Nisipul plajei ne poate imbolnăvi: 10 boli pe care le poți lua de la nisip

Nisipul plajei ne poate imbolnavi: 10 boli pe care le poti lua de la nisip

Nisipul plajei ne poate imbolnăvi: 10 boli pe care le poți lua de la nisip

Nisipul plajei ne poate îmbolnăvi. Contactul cu nisipurile plajelor ne pune în contact cu stafilococi, bacterii, paraziți. Iată bolile pe care le poți lua de la nisip.

Copiii și adulții care construiesc castele și sapă în nisipul de pe plajă sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta boli gastro-intestinale și diaree decât cei care se mulțumesc doar să meargă pe malul mării sau să înoate. Iată ce boli poți lua de la nisipul plajei...

- despre bolile pe care le putem lua chiar de pe plaja, de la nisip, veti citi:
Ce boli putem lua de la contactul cu nisipul:
Iată o listă a 10 boli pe care le poți contracta de la nisipul plajei:
Boli gastro-intestinale
Poti sa te imbolnavesti grav cu MRSA
Contaminarea cu materii fecale
Boli gastro-intestinale sau boli ale cailor respiratorii
Imbolnavirea cu  E. coli
Nisipul in care se joaca copiii tai este format din excremente de peste
Despre concediul de vara
Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)
 

Ce boli putem lua de la contactul cu nisipul:

Boli gastro-intestinale

Nu te-ai gândit la asta până acum, nu-i așa? Ei bine, în nisipul plajei trăiesc fericite multe bacterii care îți pot da vacanța peste cap.

Copiii și adulții care construiesc castele și sapă în nisipul de pe plajă sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta boli gastro-intestinale și diaree decât cei care se mulțumesc doar să meargă pe malul mării sau să înoate, susțin cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill și Agenția de Protecție a Mediului, SUA. Bine, o să spuneți - acela e nisip din SUA... da, așa este, însă acolo se fac studii despre calitatea nisipului iar în România nu. Cu siguranță că și nisipul din România sau alte plaje ale Europei este la fel de contaminat, dacă nu chiar mai grav, din păcate :(

Oamenii care, din joacă, își îngroapă corpurile în nisip sunt supuși unui risc chiar mai mare decât cel menționat anterior, potrivit studiului publicat online recent în Jurnalul American de Epidemiologie. Același studiu demonstrează că cei mici au șanse mari să se îmbolnăvească după o zi de joacă în nisip din cauza faptului că-l pot înghiți.

Contactul cu nisipurile plajelor poate implica expunerea la diverse microorganisme, inclusiv stafilococi, bacterii și paraziți. Aceste organisme pot fi prezente în nisipul plajelor datorită influenței factorilor de mediu, a activităților umane și a interacțiunii cu animalele de pe plajă.

Printre microorganismele întâlnite în nisipul plajelor se numără Staphylococcus aureus, care poate cauza infecții cutanate și probleme respiratorii în unele cazuri. De asemenea, bacterii precum Escherichia coli (E. coli) pot fi găsite în nisip, acestea fiind implicate în infecții gastro-intestinale și diaree.

Există și posibilitatea ca nisipul să fie contaminat cu paraziți, cum ar fi Cryptosporidium sau Giardia. Acești paraziți pot cauza infecții intestinale și simptome digestive precum diaree, crampe abdominale și greață.

de citit: 10 remedii pentru diaree

Poti sa te imbolnavesti grav cu MRSA

Daca uiti sa te speli pe maini sau sa faci dus dupa o zi la plaja, ai cu 30% mai multe sanse de a te imbolnavi de MRSA, o varianta a stafilococului auriu, rezistenta la antibiotic. Stafilococul auriu poate duce de la reactii cutanate la septicemie. Virusul este atras de sare si poate fi gasit adesea in apa de mare si nisip. Aflati mai multe despre: Concediul de vara al familiei, sfaturi si recomandari de sanatate


Contaminarea cu materii fecale

"Nisipul de pe plaja poate fi contaminat cu materii fecale, dar nu am inteles inca ce poate insemna acest lucru pentru cei care se joaca in nisip", a declarat Chris Heaney, Ph.D., autorul studiului, student post-doctorant in epidemiologie la UNC Gillings, SUA - Scoala de sanatate publica globala. Acesta este unul dintre primele studii care arata o asociere intre contactul cu nisipul de pe plaja si diverse afectiuni.

Studiul se bazeaza pe interviuri cu peste 27.000 de persoane care au vizitat 7 plaje de apa dulce si marine in cadrul agentiei de evaluare National Epidemiological and Environmental Assessment of Recreational Water Study (NEEAR), intre anii 2003 si 2005, precum si in 2007. Toate plajele din studiu au avut canalizari pentru  evacuarea apelor uzate pe o lungine de 11km. Desi sursa de poluare a nisipului a fost necunoscuta, ea ar fi putut include atat canalizarea orasului cat si contaminarea de la animalele domestice si salbatice. Calitatea apei de langa plaje a fost in limite acceptabile, a spus Heaney.

"Ne este cunoscut de ceva vreme ca inotul in apele poluate de materii fecale poate duce la boli, dar cateva studii anterioare s-au concentrat pe nisip", a declarat Tim Wade, Ph.D., un epidemiolog EPA si autorul studiului "Oamenii nu ar trebui sa fie descurajati sa se bucure de nisip, la plaja, dar ar trebui sa aiba grija sa utilizeze un dezinfectant de mana sau sa se spele pe maini dupa ce s-au jucat in nisip."

Oamenii au fost intrebati despre contactul lor cu nisipul in ziua in care au vizitat plaja (daca au sapat in nisip sau daca s-au ingropat in acesta). Apoi, dupa 10 pana la 12 zile mai tarziu, participantii au fost sunati la telefon ,adresandu-li-se intrebari cu privire la orice fel de simptome de sanatate care au aparut in urma vizitei lor pe plaja.

Iată o listă a 10 boli pe care le poți contracta de la nisipul plajei:

Infecții cutanate cauzate de Staphylococcus aureus.

Infecții gastro-intestinale și diaree cauzate de bacterii precum Escherichia coli (E. coli).

Cryptosporidioză - o infecție cauzată de parazitul Cryptosporidium, care poate provoca diaree severă.

Giardiaza - o infecție intestinală provocată de parazitul Giardia lamblia, manifestându-se prin diaree și crampe abdominale.

Toxoplasmoza - o infecție cauzată de parazitul Toxoplasma gondii, care poate afecta sistemul nervos și organele interne.

Dermatită de contact sau alergie cutanată, cauzată de substanțe iritante sau alergeni prezenți în nisip.

Conjunctivită virală sau bacteriană, care poate fi transmisă prin contactul cu nisipul infectat și poate provoca inflamația ochilor.

Leptospiroza - o boală infecțioasă cauzată de bacterii din genul Leptospira, care poate afecta rinichii și ficatul.

Hepatita A - o infecție virală care afectează ficatul și poate fi transmisă prin contactul cu nisip contaminat cu fecale umane.

Teniaza - o infecție cauzată de viermele intestinal Taenia solium, care poate fi contractată prin ingestia ouălor sau a larvelor prezente în nisipul contaminat.

Boli gastro-intestinale sau boli ale cailor respiratorii

Cercetatorii au descoperit dovezi de: boli gastro-intestinale, boli ale cailor respiratorii superioare, eruptii cutanate, boli de ochi, durere de urechi si rani infectate. Diareea si alte boli gastro-intestinale au fost mai frecvente la aproximativ 13% dintre cei care au raportat ca au sapat in nisip, si la aproximativ 23% dintre cei care au declarat ca au fost ingropati in nisip.

Obiceiul de manca pe plaja, fara spalarea temeinica a mainilor, creste semnificativ riscul de aparitie a hepatitei A. Iar daca se nimereste sa consumam fructe cumparate pe loc, pe care fie nu le-am spalat temeinic, fie nu le-am spalat pe loc, riscul creste exponential.

de citit: Durerile abdominale - ghid de semne si simptome

"O multime de oameni isi petrec timpul la plaja, in special in timpul verii", a spus Heaney. "Si in timp ce am constatat ca doar un procent mic de oameni care s-au jucat pe plaja s-a ambolnavit mai tarziu - mai putin de 10%, in orice grup de varsta, indiferent de durata expunerii - este important sa privim situatia mai indeaproape. Daca vom gasi dovezile care arata ca expunerea la nisip intr-adevar nu duce la imbolnavire, atunci putem cauta sursele de contaminare si sa minimalizam acest risc. Acest lucru va face dintr-o zi de plaja, una mai putin riscanta."

citeste si: Cum iti feresti familia de boala Lyme cand esti la gratar

Imbolnavirea cu  E. coli

Pescarusii nu sunt doar enervanti, obisnuind sa fure tot ce gasesc pe plaja, dar sunt si periculosi pentru sanatatea ta. Excrementele lor se usuca repede si intra in nisip, iar tu poti fara sa iti pui prosopul exact in acel loc fara sa iti dai seama. Excrementul pescarusilor contine bacteria E. Coli., care poate cauza crampe abdominale, diaree, febra si varsaturi.

 de citit: Infectia cu E. coli 

Nisipul in care se joaca copiii tai este format din excremente de peste

Crezi ca nisipul in care se joaca cel mic este inofensiv? Nici vorba! Mare parte din el provine din stomacul unui tip de peste care se hraneste cu bucati de coral. Un singur peste poate face o tona de excremente similare de culoarea si consistenta nisipului.

Despre concediul de vara, merita sa cititi si:

Farmacia de voiaj a familiei: iată ce trebuie să conțină

Farmacia de voiaj a familiei: iată ce trebuie să conțină

Daca vă pregătiti de vacantă si mergeti si cu copiii, tineti cont că trebuie să puneti in bagaje si o mică trusă de medicamente pentru urgente. Se stie că…

La mare cu bebelusul - sfaturi si recomandari de siguranta

La mare cu bebelusul - sfaturi si recomandari de siguranta

Cand vine vara, ne cheama marea ... si, ca mamica grijulie, te gandesti ca o sa ii prinda bine si bebelusului tau o cura de mare, soare si balaceala.• Iata insa niste sfaturi de siguranta pe…

Femeile insarcinate trebuie sa evite soarele puternic

Femeile insarcinate trebuie sa evite soarele puternic

Expertii considera ca in timpul sarcinii, femeile ar trebui sa evite soarele puternic. Avertizarea de la Colegiul Regal de Obstetrica si Ginecologie.

 

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

10 probleme jenante ale pielii  si remediile lor
Formularul E112 - ghid pentru obtinerea si completarea sa
Cum se construieste un dosar medical pentru aprobare formular E112
Cauzele genetice ale depresiei
Boala Lyme (Borelioza)
Infectiile transmise de animalele de companie (de casa)
Importanta protejarii copiilor de fumatul pasiv
Concediul de vara al familiei, sfaturi si recomandari de sanatate
Muscaturile de paianjen si scorpion
Telefonul mobil in atentie
Gripa porcina: sfaturi pentru parinti
Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula
Totul despre alergii
Gripa porcina
Alergenii din jurul nostru
Arsurile solare, tratamente la indemana
Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!
Anemia pernicioasa

autor: Desprecopii.com: Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: WebMD, Journal of Pediatrics

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. aghent
    aghenttrimis la 9/5/2012

    Pana la urma este irelevanta problema pusa de articol...Cand aud de cercetatorii americani care descopera te miri ce....

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII