Prima oară la oliță: ce crede copilul și cum procedăm

Prima oara la olita: ce crede copilul si cum procedam

Prima oară la oliță: ce crede copilul și cum procedăm

Antrenamentul pentru olită este stresant pentru ambele părți implicate: copilaș și părinți. Părinții trec prin nenumărate stări emoționale (disperare, bucurie, nervi etc.) de-a lungul procesului de obișnuire a copilului cu olita. Trebuie însă știut că pentru copil stările emoționale obișnuite cu olita vor scurta drumul către succes.

Pentru copil, această operațiune - a olitei - este un chin! El trebuie să se întrerupă din jucat tocmai când regăsise jucăria preferată și să treacă printr-un proces care de obicei este inconfortabil și deseori dureros...

despre olita si primele antrenamente la olita, veti citi:
Olita, noua etapa in viata copilului
Ce crede copilul despre olita
Cand se termina lectiile astea cu facutul la olita?
Cand sa incepem operatiunea Olita?
Ce semnale trebuie sa ne dea de gandit ca este cazul sa incepem operatiunea olita
Pas cu pas pe drumul cel bun (catre olita
Sfatul de la Desprecopii: o rutina propusa in operatiunea de adoptare a olitei
Trucuri pentru usurarea procesului de reusita la olita
Probleme ce pot aparea in operatiunea olita
Tot despre olita mai merita sa va documentatI
Comunitatea parintilor si forumuri specializate de discutii
 

Olita, noua etapa in viata copilului

Olita reprezinta, pentru fiecare copilas - o etapa noua in viata. De la perioada - fara griji in care scutecul isi face treaba ... olita apare ca o provocare uriasa pentru bebelus. De fapt, olita - devine prima responsabilitate a vietii sale :) Asta vine desigur cu emotii din partea parintilor, cu perioade de frustrari, reusite si asternuti ude cu pipi ... insa pana la urma, olita va castiga :)

Ce crede copilul despre olita

-  Viata nu este dreapta! "De cate ori fac "bobite", mama le pune intr-o cutiuta la frigider iar cand ma chinui si fac caca mult il arunca la toaleta si trage apa!" Copilul inca nu are o imagine clara despere igiena.

-  El nu intelege inca de ce trebuie sa "scapam" cat mai repede de "opera sa de arta"! Aceasta graba il sperie si ii ridica multe indoieli.

-  De ce imi aluneca funduletul in olita? Oare o sa ma inghita?

-  Ce este WC-ul? Ce se ascunde dupa el? Este oare in gaura un balaur? Ce groaznic este trasul apei? Unde pleaca "opera mea de arta"?

Cand se termina lectiile astea cu facutul la olita?

Concluzia: Dupa ce copilul a reusit cu succes sa termine facutul la olita este supus la alte stresuri ca spalatul pe maini, incheierea pantalonilor. Deseori sincronizarea nu a fost buna si chilotelul este patat sau ud. Frustrarea creste si tocmai atunci mama il cearta ca nu a facut bine! Asta este deja prea mult! Oare mama inca il iubeste? Deci dragi parinti, aici trebuie sa intervina maturitatea si puterea de intelegere a dumneavoastra! Faceti din acest ritual ceva placut si cel mai important nu va pierdeti cumpatul!

Cand sa incepem operatiunea Olita?

 


Este greu de dat o varsta anume. Nu exista o varsta X cand trebuie sa inveti copilul sa mearga la toaleta. Copiii, in general, isi formeaza indemanarea necesara intre 18 si 30 de luni, dar sa nu va sperie daca acest lucru incepe abia pe la varsta de 4 ani! Cu cat copilul este mai pregatit cu atat va fi mai usor sa inceapa. Important este sa NU tratati problema ca o "rusine" si nu ascultati de "ultimatumul" mamei soacre: "Pana face 3 ani este musai sa stie la WC! Eu pe voi v-am invatat de la 6 luni!". Daca presati in mod inutil copilul riscati un mare insucces.

Concluzia
:
Aratati copilului fiecare pas insa el trebuie sa aleaga cand si cum il face.

Ce semnale trebuie sa ne dea de gandit ca este cazul sa incepem operatiunea olita?

Cand sta cu usurinta in poponet
Cand copilul incepe sa imite comportamentul nostru mai ales cel din toaleta.
Cand incepe sa refuze scutecul in schimbul chiloteilor (deci trebuie din cand in cand sa ii oferiti aceasta alternativa)
Cand incepe sa devina ordonat: pune lucrurile la loc de unde le-a luat, face curat etc.
Cand da semne de independenta (va refuza manuta la coboratul unei trepte, sau pur si simplu prin a spune mult mai des "NU!")
Cand incepe sa spuna cand face caca/pipi si mai ales cand face un ritual din aceasta (uni copii cer mana mamei pe parcursul "operatiei").
Cand incepe sa il intereseze toaleta/olita si incepe sa ii placa sa va urmeze in baie sau sa se joace in baie
Cand poate sa isi dea jos si sa isi ridice pantalonasii
Cand intelege diferenta intre ud si uscat
Cand intelege ce este pipi si caca
Cand are scaun regulat
Are pauze "uscate" mai lungi de 3 ore (asta arata ca muschii s-au dezvoltat suficient pentru a tine urina) 

 olita bebelus 

Evident nu toate conditiile trebuie indeplinite pentru a incepe procesul de invatare. Este mai bine sa urmariti mersul lucrurilor decat efectiv "cand a venit momentul". Daca mergeti inca la pediatru il puteti intreba si pe el ce parere are. Pediatrii va pot ajuta cu informatii privind pregatirea fizica a copilului pentru toaleta (sta suficient de bine in poponet etc.) dar si cu multe procedee bazate pe experienta lor varsta.

Pas cu pas pe drumul cel bun (catre olita :))

Mersul la olita si apoi la toaleta este un drum drept dar pe care copilul dumneavoastra il poate invata in cateva zile sau in cateva luni. Asa cum am mai spus cel mai important este ca el sa fie pregatit pentru acest drum. Daca este pregatit, lucrurile vor merge usor atat pentru el cat si pentru dumneavoastra. Ce trebuie retinut: ACESTA ESTE PROIECTUL LUI SI NU AL DUMNEAVOASTRA!

De la start si pana la final obisnuirea cu olita sau toaleta include:

- explicarea exacta a ce asteptati de la el (mai ales scopul final)
- copilul sa va atentioneze cand trebuie mers la toaleta
- copilul trebuie sa inteleaga fiecare operatie (dezbracarea, asezarea, timpul de asteptare, stergerea, tragerea apei , spalarea olitei, imbracarea si spalatul pe maini).

Fiecare pas este important si de aceea trebuie sa creati o buna rutina si sa "premiati" (laude, dezmierdari, aplauze) fiecare reusita. Cand pasul precedent este bine invatat noul pas trebuie introdus. Atingerea scopului final este importanta dar fiecare pas in sine este si are ceva special. Atentie! Succesul este reprezentat de folosirea olitei sau toaletei si nu in efectuarea perfecta a fiecarei operatii. Deci trebuie sa fiti flexibili si nu stresati copilul cu tot felul de amanunte pe care le considerati dumneavoastra importante.

Sfatul de la Desprecopii: o rutina propusa in operatiunea de adoptare a olitei:

1. Gasiti o olita comfortabila si pe masura. In cazul WC-ului cumparati un capac pentru copii (reductor). Multi copii se simt mult mai siguri pe un capac de WC sau pe o olita stabila. In cazul WC-ului asigurati copiilor o sprijinire a picioarelor (un taburet micut, o cutie de lemn etc). Multi copii se simt nesiguri cu picioarele in aer. Dupa cateva zile puteti renunta treptat la aceasta sprijinire.

2. Ajutati copilul sa devina familiar cu olita sau WC-ul, sa o observe sa se aseze pe ea si sa gaseasca o pozitie comfortabila. De asemenea accentuati ideaa ca olita este ceva personal: "Numai al tau/Numai a ta"

3. In cazul olitei asezati olita intr-un loc convenabil pentru copil. Nu trebuie sa stea numai in baie! Tineti-o in camera de joaca, in curte, in bucatarie. Important este pentru copil sa ajunga usor la ea daca este necesar.

4. La inceput asezati copilul o data pe zi pe olita, imbracat. Asta ajuta la formarea rutinei. Nu il fortati sa se aseze si lasati-l sa se scoale daca el doreste.

5. Cand aceasta rutina este acceptata de copil. Introduceti dezbracarea. Deci il veti aseza ca si pana acum insa fara fustita sau pantalonasi.

6. Cand copilul a facut caca in scutec (recomandabil cand nu are diaree:) asezati caca din scutec in olita (eh, treburi de parinti...) Aveti insa grija sa va vada! Apoi luati olita si aruncati-o la WC si trageti apa. Daca intamplator face pipi cand sta pe olita efectuati aceleasi operatii de aruncare + curatare. Explicati de mai multe ori de ce aruncati la WC. El trebuie sa inteleaga bine unde este destinatia fiecarui lucru.

7. Aveti rabdare cu aceste operatii caci ele dureaza pana ce copilul le va accepta si le va invata.

Trucuri pentru usurarea procesului de reusita la olita

mai ales acasa imbracati copilul in lucruri usor de dezbracat. Ajutati copilul sa se dezbrace singur!

Incurajati-l sa va imite! Mergeti in baie si asezativa pe WC indemnand copilul sa se aseze pe olita.

invatati si baieteii ca si fetitele sa faca pipi sezand. Daca le explicati la baietel ca pipi se face din picioare o sa fie dificil sa il readuceti in pozitia sezut.

Urmariti atent semnalele pe care le face: grimase, cererea de a merge la WC etc. La un astfel de semnal, intreaba-l imediat daca vrea sa mearga la olita sau WC. Daca refuza nu il fortati.
propuneti de mai multe ori copilului pe zi sa ii scoateti pantalonasii.

"Daca vrei te intreb din ora in ora daca trebuie sa mergi la olita ca sa nu uiti!". Daca va refuza o astfel de propunere nu il stresati. Unii copii accepta aceasta aducere aminte si le vine mai usor sa mearga la olita - cand este cazul - daca propunerea a venit din partea dumneavoastra.

Aratati-va foarte bucuros cand copilul cere la olita fara sa ii propuneti dumneavoastra.

Oferti copilului posibilitatea sa traga apa dar numai daca el vrea. Multi copii se sperie de zgomotul produs prin tragerea apei.

Explicati copilului ca nu trebuie sa fie suparat daca "opera sa de arta" a plecat pe gaura de WC. Explicati unde merge (folositi-va imaginatia)!

stergeti copilul bine pentru a preveni iritarea. Nu uitati ca pielea lor este extrem de sensibila. In cazul unei iritati el poate sa o asocieze cu olita si sa nu mai vrea sa o foloseasca.

Ganditi-va la trecerea la chilotei! Cand copilul foloseste olita de mai multe ori pe zi este pregatit pentru chilotei. La inceput imbracati-l cu chilotei numai pentru cateva ore pe zi. Nu va grabiti cu renuntarea la scutece.

Daca peste zi altcineva se ocupa de copil, asigurati-va ca subscrie la metodele dumneavoastra si la planul de invatare.

Asteptati-va la surprize neplacute precum constipatia. Acestea vor ingreuna programul de invatare.

Nu disperati! :)

Citeste si Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari

Probleme ce pot aparea in operatiunea olita

- Copilul meu nu accepta olita!
Desi copilul este pregatit pentru primirea invataturii el are probabil nevoie de mult suport si incurajare din parea dumneavoastra pentru a renunta la scutece. Nu fortati si nu disperati. Copiii au tendinta sa spuna NU cand parintii isi doresc ca ei sa zica DA si de multe ori spun nu in loc de da. Puneti olita la o parte si mai incercati dupa 2 saptamani.

- Sta pe olita dar nu face nimic!
Daca copilul sta pe olita cu usurinta sunteti de mult pe drumul cel bun. Motivul principal este: constipatia! Incercati sa ii oferiti mancare care sa conduca la un scaun moale. De asemenea, va puteti gandi si la cat de confortablil sta pe olita. Exista posibilitatea ca o anume jena sa il impiedice sa actioneze. Oricum. nu disperati si inca o data aveti rabdare.

- A re-inceput sa faca pe el
Asteptati un moment relaxat si discutati problema. Exista multe motive care pot fi cauza acestei situatii. La multe nici nu va ganditi! Poate se sperie sa mearga seara la baie sau poate are o iritatie de care ii este frica sa va spuna. Daca copilul cere sa se intoarca inapoi la scutece sau daca credeti ca ar trebui sa le introduceti nu faceti o problema din asta!

- Fetita mea a invatat usor dar cu baiatul am mari probleme.
Nu uitati ca fiecare persoana este diferita. De asemenea, metodele aplicate la o fetita nu sunt in todeauna aceleasi la baieti. Incercati sa schimbati metoda si sa o adaptati personalitatii copilului.

Mult success!

Tot despre olita mai merita sa va documentati:

Operatiunea Olita in 7 zile

Mersul la olita timpuriu poate fi periculos pentru copil

9 idei fixe despre olita, la care trebuie sa renunti imediat!

Operatiunea olita si fluieratul plus idei fixe de-ale parintilor despre olite

 Comunitatea parintilor, Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani 

autor: Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Olita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 47:

  1. nicoleta
    nicoletatrimis la 17/7/2012

    buna, baietelul meu are 2 ani si 10 luni, acum 11 luni cand avut-o pe cea mica sa constiupat foarte tere si de-atunci nu mai face kk la olita, pipi face fara problema fara sa-l pun chiar merge si la wc acum mai nou, dar de aialalta treaba nici sa nu auda se tine si o zi intreaga, la-m lasat la sora mea vreo cateva zile si nu a facut numai pipi, nu vrea sa faca kk daca nu e acasa cu mine, sau daca nu are pampers, nu stiu ce sa mai fac sunt disperata, are cineva vreo ideeie?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Elena
    Elenatrimis la 19/4/2012

    fetita mea are 1 an si 2 luni,spune cand face,dar cand o pun pe olita se opreste, nu reusesc sa o conving sa faca la oala.

    Raspunde la acest comentariu
  3. simona
    simonatrimis la 13/2/2012

    Am un baietel de un an si o luna.....si am cateva probleme cu el.....mai degraba nelamuriri....ziua nu-mi bea lapte decat papa ..dar in schimb bea noaptea cate 3 biberoane a 180 ml......bea lapte milupa.....este o problema???? daca incerc sa il scot noaptea laptele risc sa-l intarc de tot ceeace nu prea doresc....si a doua problema este ca a fost si este un copil dorit...si din aceasta cauza este un copil f rasfatat....nu ma inteleg deloc cu el toata ziua....tipa si urla vrea numai in bratesi la plimbare....arunca toate jucariile nimic nu-l incanta se plictiseste f repede de ele...asta sa fie cauza??? rasfatat??? nu ma inteleg deloc cu el....ce sfaturi imi puteti da???? l-am pus in patut ...l-am ignorat....dar degeaba tipa si urla .....pina nu-l iei in brate degeaba....ce metoda as putea aplica??? daca ma puteti ajuta.....astept....multumesc din suflet...

    Raspunde la acest comentariu
  4. VLAD AURA
    VLAD AURAtrimis la 31/1/2012

    Luca, ingerashul meu, are un anisor si doua luni si nu reusim sa stam pe olita decat 3 secunde. ATAT!Am invatat ca la olita se face ceva, ceva... doar ne scremem... Cum as putea sa-l invat fara sa-l stresez prea tare?

    Raspunde la acest comentariu
  5. mirela
    mirelatrimis la 26/1/2012

    am o fetita de 2 ani ,face la olita dar doar lipsa mica ,de lipsa mare nici nu vorbim ne ascundem dupa usa .nu stiu ce sa mai fac .

