10 lucruri pe care trebuie să le știi despre virusul RS (virusul sincițial respirator - sau RSV)

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre virusul RS - virusul sincitial respirator - sau RSV

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre virusul RS (virusul sincițial respirator - sau RSV)

Conform datelor publicate de Asociatia de pediatrie a Olandei , aproximativ 1 din 56 de bebeluși din Europa sunt internați în spital cu virusul RSV în primul an de viață. Dacă acest virus al răcelii, care este inofensiv în majoritatea cazurilor, se răspândește în tractul respirator, consecințele pot fi grave. Cu toate acestea, mulți părinți nu au auzit niciodată de asta.

Prin urmare am pregatit informatiile cele mai utile: tot ce trebuie să știți despre virusul sincițial respirator - sau RSV.

Virusul sincițial respirator, cunoscut sub acronimul RSV, reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea copiilor mici și a adulților mai în vârstă. Acest virus face parte din familia Paramyxoviridae și este o cauză comună a infecțiilor de tract respirator inferior, inclusiv bronșită și pneumonia. RSV este extrem de contagios și se răspândește prin picături respiratorii, precum strănutul sau tusea, și prin contactul direct cu obiectele sau suprafețele contaminate.

Copiii mici, în special cei sub 2 ani, sunt mai susceptibili la infecția cu RSV, iar simptomele includ tuse, secreții nazale, dificultăți de respirație și febră. În cazuri severe, RSV poate duce la pneumonie și bronșită, iar la sugari și copii mici poate fi asociat cu un risc mai mare de probleme respiratorii grave. Deși nu există un tratament specific pentru RSV, se pot lua măsuri pentru a preveni răspândirea sa, precum spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave.

1. Virusul RS este foarte frecvent

Virusul RS este cel mai comun virus al răcelii. Aproape fiecare copil contractă virusul RS înainte de a doua aniversare, de obicei fără consecințe grave. Cele mai multe simptome seamănă cu plângerile normale de răceală, cum ar fi curgerea nasului, tusea, obrajii roșii și uneori puțină febră.

2. Virusul RS este de obicei inofensiv, dar uneori nu

Virusul RS provoacă, de obicei, nu mai mult decât o răceală la adulți. În unele cazuri, cum ar fi copiii foarte mici sau persoanele în vârstă vulnerabile, poate provoca probleme grave de sănătate dacă virusul se răspândește la tractul respirator. În fiecare an, aproximativ 700 de bebeluși din întreaga lume mor din cauza virusului RS.  Majoritatea infecțiilor cu virusul RS apar în lunile de toamnă și iarnă, dar virusul respirator sincițial „de iarnă” poate apărea brusc și vara.

3. Copiii prematuri sunt extrem de vulnerabili

Nu toți copiii au aceleași șanse de a se îmbolnăvi foarte tare de virusul RS. Riscul ca acest lucru să se întâmple este cel mai mare la copiii mai mici de trei luni și la copiii care fac parte dintr-un grup de risc. Aceste grupuri vulnerabile includ, de exemplu, bebelușii născuți prematur sau înainte de 37 de săptămâni de sarcină.

Bebelușii cu defect cardiac sau boală pulmonară și bebelușii cu sindrom Down prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav de virusul RS.

4. Virusul RS poate duce la spitalizare

Deși virusul apare de obicei ca o răceală inofensivă, poate avea consecințe grave. De exemplu, poate provoca o infecție respiratorie (bronșită), care provoacă accese intense de tuse. Cercetările arată că până la 1 din 56 de bebeluși din Europa sunt internați în spital cu virusul RS în primul an de viață. În Olanda de pilda, între 150 și 200 de bebeluși cu virusul RS ajung la terapie intensivă în fiecare an. Nu avem date despre numarul de bebelusi care ajung in terapie intensiva in Romania din cauza acestui virus.

5. Un piept retractat poate indica o infecție gravă cu RS

Respirație rapidă și dificilă (sunete șuierătoare), gâfâituri, tuse, piele palidă sau cenușie, semne de deshidratare (plâns fără lacrimi, fără scutec umed în douăsprezece ore), nu sau mai puțin mâncat/băutură, în timpul efortului (cum ar fi consumul de un biberon) obosirea/epuizarea rapidă, un torace contractat: toate acestea sunt semnale care indică o infecție gravă de RS. Atunci, consultați rapid un medic.

6. Nu poți face nimic împotriva unei infecții cu RS

Din păcate, nu există niciun medicament care să vindece acest virus al răcelii. Nu poți face mult mai mult decât să-ți lași copilul să se îmbolnăvească și să-i lupte cu răceala cu unele remedii de casa. Ajutați-vă copilul să aiba nasucul mai puțin înfundat, hidratand în mod regulat nasul cu o soluție salină.

De asemenea, asigurați-vă că aerul din casă nu este prea uscat, acest lucru va împiedica copilul să tușească în plus. Puteți face acest lucru, de exemplu, plasând un vas cu apă lângă radiator/calorifer. De asemenea, asigură-te că bebelușul tău bea suficiente lichide, astfel încât să prevină deshidratarea.

Simptomele dispar adesea în două săptămâni. Sfat: Achiziționați un umidificator pentru a preveni aerul excesiv de uscat în casa.

7 Nu există (încă) vaccin împotriva virusului RS

Nu încă, dar oamenii de știință lucrează la dezvoltarea acestui lucru. Un prim vaccin împotriva RSV a fost aprobat de Uniunea Europeană în noiembrie 2022. Dar, este de așteptat să dureze ani înainte de a fi pe piață. O vaccinare cu acest vaccin poate deveni parte a Programului Național de Vaccinare. Un al doilea vaccin, de la producătorul Pfizer, a fost aprobat în iulie 2023.

Există un medicament care poate reduce riscul de infecții grave cu virusul RS. Dar odată ce un bebeluș are virusul RS, nu există niciun medicament care să curețe infecția.

vezi aici Calendarul de vaccinare a copiilor in 2023 - schema nationala de vaccinare a copiilor in 2023

8. Virusul RS este foarte contagios

Virusul se răspândește prin tuse, strănut și vorbire. Virusul poate supraviețui în afara corpului ore în șir și se transmite prin aer sau prin atingerea persoanelor infectate sau a obiectelor precum jucăriile. Așa că întotdeauna spălați-vă mâinile foarte des dacă sunteți răcit sau ați fost lângă cineva care este răcit. De asemenea, curăță în mod regulat jucăriile copilului tău cu apă cu săpun.

9. O bună igienă ajută

Ai grija de o igiena extra buna pentru tine si bebelusul tau, gandeste-te sa te speli pe maini des, sa curati corespunzator clantele usilor, suzetele, biberoanele, jucariile, etc. Nu uita sa-ti aerisesti bine casa: deschide-ti ferestrele si usile in fiecare zi.

10. Și păstreaza distanța

Fiti precauti și nu permiteți copiilor sau adulților care sunt răciți să vină din nou în contact cu copilul dumneavoastră (tânăr) până când nasul nu le mai curge...

► Citeste in continuare Virusul respirator sincițial (VRS) la bebeluși: transmitere și simptome - sfatul medicului pediatru

autor: Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII