Toxoplasmoza și sarcina: simptome, riscuri și reguli

Toxoplasmoza si sarcina: simptome, riscuri si reguli

Toxoplasmoza și sarcina: simptome, riscuri și reguli

Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, la prelungirea acesteia și poate afecta viitorul copil prin probleme de creștere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate. Este un adevărat coșmar pentru gravide și un subiect intens discutat și dezbătut în comunitatea Desprecopii -  forumul Desprecopii sau la Intrebari de Panica.

Iată ce presupune toxoplasmoza, cum poate fi detectată și cum poate afecta sarcina și sănătatea copilului nenăscut.

despre toxoplasmoza, veti afla:
Ce este toxoplasmoza
Toxoplasmoza congenitala
Simptomele toxoplasmozei
Toxoplasmoza si sarcina
Cum se poate depista toxoplasmoza la femeia insarcinata
Efectele Toxoplasmozei
Manifestarile consecintelor la copii afectati cu toxoplasmoza congenitala
Prevenirea toxoplasmozei
Reguli de lupta impotriva toxoplasmozei
Alte infectii posibile in sarcina
Suport si sustinere pentru gravidute
Alti factori de risc in timpul sarcinii

Ce este toxoplasmoza 

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii care se gaseste in alimente crude, la pisicile care se hranesc cu carne cruda si care isi ingera fecalele.

toxoplasmoza
 

Toxoplasmoza congenitala

Infectia cu toxoplasma este intalnita atat la barbati cat si la femei in afara sarcinii, desi infectia din timpul graviditatii este cea mai ingrijoratoare pentru ca poate conduce la infectie la copilul nenascut inca : toxoplasmoza congenitala.

Care sunt simptomele toxoplasmozei?

- umflarea ganglionilor limfatici
- durere de cap
- greata
- oboseala marcanta
- febra, dureri musculare, gat iritat.
- si atentie: uneori nu exista nici un simptom.

Odata ce ati avut infectie cu toxoplasma, imunitatea organismului va va feri de a face boala din  nou.

Toxoplasmoza si sarcina

Aproximativ o treime din femei au avut toxoplasmoza inainte de sarcina. Nu este cunoscut cu exactitate cate femei fac toxoplasmoza in timpul sarcinii dar unele cercetari  sugereaza ca aproximativ 2 dintr-o mie ceea ce inseamna aproximativ 1400 in Marea Britanie in fiecare an. Toxoplasmoza este foarte comuna in tarile calde si umede. In Franta, acesta infectie este destul de des intilnita, datorita obiceriurilor gastronomice care includ multa branza si carne gatita mai putin.

La aproximativ 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoza in timpul sarcinii, infectia trece la copilul nenascut. Riscul este corelat cu stadiul graviditatii la care gravida contracteaza boala. Riscul este mai mare in cel de-al treilea trimestru fiind de aproximativ 70%, in timp ce in graviditatea precoce doar 15% dintre copii vor fi infectati.

Cum se poate depista toxoplasmoza la femeia insarcinata

Daca esti insarcinata si ai fost deja la medic pentru confirmarea sarcinii, probabil ca ti s-a indicat deja un set de analize de sange pe care trebuie sa le faci in primul trimestru de sarcina. Multe dintre ele iti suna cunoscut si probabil ca le-ai mai facut macar o data pana acum.

Cu siguranta in lista de analize se afla insa si o denumire care s-ar putea sa ti se para ciudata si care s-ar putea sa te nedumereasca putin si din cauza pretului ridicat pe care il practica orice laborator pentru efectuarea ei  testul TORCH. Iata ce infectii poate depista testul Torch si cum sunt interpretate rezultatele acestui test.

Efectele Toxoplasmozei

Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungita si mai departe poate afecta viiorul copil cauzand probleme de crestere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate.

Daca se descopera ca o femeie are toxoplasmoza in timpul sarcinii, i se va face o echografie pentru a cauta semnele de infectie la copil. Dupa 20 saptamani de sarcina, i se va face un test definitiv, cordocenteza. Acest test presupune recoltarea unei probe de sange din cordonul ombilical.

In timp ce riscul infectarii intrauterine a fatului creste o data cu inaintarea in varsta a sarcinii, efectele asupra fatului sunt cu atat mai severe cu cat infectarea survine mai devreme. Aproximativ 10% din infectiile prenatale sunt urmate de avort sau moartea fatui la nastere. Alti 10 - 23% din nou-nascutii infectati prenatal, manifesta semne clinice de toxoplasmoza la nastere. Aproximativ 12 - 16% din acesti nou-nascuti mor datorita bolii. Copii care supravietuiesc sufera de retard mental progresiv sau de alte deficiente neurologice si necesita cel mai adesea includerea intr-un sistem special de educatie sau institutionalizare.

Daca transmiterea parazitului survine intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, efectele asupra fatului sunt mai putin severe, majoritatea copiilor infectati in timpul trimestrului trei fiind asimptomatici la nastere. in total, infectia la aproximativ 67 - 80% din copiii care au dobandit boala prenatal, este subclinica la nastere si poate fi diagnosticata doar folosind determinari serologice sau alte investigatii de laborator.


Manifestarile consecintelor la copii afectati cu toxoplasmoza congenitala

Semne posibile ale infectarii congenitale, aparute in timpul copilariei sau mai tarziu in viata: anemie, chorioretinita, convulsii, surditate, febra, crestere incetinita, cresterea in volum a ficatului si a splinei, hidrocefalie, icter, dificultati de invatare, adenopatie, retard mental, microcefalie, afectarea vederii. S-a estimat ca aproximativ o treime din copiii infectati prenatal vor dezvolta o deficienta a vederii, mai tarziu in viata.

Prevenirea toxoplasmozei

Desi toxoplasmoza este o afectiune serioasa atunci cand apare, asa dupa cum se observa din cifrele de mai sus, este destul de rara.

Femeile care au pisici nu trebuie sa scape de ele atunci cand raman insarcinate, este doar necesar sa se ia anumite precautii. Fiti sigure ca consumati doar carne care a fost bine gatita. Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda, si de asemenea spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma. Carnea cruda si preparatele gatite ar trebui sa fie asezate pe farfurii separate. Daca este posibil, rugati pe altcineva sa curete vasul de hrana al pisicii sau folositi manusi si spalati-va pe maini dupa aceea. Intotdeauna folositi manusi atunci cand va ocupati de gradinarit si spalati-va pe maini dupa aceea.

Reguli de lupta impotriva toxoplasmozei

    Gatiti  bine carnea la temperaturi inalte
    Fiti sigure ca consumati doar carne care a fost bine gatita
    Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda
    Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma
    Evitati lapte crud, nepasteurizat de vaca sau capra
    Purtati manusi in timpul gradinaritului
    Rugati pe cineva sa schimbe toaleta pisicii sau purtati neaparat manusi daca sunteti in situatia de a o face dumneavoastra
    Persoana care schimba toaleta pisicii trebuie sa o faca zilnic

Sapte pacate riscante ale sarcinii care pot afecta sanatatea bebelusului din burtica

Sarcina si cele 40 saptamani sunt o perioada frumoasa si speciala pentru orice femeie. Dar si plina de responsabilitati. Pentru sanatatea bebelusului care se va naste - iata ce 'pacate' pot afecta sanatatea bebelusul din burtica ta.

Pe Desprecopii aveti la dispozitie o multime de informatii despre ceea cea trebuie sa evitati in timpul sarcinii, ca sa nu mai spunem ca in jurul dumneavoastra sunt vehiculate o multime de sfaturi contradictorii. Deci, care sunt riscurile reale ale lucrurilor de evitat? Iata sapte pacate riscante ale sarcinii care pot afecta sanatatea bebelusului din burtica

Alte infectii posibile in sarcina:

Zona Zoster in sarcina
Infectii (posibile) in timpul sarcinii
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Varicela si riscul pentru gravide si sarcina

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

utor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 

In exclusivitate pentru Desprecopii.com
Medic invitat la desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. ana
    anatrimis la 8/8/2013

    Daca copilul meu are acum sindrom de malabsorbtie,poate fi un efect negativ a toxoplasmozei?Nu am facut aceasta analiza in timpul sarcinei. Am RH negativ iar tatal pozitiv.

    Raspunde la acest comentariu
  2. anca
    ancatrimis la 8/12/2011

    rezulatul analizelor toxoplasma IgG <3.00 interv de refer <6.5 neg , 6.5-8-incert , >8 pozitiv; IgM <3.00, interv de refer <6-negativ 6-8-incert, >8-pozitiv. pot ramane insarcinata? chlamydia thrachomatis IGM si IGG negativ, interv de refer negativ.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Elami
    Elamitrimis la 10/9/2006

    Dr. Popescu ar fi trebuit sa vorbeasca si despre tratament si punctele in care se poate depista si eventual trata toxoplasmoza. 90% din populatia Frantei e infestata cu cu toxoplasma si nu sunt chiar toti retardati. In vest, textele de toxoplasma se fac inainte de casatorie, sunt gratuite, precum si pe toata perioada sarcinii. Ce se face in Romania? Testele sunt foarte scumpe, ca si repetarea lor. E mai avantajos oare pentru guvern/societate sa aiba mai multi retardati decat sa previna? Ar fi necesara o campanie nationala de informare si prevenire.

    Raspunde la acest comentariu
    • Maria Coman
      Maria Comantrimis la 7/6/2020

      Foarte bine punctat Elami.Din pacate statul nu încurajeaza acest pas destul de important în viata viitorului nou nascut.Analizele sunt destul de costisitoare şi chiar daca am cotizat şi cotizam în continuare la fondul de sanatate,suntem nevoiţi sa le achitam INTERGAL ceea ce mi se pare strigator la cer. Și eu am pisica, din pacate mi a ieşit toxoplasmoza iar la 32 sapt trebuie sa fac o analiza urmata de o ecografie.Efectiv toata aceasta perioada stau cu sufletul la gura ,în loc sa ma bucur de cea mai frumoasa perioada din viata unei femei.

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII