Set de stimulente pentru făcut copii

Set de stimulente pentru făcut copii

autor: DAN MARINESCU (articol aparut in ziarul Jurnalul - iulie 2002)

Douăzeci si unu de milioane sase sute nouăzeci si opt de mii o sută optzeci si unu. Atâtia suntem, conform rezultatelor recensământului din această primăvară. Ceea ce înseamnă că din 1992 si până acum ne-am împutinat cu aproape un milion de persoane. După cum spune premierul Adrian Năstase, această scădere a fost cauzată în primul rând de diferenta negativă dintre natalitate si mortalitate si nu, cum ar fi unii tentati să creadă, de plecarea tot mai multor români în Irlanda si Finlanda.

Asadar, numărul deceselor îl întrece pe cel al nasterilor, si asta este principala problemă pe care Guvernul îsi propune să o rezolve. În concluzie, premierul a spus că Executivul va trebui să pună la punct „un set de stimulente pentru a încuraja familiile să aibă mai multi copii“.
Lăudabilă intentia Guvernului, dar extrem de greu de pus în practică. Pentru că, dacă din setul de stimulente eliminăm importul masiv de Viagra, cele care mai rămân la îndemâna Executivului sunt strict legate de partea materială. În fond, de ce se tem tinerii să aibă copii în anul de gratie 2002? Unu: pentru că majoritatea nu-si pot permite să-si cumpere un apartament cât de cât decent, în care copilul să aibă si el camera lui; doi: pentru că tinerii trăiesc o adevărată aventură până să-si găsească un loc de muncă unde să câstige suficienti bani ca să poată creste un copil. Aici trebuie să intervină Guvernul, dar, sinceri să fim, nu prea vedem cum o s-o facă. Cresterea alocatiei pentru copii prin acordarea câtorva zeci de mii de lei în plus sau premierea mamelor-eroine cu două baxuri de pempărsi nu este o solutie.

Dacă vrea să încurajeze familiile de tineri să aibă mai multi copii, Executivul trebuie să pună mâna pe mistrie si pe găleata cu mortar. Pretul unui apartament în marile orase ale patriei a ajuns să rivalizeze cu pretul unui apartament în New York, iar solutia cu Agentia Natională a Locuintei (ANL) se dovedeste falimentară. Banii pentru un apartament ANL din Soseaua Oltenitei din Bucuresti, de exemplu, un tânăr cu salariu mediu i-ar strânge în aproximativ 15 ani, cu conditia să nu mai mănânce si să nu se mai îmbrace în toată această perioadă. Vrea Guvernul să-i stimuleze pe tineri să aibă copii? Foarte bine, dar să verifice întâi ce s-a construit pe terenurile special destinate constructiei de locuinte pentru tineri, să verifice de ce un apartament ANL costă cât costă si să vadă ce mănâncă muncitorii constructori din tările unde ridicarea unui bloc durează de zece ori mai putin decât la noi.

În plus, mai este si problema locurilor de muncă pentru tineri. Majoritatea angajatorilor vor experientă în domeniu, atu pe care tinerii nu-l pot avea decât dacă viata lor s-ar derula invers, de la pensie către scoala generală. Apoi, impozitul urias pe care un patron ar trebui să-l plătească dacă vrea să-i dea un salariu bun unui tânăr angajat cu carte de muncă, descurajează orice astfel de intentie. Asa că tinerii ori sunt plătiti cu salarii mici, din care abia dacă îsi duc traiul zilnic, ori lucrează la negru, unde câstigă mai multi bani, dar stau cu teama că patronul îi poate da afară ori de câte ori i se întâmplă să doarmă mai prost noaptea. Cu asemenea realităti, poftim de fiti romantici si faceti copii!

Partea bună în toată însiruirea asta de lucruri rele este că îndreptarea lor tine totusi de Guvern. Ce ne face însă pe noi să fim sceptici după declaratia premierului este că în loc de foarte vagul „set de stimulente“ n-a folosit „locuinte si locuri de muncă“. Când zici „set de stimulente“ te poti gândi la orice, de la subventionarea tipăririi de reviste sexy până la organizarea unui turneu al Pamelei Anderson în România.

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Ajutor umanitar

  Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

 • Forumul General

  Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

 • Concursuri ACTIVE

  Aici gasesti toate concursurile active. Vino sa le vezi si intra si tu in concurs.

 • Femina intim

  Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

 • La bucatarie

  Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.