba de o intarziere in dezvoltarea anumitor deprinderi. Pentru ca jocul sa fie acceptat de copil, trebuie ca acesta sa ii inteleaga foarte bine regulile si, cel mai important, sa ii placa. In niciun caz nu fortati copilul sa joace un joc doar pentru ca dumneavoastra va place acel joc. Incercati sa il faceti sa descopere frumusetea jocului, insa daca nu reusiti, alegeti altceva, mai potrivit pentru personalitatea lui.

Jocurile interactive, cu reguli, incep, in general, de la 3  4 ani , cand copilul este in stare sa recepteze anumite informatii. Incepeti cu jocuri simple, pescuit magnetic, imbracatul unor figurine, constructii lego mai usoare etc., in care copilul isi poate exersa mai ales indemanarea. Puteti sa ii dezvoltati si spiritul competitiv, facand intreceri, cine prinde cei mai multi pesti, cine construieste mai repede un anumit obiect, cine face un puzzle etc.

jocuri lego pentru copii

Lego Games disponibile in magazinul eMAG  

Pentru copiii mai mari, peste 7 ani, gama de jocuri variaza in complexitate. De la jocurile lego care sunt din ce in ce mai sofisticate, la jocuri care se apropie din ce in ce mai mult de cele pe care le joaca si adultii. Jocuri de genul monopoly, scrabble, sah au deja un anumit grad de dificultate, insa, odata intelese regulile, copiii devin repede pasionati de ele. De asemenea, exista si jocuri menite sa le descopere propriile pasiuni si care, desi nu presupun o competitie, pot fi foarte atractive  jocuri de genul Roata olarului, Laboratorul de cercetare, Fabrica de parfumuri etc. Acestea, desi teoretic nu sunt interactive, pot deveni prin participarea dumneavoastra la descoperirile pe care le face copilul, ajutandu-l sa faca tot felul de experimente interesante.

Cum alegeti un joc?

E o intrebare destul de dificila, pentru ca presupune raspunsuri personalizate. In primul rand observati-va copilul, observati-i preferintele si necesitatile. Apoi studiati ofertele de pe piata jucariilor. Una dintre acestea, extreme de variata, este cea propusa de magazinul eMAG . Cititi cu atentie specificatiile fiecarui joc si nu va lasati sedusi doar de culori si forme.

Jocuri interactive disponibile in magazinul eMAG  

Sfaturi practice pentru un joc reusit

Oricat de atractiv ar fi un joc interactiv, daca nu stiti sa va adaptati situatiei in care il jucati, copilul dumneavoastra nu se va simti atras de el. Respectati cateva reguli simple pentru a reusi sa transformati un joc intr-un mod placut de a va cunoaste copiii:

- intrati in rolul de jucator si tratati-va copilul de la egal la egal;
- cand jucati, uitati de alte probleme din jur si in niciun caz nu renuntati la joc pentru ca v-ati amintit ca aveti ceva important de facut;
- nu va suparati pe el daca intelege mai greu regulile, dar insistati pana invata sa joace corect;
- il puteti lasa din cand in cand sa castige, prefacandu-va ca jucati mai prost, dar nu repetati mereu acest lucru; copilul are nevoie sa stie si cum sa piarda;
- atunci cand pierde la un joc mai nou, dati-i ocazia sa isi ia revansa la un joc pe care il cunoaste mai bine;
- incercati sa jucati jocuri variate, insa daca remarcati o anumita preferinta a copilului, atunci jucati mai des ceea ce ii place lui.

Nu uitati ca, dincolo de orice regula insa, un joc interactiv este cu adevarat reusit daca cei care il joaca se bucura de el si ii descopera impreuna farmecul.

Va recomandam sa mai cititi si:

Jocuri in interior

Glume pentru copii

Ghicitori

Proverbe si zicatori

Labirinturi

Desene de colorat, planse de colorat

Povesti

Cantecele

Poezioare

Jocuri in aer liber

autor: Redactor Desprecopii.com A.G.  Toate drepturile rezervate 2024
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII