Nou: Masuri de protectie a maternitatii in Romania

Nou: Masuri de protectie a maternitatii in Romania

Nou: Masuri de protectie a maternitatii in Romania

Desprecopii.com a fost informat de catre Ministerul Muncii de catre o masura legala menita sa protejeze maternitatea in Romania. Potrivit unei unei Ordonante de Urgenta privind protectia maternitatii la locul de munca, angajatorii romani nu mai au voie sa concedieze o femeie gravida sau aflata in timpul unei forme de concediu de maternitate decat din motive economice precum restructurarea postului sau falimentul firmei, potrivit.

Ministrul Muncii, Elena Dumitru, a prezentat, pe data de 14 Octombrie 2003, intr-o conferinta de presa, toate prevederile acestui act normativ adoptat recent de Executiv.

Ce aduce nou aceasta Ordonanta?

Astfel, potrivit Ordonantei, angajatorul este obligat sa "pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a angajatei" si nu va divulga acest secret in fata celorlalti angajati decat cu acordul scris al femeii in cauza. Totodata, noua lege instituie obligativitatea asigurarii unor conditii de munca prin care sa nu le fie afectate sanatatea sau securitatea. 

In cazul in care - din diferite motive, insa conform legii - angajatorul nici nu le poate modifica conditiile de munca si nici nu le poate muta intr-un alt mediu, gravidele sau proaspetele mame pot primi concediu de risc maternal pe o perioada care nu poate depasi 120 de zile. In aceasta perioada, femeia va avea un venit de trei sferturi din media salariilor din ultimele zece luni.

Noutatea acestei Ordonante este ca instituie si pedepse pentru angajatori, stipulate clar. Asadar, patronii firmelor care nu respecta aceste prevederi vor plati amenzi cuprinse intre 25 si o suta de milioane de lei, in functie de ilegalitatea reclamata. Noul act normativ va intra in vigoare la 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, timp in care Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va elabora normele metodologice de aplicare ale legii.

Alocatia pentru cresterea copilului cu varsta de pana la doi ani va fi acordata de la Bugetul de stat si nu de la Bugetul asigurarilor sociale de stat, conform unei propuneri a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MSSF) a informat marti, ministrul muncii, Elena Dumitru. Noua masura a MMSSF face parte din procesul de reformare a sistemului de pensii care va fi aplicata din 2005, cu scopul de a externaliza unele prestatii nespecifice acestui sistem.

In prezent, alocatia pentru cresterea copiilor de pana la doi ani este platita prin Bugetul asigurarilor sociale de stat, In cuantum de 85 la suta din media veniturilor realizate în ultimele 6 luni, urmand ca de la 1 ianuarie 2004 sa fie 85 la suta din salariul mediu brut pe economie.

www.desprecopii.com - stire publicata la 14 Octombrie 2003

Mai cititi pe site-ul nostru:

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 50:

  1. RADU LIVIA
    RADU LIVIAtrimis la 10/2/2006

    natalitatea ar trebui incurajata mai mult ptr ca populatia e prea imbatranita si curind vom fi dominati ca numar de romi

    Raspunde la acest comentariu
  2. angi bihor
    angi bihortrimis la 7/8/2005

    Mamicile care nasc dupa 30~35 de ani primesc o suma de 30~60 mil. lei la nastere ? Daca da , de unde ii primesc .

    Raspunde la acest comentariu
  3. cristi
    cristitrimis la 21/6/2005

    cati ani este perioada de timp a concediului de maternitate? se poate cere concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la virsta de 7 ani ?

    Raspunde la acest comentariu
  4. beatrice
    beatricetrimis la 26/5/2005

    cine plateste indemnizatia de crestere a copilului timp de 2 ani:statul sau firma unde ai lucrat?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Ghimis Adina
    Ghimis Adinatrimis la 22/3/2005

    Am nascut in noiembrie 2004,nu am fost angajata pana in ianuarie 2005,dar am terminat facultatea si am luat licenta in septembrie 2004.Am inteles ca pot beneficia de CIC si de indemnizatie citind legea 19 din 2000 art.38(anii de facultate se asimileaza ca perioada contributiva la CAS,conditia fiind terminarea studiilor)Am dreptate?

    Raspunde la acest comentariu
  6. banu iuliana
    banu iulianatrimis la 21/3/2005

    Daca puteti sa-mi dati lamuriri cat mai este acum concediul de crestere al copilului si de ce indemnizatie beneficiez,deasemeni as mai dorii sa-mi spuneti daca de aceleasi conditii beneficiaza si cine a nascut in anul 2003.Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  7. daria martin
    daria martintrimis la 28/1/2005

    de cat conecdiu pt ingrijirea copilului voi beneficia,avand in vedere ca urmeaza sa nasc in 16 martie?

    Raspunde la acest comentariu
  8. Manea Aurel
    Manea Aureltrimis la 10/1/2005

    buna daca am gemeni pot beneficia si eu si sotia la concediul pt ingrijirea copililui 2 ani si la indemnizatia de cresterea copilului

    Raspunde la acest comentariu
  9. ADRIANA
    ADRIANAtrimis la 8/1/2005

    Lucrez cu carte de munca din 3 martie 2004,insa toata luna decembrie am avut un concediu medical timp de o luna pe probleme de sarcina vreau sa stiu daca luna decembrie este luata in calcul pentru cele 10 luni necesare obtinerii indemnizatiei cresterii copilului (timp de 2 ani) Multumesc anticipat!!!

    Raspunde la acest comentariu
  10. MIHAELA
    MIHAELAtrimis la 7/1/2005

    Pentru a baneficia de indemnizatie dupa nastere cate luni trebuie sa ai lucrate?

    Raspunde la acest comentariu
  11. alina
    alinatrimis la 11/12/2004

    Ma numesc Alina, am 23 ani, casatorita , insarcinata in luna a 2-a. Momentan nu avem nici un loc de munca nici eu si nici sotul.As dori sa stiu daca beneficiez de o alocatie pentru ingrijire copil pina la 2 ani? VA MULTUMESC

    Raspunde la acest comentariu
  12. marcoci maria
    marcoci mariatrimis la 27/11/2004

    voi avea la nastere ,10 luni fara o sapt, de lucru ce pot face? voi primi concediu de mat?

    Raspunde la acest comentariu
  13. Emese Bokos
    Emese Bokostrimis la 1/11/2004

    am si eu cateva intrebari: am lucrat in perioada ian 2001-ian 2002, dupa care am lucrat ca voluntar in diferite organizatii de tineret, fara contract de munca sau voluntar, deci fara sa platesc asigurarile sociale. M-am angajat de la 1 august 2004 cu contract de munca si de la aceasta data asigurarile sunt platite. Voi naste aproximativ in feb.2005. Am dreptul la concediu de maternitate, pre sau post natal? cate zile ? suma pe care eventual o voi primi cat reprezinta acesta din salariul meu? este adevarat ca pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pe o perioada de 2 ani am nevoie de 10 luni lucrate inainte de nastere?

    Raspunde la acest comentariu
  14. radu_mirela
    radu_mirelatrimis la 22/10/2004

    as dori si eu o lamurire daca ma poate ajuta cineva.am lucrat 3 ani consecutiv pana cand s-au facut restructurari .pana m-am re angajat am ramas cu o "gaura de 3, 4 luni pe certea de munca, timp in care am ramas insarcinata .voi primi oare indemnizatia pentru cresterea copilului?

    Raspunde la acest comentariu
  15. Daniela Miritescu
    Daniela Miritescutrimis la 20/10/2004

    Imi puteti soune in ce lege pot gasi ultimele reglementari privind cuantumul indemnizatiei de maternitate si modul de calcul al acesteia? Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII