Intrebari cheie la interviu

Intrebari cheie la interviu

Intrebari cheie la interviu

  • Chiar daca stii ca iti cunosti la perfectie CV-ul, la interviu te asteapta o serie de intrebari cheie, iar raspunsurile tale vor cantari foarte mult in decizia angajatorului de a te alege pe tine sau pe alt candidat.

Intrebari strategice de felul: De ce ai plecat de la locul de munca anterior?, Care sunt punctele tale forte si slabe - vor veni cu siguranta si trebuie sa stii cum sa raspunzi in asa fel incat sa lasi o impresie decisiva.

Deci, de pe scaunul din fata ta, angajatorul vrea sa stie ce fel de personalitate ai. Cu CV-ul in maini, el stie care sunt activitatile tale de CV - dar acum e timpul sa decida daca esti potrivita pentru jobul la care ai aplicat.

Stim ca este greu sa-ti ascunzi temerile atunci cand te afli pe scaunul intervievatului, dar trebuie sa te straduiesti. In continuare, Suereva iti prezinta zece dintre cele mai grele intrebari intalnite in timpul interviului de angajare, dar nu numai atat: iti vom oferi si cateva sfaturi despre cum sa raspunzi la ele pentru a trece cu bine momentul.

1. Intrebarea: Acum te rog sa imi spui mai multe despre tine...
Pare o intrebare grea si care cere un raspuns cat mai amplu, dar este mai mult pentru a sparge gheata. Prin aceasta intrebare, cel care conduce interviul incearca sa afle cat mai multe despre persoana ta din spatele CV-ului.

Cum sa raspunzi: Ultimul lucru pe care cel ce-ti pune intrebarea vrea sa-l afle este povestea vietii tale. Intreaba si tu la randul tau: "este un anumit domeniu asupra caruia sa ma concentrez mai mult?". Iar de aici incolo iti va fi foarte usor sa vorbesti despre domeniul de interes pentru persoana din fata ta.

2. Intrebarea: Care crezi tu ca sunt slabiciunile tale?
Este o intrebare capcana. Cat de sincera poti sau trebuie sa fii? Este normal ca cel care te intervieaza sa foloseasca raspunsul tau drept motiv pentru a nu te angaja, asa ca ai grija cum raspunzi. Nu te grabi sa spui: nu am nici una pentru ca normal si uman sa ai si tu slabiciuni.

Cum sa raspunzi deci?: Depinde de domeniul in care vrei sa te angajezi. Daca slujba ta tine de domeniul relatiilor publice, iar tu ai probleme cu comunicarea, nu aminti de asta.

Vorbeste despre slabiciuni precum "ma enervez cand proiectele nu sunt terminate la timp", sunt perfectionista si cer mult de la oameni sau "sunt agitata cand in jurul meu exista oameni care nu vor sa incerce mai mult, sa lucreze mai mult."

3. Intrebarea: Preferi sa lucrezi pe cont propriu sau in echipa?
Atentie aici. Foarte putin angajatori isi doresc oameni care sa lucreze singuri. Poti spune ca lucrezi foarte bine cand esti integrata intr-o echipa, dar te poti motiva si singura.

Cum sa raspunzi: Pentru a fi cat mai explicita, spune care ar fi locul tau exact intr-o echipa. Esti o conducatoare innascuta, cea care vine mereu cu ideile sau spiritul echipei?

4. Intrebarea: De ce ai plecat de la fostul serviciu?
Intrebarea este pusa pentru a vedea cat de bine te descurci cu conflictele sau care sunt motivele pentru care iti doresti aceasta slujba.

Cum raspunzi: Fii sincera, dar daca ai plecat din pricina sefului, putina discretie nu ti-ar strica. Mai bine dai vina pe intreaga companie decat pe o singura persoana.

Daca ai plecat pentru ca iti doreai mai mult de la slujba ta, vorbeste despre asteptarile tale profesionale.

5. Intrebarea: Unde te vezi peste 10 ani?
Este o intrebare cu talc pentru a vedea cat de devotata esti companiei. Firmele din ziua de astazi nu se asteapta ca un angajat sa le ramana fidel mai mult de 40 de ani si sa iasa la pensie primind cadou un ceas de aur.

Este normal sa vorbesti despre ce vrei sa faci in viitor, in ce domenii vrei sa mai lucrezi sau ce altceva vrei sa mai intreprinzi.

Cum sa raspunzi: nu-ti fie teama sa spui ca speri sa te afli intr-o pozitie mai buna, cu mult mai multe responsabilitati, dar vorbeste si despre planurile ce nu au legatura cu cariera. Oricum, evita sa vorbesti angajatorului despre copiii pe care vrei sa-i ai pana atunci.

6. Intrebarea: La ce salariu te astepti?
Iti poate testa lacomia, dar probabil ca vrea sa-si faca o idee despre cat castigai in trecut.

Cum sa raspunzi: Daca slujba a fost mult mediatizata, s-ar putea sa ai o idee despre salariul pe care compania il poate oferi. Dar daca esti nevoita sa negociezi, gandeste-te la cat ai castigat in trecut si cat vrei sa castigi acum.

Daca iti este teama sa nu gresesti, intreaba si tu la randul tau daca pe langa salariu se poate vorbi de bonusuri sau comisioane.

7. Intrebarea: De ce vrei sa lucrezi pentru noi?
Inseamna de fapt: Cat de mult te-ai straduit sa afli amanunte despre noi? Si cat de mult te incanta aceasta slujba?

Cum sa raspunzi: Vorbeste despre cum ai aflat de companie si de slujba oferita si care ti se par punctele forte ale acesteia.

Afla cat mai multe despre ea, despre modul in care lucreaza si despre proiectele de viitor. Majoritatea companiilor au un site, asa ca poti obtine de acolo informatiile dorite.

Si nu uita ca interviul lucreaza pentru doua persoane. Spune de ce vrei sa lucrezi pentru ei, dar si ce vor castiga ei daca te vor angaja pe tine.

8. Intrebarea: Cum te caraterizeaza seful/colegii/prietenii?
Cum sa raspunzi: Fii mereu "colega cea buna" - nu este nevoie sa vorbesti despre conflictele minore. Foloseste intrebarea pentru a povesti cat de sociabila si plina de profesionalism esti.

9. Intrebarea: Ai probleme de sanatate?
Normal, orice bola grava ar trebui depistata inainte de a se ajunge la interviu.

Cum raspunzi: Daca problemele de sanatate pe care le ai nu-ti afecteaza deloc capacitatea de munca, nu aminti de ele. Nu este nevoie sa discuti de astmul tau daca il poti tine sub control.

10. Intrebarea: Ai vreo intrebare despre jobul la care ai solicitat?
Este crucial sa ai cateva pregatite dinainte. Persoana care sustine interviul va fi dezamagita daca nu vei cere mai multe detalii in legatura cu slujba sau compania respectiva.

Cum sa raspunzi: Nu pune o intrebare doar pentru ca simti ca asa trebuie sau in legatura cu ceva care s-a dezbatut deja. Iata cateva exemple care sa-ti foloseasca:
- Aceasta pozitie imi va permite sa lucrez si cu alte departamente?
- Cui ii voi face raportul zilnic?
- Cum va fi evaluata munca mea?
- Ce bonusuri se ofera daca imi fac slujba foarte bine?
- Care sunt oportunitatile de dezvoltare in cadrul companiei?

Supereva va ureaza o cariera de succes.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Cariera

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Onofrei dragos iulian
    Onofrei dragos iuliantrimis la 30/11/2011

    Datorita acestul articol acum activez intr o companie de succes. Felicitari

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII