Apropie-te de copilul tău prin povești - 6 sfaturi pentru a crea momente memorabile

Apropie-te de copilul tau prin povesti - 6 sfaturi pentru a crea momente memorabile

Apropie-te de copilul tău prin povești - 6 sfaturi pentru a crea momente memorabile

Ai descoperit deja ce minunat poate fi sa-i spui copilului tau o poveste?

Daca nu, trebuie sa stii ca pierdeti niste clipe minunate impreuna! Daca ai avut deja noroc de parinti care sa iti spuna povesti, atunci stii deja ca povestile spuse inainte de culcare sunt unul dintre modurile de a crea amintiri care nu se uita niciodata. Si nu-i musai sa fii expert, tot ce trebuie sa faci este sa dai frau liber imaginatiei.

Iata cum te poti apropia de sufletul copilului tau prin povesti ...

veti citi
Copilul nu este niciodata prea mic pentru povesti
Spune-i povesti despre lucrurile care ti s-au intamplat in copilarie
Incepeti de la o poveste cunoscuta si lasati-o sa va conduca intr-o alta directie.
Incepand de la trei-patru ani, cei mai multi copii iubesc povestile cu aventuri.
Aveti grija sa includeti multe lucruri magice.
Inventati un personaj principal care seamana copilului in anumite privinte, dar nu este neaparat la fel.
Rutina povestilor de seara: 4 sfaturi importate cand e vorba de povesti
 

Copilul nu este niciodata prea mic pentru povesti

Bebelusii nu au de unde sa stie ce spuneti, insa oricum va asculta cu mare placere vocea (de fapt, stim ca pe masura ce asculta, isi dezvolta pe la patru-sase luni capacitatea de a recunoaste si de a-si aminti cuvintele individuale. Mai tarziu, ei fac legatura dintre sensuri si cuvintele pe care le stiu deja.) Ei analizeaza sunetele, ritmul vorbirii si expresiile faciale care insotesc povestile si invata sa le placa sa asculte povestile.

Spune-i povesti despre lucrurile care ti s-au intamplat in copilarie

Fiecare copil este fascinat de gandul ca mama si tatal lui au fost candva mici si au trebuit sa se confrunte cu aceleasi dificultati pe care le au si ei.

citeste bebelusi

Incepeti de la o poveste cunoscuta si lasati-o sa va conduca intr-o alta directie.

Poate este povestea caprei cu trei iezi, dar de data asta, in loc sa se ascunda, iezii decid sa se lupte cu lupul si in final se imprietenesc cu el. Sau poate porniti de la Jack si vrejul de fasole, insa uriasul se dovedeste a fi ... ei bine, gasiti dumneavoastra altceva!

Inspirati-va din carti.

Daca aveti nevoie de inspiratie pentru povestile pe care le depanati copiilor, rasfoiti cartile de copii din librarii. Este absolut in regula sa porniti de la ideea altcuiva si fie sa o copiati fie sa ii schimbati anumite parti pentru a crea una noua.

Incepand de la trei-patru ani, cei mai multi copii iubesc povestile cu aventuri.

Copiilor mai mici le puteti povesti aventuri simple si scurte (de exemplu, povestea unui baiat care trebuia sa gaseasca o cale de a traversa un rau lat pentru a ajunge intr-un anumit loc de pe malul celalalt. Cum a facut sa rezolve problema?).

Pentru copiii mai mari, puteti crea povesti de infinita complexitate (o calatorie lunga-lunga, in care exista multe-multe pericole, in care trebuie salvata o printesa sau adusa inapoi o piatra magica sau trebuie gasit ceva de mare importanta ce era pierdut etc.).

Aveti grija sa includeti multe lucruri magice.

Copiii mici oricum inteleg lumea in moduri magice (de exemplu, pot crede ca a plouat de ziua lor fiindca nu au fost cuminti), deci nu le este deloc greu sa accepte animale care vorbesc, covoare zburatoare, pesteri secrete pline de comori, creaturi care le pot indeplini trei dorinte si asa mai departe. Intr-o anumita masura, desigur, ei stiu ca aceste personaje si evenimente nu sunt reale, dar o parte din ei le crede reale, sau ei doresc foarte mult sa creada ca ar putea fi reale!

Citeste si Meghan citind lui Archie - sau momentul in care ne-a cucerit inima alaturi de bebelusul ei

Inventati un personaj principal care seamana copilului in anumite privinte, dar nu este neaparat la fel.

Daca eroul este ceva mai mare, poate traieste in alt loc si in alta epoca, poate are o mama rea si ingrozitoare (ce nu va seamana deloc!), poate are multi frati si surori (sau nu are deloc), copilul se poate identifica usor cu acest personaj principal daca doreste.

Daca veti crea un personaj prea asemanator cu copilul dumneavoastra, ii rapiti posibilitatea de a alege, spunandu-i de fapt, „asta este o poveste despre tine”. Intrucat copiilor le place sa aiba impresia ca detin controlul, este mai bine sa le dati putina libertate, lasandu-i sa traga singuri concluziile.

Lasati copilul sa preia controlul.

In cazul in care copilul incepe sa intrerupa povestea formulandu-si ideile despre ceea ce ar putea sa se intample in continuare, cu atat mai bine! Inseamna ca asculta concentrat si se implica foarte mult in poveste. Cu cat intelegeti mai bine directia sugerata de copil, cu atat puteti invata mai multe despre gandurile si emotiile sale.

De exemplu, se poate abate ori indeparta de un personaj sau de o situatie despre care crede ca este cam inspaimantatoare pentru el, sau poate formula o anumita dilema ce va aminteste de o situatie cu care se confrunta in realitate (regele rasplateste un alt cavaler pentru o fapta buna in locul adevaratului autor, de exemplu – o situatie care reflecta sentimentul copilului ca nu primeste destula atentie acasa ori la scoala).

Impartasiti povestea cu intreaga familie. Permiteti fiecarui membru al familiei sa contribuie la poveste pana cand ramane in pana de idei, apoi altcineva poate continua povestea. Povestile pe care le creati astfel sunt intr-adevar ale familiei, ramanand mereu in sufletul copilului si al dumneavoastra.

► Citeste si Povestile de seara imbunatatesc abilitatile matematice ale copilului

Rutina povestilor de seara: 4 sfaturi importate cand e vorba de povesti

Nu exista in toata lumea asta atat de multe povesti de cate are nevoie un copil. Sunt parte din lumea lui, alaturi de ceilalti factori necesari vietii: mancare, apa, caldura si imbratisarea parintilor.

Când să le spui, dacă nu acum, când sunt (încă) mici, când se cuibăresc seara lângă tine în pat, când le simți respirația caldă pe brațul tău și mânuțele tresărind în ritmul poveștii? Când să le spui dacă nu acum, când mai cred în ele? Rutina povestilor de seara: 4 sfaturi importate cand e vorba de povesti...

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Echipa Desprecopii.com,
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Alec
    Alectrimis la 13/5/2009

    ... sau copiii se apropie de noi prin povesti :)) http://www.youtube.com/watch?v=YJyfapDHXsU

    Raspunde la acest comentariu
  2. dangl_camelia
    dangl_cameliatrimis la 6/4/2008

    MOBILIERUL E SUPERB.FETITA MEA AR FI INCANTATA SA AIBA O CAMERA ATAT DE VIU COLORATA SI IN CARE SA-SI ARANJEZE PAPUSILE.INTERESANT ARTICOL,NICIODATA NU STRICA UN AJUTOR IN PLUS.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII