Telefonul mobil in atentie

Telefonul mobil in atentie

Telefonul mobil in atentie

 • Cu totii ne īntrebăm care este efectul telefoanelor mobile pentru sănătatea noastră. Īn paginile ce urmează, Desprecopii.com a selectat si asamblat un amplu articol pentru a răspunde cātorva din īntrebările voastre. In contextul faptului ca telefonul mobil a devenit 'un membru' al familiei moderne, este prioritar sa aflam care sunt efectele sale asupra familiei noastre - pe langa utilitatea sa.

 Cāt de periculos este mobilul tău?

Nimeni nu ştie cu siguranţă. Ceea ce ştim azi poate deveni coşmarul zilei de māine - este de părere omul de ştiinţă Olle Johansson. Este posibil ca peste 30 de ani să ne īntrebăm cum au fost īn stare oamenii să pună aşa o sursă de radiaţie lāngă cap.

De ce pot fi mobilele periculoase?

Antena telefonului emite unde electromagnetice. Este acelaşi tip de radiaţie ca la cuptoarele cu microunde, doar că īntr-o cantitate mult mai mică. Aşa cum cuptorul īncălzeşte māncarea, undele mobilului īncălzesc celulele umane, afectāndu-le īn mod negativ.

Pot face cancer de la mobil?

Experimentele pe şobolani au demonstrat că genele ADN pot fi deteriorate de radiaţia telefonului mobil, iar celulele sunt afectate. Aceasta este o explicaţie plauzibilă pentru apariţia tumorilor.

Ce alte efecte dăunătoare au undele electromagnetice?

Un studiu american menţionează următoarele efecte: tulburări de comportament, afectarea nervilor şi a fătului, cataractă, modificări ale chimiei sāngelui şi scăderea imunităţii. Dacă acestea sunt valabile şi pentru dozele mici de radiaţii pe care mobilele le emit, la o concluzie clară nu s-a ajuns īncă.

Sunt copiii mai sensibili la unde electromagnetice?

Īn general, copiii sunt mai sensibili la orice afectează corpul uman. Un raport australian arată că undele electromagnetice sunt absorbite de către copii la o rată de 3,3 ori mai mare decāt un adult.

Telefonul mobil digital este mai periculos decāt cel analogic?

Cercetările efectuate pānă acum arată că, īn mare măsură, acest lucru este real. Telefonul digital emite un semnal pulsat, iar frecvenţa afectează oamenii mai mult decāt īn cazul unui semnal analogic.

Este periculos să locuim īn apropierea staţiilor de transmisie celulară?

Nu e benefic pentru sănătatea noastră să stăm continuu īntr-un mediu cu unde electromagnetice.

Misterele telecomunicaţiei

Industria telecomunicaţiilor a cunoscut o creştere rapidă la nivel global, ca o consecinţă directă a dezvoltărilor tehnologice. Īn acest domeniu, una dintre cele mai spectaculoase creşteri au avut-o telecomunicaţiile mobile. Īn prezent, există īn jur de 600 milioane de utilizatori ai telefoanelor mobile. Deşi a devenit o prezenţă obişnuită īn peisajul noilor tehnologii, telefonia mobilă generează īncă nesiguranţă utilizatorilor.

Căldura din mobil

Īn timp ce telefonezi, temperatura corpului īn straturile superioare ale pielii se poate mări cu maxim 0,5°C. Creşterea temperaturii are loc īnsă doar la convorbiri cu o durată foarte lungă de timp, efectele fiind vizibile cel mai devreme după o jumătate de oră de convorbire neīntreruptă. Efectele termice afectează corpul uman īn mod serios abia după o īncălzire locală constantă de 1°C. Excepţie face ochiul: pentru că este străbătut de o cantitate mică de sānge nu poate redirecţiona foarte bine efectele negative ale expunerii la temperatură şi radiaţii. Poţi evita sau micşora efectele dacă păstrezi antena departe de ochi sau dacă schimbi din cānd īn cānd urechea īn timpul convorbirilor mai lungi.

Inamicul din dormitor

Efectele non-termice sunt date de influenţa razelor electromagnetice asupra ţesutului celulelor şi asupra sistemului nervos. Aceste raze pulsate la o frecvenţă joasă influenţează nivelul hormonal al omului. Printre altele, este afectat hormonul melatonină produs īn epifiză, care reglează somnul şi joacă un rol important īn cadrul sistemului imunitar. Nivelul de melatonină creşte de obicei īn timpul nopţii. Printr-un efect de lungă durată al radiaţiilor electromagnetice, poate fi micşorată producţia de melatonină de peste noapte. Ca urmare, se observă schimbări ale stării de spirit, depresii, tulburări de somn şi oboseală. De asemenea, poate apărea o sensibilitate imunitară crescută şi predispoziţie la cancer.

Efectele non-termice sunt valabile pentru telefonul mobil la fel de bine cum sunt şi pentru piesele mobile digitale ale reţelei de telefonie fixă de acasă. Staţia de bază DECT transmite, īn comparaţie cu mobilul, tot timpul, adică şi cānd nu vorbeşti la telefon. Supraīncărcarea prin unde electromagnetice pulsate prin intermediul DECT este, se pare, cu mult mai mare decāt printr-un stālp de transmisie mobilă aflat īn imediata vecinătate.

Folosirea telefonului mobil īn trafic

Să vorbeşti din maşină la telefon este practic. N-ai ce face, iar a rezolva două lucruri deodată este foarte eficient. Dar această practică a cauzat foarte multe accidente de maşină. Nu-i de mirare: numai o secundă de neatenţie, la o viteză de 100 km/h, īnseamnă un drum „īn gol" de 28 m. Autorităţile romāne vor să prevină astfel de accidente prin legea care interzice folosirea telefonului mobil īn trafic fără un dispozitiv adecvat. Ar trebui să ţii cont de asta, nu numai datorită amenzii destul de piperate.
Poţi evita sancţionarea dacă foloseşti un handsfree sau un car kit. Cāteva teste recente au pus sub semnul īntrebării eficienţa īn protecţie a handsfree-urilor. De aceea, utilizatorilor care doresc să reducă expunerea la riscuri li se recomandă folosirea unui car kit. Confortul ridicat la folosire, dat de exemplu de apelarea vocală, sporeşte atenţia la trafic.

Mobilul, nu antena

Telefoanele mobile şi staţiile lor transmit şi primesc semnale folosind unde electromagnetice. Acestea sunt date de cāmpurile electrice şi magnetice care oscilează īntre valorile lor maxime (pozitive şi negative) şi zero.

Expunerea la radiaţiile undelor electromagnetice depinde īn mare măsură de intensitatea razelor emise şi de distanţa faţă de sursa de radiaţie. Majoritatea studiilor arată că radiaţiile care afectează corpul uman nu provin īn mod normal de la stālpii de transmisie, ci chiar de la telefonul mobil. Acesta emite radiaţiile cu o intensitate mult mai mică decāt un stālp de transmisie, dar prin apropierea de corpul uman efectul se intensifică.

Undele emise de antenele GSM nu reprezintă o inovaţie recentă. Este vorba de o gamă de frecvenţe bine definită (900 MHz īn cazul Dialog şi Connex şi 1800 MHz la Cosmorom) care şi-a găsit o nouă aplicaţie. Alte tipuri de frecvenţe sunt deja utilizate de mai multe decenii, cu puteri mult mai ridicate decāt cele ale antenelor acestor reţele. Īn mod normal, un emiţător radio FM are o putere de radiaţie de pānă la o mie de ori mai mare, iar īn cazul unui emiţător TV, radiaţia se poate multiplica de pānă la o sută de mii de ori.

La ce trebuie să fim atenţi

 • Evită spitalele: Īn mod special, se recomandă īnchiderea mobilelor atunci cānd ne aflăm īn incinta spitalelor. Undele emise de telefoane pot interfera cu aparatele medicale suficient de sensibile. De asemenea, nici pentru pacienţi nu este sănătos un mediu „poluat" electromagnetic.
 • DECT: Plasează staţia de bază DECT cāt mai departe de dormitorul tău şi de locurile īn care petreci mult timp.
 • Īnchide mobilul : Īnchide-ţi telefonul mobil īn timpul nopţii sau cel puţin păstrează-l īn afara dormitorului.
 • Conectarea: La realizarea conectării, aparatul emite la capacitate maximă. Du aparatul la ureche doar cānd a fost stabilit contactul cu persoana apelată.
 • Localizarea : Intensitatea radiaţiilor creşte şi atunci cānd conexiunea este de slabă calitate. Dacă situaţia o permite, īncearcă să schimbi locul īn care te afli, ca să poţi astfel īmbunătăţi calitatea semnalului.
 • Distanţa: Odată cu creşterea distanţei īntre ureche şi antenă, intensitatea radiaţiilor īn zona capului scade īn mod substanţial. Un handsfree este o soluţie: cablul dispozitivului transmite o parte din radiaţii, ca şi cum ar fi o antenă. Radiaţiile la capătul cablului sunt mult mai reduse ca la antenă, dar casca este mai aproape de corp īn comparaţie cu telefonul mobil.
 • Antenă auto exterioară: Un loc nepotrivit pentru a telefona este automobilul. Undele magnetice pătrund greu prin caroseria maşinii. La un telefon mobil care transmite īn interiorul maşinii poate fi reflectată o mare parte a radiaţiilor. Mobilul emite la putere maximă pentru a compensa recepţia defectuoasă, care se īmbunătăţeşte nesemnificativ, mărindu-se īn schimb expunerea la radiaţii. O antenă exterioară diminuează efectul. Aceasta, īn general, nu e scumpă şi este uşor de instalat. Recepţia īn maşină se īmbunătăţeşte considerabil şi radiaţiile electromagnetice rămān afară. Pe lāngă aspectul legat de sănătate, previi influenţarea negativă a aparatelor electronice de bord, devenite īn ultimul timp tot mai performante.

 5 metode pentru reducerea efectelor utilizării mobilului

 • Fii scurt : Evită să vorbeşti perioade lungi la telefonul mobil. Īncearcă să īţi planifici apelurile īn aşa fel īncāt să foloseşti telefonul fix pentru convorbiri lungi. 
 • Nu vorbi din maşină : Vorbeşte cāt mai puţin posibil īn maşină, pentru că aici radiaţiile sunt amplificate. Dacă totuşi nu poţi evita acest lucru, montează-ţi o antenă exterioară.
 • Protejează-ţi copilul : Nu pune un mobil pornit īn căruciorul copilului, īntrucāt emite unde electromagnetice chiar dacă nu vorbeşti cu el.
 • Evită curelele: Nu purta mobilul la curea. E inutil să expui undelor electromagnetice oasele şoldurilor şi organele din zonă. Cel mai bun loc īn care să porţi mobilul este buzunarul de la picior al unor pantaloni militari.
 • Direcţionează antena: Scoate īntotdeauna antena (dacă este rabatabilă) cānd vorbeşti şi direcţioneaz-o departe de cap, nu īn sus, paralel cu capul. Pare o diferenţă nesemnificativă, dar reduce īntr-o anumită măsură radiaţiile. 

Ce spun oamenii de ştiinţă

Maria Feychting, Institutul Karolinska din Stockholm: „Chiar şi īn urmă cu zece ani, cānd telefoanele mobile erau īncă o raritate, 10% din populaţia Suediei folosea minunea fără fir. Astăzi, ţările nordice sunt printre lideri. Peste 70% dintre danezi, norvegieni şi suedezi şi aproape 80% dintre finlandezi folosesc mobilul. Mulţi din aceştia vorbesc despre efectele secundare ale folosirii mobilului. Īn urma unui studiu efectuat pe 5.000 de norvegieni şi 12.000 de suedezi, am constatat că un sfert dintre norvegieni simt căldură īn spatele urechii cānd vorbesc la telefon. 20% din aceştia spun că suferă de dureri de cap din cauza mobilului. 47% din īntregul eşantion investigat au prezentat simptome cum sunt oboseală, dificultăţi de concentrare, pierderi temporare de memorie şi senzaţii de căldură."

Monica Sandstrom, Institutul Naţional de Sănătate din Suedia: „Īn toate studiile efectuate pe această temă, oamenii au invocat o multitudine de senzaţii şi simptome. Recunoaştem īnsă că nu am măsurat emisia undelor. Oricare din aceste simptome, īncepānd cu durerile de cap şi continuānd cu alte stări de disconfort, pot avea şi alte cauze, cum ar fi stresul de la serviciu, situaţia economică sau chiar căldura emisă de bateria telefonului."

Alan W. Preece, Universitatea Bristol din Marea Britanie: „Īn studiul meu am īncercat să depistez eventuale pierderi de memorie ca efect secundar la folosirea mobilului, dar nu am găsit nimic concludent."

W. Ross Adey, Universitatea din California: „Expunerea unei femele de şobolan gestante la un tip de radiaţie asemănătoare cu cea a telefonului mobil a dus la alterarea activităţii unei enzime, ornithine decarboxylase, īn creierul fetusului. Această enzimă conduce la generarea poliaminei, care e o dovadă chimică a stresului. Surprinzător este faptul că expunerea cea mai slabă cu unde RF, de 0.16 W/kg corp, a produs cea mai mare schimbare īn concentrarea de poliamină." Cercetătorul a speculat apoi că sporirea activităţii acestei enzime ar putea sta la baza tumorilor descoperite la şobolanii supuşi radiaţiilor tip RF.

Concluzie

Īn timp ce īngrijorarea privind riscul de cancer a dominat disputele publice legate de folosirea telefonului mobil, pānă acum au existat prea puţini utilizatori pe termen lung ai noii tehnologii comunicaţionale pentru a se putea face studii obiective. Īn această vară īnsă, sub egida Agenţiei Internaţionale de Cercetare asupra Cancerului din Lyon, Franţa, īn 13 ţări europene va īncepe simultan un studiu de proporţii. Acesta īşi propune să identifice eventualele efecte ale utilizării telefonului mobil la pacienţii cu cancer la creier sau gāt care folosesc tehnologia mobilă de comunicaţie
 

Material pus la dispozitia voastra de www.desprecopii.com. Desprecopii.com va prezenta si alte materiale referitoare la sanatatea familiei. Octombrie 2003.

 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Telefonul mobil in atentie.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Familia Verde

Familia Verde

Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 13 comentarii

 1. DRAGOSLAV
  DRAGOSLAVtrimis la 14/4/2014

  EXISTA SOLUTIE !!!Matrice de telefon - WinguardCard de protectie īmpotriva radiatiilor electromagnetice emise de telefonul mobil.Dezvoltat si patentat dupa lungi cercetarii, Winguard este un autocolant ultra-subtire,flexibil, elegant si usor de utilizat care se potriveste pe orice tip de telefon mobil.Absoarbe si transforma īn caldura radiatiile nocive disipāndu-le usor si īn siguranta īn aer.Radiatii absorbite = 93.7%Radiatii reduse = 99.9%¦ Absoarbe si transforma radiatile din toate frecventele de telefonie mobile globalevariānd de la 10 MHz la 8000 MHz¦ Este produs prin utilizarea tehnologiei militare antiradar si contine:- EMS-MAXTM este un material patentat care absorabe īntre 93,7% la 99 % din radiatiile electromagnetice de la telefoanele mobile.-EMSI Clean TM reduce īntreruperile apelurilor si īmbunatateste calitatea convorbirii,are o rata de absorbtie a radiatiei de pāna la 90 % !!! CAUT COLABORATORI IN LOCALITATEA TA PENTRU PROMOVAREA CARDURI DE PROTECTIE PENTRU MAI MULT DETALII dragoslav77@yahoo.com

  Raspunde la acest comentariu
 2. Lorette
  Lorettetrimis la 22/3/2013

  cert este ca s-au facut studii de catre oameni de stinta din domeniu si acestea au aratat ca ne fac clar rau. Faptul ca studiile astea nu au fost platite de companii de telefonie si ca in Romania se acorda sporuri pentru cei care lucreaza in medii cu radiatii electromagnetice spune mult.....Partea buna e ca radiatiile electromagnetice se pot masura - am vazut ca si la noi sunt firme care fac asta - si ca exista metode de protectie: perdelele si vopselele de protectie radiatii electromagnetice mi se pare o idee ingenioasa si binevenita pt pricopsitii de noi....

  Raspunde la acest comentariu
 3. Stefan
  Stefantrimis la 6/3/2012

  Unde pot gasi mai multa documentatie legata de tema aceasta?

  Raspunde la acest comentariu
 4. sandel
  sandeltrimis la 17/2/2012

  Telefonul este o necesitate , dar am putea sa-l folosim mai rar si astfel ne expunem mai putin radiatiilor . Dar ce facem cu stresul de la serviciu , cu alimentele pline de E-uri , etc .

  Raspunde la acest comentariu
 5. ion
  iontrimis la 24/1/2012

  Pt pyu. Sa te muti urgent in alta parte.

  Raspunde la acest comentariu
 6. pyu
  pyutrimis la 14/12/2011

  va rog sa mi spuneti si mie cat este de nociva prezenta unei antene de telefonie mobila situata chiar pe dormitorul in care dorm eu sotia si fiica noastra in varsta de de 2 saptamani.mentionez ca operatorul de telefonie mobila mai are inca 6 ani de contract va multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 7. marian
  mariantrimis la 9/12/2011

  Articolul este unul f. folositor si cu adevarat au fost dovedite efectele nocive ale telefonului mobil.Eu cred ca nu toata lumea e constienta de acest pericol lent dar sigur care il prezinta tel. si de aceea ar trebui sa citeasca mai multi articolul !!! dar am si eu o intrebare; Care telefon (ce firma )prezinta mai multa incredere la acest capitol ???

  Raspunde la acest comentariu
 8. mgrss
  mgrsstrimis la 15/11/2011

  Foarte ingrijorator este faptul ca si copii din clasa 1-a in proportie de peste 90% au telefoane celulare cumparate de catre parinti,dorind sa stie in orice clipa unde sunt si sa poata comunica cu ei dar ceea ce nu stiu este ca-i expun la aceste radiatii nocive si ei sunt mult mai sensibili decat adultii,o solutie este cipul Biopro oferit de defenss.ro .puteti citi acolo mai multe si cat de eficient este

  Raspunde la acest comentariu
 9. vlad
  vladtrimis la 10/6/2011

  Merci fratilor de articol, mia folosit la un proiect !

  Raspunde la acest comentariu
 10. MM
  MMtrimis la 25/4/2011

  ARUNCATI-LE FRATILOR, TOATE TELEFOANELE MOBILE. SUNT FOARTE PERICULOASE.AM PURTAT TELEFONUL IN BUZUNARUL DE LA PANTALONI. MI-AU APARUT O SERIE DE NODULISUBEPIDERMICI.ASA CA ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Raspunde la acest comentariu
 11. roxana elena
  roxana elenatrimis la 4/2/2004

  Sigur, telefonul mobil poate fi nociv. Puteti publica articole referitoare la cuptoarele cu microunde? Multumesc.

  Raspunde la acest comentariu
 12. Just visiting
  Just visitingtrimis la 26/11/2003

  Efectele nocive NU au fost inca dovedite. Pana una alta telefonul mobil este un "rau" necesar. Ganditi-va insa ca toxinele pe care la bagam in nou prin gura sunt mult mai nocice... P.S. : Apropo de telefoanele analogice / digitale...conteaza si puterea de emisie nu numai forma semnalului...si ar mai si multe altele de adaugat...

  Raspunde la acest comentariu
 13. Roxana
  Roxanatrimis la 7/11/2003

  Mie, cel putin, articolul mi s-a parut foarte folositor. Dar as avea o intrebare: daca tin telefonul mobil deschis in camera copilului, si trimit doar accidental SMS-uri, efectul este acelasi ca si cum as vorbi?

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII