Educația sexuală timpurie. Ce trebuie să știi și cum să abordezi subiectul in cel mai corect mod cu copilul tau - sfatul specialistului

Educația sexuală timpurie. Ce trebuie să știi și cum să abordezi subiectul in cel mai corect mod cu copilul tau - sfatul specialistului

Educația sexuală timpurie. Ce trebuie să știi și cum să abordezi subiectul in cel mai corect mod cu copilul tau - sfatul specialistului

Sexualitatea este o parte naturală și importantă a vieții umane, dar și un subiect delicat și adesea tabu pentru mulți părinți. Deși poate fi dificil sau inconfortabil să abordezi acest subiect cu copilul tău, este esențial să îi oferi informații corecte, adecvate și la timp, pentru a-l ajuta să își înțeleagă propriul corp, să își gestioneze emoțiile și să își protejeze sănătatea.

Cum să îi vorbești copilului tău despre sexualitate. Metodele recomandate de specialiști

Educația sexuală începe de la 3 ani. Ce trebuie să știi și cum să abordezi subiectul

In jurul varstei de 3 ani, specialistii sunt de parere ca a venit timpul educatiei sexuale a copilului. A educatiei sexuale timpurii. Ai sa te intrebi desigur ce avantaje avem daca discutam asa de devreme cu copilul despre acest subiect? Nu e prea devreme la 3 ani?

Nu este prea devreme să îi vorbești copilului tău despre sexualitate la 3-4 ani - spune... , dacă o faci într-un mod adecvat vârstei și curiozității lui.

Dimpotrivă, o educație sexuală timpurie și cuprinzătoare are multe avantaje pentru copil și pentru societate, cum ar fi:

Îl protejează pe copil de abuzuri sexuale

Îl ajută pe copil să își cunoască și să își respecte propriul corp, să își gestioneze emoțiile și să își exprime nevoile în mod sănătos.

Îl pregătește pe copil pentru schimbările fizice și psihologice care vor apărea la pubertate, reducându-i confuzia sau anxietatea.

Îl învață pe copil despre egalitatea de gen, despre diversitatea sexuală și despre respectul față de ceilalți, contribuind la construirea unei societăți mai sigure și mai incluzive

Citeste Educatia sexuala a copiilor incepe de la o varsta frageda - jurnal de sarcina 

Educatia timpurie - Între 3 și 5 ani

Explică-i copilului diferențele dintre băieți și fete, atât la nivel fizic, cât și la nivel de roluri sociale. Folosește exemple concrete din viața de zi cu zi, cum ar fi hainele, jucăriile sau activitățile pe care le fac băieții și fetele.

Vorbește-i despre reproducere și naștere în termeni simpli și pozitivi. Spune-i că bebelușii se fac din dragoste între un bărbat și o femeie, care se unesc într-un mod special numit sex. Spune-i că bebelușii cresc în burtica mamei timp de nouă luni, până sunt gata să iasă pe o cale numită vagin.

Nu trebui sa te alarmezi dacă observi că se joacă de-a doctorul sau se masturbează. Aceste comportamente sunt normale la această vârstă și reflectă curiozitatea copilului față de propriul corp sau al altora. Nu îl pedepsi sau nu îl critica, ci explică-i că aceste lucruri se fac în intimitate și nu în public..

Despre educatia sexuala a copilului - citeste si

Masturbarea la copii, un subiect tabu din educatia sexuala a copilului - sfaturi pentru parinti

Sexualizarea precoce a copiilor: cine e de vina?

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

 Referinte: Jurnal American de Psihologie

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII