De ce sa depozitam celulele stem?

De ce sa depozitam celulele stem?

De ce sa depozitam celulele stem?

  • Procedura de recoltare a sangelui ombilical este neinvaziva, fara riscuri pentru mama si copil, valorificand un produs biologic care altfel ar ramane neutilizat dupa nastere. Recoltarea de maduva osoasa este invaziva si riscanta pentru donator.

1. Procedura de prelevare usoara
 
Procedura de recoltare a sangelui ombilical este neinvaziva, fara riscuri pentru mama si copil, valorificand un produs biologic care altfel ar ramane neutilizat dupa nastere. Recoltarea de maduva osoasa este invaziva si riscanta pentru donator.
 
2. Disponibilitate imediata
 
Problemele legate de gasirea donatorului si de prelevare in timp util, care apar in cazul transplantului de maduva, sunt evitate deoarece unitatile de celule stem sunt colectate si stocate inainte de a fi nevoie de ele. Banca Centrala de Celule Stem este o banca privata, ceea ce inseamna ca unitatea de celule stem este proprietatea exclusiva a familiei respective, iar in cazul necesitatii unui transplant, aceasta poate fi eliberata in decurs de cateva zile.
 
3. Sansa unui transplant compatibil
 
Unitatea de celule stem stocata poate fi folosita pentru:
- transplant autolog (pentru aceeasi persoana), caz in care compatibilitatea este de 100%
- transplant alogen (pentru o persoana diferita fata de cea de la care s-a facut prelevarea) situatie in care probabilitatea de compatibilatate intre donator si parinti este de minim 50%, iar intre donator si frati este de minim 25%. In consecinta, posibilitatea realizarii unui transplant cu celule stem din sange ombilical se dovedeste a fi o sansa importanta, mai ales pentru familiile in care se manifesta boli hematologice ereditare.
 
4. Risc scazut de aparitie a bolii "grefa contra gazda"
 
Boala "grefa contra gazda" (Graft Versus Host Disease- GVHD) reprezinta procesul de respingere a grefei de catre organismul receptor si reprezinta cel mai important factor de risc pentru transplant. Acest proces de rejet este mult diminuat in cazul transplantului cu celule stem din sangele ombilical deoarece acestea sunt imature imunologic, fiind mai putin expuse la antigene. Realizarea transplantului alogen cu celule stem din sangele ombilical este posibila chiar si atunci cand exista un oarecare grad de incompatibilitate intre donator si receptor. Merita mentionat ca datorita incidentei scazute a GVHD rata de supravietuire este mai mare in cazul transplantului de celule stem din sangele ombilical decat in cazul transplantului de maduva.
 
5. Risc scazut de contaminare virala
 
Celulele stem din sangele ombilical poarta un risc minim de contaminare virala datorita expunerii minime a bebelusilor donori la mediu.
 
6. Cost redus
 
Costurile gasirii unui donator de maduva compatibil sunt semnificativ mai ridicate, in special daca se ia in considerare riscul de a nu gasi un donator compatibil.

Vizionati AICI doar cateva exemple unde celulele stem au jucat un rol critic in salvarea pacientului pentru boli ca paralizie cerebrala, leucemie, sau beta talasemie majora.

Va recomandam sa cititi articolul complet despre: De ce sa depozitam celulele stem din sangele ombilical? AICI

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

 Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII