Cum se trateaza dislexia?

Cum se trateaza dislexia?

Cum se trateaza dislexia?

 • Desi exista mai multe teorii despre tratarea cu succes a dislexiei, nu exista de fapt un tratament care sa o vindece. Scoala va crea un plan impreuna cu parintii, spre a veni in intampinarea nevoilor copilului. In cazul in care scoala pe care o urmeaza copilul nu este pregatita sa faca fata acestei situatii, copilul trebuie transferat la o scoala care poate educa un copil dislexic in mod corespunzator, daca o astfel de scoala exista in zona. Planul poate fi implementat intr-un context special de educatie sau intr-o clasa obisnuita. Iata ma multe informatii despre cum se trateaz dislexia, de la Desprecopii.com:

Ce tip de tratament este disponibil pentru dislexie?

Tratamentele din contextul scolar. Inainte de inceperea oricarui tratament, trebuie facuta o evaluare pentru a determina zona specifica de dizabilitate a copilului. Desi exista mai multe teorii despre tratarea cu succes a dislexiei, nu exista de fapt un tratament care sa o vindece.

Scoala va crea un plan impreuna cu parintii, spre a veni in intampinarea nevoilor copilului. In cazul in care scoala pe care o urmeaza copilul nu este pregatita sa faca fata acestei situatii, copilul trebuie transferat la o scoala care poate educa un copil dislexic in mod corespunzator, daca o astfel de scoala exista in zona.

Planul poate fi implementat intr-un context special de educatie sau intr-o clasa obisnuita. Un plan de tratament potrivit se va concentra pe intarirea punctelor slabe ale copilului, utilizandu-i punctele tari.

O abordare directa poate include un studiu fonic sistematic. Pot fi folosite tehnici create pentru a stimula toate simturile sa functioneze eficient impreuna.

Pot fi folosite abordari specifice de citit, ce solicita copilul in acelasi timp sa auda, sa vada, sa spuna si sa faca ceva (multisenzoriale), ca metoda Slingerland, metoda Orton-Gillingham, sau proiectul READ. Computerele sunt instrumente puternice pentru ajutarea acestor copii si trebuie folosite cat mai mult posibil.

Copilul trebuie sa deprinda aptitudini de compensare si de adaptare la situatie. Trebuie sa se acorde atentie asigurarii conditiilor optime de invatare si a cailor alternative pentru obtinerea performan?elor scolare. 

Mai cititi:

Tratamente alternative pentru dislexie

In afara de ceea ce poate oferi scoala, exista tratamente alternative disponibile in afara mediului scolar. Desi tratamentele alternative sunt recomandate de obicei in afara celui din mediul scolar, exista putine studii care sa sustina eficienta acestor tratamente. In plus, multe dintre ele sunt foarte costisitoare, iar parintii frustrati de problema copilului pot fi usor indusi in eroare de un eventual tratament scump care suna atractiv.

Poate cel mai important aspect al oricarui plan de tratament este atitudinea. Copilul va fi influentat de atitudinea adultilor din jurul lui. Dislexia nu trebuie sa devina o scuza pentru evitarea scrisului. Intrucat cerintele scolare sunt prea mari in cazul unui copil cu dislexie si il pot obosi, reprizele de teme trebuie impartite in „portii” adecvate. In timpul orelor si al temelor de acasa trebuie incluse pauze frecvente.

Copilul trebuie sa primeasca sustinere pentru efortul pe care il face, la fel ca si pentru realizarile sale. Trebuie cautate si utilizate alternative la temele scrise tradi?ionale. Profesorii invata sa ofere elevilor informatiile intr-o varietate de moduri, care nu numai ca sunt mai interesante dar si ajuta elevii, spre a invata astfel mai bine folosind diferite tehnici. Tehnologia interactiva ofera elevilor moduri interesante de a transmite un feedback asupra lucrurilor pe care le-au invatat, in contrast cu temele tradi?ionale care se fac cu creionul pe hartie.

Dislexia – rezumat

 • Dislexia este dificultatea copilului de a invata sa scrie.
 • Dislexia poate fi legata de afectarea creierului, ereditate sau influente hormonale.
 • Inversarea numerelor si a literelor sunt semne frecvente de avertizare ale unei posibile dislexii.
 • Diagnosticarea dislexiei implica revizuirea modului in care copilul proceseaza informatiile pe care le vede, aude si pe care le obtine participand la diferite activitati.
 • Tratamentul dislexiei implica in mod ideal realizarea unui plan de comun acord intre parinti si profesori.
 • Pentru mai multe informatii despre dislexie, cereti sfatul medicului pediatru, contactati scoala, si inscrieti-va pe forumul Desprecopii.com unde vei gasiti intotdeauna sfaturi si suport. Exista multe grupuri de sustinere ale parintilor cu copii cu dislexi pe forumul Desprecopii.com.

  Totul despre Dislexie, cititi:

  autor: Desprecopii.com, Redactor Daniela Slavu, Articol aprobat de Colegiul Psihologilor Desprecopii.com
  Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2009

  In floarea copilariei (4-12 ani)
  Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

   Scoli, gradinite, crese, bone...
  La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
  Am nevoie de un baby-sitter...

  Bolile copilului

  Toate bolile aici>

  Articole despre Psihologia Copilului

  Mai multe despre psihologia copilului aici >

  Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

  Subiecte tratate:

  Comunitatea Desprecopii

  Toate Forumurile

  Peste 200.000 de membri inregistrati!

  Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Cum se trateaza dislexia?.

  intrebari

  Intrebari si raspunsuri

  Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

  Forumuri Recomandate

  Clinica Medicala Desprecopii

  Clinica Medicala Desprecopii

  Consultanta medicala online.
  Cabinet stomatologic

  Cabinet stomatologic

  Tot felul de probleme cu dintisori. Cabinet ce se bucura de sprijinul medicilor de la Clinica Dentestet.
  Discutii generale

  Discutii generale

  LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
  Discutii generale

  Discutii generale

  LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Ultimile 2 comentarii

  1. maria
   mariatrimis la 24/1/2014

   Lili, se pare ca dislexia se rezolva cu ochelari colorati. Stiu ca pare incredibil, dar cercetarile americanilor au avansat in acest sens.Daca vrei detalii scrie-mi la adresa de mail : [email protected] !

   Raspunde la acest comentariu
  2. lili
   lilitrimis la 13/6/2013

   Unde pot inscrie un copil dislexic, a terminat clasa a 4 a la o scoala normala, fara ajutor din partea scolii cu profesor de sprijin sau altceva. Invatatoarea a colaborat dar acum urmeaza alt ciclu si este mult mai greu.Unde o pot transfera?Ajutor!!!!!!!!!!!!!

   Raspunde la acest comentariu

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII