Alergia la alune

Alergia la alune si nuci

Alergia la alune

Alunele se numara printre alimentele cu un potential alergeni ridicat si de aceea consumarea lor de catre copii trebuie sa se faca cu precautie, pentru a minimiza orice eventual risc. Alergia la alune este, de fapt, o denumire generica pentru sensibilitatea fata de mai multe tipuri de seminte ce se inscriu in aceeasi categorie alimentara cu alunele: nucile obisnuite, nucile braziliene, alunele de padure, nucile pecan. Toate acestea cresc in copaci si au un potential alergenic ridicat. La fel de mare este insa si potentialul alergenic al arahidelor, care cresc in pamant. Acestea din urma sunt inrudite cu fasolea si mazarea, ceea ce inseamna ca o persoana alergica la arahide ar trebui sa fie precauta si fata de celelalte legume sub forma de pastaie.

veti citi:
Alunele si nucile sunt alimente cu potential alergen mare
Simptomele alergiei la alune si nuci
Despre alergii
Ce tipuri de alune genereaza alergiile
Cum facem fata alergiilor la alune
Ce este autoinjectorul cu epinefrina  si cand poate fi folosit?
Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau
Forumul parintilor informati - pentru prietenie suport si atitudine:

Alunele si nucile sunt alimente cu potential alergen mare 

Alunele se numara printre alimentele cu un potential alergen ridicat si de aceea consumarea lor de catre copii trebuie sa se faca cu precautie, pentru a minimiza orice eventual risc. Desi pentru majoritatea oamenilor, alunele si alimentele similare acestora (migdalele, semintele de floarea soarelui, arahidele etc.) nu reprezinta un pericol, fiind, de altefel alimente sanatoase, organismul persoanelor alergice nu sesizeaza insa acest lucru si este foarte sensibil la consumul lor.

Studii facute in Marea Britanie arata ca unul din 50 de copii este alergic la alune , facand o forma comuna de alergie. Reactia alergica survine atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza la un anumit alergen, percepandu-l ca pe o substanta nociva. Bineinteles, in Romania nu exista studii despre alergia la alune si nuci - insa in comunitatea Desprecopii sunt multi parinti care se confrunta cu alergia la alune si nuci a copilului.

Simptomele alergiei la alune si nuci

In cazul acestui tip de alergie, simptomele sunt variate. Ele apar imediat (in cateva minute) dupa ce alunele au fost consumate sau pot aparea si la simplul contact cu acestea. Printre cele mai frecvente simptome se numara:

- umflarea si iritarea brusca a pielii, mancarimi pe tot corpul, mai ales in zona ochilor si buzelor;
- senzatie de sufocare;
- senzatie de furnicaturi pe limba si pe buze;
- dureri abdominale, voma, diaree;
- mancarimi ale nasului sau stranuturi frecvente. >> cititi neaparat: Reactia anafilactica (socul anafilactic)


Reactie alergica la alune- umflarea buzelor

Daca alergia este mai sevara, aceste simptome pot fi combinate cu o stare de ameteala si cu transpiratie a buzelor, a gatului, a limbii sau a fetei. Daca simptomele sunt accentuate, persoana in cauza va respira din ce in mai greu, putand intra in soc anafilactic. De aceea trebuie luate urgent masuri medicale.

Ce tipuri de alune genereaza alergiile

Alergia la alune este, de fapt, o denumire generica pentru sensibilitatea fata de mai multe tipuri de seminte ce se inscriu in aceeasi categorie alimentara cu alunele: nucile obisnuite, nucile braziliene, alunele de padure (hazelnuts), nucile pecan. Toate acestea cresc in copaci si au un potential alergenic ridicat. La fel de mare este insa si potentialul alergenic al arahidelor, care cresc in pamant. Acestea din urma sunt inrudite cu fasolea si mazarea, ceea ce inseamna ca o persoana alergica la arahide ar trebui sa fie precauta si fata de celelalte legume sub forma de pastaie.

Cum facem fata alergiilor la alune ?

In general, alergiile copiilor la alune sunt moderate ca efecte si de aceea este suficient ca ei sa stie ca nu trebuie sa consume alune. Exista insa si destule persoane care dezvolta alergie severa la alune, ceea ce inseamna ca nu e nevoie sa consume alune pentru a avea o reactie alergica, ci este suficient sa se afle in prejama alunelor sau a unei persoane care a consumat recent alune sau alte fructe / legume din aceeasi categorie pentru ca organismul sa reactioneze. Prin urmare, alergiile pot fi controlate atat prin supravegherea regimului alimentar, cat si prin educarea copiilor pentru a face fata situatiilor critice.

In primul rand, persoanele din anturajul copiilor trebuie sa aiba cunostinta despre reactiile alergice ale acestora, daca este cazul. Informati scoala, prietenii de familie etc. asupra alergiilor de care sufera copiii, astfel incat sa fie evitate, pe cat posibil, situatiile neplacute. La fel, in cazul in care va trimiteti copiii in excursii, tabere, informati insotiorul de grup cu privire la alergii.

Educati-va copiii in asa fel incat sa constientizeze ca sunt alergici la anumite alimente si ca nu au voie sa le ingereze. Pentru situatii de urgenta, asigurati-va ca acestia au intotdeauna asupra lor medicamente potrivite, recomandate de medic pentru astfel de situatii. Chiar daca sunt inca mici, copiii pot fi foare usor responsabilizati atunci cand este vorba de sanatatea lor.

Ce este autoinjectorul cu epinefrina  si cand poate fi folosit?

Epinefrina (adrenalina) este singurul medicament indicat in reactiile alergice severe. Administrarea imediata de epinefrina este vitala atunci cand se produce un soc anafilactic.

Adrenalina este un hormon produs de organism in situatii de stres si in timpul activitatii fizice intense. Adrenalina dilata caile respiratorii si creste frecventa cardiaca, mobilizand organismul pentru a reactiona rapid in situatii extreme.

Epinefrina este o substanta sintetica, sub forma de solutie injectabila, ce reduce rapid simptomele alergiei. De obicei, injectia se administreaza pe fata anterioara a coapsei.

Autoinjectoarele cu epinefrina (Epipen si Anapen) sunt dispozitive de injectare imediata a adrenalinei ce constau intr-o siringa umpluta cu cantitatea de adrenalina necesara pentru a face fata unui soc anafilactic. Aceasta este stabilita de catre medic, pentru fiecare pacient in parte, in functie de varsta si greutatea acestuia.

Adrenalina actioneaza rapid, insa efectul sau este de scurta durata si de aceea, uneori, este necesara injectarea unei a doua doze. Indiferent de situatie, este necasara supravegherea medicala timp de cel putin 4 ore, pentru preintampinarea unor eventuale recidive ale efectelor alergice.

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice.

Desi manifestarile unei alergii pot fi variate, in functie de persoana si in functie de factorul care a produs-o, exista totusi cateva elemente comune pe care le intalnim la copiii suspecti de o anumita alergie.

Iata cum putem depista alergiile la copil.

Despre alergii, merita citit si:

Totul despre alergii
Alergia la alune
Afla cauza alergiei tale!
Alergenii din jurul nostru
Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii
Cum ne protejam copiii de alergia la polen?

Alergia la bebelus
Alergiile la mancare
Copiii de la oras sunt mai expusi la alergiile alimentare
Cum distrugem microbii din masina de spalat?

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017
referinte: BBC  - sectiunea medicala

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. Iulian
    Iuliantrimis la 7/5/2015

    Am o curioziate: Care e substanta chimica (alergenul) care produce aceasta alergie la alune ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Flo
    Flotrimis la 24/4/2014

    Buna ziua, nu stiu cand ati transmis aceste mesaje, insa Epipenul poate fi transportat fara probleme. Nu trebuie expus temperaturilor excesive, insa poate fi purtat oriune si chiar comandat. Costa cam 55 eur in strainatate.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ana
    Anatrimis la 30/12/2013

    Si eu sunt mama unui baiat allergic la alune si stiu ce inseamna. Daca vrei trimite-mi un email poate te ajut cumva.

    Raspunde la acest comentariu
    • Otilia
      Otiliatrimis la 8/4/2021

      Buna ziua! Imi puteti spune va rog ce branduri de creme/sampoane/ gel de dus/ detergenti folositi pentru baietelul dumneavoastra? Multumesc!

  4. Ana
    Anatrimis la 26/12/2013

    Si eu sunt mama unui baietel alergic la alune si stiu ce inseamna.Daca vrei trimite-mi un email poate te ajut cumva.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Lili
    Lilitrimis la 11/9/2012

    Eu sunt mama unui baiat alergic la arahide si alune (grad ridicat de alergie). Din pacate aceste autoinjectoare care ar salva viata copiilor nu se gasesc in Ro iar din afara tarii nu pot fi transportate (necesitand a fi transferate la o anumita temperatura). Sa va explic cum este sa traiesti cu sabia deasupra capului (orice urma de aluna sau arahida, cat de mica ar fi, poate sa-i provoace un soc anafilactic?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII