Inchide televizorul și transformă-ți copilul în geniu: află de ce

Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu: afla de ce

Inchide televizorul și transformă-ți copilul în geniu: află de ce

Televizorul și tableta (sau telefonul) sunt tentațiile cu care părinții de adolescenți în devenire au de dus o luptă crâncenă. Există numeroase studii care arată cât de nesănătos poate fi statul ore în șir în fața televizorului sau al ecranelor mici, există campanii care trag semnale de alarmă în acest sens și totuși, de multe ori, părinții pierd lupta cu tehnologia și cedează în fața capriciilor copiilor lor.

Dar iată și sfatul bine argumentat al unei mame: Închide televizorul și transformă-ți copilul în geniu: află de ce...

- despre de ce trebuie sa inchizi televizorul sa iti transformi copilul in geniu, vei citi:
Educatia nu se face cu televizorul
Cat timp au voie copiii la televizor?   
Expunerea la televizor inseamna probleme de concentrare pentru copii
Fara televizor, rezultatele la scoala su devenit uimitoare
Despre alte activitati de care poate beneficia sau nu creierul copilul tau

Educatia nu se face cu televizorul

Televizorul si tableta (telefonul) sunt tentatiile cu care parintii de scolari dar si adolescenti in devenire au de dus o lupta crancena. Exista numeroase studii care arata cat de nesanatos poate fi statul ore in sir in fata televizorului sau a calcualtorului, exista campanii care trag semnale de alarma in acest sens si totusi, de multe ori, parintii pierd lupta cu tehnologia si cedeaza in fata capriciilor copiilor lor. Alteori cad prada iluziei ca televizorul si calculatorul sunt, de fapt, mijloace care ajuta in mod substantial la educarea copiilor. Asa sa fie oare?

In ultima vreme, emisiunile tv pentru copii si site-urile dedicate copiilor sunt atat de variate, incat e aproape imposibil ca un copil sa nu fie atras de ceva din aceasta sfera. De la desene animate la jocuri, de la filme la retele de socializare, nimic nu pare sa scape celor care dezvolta pe zi ce trece industria media.

Parintii cad adesea prada falsei sigurante pe care asa-zisele programe pentru copii par sa o prezinte. Multi prefera sa isi stie copilul acasa, langa ei, in loc sa il lase sa umble hai-hui pe afara. Ca sa nu mai spunem ca pentru multe mamici, ecranul se transforma adesea intr-un fel de babysitter electronic, dupa care copiii, inca de la varste fragede, sunt innebuniti.

Cat timp au voie copiii la televizor?

Cu cativa ani in urma, guvernul australian a facut o recomandare referitoare la acest aspect, al influentei pe care o poate avea media asupra copiilor, precizand ca privitul la televizor ar trebui interzis copiilor sub 2 ani, iar pentru cei cu varste intre 2 si 5 ani, acesta ar trebui limitat la o ora pe zi. Cu toate acestea, recomandarea a ramas fara prea mari ecouri la nivel mondial, desi exista numeroase alte dovezi ca uitatul prea mult la televizor are efecte negative asupra dezvoltarii copiilor.

Expunerea la televizor inseamna probleme de concentrare pentru copii

Un studiu din 2020, publicat de Academia Americana de Pediatrie, preciza ca expunerea timpurie la ecranul televizorului poate fi asociata cu probleme de atentie ce apar in jurul varstei de 7 ani. Asadar, cu alte cuvinte, uitatul prea mult la televizor afecteaza grav creierul unui copil. Partea buna este ca, dupa cate se pare, efectul nu este ireversibil, cel putin pana la o anumita varsta. Asa explica dr. Norman Doidge, in volumul The Brain That Changes Itself. Dr. Noidge vorbeste despre conceptul de neuroplasticitate, care demonstreaza capacitatea de a se schimba a creierului.

Printre parintii care s-au confruntat cu problemele de dezvoltare ale copiilor, cauzate de timpul prea lung petrecut in fata televizorului si al calculatorului se numara si ziarista Maggie Alderson, care a povestit la un moment dat, intr-un material amplu, felul in care si-a reeducat copilul renuntand la televizor.

Fetita ei, Peggy, intampina dificulatati mari la scoala, nu reusea sa citeasca pana la capat nicio carte, avea probleme de atentie si de concentrare. Inarmata cu rabdare, Maggie a facut sapaturi pe internet pana a gasit raspunsul la framantarile ei. Fetita ei  era victima uitatului prea mult la televizor si la calculator.

Cartea lui Norman Doidge a ajutat-o pe Maggie Alderson sa inteleaga mai bine fenomenele care se petrec cu creierul aflat sub influenta tehnologiei si a decis ca trebuie sa ia masuri. Iar gandul ca nu e totul pierdul, creierul putandu-se transforma, i-a dat sperante.

Fara televizor, rezultatele la scoala su devenit uimitoare

Nu a fost usor, dat fiind ca, de cele mai multe ori, copiii percep orice restrictie ca pe o pedeapsa. Cu multa rabdare insa, Maggie a reusit sa-i distraga fiicei sale atentia de la televizor, antrenand-o in alt gen de activitati precum gatitul, sportul, jocurile in aer liber etc. la care ea insasi era partener. Dupa limitarea timpului petrecut in fata televizorului la maxim o ora pe zi, rezultatele au fost uimitoare.

Fetita lui Maggie a inceput sa devina mai atenta la lumea din jur, mai interesata sa o descopere. In plus, rezultatele de la scoala au inceput sa fie din ce in ce mai bune, asa incat Maggie a fost intrebata de mai multi profesori care este reteta minune prin care si-a transformat copilul intr-un mic geniu. Raspunsul este cat se poate de simplu si il poate afla fiecare parinte care se confrunta cu astfel de probleme - Inchideti televizorul si veti vedea minunea!

Unele emisiuni tv pentru copii le afecteaza creierul

Faptul ca timpul acordat copiilor pentru a se uita la televizor trebuie sa fie limitat este cunoscut de majoritatea parintilor. Cercetatorii au analizat capacitatea unor copii in varsta de 4 ani de a fi atenti si de a rezolva diverse sarcini, dupa ce au privit unul dintre cele 2 filme animate supuse analizei.

In plus, Academia Americana de Pediatrie sfatuieste parintii sa nu isi lase deloc in fata televizorului copiii sub 2 ani. Citeste mai departe cum unele emisiuni tv pentru copii le afecteaza creierul

 

Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?

Va doriti un mic Einstein in casa? Nu exista o reteta unica si de succes garantat, dar studiile au dovedit ca pastrarea televizorului departe de atentia copilului, sensibilizarea laturii muzicale, alaptatul, o biblioteca mare si reducerea dulciurilor sunt cateva metode de a mari sansele ca un copil sa isi dezvolte inteligenta.

Care sunt factorii care influenteaza cel mai mult dezvoltarea inteligentei? Natura? Hrana? Cat de mare este importanta factorului genetic si cel ereditar? Ce poate mari sansele ca un copil sa devina mai inteligent decat este?

Iata intrebari la care specialistii in domeniu inca nu au gasit raspunsuri foarte clare. Si totusi, statisticile si cercetarile recente au scos in evidenta cateva concluzii inedite, de care parintii preocupati de inteligenta propriilor copii ar trebui sa tina cont citeste mai departe aici...

Despre inteligenta copilului, merita citit si:

Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Ai un copil destinat sa aiba succes la scoala? Afla facand acest TEST!
Primul instrument muzical pentru un copil - cum il alegem si de ce
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
Cum putem face copiii fericiti fara televizor

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

 autor: Desprecopii.com, Referinte: Jurnal de pediatrie american,
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII