Vergeturile sau tatuajele naturii care ne amintesc de calatoriile vietii - tratamente și 3 lucruri pe care trebuie să le știi de la inceput

Vergeturile sau tatuajele naturii care ne amintesc de calatoriile vietii  - tratamente si 3 lucruri pe care trebuie sa le stii de la inceput

Vergeturile sau tatuajele naturii care ne amintesc de calatoriile vietii - tratamente și 3 lucruri pe care trebuie să le știi de la inceput

Vergeturile pot apărea pe corp oriunde pielea a fost întinsă. Ele pot apărea ca rezultat al creșterii în greutate, de obicei în locuri unde corpul depozitează grăsimea: abdomen, sâni, brațe, pulpe și fese. Pot apărea și în urma sarcinii, pe porțiunile unde pielea a fost întinsă de creșterea burticii. Oricât de greu ni s-ar părea să admitem, vergeturile nu dispar niciodată cu desăvârșire. Secretul este găsirea modalităților de a le face mai puțin vizibile. 😊

Și totuși, despre vergeturi putem discuta și în termeni degajați. Vergeturile sunt ca niște trofee pentru femeile care au trecut prin perioade de schimbare majoră a corpului, cum ar fi sarcina sau creșterea rapidă în adolescență. Este ca și cum pielea lor ar spune "Am fost acolo, am făcut asta". Și deși aceste cicatrici pot fi uneori frustrante sau inestetice pentru unele femei, este important să ne amintim că suntem cu toții puțin "lucrate" într-un fel sau altul. Așa că, dacă ai vergeturi, poți să le sărbătorești și să le consideri o parte unică și specială a ta, la fel cum oamenii sunt mândri de cicatricile lor de bătălie. Sau, așa cum ar spune unii, vergeturile sunt doar un fel de a-ți aminti că ai crescut sau ca esti mama și asta e tot ce contează... fiind o parte a amintirilor tale. 🌟

Despre vergeturi, esential de stiut

♦ Vergeturile sunt o afecțiune comună: aproximativ 80% dintre femei și 40% dintre bărbați dezvoltă vergeturi la un moment dat în viață, iar acestea pot apărea în orice grupă de vârstă, chiar și la sugari și adolescenți.

♦ Vergeturile pot fi influențate de factori genetici
: studiile au arătat că anumite gene pot fi responsabile de dezvoltarea vergeturilor. Astfel, dacă unul sau ambii părinți au vergeturi, este mai probabil să dezvolți și tu această afecțiune.

♦ Vergeturile pot fi îndepărtate, dar nu complet: deși există multe tratamente care pot ajuta la reducerea aspectului vergeturilor, acestea nu pot fi complet îndepărtate. Vergeturile sunt cicatrici permanente care rămân pe piele, chiar și după ce pielea se estompează și devine de culoare albă sau argintie.Vergeturile pot aparea pe corp oriunde pielea a fost intinsa, pot aparea ca rezultat al cresterii in greutate de obicei in locuri unde corpul depoziteaza grasimea, abdomen, sani, brate, pulpe si fese. Ele nu reprezinta un risc pentru sanatate.

Prevenirea vergeturilor

Vergeturile nu dispar niciodata cu desavarsire, secretul este gasirea modalitatilor de a le face mai putin vizibile. Cu cat sunt tratate mai repede cu atat aparitia lor este diminuata. Cand devin moi si nu mai sunt asa pronuntate, devin mai putin vizibile si mai dificil de tratat.

Multora dintre femei le apar vergeturile in timpul sarcinii, ca rezultat al intinderii indelungate a pielii datorata cresterii copilului si apar de obicei prin luna 6-7. Este cunoscut faptul ca adolescentii in timpul cresterii si atletii care fac antrenamente dificile sunt predispusi la aparitia vergeturilor, de asemenea si o persoana care intr-o perioada scurta de timp are o crestere semnificativa in greutate.Se presupune ca structura pielii umane este genetic programata, desi suntem predispusi la aparitia vergeturilor putem totusi lua unele masuri preventive.

Nu există un tratament universal recunoscut ca fiind cel mai bun pentru vindecarea vergeturilor, deoarece fiecare persoană poate răspunde diferit la diferite tratamente.

Cu toate acestea, există mai multe opțiuni de tratament care pot ajuta la reducerea aspectului vergeturilor:

Tratamente topice: există o varietate de creme, loțiuni și uleiuri care pot fi aplicate pe vergeturi pentru a ajuta la reducerea aspectului lor. Aceste produse conțin adesea ingrediente precum acidul hialuronic, retinol, vitamina C sau uleiuri esențiale care ajută la hidratarea pielii și la promovarea regenerării celulelor.

Terapia cu laser: această procedură utilizează un laser pentru a stimula producția de colagen în piele și a reduce aspectul vergeturilor. Terapia cu laser poate fi eficientă, dar poate fi costisitoare și poate necesita mai multe sesiuni de tratament.

Microneedling: această procedură utilizează un instrument cu microace care face mici perforații în piele pentru a stimula producția de colagen și a reduce aspectul vergeturilor. Microneedling poate fi efectuat de un profesionist în cabinetul medical sau cu un dispozitiv acasă.

Abordare medicală: medicamentele precum acidul tretinoin sau injecțiile cu steroizi pot fi utilizate pentru a ajuta la reducerea aspectului vergeturilor. Cu toate acestea, acestea trebuie utilizate cu precauție și sub supravegherea unui medic.

Cateva sugestii generale care ajuta:

- masajul cu o manusa sau perie de masaj pentru imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul pielii,

- aplicarea lotiunilor si cremelor pe zonele afectate mentin pielea supla si moale,

- alimentele sanatoase pentru piele sunt cele bogate in vitaminele C si E, zinc si siliciu.

Creme cu vitamine

In faze incipiente, vergeturile pot fi tratate cu produse fara reteta de la farmacie. Cremele emoliente care contin vitamina E ajuta pielea sa se regenereze si sa ramana supla.

Si vitamina A este un bun emolient. Aceste creme sunt eficiente asupra stratului superior al pielii dar nu pot penetra in straturile inferioare acolo unde apar de fapt vergeturile, de asemenea nu pot schimba complet o conditie deja existenta de aceea este recomandata tratarea vergeturilor care sunt inca in formare.

Acizii hidroxi-alfa (AHA)

AHA sau cremele care contin acizi din fructe ajuta la combaterea vergeturilor pentru ca inmoaie stratul exterior al pielii facandu-l moale si suplu. Aceste produse ajuta la regenerarea pielii, exfoliind celulele moarte si astfel permitand inlocuirea cu celule noi, imbunatatind textura si culoarea pielii. Acest proces permite absorbtia mai usoara a cremelor emoliente si din nou pielea va deveni supla.

Proprietatile de retinere a apei din aceste produse care contin AHA maresc flexibilitatea pielii.
La inceput dupa exfoliere pielea poate fi putin uscata dar dupa cateva saptamani ea vad deveni fina si moale si vergeturile mai putin vizibile. Daca este intrerupta folosirea produselor se va incetini regenerarea pielii si va reveni la conditia dinainte.

Tratamente cu reteta

Retin-A (sau Tretinoin) elibereaza keratina care se afla in stratul exterior al pielii si ajuta la indepartarea celulelor moarte. Este derivat din vitamina A si este mult mai eficient decat vitamina naturala deoarece subtiaza stratul exterior al pielii, patrunde in straturile inferioare de unde pornesc vergeturile si mareste productia de colagen, da un impuls imbunatatirii texturii pielii diminuand aparitia vergeturilor. Doctorul prescrie doza care trebuie folosita dar este necesara atentia la dozaj, o doza prea puternica poate crea reactii adverse ca umflaturi, roseata si sensibilitate la expunerea la soare. Ingrosarea pielii este alt efect secundar care poate aparea datorita cresterii productiei de colagen

Tretinoin este un tratament foarte eficient cand este folosit in faze incipiente. Nu se prescrie in timpul sarcinii sau alaptarii. Nu se asociaza cu alte suplimente de vitamina A deoarece creste pericolul de reactii adverse.

Operatia cu laser

Operatia cu laser se foloseste in tratamentul vergeturilor pe care doar le diminueaza nu le indeparteaza cu totul. Laserul reactioneaza la culorile inchise de aceea este cel mai eficient cand vergeturile sunt in faza incipienta cand au culoarea maro sau rosu. Nu va avea efect eficient asupra vergeturilor care sunt aproape de culoarea pielii. Pentru rezultate vizibile sunt necesare o serie de interventii.

Endermologie

Endermologia este o tehnica dezvoltata in Franta care prin rulare si aspirare maseaza in profunzime zonele afectate, imbunatatind circulatia sanguina. Toxinele si surplusul de apa retinuta sunt eliberate in timp ce tesutul este intins. Exfolierea cu intinderea tesutului pielii impiedica aparitia vergeturilor. O sesiune dureaza 30 minute si sunt necesare cateva serii de tratamente.

► Citeste in continuare : Vergeturile in sarcina: de ce am putea sa fim mandre de ele | Desprecopii.com
 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. ioana
    ioanatrimis la 10/5/2010

    articolul nu spune nimic despre ce este permis sa folosim in cursul sarcinii,ce creme nu dauneaza...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII