Sarcina prelungită (sarcina peste termen). Cauze, riscuri și la ce să te aștepți - sfatul medicului

Sarcina prelungita (sarcina peste termen). Cauze, riscuri si la ce sa te astepti - sfatul medicului

Sarcina prelungită (sarcina peste termen). Cauze, riscuri și la ce să te aștepți - sfatul medicului

Sarcina prelungită - sau sarcina peste termen - este chinuitoare pentru viitoarea mămică.

Dupa ce ai calatorit saptamana de saptamana traind minunata dezvoltare a sarcinii pe saptamani in Odiseea Sarcinii, odata cu ultimele saptamani de sarcină, nerabdarea de a-ti tine copilul in brate devine tot mai apăsătoare. La fel si greutatea burticii care incearcă greznele. La fel si taticul care asteptă momentul să isi tina copilul in brate.

→ Sunt cazuri când bebelusul mult asteptat mai intârzie si nu se grabeste să părăseasca cuibul cald din burtica mamei. Ce pericole sunt atunci si ce trebuie să stie mămica in acest caz? Iăta, sfatul medicului despre sarcina prelungită.

Sindromul de postmaturitate
Cum calculam exact durata sarcinii
Cauzele sarcinii prelungite
Cand exista riscul unei sarcini prelungite
Sindromul de dismaturitate
Atitudinea in Sarcina Prelungita
La ce sa va asteptati in cazul unei sarcini prelungite
Calculatoare de sarcina
Despre experientele unei mamici incepatoare
Pentru a discuta despre emotiile nasterii, hai cu noi pe forumul special de nasteri

Sindromul de postmaturitate

In mod normal, durata sarcinii la specia umana este de 280 zile, adica exact 40 saptamani incepand cu prima zi de la ultima menstruatie, sau de 266 zile de la ovulatie, aceste date fiind calculate considerandu-se un ciclu menstrual normal si regulat cu o durata de 28 zile.
Durata perioadei de sarcina creste cu o zi pentru fiecare zi in plus a ciclului menstrual peste valoarea de 28 zile. O sarcina prelungita peste 42 saptamani reprezinta un lucru anormal care supune fatul unor pericole crescute. Apare asa zisul sindrom de postmaturitate

Aproximativ 10 % din toate sarcinile pot sa se prelungeasca peste 42 saptamani, ba chiar 4 % pot avea o durata de peste 43 saptamani.

Cum calculam exact durata sarcinii?

Calcularea exacta a duratei sarcinii si deci a momentului cand va avea loc nasterea este de o mare importanta. Acest lucru poate fi determinat in mai multe feluri de catre medicul ginecolog in functie de stadiul sarcinii : anamneza cu obtinerea de date privind ultima menstruatie, examinarea gravidei cu determinarea marimii uterului, detectarea batailor cordului fetal, folosirea echografiei care este foarte exacta mai ales in cel de-al doilea trimestru al sarcinii. Poti folosi cu incredere calculatorul de sarcina de la Desprecopii: Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii 

Cauzele sarcinii prelungite

Cauzele sarcinii prelungite sunt in general neclare, fiind se pare vorba de o combinatie de factori materni, fetali si genetici. Mecanismul exact al declansarii travaliului este si el neclar dar este determinat de factori materni, fetali si placentari.

Cea mai lunga sarcina consemnata in literatura medicala de specialitate a fost de 1 an si 24 zile. Aceasta sarcina s-a terminat prin nasterea unui fat in viata dar anencefal adica fara creier. De altfel malformatiile nervoase si mai ales anencefalia sunt des intalnite in sarcina prelungita.

Cand exista riscul unei sarcini prelungite

Sarcina prelungita apare mai des la femeile aflate la prima sarcina si care sunt prea tinere sau prea in varsta pentru graviditate. Sarcina prelungita este de asemenea intalnita la femeile cu multiple sarcini in antecedente adica la cele care au nascut feti vii de mai mult de 6 ori. Oricum, sarcina prelungita implica o crestere considerabila a mortalitatii  fetale perinatale.

Sfatul medicului - in cazul sarcinii peste termen

Sfatul dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

Sindromul de dismaturitate

In mod normal, cresterea fatului peste 42 saptamani este foarte redusa si se opreste la acesta data. In sarcina prelungita apare asa zisul sindrom de dismaturitate. Acesta se caracterizeaza printr-o serie de modificari fetale cum ar fi : scaderea stratului de grasime subcutanata, tegumente uscate si ridate, patarea cordonului ombilical, a tegumentelor si membranei amniotice cu fecale de la fat, unghii lungi si un grad neobisnuit de agitatie fetala.

Problemele apar datorita imbatranirii placentei care are o serie de modificari cum ar fi calcificari si edeme ale acesteia, degenerare fibrinoida si microinfarcte. Aceste modificari duc la scaderea aportului de oxigen si substante nutritive pentru fat producand un fenomen de asfixie cu cresterea morbiditatii si mortalitatii fetale.

Atitudinea in Sarcina Prelungita

In unele cazuri este indicata o atitudine de expectativa inainte de a se trece la metode de inductie a travaliului, metoda care poate produce traumatisme ale cervixului uterin, poate fi urmata de un travaliu prea lung, de necesitatea extragerii fatului cu forcepsul sau de o lipsa de raspuns a uterului. Asadar, intrucat 80 % din sarcinile mai lungi de 43 saptamani sunt urmate spontan de travaliu, este indeajuns sa se astepte, monitorizand cu atentie sarcina si starea fatului. Deci este importanta determinarea evolutiei fatului, mai ales a batailor cordului fetal. Aceste determinari nu se fac printr-un singur test ci printr-o combinatie de teste care trebuie sa fie repetate, frecvente si ale caror valori trebuie interpretate de o persoana competenta.

La ce sa va asteptati in cazul unei sarcini prelungite?

Atitudinea poate fi si activa daca intr-o sarcina prelungita apar semne de suferinta fetala. Este astfel necesara inducerea travaliului care se poate face prin mai multe metode. Se poate incerca o perfuzie cu oxytocina, metoda deseori urmata de insuccese daorita faptului ca cervixul uterin nu este inca pregatit pentru nastere si astfel nu raspunde la tratament.

Aplicarea unui gel de prostaglandine pe cervixul uterin cu o zi inainte de administrarea perfuziei cu oxytocina creste rata de raspuns uterin, cu obtinerea travaliului. In cazurile grave este necesara terminarea sarcinii prin operatie cezariana.

Argumentele pentru inducerea nasterii sunt foarte serioase

Daca vei trece de perioada limita de 42 de saptamani, vei fi puternic incurajata sa apelezi la nasterea prin inducere (caz in care nasterea incepe in mod artificial). Nasterea a unu din cinci copii din Regatul Unit este indusa, si multe femei aleg sa se supuna acestei interventii cu mult inainte de sfarsitul celor 42 de saptamani. Aceasta interventie implica riscuri, insa sunt mici. Exista un risc crescut de nastere cu forceps, extractie vacuum, cezariana si un risc crescut pentru copiii cu icter.

Citeste Nasterea indusa: cand se recomanda si care sunt riscurile

Ghidurile americane de sanatate spun: “Daca depasesti perioada de 42 de saptamani, exista un mare risc de nastere a unui copil mort, insa nu orice sarcina mai mare de 42 de saptamani este afectat in acest mod. In momentul de fata, nu exista nici o modalitate de a sti care copii ar putea prezenta acest risc, fapt pentru care inducerea este o optiune prezentata tuturor femeilor care nu nasc pana la 42 de saptamani.” Numai citirea cuvintelor “copil mort” este suficienta pentru a face pe cineva sa aleaga imediat inducerea.

In realitate, cercetarea asupra nasterilor ce au trecut de 42 de saptamani este limitata si de neactualitate. Deoarece, desigur, foarte putine persoane au trecut vreodata de aceasta data, fapt pentru care nu exista cercetari. De citit Stimularea declansarii travaliului: 8 metode naturale

Desprecopii.com va doreste o nastere usoara si un copil sanatos si norocos. Merita sa citesti: Prima zi, prima noapte acasa, primul scutec schimbat

Despre sarcina peste termen mai poti citi

Sarcina peste termen - ce este de facut cand bebe nu se grabeste sa se nasca?

Cand sarcina dureaza mai mult de 40 de saptamani

Pentru a discuta despre emotiile nasterii, hai cu noi pe forumul special de nasteri: 

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite

autor: Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
si dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie la MEDICOVER, Bucuresti.
Medic  invitat la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. Machidon Viorela
    Machidon Viorelatrimis la 12/6/2016

    Buna!Nu va panicati fetelor ,eu am nascut in 2009 la 44 de saptamani o minune de băiețel si e sanatos tun si nu am avut nici o problema "grava " de sanatate.....Sa va trăiască puii!😙😙

    Raspunde la acest comentariu
  2. Machidon Viorela
    Machidon Viorelatrimis la 12/6/2016

    Buna!Nu va panicati fetelor ,eu am nascut in 2009 la 44 de saptamani o minune de băiețel si e sanatos tun si nu am avut nici o problema "grava " de sanatate.....Sa va trăiască puii!😙😙

    Raspunde la acest comentariu
  3. tataru izabela
    tataru izabelatrimis la 4/12/2008

    si eu ar fi trebuit sa nasc la sfarsitul lunii noiembrie,asa mia zis doctorita mea alta mia spus ca cel tarziu pana in 10,si eu voi avea un baietel,dar nu stiu de ce nu pot gandi ca tine,poate cand il voi avea voi putea gandi pozitiv dar acuma totul mi se pare aiurea,adica viata mea,lucrurile ce ma inconjoara,am nevoie de iubire si intelegere din partea sotului meu dar el nu ma intelege,dimpotriva ma critica tot timpul si ma doare indiferenta lui,si acuma cand scriu,el sta in pat la tel,a venit de la lucru,a mancat si a zis cai obosit sa pus la tel daca nu eram eu aici la calculator venea el la sfarsit de sapt merge la pescuit iar eu ca intotdeauna stau singura altceva nu fac decat de mancare si curatenie toata ziua ca ma plictisesc nu mai rezist simt ca viata mea e un infern,imi iubesc sotul dar simt ca nu il mai suport a distrus tot ce era mai frumos in mine,imi interzice multe lucruri,de ex sa nu ma machez,sa nu ies din casa ca nu am unde sa merg ,si asa mai departe simt o ura in mine ce ma distruge ce nu ma lasa sa respir,nu stiu ce va fi dar nu va fi bine,simt ca nusi iubeste nici copilul ,in plus are indoieli ca este al lui,nu mai pot in orice clipa trebuie sa nasc dar nu avem bani pt ca nea unplut de datorii peste tot este sofer dar amenzile au venit una peste alta si amebzi de zeci de milioaneplus are banca si lucreaza ca sofer dar nu iam vazut salarul,asta este

    Raspunde la acest comentariu
  4. Chezan Mihai
    Chezan Mihaitrimis la 14/1/2007

    Buna ziua(seara) Ma numesc Chezan Mihai si sunt din Ocna-Mures! Sunt tare interesat care a fost cea mai prelungita sarcina cu o nastere sanatoasa! Eu mam nascut la 44 de saptamani in data de 24 Iulie 1986! Mama imi spune ca din cauza accidentului de la Cernobal din data de 25-26 Aprilie! Singura problema care a fost la nastere, a fost ca scazusem in greutate si pielea mi se sbarcise si se inverzise din cauza lighidului! Tin sa va anunt ca sunt perfect sanatos! Doamne Iti Multzumesc! Fara nici o malformatzie sau alte nenorociri! Si piele este foarte frumoasa! Atat va rog daca imi poate raspunde si mie la intrebare(repet):Care este cea mai lunga sarcina din lume, cu nastere normala si pacienti sanatosi! Va multzumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  5. ionela
    ionelatrimis la 5/3/2006

    am nascut fetita la 43 de saptamani perfect sanatoasa de 4000g si 54cm asa ca nu-i de speriat. curaj fetelor!

    Raspunde la acest comentariu
  6. BUZATU  CRISTINA
    BUZATU CRISTINAtrimis la 25/1/2004

    Si eu am nascut la 41 de saptamani prin cezariana.Am avut noroc ca este un baietel sanatos si rezistent.Bineanteles am facut amandoi antibiotice timp de 5 zile, deoarece lichidul amniotic era verde, placenta se subtiase, iar copilul nu a mai luat in greutate de pe data de 7 iulie 2003 decat 30gr,pana la data nasterii 25iulie 2003.Am avut un mare noroc.Ii multumesc lui Dumnezeu ca suntem sanatosi si traim amandoi!

    Raspunde la acest comentariu
  7. BUZATU CRISTINA
    BUZATU CRISTINAtrimis la 25/1/2004

    Ii doresc **La multi ani!** Puiului meu Cristian, cu ocazia implinirii celor 6 lunisoare de viata, multa sanatate,fericire si noroc in viata!Te iubesc foarte mult, esti tot ce-i mai frumos pe lume, bucuria,alinarea,minunea vietii mele!Sunt cea mai fericita mamica!Esti sufletul meu,Ingerul vietii mele !Iti multumesc ca existi!La multi ani!

    Raspunde la acest comentariu
  8. Bonda Paul
    Bonda Paultrimis la 12/8/2002

    Sunteti cei mai tari.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII