Despre gemeni: de la surpriza ecografiei la o viata cu griji si bucurii la dublu

Despre gemeni: de la surpriza ecografiei la o viata cu griji si bucurii la dublu

Despre gemeni: de la surpriza ecografiei la o viata cu griji si bucurii la dublu

Esti insarcinata si mergi la prima ecografie. Deodata, medicul exclama,"Aveti gemeni!" In acest moment, cei mai multi parinti sunt surprinsi, au reactii diferite, ca uimire, neincredere, emotie, unii rad, altii sunt infricosati. Este vorba de "socul gemenilor". Parasiti cabinetul doctorului coplesiti si uneori chiar ingroziti.

Sunteti convinsi ca va fi greu cu un nou nascut ...dar cu doi in acelasi timp? Da, va fi bine - iar grijile dar si bucuriile vor fi la dublu. Iata detalii interesante despre gemeni, despre cum se concep gemenii, despre sarcina gemelara si despre primele griji ale parintilor cu gemeni + forumul special al parintilor de gemeni din Romania.

- veti citi:
Sunteti convinsi ca va fi greu cu un nou nascut - dar cu doi in acelasi timp?
Fenomenul nasterii unor frati gemeni este acum acum in crestere
Exista doua tipuri de gemeni: identici sau asemanatori
Adevaruri despre gemeni
Vara, şanse mai mari de a concepe gemeni
Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu
Gemenii: intrebari, raspunsuri si provocari pentru parinti de bebelusi gemeni
Forumul mamicilor cu gemeni SAU tripleti

Sunteti convinsi ca va fi greu cu un nou nascut - dar cu doi in acelasi timp?

Este posibil ca in timp ce sotul dumneavostra lipeste ecografiile prin tot biroul, tot ceea ce puteti dumneavoastra sa spuneti sa fie "Ce am sa ma fac cu doi bebelusi?"

Intr-adevar, este ceva legat de cuvantul "gemeni" care provoaca un atac instantaneu de ingrijorare si panica parintilor si unul de bucurie si exaltare bunicilor.

Intotdeauna am fost fascinati de gemeni. Cine n-a vazut in viata lui o pereche de gemeni pe strada, si nu s-a straduit imediat sa gaseasca trasaturile identice. Cercetatorii s-au straduit intotdeauna sa descopere si sa demistifice influentele genetice si ale mediului inconjurator.

Sunt festivaluri numai pentru gemeni, Wiliam Shakespeare a fost el insusi tatal a doi gemeni (fata si baiat) si a scris despre gemeni in "Comedia Erorilor" si in "A douasprezecea noapte". Sunt scrise multe carti despre acestia si au fost facute multe filme .

Fenomenul nasterii unor frati gemeni, altadata o raritate, este acum acum in crestere.

In ultimii ani, numarul de nasteri gemelare, a crescut foarte mult. Intre 1980 si 1996, numarul de gemeni nascuti in SUA a crescut cu 37%, in conformitate cu declaratiile Centrului National pentru Statistici legate de Sanatate. Cercetatorii pun aceasta crestere pe seama utilizarii substantelor sau procedurilor pentru cresterea fertilitatii , ca si pe cresterea numarului de mame primipare (aflate la prima nastere) cu varsta mai mare de 30 de ani, care se pare ca produc doua sau trei ovule in acelasi timp. In SUA, 2,6% din totalul nasterilor sunt gemelare.

România, ca medie, are totuşi o rată mică a gemenilor: 8 la mie, în Europa fiind de aproape 17 la mie.

Exista doua tipuri de gemeni: identici sau asemanatori

Gemenii identici se formeaza atunci cand un singur ovul este fertilizat de spermatozoizi diferiti. La putin timp dupa fertilizare, ovulul se divide in doua jumatati identice din punct de vedere genetic. Gemenii identici vor avea intotdeauna acelasi sex, aceeasi grupa sangvina, aceeasi culoare a parului si a ochilor. Au 100% acelasi material genetic, si sunt, in realitate, clone naturale si unul imaginea celuilalt in oglinda . In jur de 70% din gemenii identici au propriul sac amniotic, dar impart placenta. Restul de 30% au propria placenta si propriul sac amniotic.

Se pare ca nasterea gemenilor identici este legata exclusiv de motive genetice, acest lucru fiind sustinut si de faptul ca numarul acestor nasteri s-a mentinut in general constant in toata lumea.

Gemenii asemanatori - fraternali, pot fi de acelasi sex sau de sex diferit. Impart pe jumatate materialul genetic, si nu sunt cu mult mai asemanatori sau mai diferiti decat orice alti doi frati. Gemenii fraternali vor avea intotdeauna propriul sac amniotic si propria placenta. Placentele se pot lipi si pot arata ca o singura placenta, asa ca nu se poate spune intotdeauna cu siguranta daca gemenii vor fi identici sau fraternali, dupa numarul placentelor.

Tendinta de a avea sarcina gemelarai poate fi mostenita si din familia tatalui(ani de zile s-a crezut ca dezvoltarea unei sarcini gemelare este ereditara pe linie materna. Exista dovezi cum ca bunica din partea tatalui ar putea transmite pe cale ereditara nepoatei sale, predispozitia sa genetica de a dezvolta o sarcina gemelara). Exista dovezi care confirma si credinta populara cum ca sarcina gemelara "sare" o generatie. Incidenta sarcinii fraternale este marita de ereditate, varsta, viteza spermatozoizilor si numarul de nasteri anterioare.

Oamenii de stiinta au introdus si notiunea de gemeni "cu corpuri polare". Acestia apar atunci cand ovulul mamei se divide inainte de fertilizare, si fiecare jumatate este insamntata de un spermatozoid diferit. Asa se explica de ce unii gemeni fraternali arata de parca ar fi identici.

Adevaruri despre gemeni

Termenul de "gemeni" provine din antichitate

In antichitate nasterea gemenilor era interpretata ca un semn divin – de aceea sunt multi zei gemeni, chiar in religii diferite

Sanse sa aveti gemeni fraternali: 12 la 1000

Sanse sa aveti gemeni identici: 4 la 1000

Gemenii sunt mai frecventi la afro-americani si foarte rari la asiatici

Femeile care au un frate geaman au o sansa de cinci ori mai mare sa faca la randul lor gemeni

Femeilor care au nascut gemeni, le cresc de patru ori sansele sa faca tot gemeni intr-o sarcina ulterioara

Mai mult de jumatate din gemeni sunt barbati

Dintre gemeni, se pare ca fetele vor ramane mai apropiate pe tot parcursul vietii lor

Cand dezvolta tot felul de fobii - cum ar fi frica de inaltime, spatii inchise.. - gemenii raspund adesea in acelasi mod. Daca unul din ei va simti o frica nefondata si inexplicabila, o va simti si celalalt.

Vara, şanse mai mari de a concepe gemeni

Medicii sunt de parere ca şansele pentru a concepe gemeni sunt mai mari vara. „Acest lucru se datorează faptului că lumina soarelui are un efect în sensul creşterii secreţiei de FSH, adică hormonul de stimulare foliculară, iar asta se întâmplă vara. De aceea se zice că ţările mediteraneene au în general o rată mai mare de sarcini multiple. De asemenea, şansele de a avea gemeni sunt mai mari în cazul femeilor care au rude de gradele I şi II care au avut sarcini gemelare, existând o legătură generică. Un alt factor este vârsta, incidenţa gemelarităţii fiind maximă până la 37 de ani, precum starea de nutriţie, fiind mai frecvent la femeile cu talie şi greutate mare.

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Sarcina multipla face ca graviditatea dumneavoastra sa aiba un risc crescut. Veti fi nevoita sa faceti mai multe controale periodice la medic si mai multe ecografii. Cei mai multi medici va vor consulta la fiecare doua saptamani pana in saptamana 24 - 28 de sarcina, moment din care veti fi consultata saptamanal. Iata mai multe sfaturi pentru mamicile cu sarcina gemelara sau multipla.

Gemenii: intrebari, raspunsuri si provocari pentru parinti de bebelusi gemeni

A avea gemeni sau, mai exact, a creste gemeni, este cu siguranta o provocare pentru orice parinte, indiferent de cat de multa experienta are in cresterea copiilor. Si asta nu doar pentru ca practic totul se multiplica cu doi, ci si pentru ca a fi parinte de gemeni presupune si a invata cum sa gestionezi o relatie intre doi copii care, pe cat de mult seamana intre ei, pe atat de mult difera, fiecare fiind, in fond, o individualitate unica.

Citeste mai departe despre Gemeni: intrebari, raspunsuri si provocari pentru parinti

In comunitatea DC, vei gasi intotdeauna suportul unui grup mare de parinti de gemeni si tripleti cu care iti poti impartasi nevoile, temerile, bucuriile. Te invitam, asadar, sa iti impartasesti aventura proprie de parinte cu gemeni sau tripleti pe forumul special dedicate.

Interesant de citit: Gemenii, obiect de studiu și în România

Forumul mamicilor cu gemeni SAU tripleti

 Gemeni, tripleti sau mai multi: 
Comori la dublu/triplu. Mamici/tatici care au fost foarte eficienti.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gemeni

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 53:

  1. Andreea
    Andreeatrimis la 15/12/2022

    buna! as vrea sa stiu cum e gemeni.. puteti sa mi explicatii ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. anamaria
    anamariatrimis la 1/2/2012

    am 21 de ani si deja sunt mamica de gemeni.am 2 fetite de aproape un an(in 29 fac un an)si sunt foarte fericita.le incurajez pe toate viitoarele mamici cu gemeni sa nu le fie frica k nu e asa greu.pana la varsta de 6luni am stat la socri apoi ne-am mutat singuri dar va spun un secret mai bine m-am descurcat singura fara ajutorul soacrei sau al mamei.asa simt ca intradevar e copilul meu si il educ cum vreau eu.deci infruntati-va teama si ganditi-va ca toata lumea o sa va admire.

    Raspunde la acest comentariu
  3. raluca
    ralucatrimis la 31/1/2012

    imi doresc din suflet sa pot avea si eu gemeni.rudele sotului meu au avut gemeni poate avm si noi norocul asta.succes mamicilor insarcinate cu gemeni

    Raspunde la acest comentariu
  4. Manuela
    Manuelatrimis la 26/1/2012

    Sunt o mamica de gemeni,am 33sap,voi avea un baietel si o fetita(Darius si Anca)cand am aflat ca voi avea gemeni m-am bucurat dar m-am si speriat,doi va fi greu dar sper ca ma voi descurca sunt ai mei si abia astep sai tin in brate,ajutoare am sotu,soacra,mama,tata,socru,o vom scoate la capat,sper sa-i cresc bine si sa le ofer o educatie buna si oviata buna.bafta tuturor.va pup.

    Raspunde la acest comentariu
  5. ank
    anktrimis la 24/1/2012

    sa va traiasca si sa fiti sanatosi toti.si eu sunt viitoare mamica d gemeni.........

    Raspunde la acest comentariu
  6. mirela
    mirelatrimis la 19/1/2012

    Si eu am o sarcina gemelara,dar la mine s-a vazut la 9 saptamani pt ca atunci am fost prima data la ecografie.sunt in placente diferite si sunt foarte sanatoase. de curand am aflat ca sunt doua fetite,avem 5 luni si 3 zile.inca nu stiu nici eu cum voi naste,dar daca nu vor fii probleme sau complicatii voi incerca sa nasc normal.asa ca va doresc o sarcina usoara si o nastere cat mai usoara!!!

    Raspunde la acest comentariu
  7. steluta
    stelutatrimis la 23/12/2011

    sunt o viitoare mamica de gemeni,si sunt destul de spriata pt ca am auzi multe variante dar nu mai stiu ce sa fac!am apx7luni si inca nu sunt hotarata daca o sa nasc normal sau sa aleg op de cezariana.tot ce stiu e ca sunt dezorientata total as vrea un sfat de la mamicile care au nascut gemeni de curand daca se poate.multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  8. Irina Iulia
    Irina Iuliatrimis la 22/12/2011

    Noi avem doi baieti, gemeni, au 6 ani si jumatate.Au fost univitelini si seamana foarte mult,dar se si deosebesc.Nu exista doi oameni la fel, fie ei si gemeni.Afost greu la inceput, dar incet si cu rabdare cresc,se joaca impreuna,trec in acelasi timp prin diverse etape ale copilariei, mie acum mi se pare mult mai usor sa cresti gemeni.Va doresc sanatate, rabdare si sa va bucurati de minunatiile de langa voi.

    Raspunde la acest comentariu
  9. monica
    monicatrimis la 21/12/2011

    Sunt mama de gemeni,am o fata si un baiat in aprilie implinesc 14 ani.Cand am ramas insarcinata nu am stiut ca vom avea gemeni, socrul meu era din gemeni dar asta nu ne-a facut sa ne gandim ca si noi am fi putut fi binecuvantati cu doi copii fata si baiat. A fost o nastere nu tocmai usoara , am nascut prematur iar greutatea la nastere a fost,1.800 fetita si 2.000 fata. Ca si reactii la aflarea vestii ca are gemeni, sotul meu a scapat receptorul din mana si pret de cateva minute nu a mai putut spune nimic. Vreau sa va mai spun ca ne-am dorit f mult sa avem copii iar acest dar de la Dumnezeu ne-a fost facut dupa 4 ani de casnicie. Cat despre ei cat au fost mici semanau oarecum la fizionomie acum insa se deosebesc f tare. E fantastic, fetita seamana cu mine f bine iar baiatul cu sotul de asemeni f bine iar noi nu semanam de loc de aceea multe persoanee care afla ca sunt gemeni nu cred . Si astea nu sunt singurele aspecte care ii face diferiti, nu au nici pasiuni in comun ,nici hobyuri nu le plac aceleasi materii la scoala si ar mai fi multe insa ce este cel mai imrortant la ei de observat este faptul ca se iubesc f tare . Sunt situatii in care se mobilizeaza si cad de acord doar din priviri.Uneori am impresia ca e un fel de

    Raspunde la acest comentariu
  10. Daniel
    Danieltrimis la 19/12/2011

    Am si eu o intrebare, va rog sa ma ajutati.Din a cata saptamana se poate vedea la ecografie ca sunt gemeni??

    Raspunde la acest comentariu
  11. alice0911
    alice0911trimis la 14/12/2011

    si eu sunt o viitoare mamica de gemeni bivitelini,numai ca eu mai am un bebe de 1 an si 1 luna si ptr. ca ne doream si o fetita am incercat si surpriza a venit sarcina gemelara,as vrea sa stiu daca mai sunt astfel de cazuri

    Raspunde la acest comentariu
  12. gabriela
    gabriela trimis la 13/12/2011

    si eu am 2 gemene de 16 luni blonde inchis cu ochi f albastrii si sunt f frumoase. la nastere au avut 2400 si 1700 gr la 8 luni. ele au fost concepute dintr-un ovul fecundat si apoi divizat, si bineinteles ca vestea primita la primul eco a fost o explozie de bucurie pt toata familia. a fost f greu de la nastere si pana acum dar daca am rezistat pana acum va fi bine si de acum inainte.

    Raspunde la acest comentariu
  13. katy si marius
    katy si mariustrimis la 18/2/2011

    si noi am aflat sa o sa avem doi gemeni in placente diferite.la inceput ne-am speriat dat acum totul e ok.tind sa cred ca asa a vrut DUMNEZEU sa avem 2 suflete langa noi si la bine si la rau.

    Raspunde la acest comentariu
  14. tabitapa88
    tabitapa88trimis la 9/8/2010

    Buna numele meu este Tabita,si sunt insarcinata in luna 7 cu gemeni(baietei)si doctorul mia zis ca trebuie sa nasc cu 1luna mai devreme copii....mai tarziu nu voi avea complicatii cu copii?astept un raspuns..multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  15. Veronica
    Veronicatrimis la 23/5/2010

    Salut!Voi avea si eu 2 gemeni identici (bãieþei),sunt foarte fericitã.Aº dori sã comunic cu cineva care este in aceiaºi situaþie.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII