Analizele hormonale - explicatii si interpretari

Analizele hormonale - explicatii si interpretari

Analizele hormonale - explicatii si interpretari

Foarte des, pe adresa medicului ginecolog de la www.desprecopii.com vin intrebari care cer detalii si explicatii amanuntite referitorare la analizele hormonale. In graba si ne-rabdarea de a avea un copil, multe femei isi fac aceste analize si sunt dornice de afla intr-un timp record cit mai multe informatiii. Medicul nostru ginecolog, Dr. Leonte  - va explica mai jos, pe larg si cu multa rabdare - ce insemana si cum se interpreteaza aceste rezultate. Pe viitor veti putea face singure interpretatile rezultatelor dozarilor hormonale.

Pentru ca incercam de 1 an si jumatate sa avem un copil am ajuns si la analize hormonale, din care reiese ca am o insuficienta hormonala.

Iata datele:
ziua 14
FSH=6.5 (v.n. 7.5-20 mlUI/ml)
LH=10 (v.n. 12-82mUI/ml)
estadiol=145 (v.n. 153-237 pg/ml)
ziua 21
prolactina=396 (v.n. 66-460 mUI/ml)
estadiol=52 (v.n. 48-172 pg/ml)
progesteron=4.5 (v.n. 7.66-25.6 ng/ml)

Intrebarea mea este: valorile scazute din ziua 14 inseamna lipsa ovulatiei sau ar putea fi o ovulatie tarzie (eu avand un ciclu neregulat intre 27-35 zile). Nu am ajuns inca la medicul meu pentru interpretare si de cand am rezultatul analizelor imi pun tot felul de intrebari.
Multumesc!

Raspunsul medicului ginecolog www.desprecopii.com

Hai sa lamurim mai intai cum evolueaza lucrurile dpdv al hormonilor sexuali, in mod normal. Presupunem un ciclu genital "standard" de 28 zile.

In organismul femeii exista 3 niveluri ierarhice de control al ciclurilor hormonale sexuale:
1. directorul = hipotalamusul, care da ordine sefilor de sectie (parti ale hipofizei). Ordinele esentiale in cazul de fata sunt reprezentate de hormoni numiti FSH-RH (hormon de eliberare a FSH) si LH-RH (hormonul de eliberare a LH). Numele spune clar ce rol are fiecare.
2. seful de sectie = hipofiza, care da ordine maistrilor (ovarelor). Ordinele plecate de la acest nivel sunt hormonii numiti FSH (hormon stimulator al foliculilor) si LH (hormon luteotrop, adica de formare si stimulare a corpului galben).
3. maistrii = ovarele, care transmit ordinele primite muncitorilor (foliculii ovarieni, eventual corpul galben).

Hipotalamusul elibereaza la inceputul ciclului cantitati din ce in ce mai mari de FSH-LH, care comanda la nivel hipofizar cresterea sintezei de FSH. FSH-ul creste deci in permanenta in cursul primelor 14 zile ale ciclului si determina o dezvoltare progresiva a unora dintre foliculii ovarieni. Stimularea foliculilor de catre FSH are drept urmare productia de estrogeni, cel mai important in afara sarcinii fiind estradiolul (E2 - nu e unul din E-urile din alimente! - LOL). Prin urmare si nivelurile estradiolului in sange cresc progresiv in primele 14 zile.

Intre cele trei etaje mentionate exista legaturi de control invers (feed-back). Feed-back-ul poate fi negativ (cresterea unui hormon sintetizat la un nivel inferior determina scaderea sintezei hormonului de la nivelul superior ce stimuleaza secretia primului) sau pozitiv (cresterea unui hormon de nivel inferior determina cresterea sintezei altui hormon de nivel superior).

Intre E2 si FSH exista o relatie de feed-back negativ: cresterea E2 determina scaderea FSH, si invers. Intre FSH si E2 pe de o parte si LH pe de alta parte exista o relatie de feed-back pozitiv: cresterea FSH si E2 determina la o anumita concentratie descarcarea brusca a unei cantitati mari de LH - asa-numitul "varf de LH (LH peak)".

Varful de LH are loc intr-un ciclu de 28 de zile cu pana la 24-48 ore inaintea ovulatiei, adica in ziua 12-13. De fapt, se pare ca el este responsabil de producerea ovulatiei in sine. Ovulatia intr-un astfel de ciclu se va produce in ziua 14.

In urma ovulatiei, foliculul care a ovulat se transforma intr-un nou tip de "muncitor" ovarian, corpul galben. Desi valorile LH scad mult dupa varful mentionat, ele raman ridicate dupa ziua 14 si stimuleaza formarea si ulterior functionarea (secretia) corpului galben. Acesta "stie" sa sintetizeze doi hormoni sexuali: estrogeni (sub comanda FSH) si progesteron (sub comanda LH). Deci din ziua 14, estrogenii isi mentin un nivel ridicat in sange, si in plus apare un al doilea hormon, progesteronul (P), ce creste rapid si se mentine la valori aproximativ constante, inalte, pana aproape de sfarsitul ciclului.

Dupa aproximativ 11 zle de "munca", corpul galben oboseste si inceteaza repede a mai functiona. Nivelurile estrogenilor si progesteronului scad rapid pana aproape de 0 (zero). Lipsa acestor hormoni determina paritia menstruatiei.

Si totul se ia de la capat (plictisitoare viata are ovarul asta, nu?).

Etapele prin care trece aparatul genital dpdv hormonal sunt deci doua:
1. faza foliculara (zilele 1-14), in care se dezvolta foliculii si creste progresiv nivelul E2, P fiind aproape nul; FSH e de asemenea la niveluri inalte (datorita rolului sau), iar LH este redus cantitativ;
2. faza luteala (zilele 15-28), in care se dezvolta si functioneaza corpul galben; E2 atinge valori inalte, la fel ca si P. FSH si LH incep sa scada, datorita valorilor ridicate ale E2 si P (feed-back negativ). Toti hormonii scad dramatic in concentratie in ultimele 3-4 zile ale ciclului.

In principiu, lungirea unui ciclu se produce in marea majoritate a cazurilor pe seama fazei foliculare, care e mai lunga prin intarzierea ovulatiei. In astfel de conditii, ovulatia se produce cu 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii. Deci daca la tine menstruatia apare la 35 zile, se poate presupune ca ovulatia (daca a avut loc - exista si cicluri anovulatorii) se produce in ziua 35-14= 21 a ciclului.

Observ valori usor scazute atat ale FSH, cat si E2 in ziua 14. Aceasta ma duce cu gandul la un oarecare "hipogonadism hipogonadotrop", adica secretie insuficienta de E2 datorita unei insuficiente stimulari foliculare prin cantitati prea scazute de FSH. Prin urmare, "buba" e sau in hipofiza, care secreta prea putin FSH, desi i se ordona sa secrete mai mult, sau in hipotalamus, care secreta prea putin FSH-LH, si deci nu da o comanda suficient de "ferma" hipofizei. Asta poate insemna utilitatea folosirii anumitor inductori de ovulatie, cu actiune inalta, in cazul in care la tine se diagnosticheaza cicluri anovulatorii.

Valorile farte mici ale P in ziua 21 sunt cele mai problematice. Aceasta inseamna fie ca ovulatia nu s-a produs INCA (dar posibil sa se produca chiar ulterior recoltarii sangelui, vezi calculul de mai sus pt ciclul de 35 zile), fie ca ovulatia nu s-a produs si nici nu se va produce. Daca ciclul in care ai facut dozarile a durat 35 sau mai multe zile, e posibil ca el sa fi fost totusi ovulator, dar cu o faza foliculara mult prelungita. Daca ciclul a durat mai putin de 35 zile, a fost sigur anovulator.

In context, valorile mici ale LH in ziua 14 nu spun prea multe pt un ciclu care a durat mai mult de 35 zile: daca faza ta foliculara a fost mult prelungita, este posibil ca LH-ul sa fi crescut undeva prin ziua 19-20. Daca ciclul a fost insa de 27-30 zile, valorile LH sunt mult prea mici si sunt inca o dovada a absentei ovulatiei.

Nu stiu daca nu te-am incurcat mai mult cu toate explicatiile astea, dar pe viitor vei putea sa-ti faci singura interpretarea rezultatelor dozarilor hormonale. De data asta ti-am dat si pestele, dar te-am invatat si sa pescuiesti. Datile viitoare vei putea pescui singura :)

Evident, asta nu inseamna ca alte intrebari din parte-ti nu ar fi binevenite!...

Semneaza: Teodor Leonte - Medic Obstretician-Ginecolog (cititi aici biografia sa: )
Toate drepturile rezervate (c) - www.desprecopii.com 2005

Pentru alte sute de raspunsuri la probleme legate de ginecologie, vizitati Cabinetul Ginecologic Desprecopii.com aici >>>

Pentru suport, sfaturi si prietenie, va asteptam pe forumul aspirantelor: Asteptind un ingeras in viata noastra.

Mai cititi pe www.desprecopii.com

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 35
Trimis de Elena

Buna ziua. Am facut analize in ziua 21. Mi.a iesit progesteron 11.4 ng/ml. Ce inseamna?

Trimis de Antoneta

Buna ziua ad dori o interpretare a analizelor hormonale di a 14 zi ,estradiolo,77,7pg/ml FSH 6,86 mlU/ml LH 34,1 mUI/ml, E ptr fetita mea are 23 de ani la inceput cand a venit menstruatia la 13 ani ptr 3 ani totul a fost bine dupa aceia a inceput dereglarile avand chiar menstruatie odata la 6 luni binenteles am fost la medic ginecolog care ne informat in urna unei ecografi vazand un chist PE ovar a inceput sa ia anticonceptionale rezolvand problema chistului si avand menstruatie ,la ultimul control ginecologu nea spus ca din PCT de vedere ginecologic e totul normal ovare uter ,in felul asta am oprit anticonceptionale in speranza ca menstruatia o sa vina normal na fost sa fie ,da endocrinologia nea dat sa facem aveste analize in ziua a 14 , ca sa aiba menstruatie a luat medicamente Duphaston ptr 5 zile se Poate o interpretare ,mentionez ca astazi am facut si ptr 21 de zile un alt simptom e nedezvoltarea sanilor f mici va multumesc anticipat

Trimis de Imre oana

Buna ziua, am o fetita de 12 ani si 5 luni, cu o greutate de 67 kg, iar la recomandarea medicului endocrinolog, i.am facut analize pt glanda tiroida si diabet. Medicul a spus ca toate analizele au iesit bune, cu exceptia hormonului progesteron( 0,68ng/mL; 2,162nmol/L). Va rog, dati.mi un sfat! Iata rezultatele analizelor: Colesterol total: 155 mg/dL; 4,01 mmol/L HDL: 55 mg/dL; 1,42 mmol/L LDL: 95 mg/dL; 2,46 mmol/L Trigliceride: 46 mg/dL; 0,52 mmol/L Insulina: 18,5 uU/mL; 128,3 pmol/L TSH: 1,3660uUI/mL; 1,366 mUI/L Glucoza: 79 mg/dL; 4,38 mmol/L FT4: 1,03 ng/dL; 13,26 pmol/L TPO:11,9 UI/mL FSH: 6,39 UI/mL LH: 16,26 UI/L Estradiol: 0,68 ng/mL; 2,162 nmol/L

Trimis de stefania

Buna ziua,indraznesc cu putina rusina,numeleu meu este stefania am28. De ani,un ciclu normal nu am avut niciodata,acum nu mia mai venit ciclu de 6 luni evident ca ma-m dus la un control,mi-a dat un tratament. Ma-m dusla analize si mi-a iesit,in termeni lor ca sunt in italia e2--- 42,6. Lh----12,8. Fsh---7,2. Progesteroni 0,19 tetosteroni totali 0,33 prl 8,3 ce-a ce nu stiu ce inseamna,va roh mult sa imi raspundeti,evident am facut si analize de urina,si mi-iesit multe rezultate absente,. Cu multa stima si respect

Trimis de Diana

Buna seara, astazi mi-am facut analizele de FSH, ESTRADIOL SI LH ( in ziua a 4a a ciclului menstrual). V-as ruga sa-mi spuneti daca valorile sunt normale, iar daca nu , ce inseamna acest lucru. Va multumesc frumos! FSH-HORMONFOLICULOSTIMULATOR..... 6,8 U/l Valori biologice de referinta: Faza foliculara: 3,09 - 7,90 U/l Faza ovulatorie: 2,27 - 18,51 U/l Faza luteala: 1,38 - 5,52 U/l Postmenopauza: 30,57 - 106,32 U/l Limita minima de sensibilitate: 0.37 U/L (ser, analizor AXSYM, metoda MEIA), L H - H O R M O N L U T E I N I Z A N T . . . . . . . . 12,72 U/l Valori biologice de referinta: Faza foliculara: 1 - 18 U/l Faza ovulatorie: 24 - 105 U/l Faza luteala: 0,5 - 20 U/l Postmenopauza: 15 - 62 U/l Limita minima de sensibilitate 0,5 U/l (ser, Analizor AXSYM, metoda MEIA) E S T R A D I O L . . . . . . . . . . 76,00 pg/ml 0,28 nmol/l Valori biologice de referinta: Faza foliculara: 39 - 189 pg/ml Faza ovulatorie: 94 - 508 pg/ml Faza luteala: 48 - 309 pg/ml Postmenopauza: < 20 - 41 pg/ml Femei insarcinate: Trimestrul I: 1.000 - 5.000 pg/ml Trimestrul II: 5.000 - 15.000 pg/ml Trimestrul III: 10.000 - 40.000 pg/ml Limita minima de sensibilitate: 20 pg/ml (ser, Analizor AXSYM, metoda MEIA)

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.