Stimularea ovariana: ce este, cum decurge si ce riscuri are

despre stimularea ovariana, veti citi:
Stimularea ovariana, ce este de fapt
Absenta ovulatiei
Preparatele medicamentoase care stimuleaza ovulatia
Medicamente folosite pentru stimularea ovariana
Medicamentele pentru fertilitate au o serie de efecte secundare minore
Despre infertilitate, ca o criza in viata unei familii
Top clinici de fertilitate in Romania
Clinici de fertilitate din afara Romaniei, recomandate de noi
Fertilizarea in vitro, povesti de succes
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Informatii importante despre fertilitate si infertilitate
FORUMURILE ASPIRANTELOR


Stimularea ovariana, ce este de fapt

Tratamentul de stimulare a ovulatiei are ca scop stimularea ovulaţiei sau maturizării foliculului (săculeţ care conţine ovulul). Odată cu începerea menstruaţiei, este iniţiată şi maturizarea unui ovul din ovar. În cadrul acestui proces, ovulul este împins din ovar, ajungând în trompa uterină, şi, de aici, în uter.
 
În acest timp, ovulul poate fi fecundat. Pentru stimularea ovariană, medicul recomandă, într-o primă fază, o terapie medicamentoasă, prin care se urmăreşte inducerea ovulaţiei pentru obţinerea unei sarcini pe cale naturală. De asemenea, stimularea hormonală este una dintre etapele procedurilor de reproducere umană asistată, precum fertilizarea in vitro dar, din fericire, cu cele mai mari sanse de succes terapeutic. 

Absenta ovulatiei

Dintre factorii care pot fi implicati in etiologia sterilitatii feminine, absenta ovulatiei (anovulatia) este unul din cei mai importanti Ce presupune această tehnică?

 

Tratamentul modern al anovulatiei include o mare varietate de preparate medicamentoase si proceduri chirurgicale; folosirea lor cu succes maxim presupune o investigare complexa a pacientei (examene ecografice repetate in dinamica, dozari hormonale etc.) care sa permita stabilirea unui diagnostic corect si a factorilor care determina anovulatia, permitand instituirea tratamentului cel mai eficient pentru fiecare caz in parte.

Preparatele medicamentoase care stimuleaza ovulatia

Preparatele medicamentoase care stimuleaza ovulatia sunt foarte numeroase; ca prima linie se foloseste Clomifencitratul, un preparat sintetic antiestrogenic care stimuleaza secretia hipofizara de gonadotrofine dar care are neajunsul efectului periferic antiestrogenic, motiv pentru care, desi induce aparitia ovulatiei intr-un procent de 70% din cazuri, rata sarcinii este de doar 30-40%. Efectele adverse sunt insa reduse.

Dezvoltarea noilor tehnologii a confirmat si extins rolul important, deja stabilit, pe care il detin gonadotropinele in tratamentul infertilitatii de cauza ovariana. Ele se pot folosi atat pentru inducerea ovulatiei in vederea obtinerii unei sarcini pe cale naturala cat si pentru obtinerea unei poliovulatii in cadrul programelor de reproducere asistata (fertilizare in vitro etc), metode folosite din ce in ce mai des pe plan mondial si in tara noastra. Schemele de tratament in vederea FIV includ folosirea gonadotropinelor pentru stimularea ovulatiei chiar daca motivul pentru care s-a recurs la aceste proceduri este legat de factorul masculin sau de obstructia trompelor uterine (cea mai frecventa cauza de sterilitate feminina in tara noastra).

Mecanismul de actiune al gonadotropinelor este legat de actiunea directa asupra ovarelor, determinand stimularea cresterii foliculilor ovarieni. Modalitatea de administrare, preparatul folosit, momentul inceperii tratamentului si doza administrata necesita monitorizare atenta si stricta supraveghere medicala. In cursul ultimilor ani s-au realizat multiple preparate de gonadotropine. Primele dintre acestea foloseau gonadotropine umane izolate din urina femeilor la menopauza, preparate care contin proportie aproximativ egala de FSH si LH (Humegon) sau doar FSH (Menotropin).

Rata obtinerii ovulatiei in cazul acestor produse este de circa 90% si a sarcinii de aproximativ 70%. Dezavantajele lor sunt reprezentate de o puritate sub 5%, lipsa unui control absolut al sursei, procedeul laborios de colectare a urinei, contaminarea LH cu FSH "pur" si activitatea specifica scazuta. In vederea obtinerii de rezultate superioare, firmele de medicamente au reusit realizarea unor preparate sintetice pure de gonadotropine.

Puregon-ul, realizat de firma Organon, contine FSH sintetic, preparat prin tehnologia ADN-ului recombinat. Preparatul are avantajul unei puritati ridicate (99%), activitate speci-fica ridicata, lipsa contaminarii cu proteine urinare de origine necunoscuta si lipsa activitatii LH. Nu s-au descoperit efecte mutagene dupa administrarea Puregon-ului. Nivelul seric dupa administrarea unei singure doze este mai mare decat in cazul altor preparate, ceea ce face ca doza necesara in vederea obtine-rii aceluiasi rezultat sa fie mai mica, deci eficacitatea este mai mare. Rata inducerii ovulatiei este de circa 90% si a sarcinii de 70-80%.

Incidenta sindromului de hiperstimulare si a ratei sarcinii multiple este similara cu al FSH urinar si este redusa in cazul unei monitorizari terapeutice atente. In prezent, Puregon-ul este foarte larg folosit pentru obtinerea unei poliovulatii in cadrul protocoalelor de fertilizare in vitro. In concluzie: aceste preparate moderne aduc un beneficiu major in tratamentul infertilitatii de cauza ovariana si sunt indispensabile schemelor terapeutice folosite in reproducerea asistata, permitand imbunatatirea rezultatelor unor astfel de tehnici si metode terapeutice ce se adreseaza cuplului infertil.

Medicamente folosite pentru stimularea ovariana

Clomifenul Citrat (Clomiphene citrate), Serofen (Serophene)

Clomifenul te poate ajuta sa ramai insarcinata daca ovulezi neregulat sau deloc si mai ales daca te confrunti cu boala denumita sindromul ovarelor polichistice (PCOS). Se poate administra Clomifen si inainte de utilizarea unei proceduri de reproducere asistata cum este fertilizarea in vitro, pentru producerea mai multor ovule.

Clomifenul ii poate ajuta si pe barbatii cu tulburari hormonale care duc la cantitate scazuta de sperma sau calitate slaba a spermatozoizilor si motilitate redusa (capacitatea acestora de miscare).

Clomifenul se administreaza de obicei sub forma de pastile, intr-o cura de 5 zile pe luna. Ajuta la producerea mai multor hormoni care declanseaza ovulatia (hormoni de stimulare foliculara(FSH)), determinand ovarele sa produca unul sau mai multe ovule mature, in functie de cat de des ovulezi in mod normal.

Dupa terminarea unei cure cu clomifen, hipotalamusul (partea din creier care regleaza functiile de baza,precum temperatura corpului) elibereaza hormonul luteinizat (LH), care indica ovarelor sa elibereze la randul lor ovulul matur sau ovulele in tubele falopiene. Daca un ovul intalneste spermatozoizi sanatosi pe drumul spre uter, apare posibilitatea de a ramane insarcinata.

Daca ciclul menstrual e regulat, poti luat Clomifen trei pana la cinci zile dintr-un ciclu menstrual lunar si continuand sa iei pentru aproximativ cinci zile. (Pentru a vedea exact cand incepe urmatorul ciclu menstrual, poti utiliza calculatorul de ovulatie de pe site-ul nostru).

Daca ciclul menstrual este neregulat sau lipseste, medicul se va asigura intai ca nu esti insarcinata si iti va prescrie medroxiprogesteron acetat pentru a induce menstruatia, ca sa poti apoi incepe cura cu clomifen.

Cel mai probabil vei ovula la 5 pana la 12 zile dupa ultima pastila luata. Medicul te va monitoriza atent si destul de des pentru a vedea daca ovarele sunt gata sa elibereze un ovul. Majoritatea femeilor urmeaza trei pana la cel mult sase cicluri de tratament. Sansele de a ramane insarcinata nu se imbunatatesc daca prelungesti tratamentul medicamentos, deci daca dupa trei cicluri de tratament nu apare sarcina, medicul fie iti poate creste dozajul fie iti va sugera alt tratament.

Medicamentele pentru fertilitate au o serie de efecte secundare minore

Medicamentele pentru fertilitate au o serie de efecte secundare minore,incluzand dureri abdominale, depresii, crestere in greutate si in rare cazuri, aparitia unor chisturi ovariene.

Exista 10% sanse ca dupa tratamentele de fertilitate sa apara gemeni. (De multe ori, femeile nasc tripleti sau cvadrupleti, dar in cazuri mai putin frecvente). Desi multe cupluri considera aceasta o binecuvantare, totusi sarcinile multiple au un risc crescut de avort sau alte complicatii.

Acest tratament poate reprezenta de asemenea un proces intens din punct de vedere emotional, intrucat va trebui frecvent sa mergi la medic pentru monitorizare. Gaseste un prieten, un grup de sprijin, sau ajutor de specialitate, cu care sa poti discuta inainte, in tmpul si dupa tratament.

In cazul unora dintre femeile care iau clomifen in acelasi timp cu alte medicamente pentru fertilitate, poate aparea sindromul de hipertimulare ovariana, afectiune care se manifesta prin cresterea brusca in greutate si senzatie de prea plin si balonare. Unele paciente mai prezinta de asemenea dificulatati in respiratie, ameteli, dureri pelviene, greata si varsaturi.

Sindromul de hiperstimulare ovariana apare atunci cand raspunzi prea bine la tratament si produci prea multe ovule; ovarele tale isi maresc dimensiunea de cateva ori si apar scurgeri de lichid in cavitatea abdominala. In mod normal, aceasta situatie se rezolva print-o monitorizare atenta de catre medic. In cazuri rare, viata este amenintata si trebuie spitalizare pentru o monitorizare intensiva.

Privind partea buna a lucrurilor, in urma unor studii efectuate, s-a constatat ca medicamentele pentru fertilitate nu cresc riscul aparitiei cancerului ovarian chiar daca sunt administrate pe o perioada mai mare de un an de zile. Acum ceva timp acest aspect a reprezentat o sursa majora de controverse si preocupari.

Medicamentele pentru fertilitate sunt bune pentru stimularea ovariana: aproximativ 80% dintre femei
ovuleaza, de obicei in primele trei luni de tratament. Dintre cele care au ovulatie, aproximativ 40% raman insarcinate.

De mentionat ca atat clomifenul cat si orice alte medicamente pentru stimulare ovariana, respectiv pentru fertilitate, trebuie administrate numai in urma unui consult si a unei prescriptii date de medic si sub atenta monitorizare a acestuia. 

Despre infertilitate, ca o criza in viata unei familii

Infertilitatea se defineste prin imposibilitatea unui cuplu de a concepe in interval de 1 an, avand contact sexual neprotejat. Este o problema de cuplu care implica in mod aproape egal ambii parteneri. In aproximativ 40-50% din cazuri, cauza infertilitatii este feminina, in 30% este masculina iar in 10-15% din cazuri infertilitatea este inexplicabila, in ciuda realizarii tuturor investi-gatiilor de specialitate. Din pacate, despre infertilitate se spun multe neadevaruri si rautati din multa nestiinta si ne-cunostinta de cauza, multe lucruri false si dureroase pentru o femeie care pot rani sufletul ei ... cititi pe larg: Infertilitatea, adevaruri si neadevaruri care pot rani

Poate fi surprinzator, dar infertilitatea se datoreaza femeilor in 35% dintre cazuri, barbatilor in 35% dintre cazuri, ambilor parteneri in 20% dintre cazuri si nu poate fi explicata pentur restul de 10% dintre cazuri. Esential este faptul ca atat barbatul cat si femeia trebuie examinati pentru determinarea cauzelor care duc la infertilitatea cuplului. Cititi neaparat si: Infertilitatea masculina  

Top clinici de fertilitate in Romania

Pe cel mai cunoscut forum al aspirantelor (femei care aspira la statutul de mamica) - puteti citi topul obiectiv al clinicilor de fertilitate din Romania. Toate review-urile sunt adunate intr-un un munte de informatii foarte valoroase pentru aspiratele la titlul de mamica. Multe din vise s-au implinit pe acest forum.
Cititi deci si evaluati si dvs: Top clinici fertilitate Romania


Clinici de fertilitate din strainatate, recomandate de noi

Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie Zlin, Cehia
FIV la Clinica de Fertilitate din Praga


Fertilizarea in vitro, povesti de succes

Lupta mea cu infertilitatea
Asteptam cu emotii marea intalnire
Acum sunt o mamica fericita si implinita
Ultima noastra sansa la fericire
Acum imi pot privi puiul si sunt o mamica fericita
O alta poveste FIV cu happy end ...


SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )

Informatii importante despre fertilitate si infertilitate

Conditii pentru programul FIV - Romania
Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
Viitorul tratamentelor de fertilitate
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Stresul si infertilitatea sunt legate
Infertilitatea de cuplu
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Despre infertilitate
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea secundara
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Stresul si infertilitatea

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

sursa articolului: revista de medicina olandeza (publicat cu acordul publicatiei), Traducere si editare: Roxana Zoita, editor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate: Desprecopii.com (c) 2014