    Raspunde la acest comentariu
  6. danciu daniela
    danciu danielatrimis la 25/1/2012

    eu am un baetel de 8 luni si lam pus pe olita si sta pe ia chiar face si pipi si caca ce credeti am procedat corect

    Raspunde la acest comentariu
  7. Cera
    Ceratrimis la 23/1/2012

    Am si eu o fetita de 1an si 3 luni,m-am chinuit cu ea la olita de la 8 luni,dupa fiecare somn,cand se trezea direct pe olita,dupa 2-3 luni a inceput singura sa-mi spuna prin gesturi,aratand cu degetul spre olita,s-au cu degetul spre fundulet,acum imi aduce olita, insa la scaun pare fii mai greu.

    Raspunde la acest comentariu
  8. carmen
    carmentrimis la 28/12/2011

    are dreptate articolu. eu nu am fortat-o si cand nu a mai vrut sa stea am ridicat-o.am invatat-o la olita la un an si 9 luni si in numai 2 saptamani facea singurik.si de atunci face ambele

    Raspunde la acest comentariu
  9. mona
    monatrimis la 21/12/2011

    nici fetita mea nu vrea sa faca nimic la oala.sta la oala dar nu face nimic,si are 1 an si 7 luni

    Raspunde la acest comentariu
  10. monica
    monicatrimis la 16/12/2011

    cu cat il inveti mai devreme cu atat mai bine..eu l-am pus de la 8 luni (desi chair de la 7 putea fi pus) si intr-o luna deja s-a invatat si

    Raspunde la acest comentariu
  11. ana
    anatrimis la 16/12/2011

    am si eu o fetita 1 an si 3 luni,olita e o joaca pt ea e un scaun.daca o pun fara pantaloni plange cat de tare poate.ma bucur ca am gasit aici sfaturi de care aveam nevoie va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  12. Cistiana
    Cistianatrimis la 16/12/2011

    Salut la toti ,am si eu un baietel de un 1,sta la oala de la 5 luni,daca-l pui,face ,daca nu face in pampers.Ce-i drept acum iarna e mai greu cu aceasta procedura ,nu reusesc sa-l pun la oala atunci cind ii vad grimasele pe fata.Eu cred ca mult depinde de noi mamicile ,trebuie sa avem mai multa rabdare si insistenta.

    Raspunde la acest comentariu
  13. Anca  Fratila
    Anca Fratilatrimis la 14/12/2011

    Eu am un baietel de 3ani si 5 luni ,pe care nu l-am stresat de loc cu folosirea olitei , totusi in jurul varstei de 3ani presati fiind si de ideea ca va merge la gradinita l-am pus din ce in ce mai des pe olita si am avut surprinderea sa constatca in aproximativ trei saptamini avea un control sfincterian multumitor in timpul zilei,in schimb peste noapte folosim si acum scutec.

    Raspunde la acest comentariu
  14. petro
    petrotrimis la 9/12/2011

    Am un baietel de 1 an si 6 luni si a inceput cam de o luna sa ceara caca,acum si pipi la olita. Cum? Pur si simplu am renuntat a-i mai da pampersi prin casa. Nu i-a placut cand facea pe el si astfel a invatat ca la polita e mult mai bine pentru el. Am avut noroc ca a stat pe olita inca de cand i-am cumparat-o, pe la 10 luni, facand cand si cand, fara a-l forta. Daca nu vroia sa stea pe olita, il ridicam si gata. Il laut si ma bucur cu el de cate ori face la olita si asta il incurajeaza atat ca cere olita chiar daca nu face nimic, spunandu-si bravo singur, desi pentru mine e stresant sa il dezbrac degeaba de cate ori cere caca, dar n-am ce face.

    Raspunde la acest comentariu
  15. lacramioarabujor
    lacramioarabujortrimis la 19/10/2011

    imi place articolulu ink nu pus in practica dar voi incerca si cu fetita mea are 13 luni

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII