Iata de ce adolescentul tău crede că știe totul

Iata de ce adolescentul tău crede că știe totul

Iata de ce adolescentul tău crede că știe totul

În calitate de părinte al unui copil adolescent, îți pui eforturile în a-l ghida sa ia decizii corecte și înțelepte. Cu toate acestea, constați des că sfaturile tale nu sunt urmate, iar copilul face exact ceea ce doreste.

Acest comportament, deși frustrant, este explicat prin faptul că cortexul prefrontal al creierului lor, responsabil pentru controlul impulsurilor și planificarea aprofundată, nu este complet dezvoltat până la vârsta de 25 de ani. De aceea, adolescenții pot să ia decizii impulsive și să nu fie conștienți de consecințele acestora, necesitând îndrumarea și protecția părinților pentru a naviga cu succes prin această perioadă de dezvoltare.

Esti părinte de copil adolescent?

Ei bine - e o varsta dificila...in care faci eforturi sa iti ajuți fiul sau fiica să ia decizii bune.

Da, ii oferi îndrumări si sfaturi si ii explici situatiile. Explici argumentele pro și contra. Vorbești cu alți părinți. Te gândești la ce te-ai simțit când erai adolescent și la consecințele pe care le-ai suferit atunci când ai luat decizii proaste. Crezi că ți-ai pregătit adolescentul pentru succes...

Apoi vezi ca sfaturile tale nu sunt deloc luate in seama

Dar apoi afli că adolescentul tău nu a luat niciunul din sfaturile tale și a făcut exact ceea ce și-a dorit tot timpul!

Dar, draga mama sau tata de copil adolescent - deși acest lucru este frustrant și supărător, există un motiv pentru care adolescenții se comportă astfel. O parte semnificativă a creierului adolescentului tău, cortexul prefrontal, este nedezvoltată.

De fapt, cortexul prefrontal nu este complet dezvoltat până la vârsta de 25 de ani! Acesta este motivul pentru care, chiar și după ce explici pericolele și consecințele, adolescentul tău poate face alegeri proaste. Cortexul său prefrontal nu o ajută, așa că de prea multe ori ia decizii impulsive: „Uau, asta sună a distractiv”.

Cortexul prefrontal este responsabil pentru:

1. Planificarea dinainte

Cortexul prefrontal dezvoltat: „Am multe de făcut săptămâna aceasta; Mai bine nu programez altceva.”

Nedezvoltat: Fiul tău te întreabă dacă poate merge la două concerte săptămâna aceasta. El are două teste vineri, o lucrare la termen și un proiect de terminat la de istorie. Evident, el nu planifică în avans.

2. Gestionarea emoțiilor și întârzierea răspunsurilor


Dezvoltat: Conduci masina și cineva taie banda înaintea ta. Ai chef să ii izbesti pe lateral cu mașina lor, dar te controlezi.

Nedezvoltat: Pregătești cina, iar fiica ta trece pe lângă tine. A avut o zi grea la școală. O întrebi dacă vrea o salată. Ea țipă înapoi: „Orice dar lasa in pace, mamă!” și trântește ușa. Ea nu își gestionează emoțiile și nu își întârzie răspunsurile.

3. Empatie

Dezvoltat: Iei prânzul cu un prieten; iti poti da seama că este foarte obosit și descurajat chiar înainte de a deschide gura.

Nedezvoltat: Ați avut o zi lungă. Intrați pe ușă și îi spui fiului tău că ești epuizat și că ai nevoie de ajutor la cină. Pentru că are 14 ani, nu citește sau înțelege cu exactitate emoțiile celorlalți; așa că spune: „Mamă, te ajut mereu. De ce ești atât de supărată?” când nu ești deloc supărat — vrei doar ajutor pentru a pregăti cina.

4. Conștientizarea de sine

Dezvoltat: Vii acasă de la serviciu și tipi la fiica ta. Douăzeci de minute mai târziu, îți ceri scuze pentru că ți-ai dat seama că erai obosit și ți-ai scos frustrarea asupra ei.

Nedezvoltat: Încercați să aveți o discuție cu fiul dvs. Întrebi calm despre planurile lui de weekend. El este agitat și răspunde: „Nu știu, mamă!” Mai pui o întrebare și el suflă. Tu spui: „De ce ești atât de supărat?” El strigă: „Nu sunt supărat; tu ești cel care este supărat!” Nu este conștient de cum apare.

5. Moralitate/ Conștiință

Dezvoltat: Ești oprit pentru viteză, iar ofițerul de poliție te întreabă dacă este o urgență. Eziți o secundă, apoi spui nu.

Nedezvoltat: Fiica ta vrea să meargă la petrecere pentru că este acolo un tip care îi place. O întrebi dacă părinții vor fi acasă. Ea minte și spune da. Nu se simte rău că a mințit. Se simte prost doar dacă este prinsă. Moralitatea și conștiința sunt nesigure în anii adolescenței...

6. Imaginea de ansamblu/ Cauză și efect


Dezvoltat: Știi că, dacă vei avea succes în muncă, trebuie să fii de încredere și demn de încredere. Știi că dacă nu vei urmări un client, îl vei pierde.

Nedezvoltat: Adolescenții adesea nu iau în considerare imaginea de ansamblu – cauza și efectul – așa că acționează impulsiv. Alina este supărată pe Eliza pentru că Elizei îi place fostul ei iubit. Ea răspândește bârfe despre Eliza în toată școala. Alina nu s-a gândit cum ar putea să i se întoarcă asta. Acum, Eliza răspândește zvonuri despre Alina. Și prietenii Alinei nu mai sună și încep să iasă cu Eliza.

Chiar dacă adolescentul tău crede că poate lua singur decizii pentru adulți, nu poate. Există câteva fisuri majore în dezvoltare. Adolescentul tău are nevoie de tine să-l ajuți să se gândească la toate acțiunile și consecințele lor.

Nu lăsa mintea ta de adult să te păcălească. Adolescentul tău este încă o lucrare în curs de desfășurare, iar creierul lui este încă în curs de dezvoltare. Are nevoie de îndrumarea și protecția ta în acești ani critici.

► Citeste in continuare Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, emotie si lumea lor curajoasa

Despre adolescenti si cum ii crestem cel mai bine, mai poti citi

Fiecare parinte are adolescentul pe care il merita

Adolescentii: cum ii ajutam sa fie mai siguri si cum le crestem respectul pentru ei insisi

8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent

Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII