Erupția dentară la bebeluși - 11 simptome care o anunță explicate și sfatul medicului

Eruptia dentara la bebelusi - 11 simptome care o anunta explicate si sfatul medicului

Erupția dentară la bebeluși - 11 simptome care o anunță explicate și sfatul medicului

Eruptia dentara la bebelusi este un proces natural si inevitabil, care poate fi o perioada plina de provocari pentru parinti si bebelusi deopotriva. Pe masura ce micutii incep sa creasca, dintii lor incep sa iasa la suprafata gingiilor, provocand uneori disconfort si iritatie.

Pentru multi parinti, identificarea simptomelor eruptiei dentare si gestionarea acestora poate fi o provocare. De aceea, in acest articol, vom explora 11 dintre cele mai comune simptome ale eruptiei dentare la bebelusi, oferind informatii utile si sfaturi pentru a face fata acestui proces cat mai confortabil pentru copil si pentru parinte.

Erupția dentara la bebeluși: ce este și ce simptome are asociate?

Erupția dentară la bebeluși se referă la procesul prin care dinții încep să iasă prin gingii și să se stabileasca în cavitatea orală. Acest proces începe de obicei în primele luni de viață ale copilului și poate continua până la vârsta de 2-3 ani, când majoritatea bebelușilor au ieșit toți cei 20 de dinți de lapte. Erupția dentară poate provoca unele simptome neplăcute pentru copil, cum ar fi mâncărimea, iritabilitatea, salivarea excesivă și chiar febra ușoară. Este important ca părinții să ofere confort și să acorde atenție igienei orale încă de la debutul erupției dentare, prin masajul gingival sau folosirea unor obiecte de mestecat specifice pentru a calma disconfortul și a menține igiena orală corespunzătoare.

Ce simptome are procesul de eruptie dentara?

Cum pot să îmi dau seama dacă îi ies dinţî? Salivează mult şi îşi muşcă mâinile, dar nu observ nimic pe gingii. - ne intreaba o mamica la rubrica de intrebari

Intr-adevar, nu poţi prezice exact când va aparea la bebe pentru prima data Zâna Măseluţă, dar există câteva semne care îţi pot indica faptul că este pe cale să vină. Semnele în sine (şi gradul lor de disconfort) variaza semnificativ de la un bebe la altul si le vom trece in revista mai jos.

La unii bebelusi, erupţia dentară înseamnă mult disconfort şi lacrimi multe, în vreme ce altor bebelusi  - le apar toţi dinţii pe nesimţite. De asemenea, te poţi aştepta să observi cel puţin câteva, poate chiar mai multe, dintre următoarele simptome (unele preced apariţia efectivâ a unui dinte cu 2 sau chiar 3 luni).

✅ Salivare.

In casa voastră totul este umezit cu salivă acum? Asta pentru ca erupţia dentară stimulează productia de salivă - iar uneori producerea de saliva se porneste mai devreme - (de obicei oricând între sâptămâna a zecea şi luna atreia sau a patra). Unii bebeluşi salivează pe parcursul apariţiei întregii danturi.

✅  Iritaţie pe barbie sau pe faţa.

Picăturile constante de salivă de pe obrajori și barbie, din jurul gurii și de la gât, chiar și din zona pieptului, pot cauza iritații, senzația de piele uscată și roșeață. Încearcă să menții zona cât mai uscată posibil, ștergând ușor salivă (și schimbând repede bluzițele care se udă), creează o barieră protectoare aplicând vaselină și hidratează regiunea cu o cremă blândă de piele, dacă este cazul. Ai la îndemână niște cremă pentru mameloane? Este minunată pentru a proteja și pielea bebelușului.

✅ Tuse.

Saliva în cantități mari îi poate face pe bebeluși să se înec și să tușească (și tu te-ai îneca dacă ai avea gura plină de saliva). Și atâta vreme cât tusea aceasta nu indică alte semne de răceală, gripă sau alergii, nu ai de ce să te îngrijorezi.

✅ Muşcatul.

Poate că perlutele albe care ies prin gingia moale sunt foarte mici, dar durerea și disconfortul pe care le cauzează pot fi destul de mari. Contrapresiunea, adică mușcatul, îi poate aduce micuțului confortul pe care și-l dorește. Bebelușii cărora le ies dinți vor mușca tare orice găsesc, de la propriile mâini și degete la inele de dentiție și zornăitoare, la mameloanele, umărul și degețele tale, până și obrajii tăi.

✅ Durere.

Inflamația gingiilor poate provoca ceea ce pare a fi o durere cumplită la unii bebeluși, în vreme ce alții abia dacă o simt. De obicei, primii dinți dor cel mai tare (ca în cazul molarilor, întrucât sunt cei mai mari), deși în cele din urmă majoritatea bebelușilor se obișnuiesc cu senzația dinților care sparg gingia și nu îi mai deranjează atât de tare.

✅ Iritabilitate.

Pregăteşte-te pentru multe mofturi. Gura bebeluşului va fi un loc foarte dureros atunci când dinţişorul apasă gingia şi iese la suprafaţă, ceea ce, în mod deloc surprinzător, probabil că îi va crea o stare de agitatie. Unii bebeluşi sunt irascibili doar câteva ore, dar altii pot rămane astfel zile sau chiar sâptămâni în sir. Probleme de alimentaţie. Bebeluşii irascibili care nu se simt bine pot cauta consolare la sân sau la biberon, dar vor descoperi că sucţiunea agraveazâ durerile de la nivelul gingiilor. Din acest motiv, bebeluşii cârora leies dinţi sunt mofturoşi la mâncare, dar şi frustrari. Şi bebeluşii hrăniţi cu alimente solide pot prezenta aceleaşi simptome. Dacă bebe refuză câteva mese la rand, sună pediatrul.

✅ Diaree.

Eruptia dentara in sine nu este cunoscuta pentru a provoca diaree la bebelusi. Cu toate acestea, unele studii si experiente parentale au sugerat ca in timpul eruptiei dentare, bebelusii pot fi mai predispusi la diaree sau la scaune moi decat de obicei. Aceasta este uneori atribuita inflamatiei si iritatiei gingiilor care insoteste eruptia dentara, ceea ce poate afecta si sistemul digestiv al copilului.

Totusi, legatura directa intre eruptia dentara si diaree nu este intotdeauna clar stabilita si alte factori, cum ar fi schimbarile obisnuite in dieta sau infectiile virale, ar putea fi de asemenea implicate. Daca un bebelus prezinta diaree severa sau persistenta, este intotdeauna recomandabil sa consultati un medic pentru evaluare si sfaturi adecvate.

✅ Temperatură ridicată.

Febra este un simptom pe care doctorii sunt reticenți în a-l asocia cu erupția dentară; este o ușoară creștere a temperaturii, mai ales întrucât primii dinți apar de obicei în același timp, bebelușii încep să piardă din imunitatea pe care au primit-o de la mamă, ceea ce îi face mai sensibili la viruși și infecții. Dar, ca orice altă inflamație din orice altă parte a corpului, gingiile inflamate pot produce uneori o febră ușoară (mai puțin de 38°C, măsurată rectal). Tratează-o ca pe orice altă febră — sună medicul dacă durează 3 zile, și mai devreme dacă este însoțită de alte simptome îngrijorătoare. Și, în mod cert, nu ignora febra mare doar pentru că o pui pe seama dinților.

Citeste Febra copilului: cand este momentul sa te ingrijorezi si cand nu - vezi aceasta DIAGRAMA

✅ Lipsa somnului.

Zâna Măseluţă nu lucrează doar în tura de zi; poate lucra destul de mult și noaptea. De fapt, ca majoritatea durerilor, cele cauzate de erupția dentară pot fi mai deranjante seara, perturbând somnul de peste noapte (chiar dacă anterior bebelușul dormea bine). Este posibil ca aceste dureri să fie temporare, așa că înainte de a-l calma, vezi dacă nu poate adormi singur la loc.

Dacă este agitat în continuare, liniștește-l mângâindu-l sau cântându-i, dar evită să reiei mesele de peste noapte dacă a renunțat deja la ele (aceste obiceiuri pot continua mult timp după ce durerea de dinți a încetat).

✅  Hematoame la nivelul gingiilor.

Eruptia dentară poate declanșa sângerare sub gingii, care arată ca un nodul albăstrui. Nu ai de ce să te îngrijorezi; se poate vindeca repede (odată cu ameliorarea durerii) cu ajutorul unei comprese reci (o cârpă înghețată poate face minuni, dar nu aplica gheața direct pe gingii).

✅ Se trage de urechi și își freacă obrajii.

Bebelușii cărora le erup dinții se pot trage insistent de urechi sau își freacă obrajii sau bărbia. Motivul? Gingiile, urechile și obrajii au aceleași căi nervoase, așa că o durere la nivelul gingiilor (mai ales atunci când erup molarii) poate iradia și în alte părți.

Dar, întrucât infecțiile urechilor pot declanșa aceleași reacții de tras de urechi și frecat obrajii, întreabă pediatrul dacă bănuiești că micuțul tău este deranjat și de altceva în afară de dinți (de exemplu, dacă apare și febră, nu doar o ușoară creștere a temperaturii).

► Citeste in continuare Cand apar dintii bebelusului: cum poti alina durerea masand talpile sale cu ajutor reflexologiei

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII