Cand un parinte moare ...

Cand un parinte moare ...

Cand un parinte moare ...

Copiii conştientizează disparitia unei persoane apropiate si simt durerea la fel ca şi adulţii. Ei trec prin aceleas stagii ale durerii, desi probabil că le vor depasi mai repede decât adulţii. Există parinţi care incearcă să-si protejeze copiii de moarte, de ideea de doliu. Dar e mai bine să fii onest cu copilul în legătură cu propria ta durere şi să-i încurajezi să vorbească şi ei despre durerea lor şi despre dorurile care sigur il vor cuprinde.
Tema: Meseria de parinte | Subiecte tratate: moartea, doliu in familie

Nu scriu acest articol cu inimă uşoară, dar îl scriu cu intenţia de a veni în ajutorul unei mămici sau al unui tătic, pentru atunci când nicăieri nu pare să fie nici o lumină. Am căutat pe internet metode de a-ţi ajuta copilul să depăşească moartea prematură a unui părinte. Nu prea există informaţii. Aşa că după ce am citit destule pagini în limba engleză, am alcătuit un mic ghid de supravieţuire, în speranţa că va fi de folos cuiva şi că Desprecopii.com va fi, ca în atâtea alte situaţii, o insulă pe o mare agitată.

 

N-am trecut prin această experienţă deci nu pot povesti ce mi s-a întâmplat mie, cum am depăşit eu această situaţie cumplită. Dar a trebuit să răspund la întrebările fetiţei mele de trei ani, care fusese anunţată de bunica ei că într-o zi va dispărea, pur şi simplu. De atunci mă tot întreba, ori de câte ori bunica deschidea uşa să plece,  dacă buni a dispărut, sau se mai întoarce. I-am explicat moartea aşa cum m-am priceput mai bine. Folosind trucul cu “toţi ne facem îngeri” am încropit o poveste  pe care o puteţi citi.

Copiii conştientizează dispariţia unei persoane apropiate şi simt durerea la fel ca şi adulţii. Ei trec prin aceleaşi stagii ale durerii, deşi probabil că le vor depăşi mai repede decât adulţii. Există părinţi care încearcă să-şi protejeze copiii de moarte, de ideea de doliu. Dar e mai bine să fii onest cu copilul în legătură cu propria ta durere şi să-i încurajezi să vorbească şi ei despre durerea lor şi despre dorurile care sigur îl vor cuprinde.

Copiii în a căror familie are loc un deces, au nevoie de ajutorul adulţilor pentru a depăşi momentul. Dacă intenţionaţi să ajutaţi un copil să treacă peste perioada de doliu şi peste pierderea suferită cu bine, trebuie să înţelegeţi cum simt ei durerea şi pierderea din viaţa lor.

Trebuie să fiţi în stare să ascultaţi şi să vorbiţi cu copilul pe înţelesul lui, în funcţie de vârsta pe care o are. Copiii şi adolescenţii au nevoie să vorbească despre ce s-a întâmplat, să-şi exprime emoţiile legate de această situaţie. Încurajaţi-i să deseneze, să scrie, să vorbească despre cel dispărut. Încurajaţi-i să iasă din casă şi să facă sport, sportul ajută creierul să elibereze endorfine, care aşa cum ştiţi, alină durerea.

Deşi sună crud, copiii şi adolescenţii pot trece mai uşor peste durere dacă sunt anunţaţi din timp că mama/tatăl este pe moarte decât dacă sunt luaţi complet prin surprindere.

Deşi vi se va părea poate nepotrivit să îi luaţi la înmormântare şi veţi fi tentaţi să îi ţineţi departe de vaiete şi de bocetele specifice înmormântărilor româneşti, copiii au nevoie să participe la ritualuri.

  Meseria de parinte

  Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

 Forumuri specializate ale comunitatii

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

 

Poate măcar după înmormântare e recomandat să mergeţi cu ei la cimitir, să le arătaţi locul unde părintele decedat este înmormântat.
Copiii înţeleg moartea diferit, în funcţie de vârsta pe care o au. Unii pot părea indiferenţi sau neinteresaţi, dar acesta nu este decât un semn că suferă foarte tare.

De la 0 la 1 an

Bebeluşii simt emoţiile celor care îi îngrijesc. Ei simt tristeţea în vocea celui ce-i vorbeşte, o văd pe faţa lui şi o simt din felul în care sunt îmbrăţişaţi. Dar un bebe de şase luni nu poate înţelege că a murit cineva drag. Nu vă ascundeţi emoţiile de bebeluşi, ei acum învaţă despre emoţii. A îngriji un bebe poate fi reconfortant atât pentru bebeluş cât şi pentru părintele rămas în viaţă. Sub trei ani, copiii pot echivala moartea unui părinte cu abandonul sau cu o dispariţie temporară. Trebuie să le explicaţi că moartea este ceva permanent şi natural pentru orice fiinţă vie.

Între 3-6 ani

Între trei şi şase ani, copii înţeleg vag moartea şi sunt foarte curioşi. Cred că gândurile, dorinţele şi acţiunile lor pot cauza moartea cuiva. Se pot simţi vinovaţi de moartea părintelui şi trebuie să li se spună în mod repetat că nu ei au fost cauza din care părintele a murit. Este posibil să vă pună foarte multe întrebări legate de aspectele fizice ale morţii: ce se întâmplă când mori, unde este cel ce a murit? Nu le spuneţi că persoana în cauză doarme, vor înţelege că odată şi-odată acea persoană se va trezi. Preşcolarii cred că moartea este ceva ce li se poate întâmpla doar celorlalţi.

E posibil să vă întrebe dacă şi căţeii mor sau dacă şi copiii mor. Cu ajutorul răspunsurilor pe care le veţi da, copilul dumneavoastră va înţelege că şi moartea face parte din viaţă.

 Intre 6-9 ani

Între 6 şi 9 ani, copiii înţeleg că moartea este ceva permanent dar se simt vulnerabili şi simt nevoia să fie încurajaţi să-şi exprime durerea şi nesiguranţa.
Deşi înţeleg fenomenul, le este frică. La această vârstă copiii au nevoie să participe la ritualuri, dacă nu la înmormântarea propriu-zisă, măcar la un ritual de adio, conceput de dumneavoastră, atunci când apele se mai liniştesc. Dacă până la această vârstă copilul a avut o legătură cât de mică şi cu religia, credinţa îl poate ajuta să depăşească momentul.

Copiii peste 10 ani

Dacă aveţi un copil adolescent şi acesta preferă să plece de-acasă, să stea de vorbă cu prietenii în loc să vă vorbească, amintiţi-vă că acesta nu este un semn de lipsă de respect sau de nepăsare ci, pur şi simplu, felul în care adolescentul îşi asumă dispariţia părintelui. 

Ajutaţi-i să înţeleagă ideea de moarte

Nu există cale uşoară de a da aşa o veste unui copil. Iată câteva idei care să va ajute să le spuneţi.

Explicaţi-le ce s-a întâmplat.  O rudă apropiată poate să-i explice copilului dispariţia unui părinte. De exemplu o matuşă sau un bunic. Nu folosiţi exemple pe care nu le pot înţelege. Spuneţi-le pe faţă, ceva de genul: “Probabil te întrebi ce se întâmplă. Seara trecută tăticul tău a murit. Ştii că era bolnav. Când cineva moare înseamnă că nu mai respiră, inima nu-i mai bate. Când mor, oamenii nu mai simt nici un fel de durere. Nu mai mănâncă şi nu mai dorm. Asta înseamnă că tăticul tău nu se mai întoarce.”

Spuneţi-le că e normal ce simt

“Ştiu că ţi-e teamă, că eşti trist şi nu prea înţelegi ce se întâmplă.” – sunt cuvinte simple dar de folos.Unii copii plâng, alţii stau fără să scoată o vorbă. alţii pun întrebări sau par să evite ideea în sine. Nu-i izolaţi dar lăsaţi-le timp să se gândească la ceea ce le-aţi spus.

Răspundeţi-le la întrebări

Unii copii vor pune întrebări imediat ce află. Alţii vor aştepta câteva zile. Încercaţi să le răspundeţi clar şi sincer. Spuneţi-le şi următoarele cuvinte: “nimeni nu putea să împiedice moartea tăticului/mămicii tale. Te-a iubit foarte mult. N-a murit pentru că era supărat(ă) pe tine, nu din cauza ta a murit. Dar noi (eu, bunica, mătuşile) suntem aici şi te iubim şi o să avem grijă de tine. E normal să fii trist, e normal şi să te joci. Nu se supără nimeni dacă te vede râzând sau jucându-te.”

Înţelegeţi-le comportamentul

Copiii au propriul lor fel de a trece peste moartea unui părinte. Durerea lor va fi reflectată în mod cert în felul în care se comportă. Poate unii vor fi arţăgoşi şi pretenţioşi. Alţii pot avea probleme cu dormitul, mai ales dacă li s-a spus că moartea e ca un somn lung. Unii vor plânge. Alţii îşi ascund tristeţea pentru a-şi proteja părinţii. E posibil să fie furioşi sau să creadă că din pricina lor părintele a murit. Unii se vor plânge că-s bolnavi sau că îi doare stomacul. Unii se tem să rămână singuri sau vor spune foarte des că vor să se ducă după cel mort.

Durerea pierderii unui părinte în copilăria mică poate cauza:

 • Insomnii, coşmaruri.
 • Probleme cu mâncarea, pierderea apetitului.
 • Probleme cu mersul la toaletă (Copilul poate regresa din acest punct de vedere, e posibil sa reinceapa sa faca pe el)
 • Manifestări fizice noi sau acutizarea problemelor deja existente (exeme, astm)
 • Anxietate, teama de separare, dispoziţii schimbătoare, izolare, ieşiri agresive, probleme la şcoală. Lipsă de concentrare.
 • Sentimentul de responsabilitate pentru moartea părintelui.
 • Pierderi de memorie, dificultăţi de învăţare. Pierderea motivaţiei. Hiperactivitate, mici scene, asumarea unor riscuri noi, evitate până la dispariţia părintelui.

Înmormântarea

Unii copii mai mărişori vor vrea să se implice în pregătiri. Daţi-le voie, ei simt în felul ăsta că fac ceva pentru cel dispărut. Scrieţi împreună o scrisoare sau ajutaţi-l să facă un desen pe care să-l lase la mormânt. Explicaţi-i dinainte ce se va întâmpla. De exemplu: “Corpul mămicii tale va fi în coşciug, la biserică. O să vezi că oamenii plâng.” Explicaţi-i că trupul celui mort e posibil sa arate puţin altfel decât atunci când era în viaţă. Un prieten adult ar trebui să-i explice copilului ritualul de înmormântare. Dacă e prea speriat să meargă la înmormântare, nu-l obligaţi. Aprindeţi o lumânare împreună, rugaţi-vă cu copilul, priviţi fotografii vechi, depănaţi amintiri amuzante.

Cum să procedaţi pentru a vă ajuta copilul

 • Încercaţi să le păstraţi rutinele cu care sunt obişnuiţi.
 • Nu trimiteţi copiii de-acasă, la bunici sau la alte rude. Se vor simţi abandonaţi.
 • Daţi-le voie copiilor să îşi viziteze prietenii, bunicii dacă asta doresc.
 • Daţi-le voie copiilor să vorbească despre a muri şi despre moarte, explicaţi-le că este normal.
 • Dacă simţiţi că vă pierdeţi răbdarea şi vă vine sa ţipaţi la copil, amintiţi-vă că deşi e normal să nu fiţi senin(ă) ca o zi de primăvară, copilul nu e vinovat. Trageţi aer în piept înainte să deschideţi gura. Dacă nu v-aţi putut abţine, cereţi-vă scuze de la copil şi explicaţi-i că şi dumneavoastră suferiţi enorm şi de aceea, în aceste momente trebuie să faceţi front comun şi să vă ajutaţi unul pe celălalt.
 • Deşi copilul are nevoie de ceva mai multă atenţie nu vă neglijaţi propriile nevoi.
 • Încurajaţi copilul să facă un album cu fotografii şi orice îi aminteşte de părintele pierdut. Ajutaţi-l.
 • Încurajaţi copilul să desenze, să picteze sau să scrie despre ceea ce simte. 
 • Plantaţi împreună o floare sau un copăcel în amintirea celui pierdut şi îngrijiţi împreună plăntuţa.
 • Asiguraţi-l că, deşi nu sunteţi nemuritor, nu veţi dispărea şi dumneavoastră din viaţa copilului foarte curând.
 • Ascultaţi-i când vă vorbesc.
 • Explicaţi-le ori de câte ori e nevoie că moartea este ceva firesc.

Sigur, toate acestea vi se par greu de făcut când propria durere vă copleşeşte, dar nu uitaţi, în ochii copiilor, părinţii sunt atotputernici şi aşa trebuie să rămâneţi. Dumnezeu să vă ajute să treceţi cu bine peste momentele grele.

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

autor: Andreea Demirgian, Desprecopii.com iulie 2008, cu informaţii de pe site-urile: ceinfo.unh.edu
si
www.hospicenet.org)

 Forumuri specializate ale comunitatii

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • In unul sau n doi, mergem ai departe
  In unul sau in doi... mergem mai departe!

  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 • La Bucatarie
  La Bucatarie

  Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

 • Ajutor umanitar

  Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

 • Forumul General

  Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

 • Clinica Virtuala DC

  Consultanta medicala online.


5 comentarii din 18
Trimis de Mihaela

sotul meu a murit saptamana trecuta, avea 35 de ani, nu a fost bolnav nu a avut absolut nimic, dar a facut infarct si a cazut la ziua fratelui lui. Avem un baietel de 6 ani jumatate. ma simt singura si neajutorata desi am toata familia mea si a sotului langa noi. nu stiu cum sa imi ajut copilul. Este un soc entru toti..

Trimis de Maria

Buna, nu stiu de cand este acest post, frumos articol, chiar interesant, pentru ca in momente de acest gen, nu stii ce este bine pentru un copil - in mod special. Ei bine, eu sunt intr-o astfel de situatie. Verisoara mea a murit la 28 ani, lasand in urma o fetita de 2 ani jumatate. Panica, durere si nu ne mai gandeam decat la cea mica, ce sa facem sa fie bine. In primul rand, fetita era impreuna cu mama cand acesteia I-a venit rau si a cazut jos. Fetita a fost cea care a chemat bunicii (tatal nu exista) spunandu-le, veniti mama moare. Ma rog, a venit smurdul....dupa 30 min de incercari de a o salva a dat un mic semn de viata si au dus-o de urgenta la spital, insa din pacate la cateva ore a murit. Decizia a fost, la insistentele tuturor, ca trebuie sa o tinem departe de eveniment. In ziua inmormantarii, copilul era foooarte nervos, nu discuta cu nimeni. A doua zi dupa inmormantare, eu cu sotul si copii, a trebuit sa ne intoarcem la BUCURESTI, binenteles impreuna cu nepotica mea. Nu intelegea ce si cum....am luat legatura cu un psiholog, dar vestea ca mama ei nu mai e, ca a murit, mi-a revenit tot mie, matusa ei. Durere mare, a urlat pur si simplu. Au trecut 3 ani de atunci, este tot la noi, imi spune mami, dar stie ca sunt matusa si nasa ei de botez. Nu si-a uitat mama, plange uneori noaptea. Are momente de revolta, de a lua locul copiilor mei. niciodata nu e multumita, cand le spun sa faca ordine sau orice altceva, nu asculta tot timpul...se face ca nu aude. Cand iau alor mei ceva, binenteles ca ii iau si ei, dar considera ca ai mei au altceva mai bun. Am un baiat si o fata mai mare, deci cadourile sunt in functie de sex si varsta....Incearca sa se impuna , vorbind tare, este geloasa pe prietenele ei, binenteles, au o mama a lor. Si cum am regasit in randurile articolului de mai sus, nu intotdeauna ai rabdare, iti mai pierzi si mintile si mai ridici tonul, dar nu o deranjeaza sau poate da, dar nu-mi dau seama, reactia ei cand sunt nervoasa, este sa o bufneasca rasul. GREUUUUU, foarte greu, nu suntem pregatiti niciodata pentru astfel de momente care pot aparea in viata. Te intrebi, cel putin eu, ma intreb de ce? de ce sunt lasati copii singuri pe pamant, dara dragostea mamei. O mama nu poate fi inlocuita niciodata.

Trimis de Pompe Funebre Bucuresti

In conditille in care decesul unei persoane reprezinta un moment mai mult sau mai putin asteptat, provocat de incetarea ireversibila a activitatii cerebrale si cardiace, informatiile utile organizarii unei inmormantari reprezinta o necesitate. In aceste conditii,firma noastra asigura consultanta gratuita non-stop, ce se adreseaza tuturor persoanelor care nu doresc sa fie surprinse nepregatite,intr-o situatie ce nu poate fi anticipata.Pensionarii beneficiaza gratuit de inmormantare in baza talonului de pensie.Contactati-ne telefonic!Program NON-STOP.Suntem la dispozitia dumneavoastra non-stop, 24h/24h, 7 zile/saptamana, oferindu-va servicii funerare de calitate.Contactati-ne telefonic : 0761 90 30 90 ! Program NON-STOP!Pentru mai multe detalii vizitati site-ul:http://pompefunebrebucurestinonstop.ro/1. Un agent se va deplasa la domiciliul dumneavoastra unde va vom prezenta un catalog pentru alegerea serviciilor si sicriului pe care il doriti.2. La scurt timp dupa alegerea seviciilor dorite un medic profesionist va fi trimis de catre noi pentru a constata decesul dar si pentru a efectua imbalsamarea persoanei decedate.Constatarea decesului de catre un medic este obligatorie, certificatul de constatare fiind necesar la declararea decesului, obtinerea certificatului de deces si adeverintei de inhumare. Actele necesare sunt:acte medicale(scrisori medicale, externari din spital, fisa medicala), buletinul si certificatul de nastere al decedatului.3. Agentii firmei noastre vor veni cu sicriul ales de catre dumneavoastra, vor aseza persoana decedata in sicriu si vor face depunerea la capela unei biserici daca este cazul.4. Ne vom ocupa de toate actele necesare inhumarii - obtinerea certificatului de deces si a adeverintei de inhumare, dar si de autorizatia de depunere la capela daca familia doreste depunerea decedatului la capela.5. In ziua inhumarii agentii nostri se vor deplasa cu parastasul la biserica unde va avea loc slujba de inmormantare cu cel putin 30 de min. inaintea inceperii pentru a pregati ultimile detalii.

Trimis de Emilia

Mi-am pierdut tatal intr-un accident rutier in 2012, am 24ani si inca nu ma impac cu ideea ca nu mai este. Imi lipseste enorm, orice situatie cu care ma confrunt am mereu tendinta de a ma gandii sa-i cer sfatul. Inca ii pastrez nr. de tel. , nu am putut renunta la el. Am doi frati mai mici, desi in fata familiei am incercat sa fiu mai tare , sa le ridic moralul, m-am simtit responsabila pentru tot ce urma sa vina, mama e in imposibilitatea de a se deplasa si astfel inca ma confrunt cu greutati , nu financiare ci rautati si birocratie. E dureros sa fi respins spunandu-ti-se ca esti " o mucoasa " pentru ca iti ceri drepturile tale ,ale tatalui tau si ca vrei sa ii se faca dreptate . Dupa 2 ani de la accident , inca nu a inceput procesul de judecata , desi am batut toate holurile pe la parchet , in audiente , tot penttu a urgenta. Poate e cum spuneti , copiii trec mai usor peste durerea aceasta, insa eu nu am putut trece . Am avut parte de o copilarie as putea spune perfecta , parinti extraordinari ce mi-au fost mai mult de atat , mi-au fost cei mai buni prieteni si sa pierzi toata armonia asta dintr-odata e groaznic , nu poti trece. Gandul ca tata n-o sa poata imbatranii langa noi si nu o sa se poata bucura de nepoti ,sau sa ne vada casatoriti ...e foarte greu!!

Trimis de Nico

Am un verisor care acum aprox3saptamani si-a pierdut tatal...are doar 14 ani...am reusit sa-l fac sa se apropie de mine si sa-l ascult,sa incerc sa-l ajut...am reusit sa-l fac sa tin la mine si sa se descarce...dar ma doare cand il aud zicand ca va merge dupa el...stiu ca il doare. L-a inceput cand imi zicea asta nu-i ziceam nimic,dar mai apoi incet incet am inceput sa-i explic ca nu e bine cum gandeste, ca viata merge inainte si ca el este dator sa-si faca tatal mandru...am doar 18 ani si nu stiu daca am sa reusesc sa-l fac sa porneasca pe un drum bun in viata...dar totusi sper ca voi reusi

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.