Probiotice pentru bebeluși și copii: Ce sunt si sunt cu adevarat necesare? Recomandarile Academiei Americane de Pediatrie

Probiotice pentru bebelusi si copii ce sunt si sunt cu adevarat necesare - recomandarile Academiei Americane de Pediatrie

Probiotice pentru bebeluși și copii: Ce sunt si sunt cu adevarat necesare? Recomandarile Academiei Americane de Pediatrie

Dacă intri intr-o farmacie sau magazin cu suplimente alimentare - vei observa un mare număr de produse care prezintă probioticele (un tip bun de bacterii) ca un beneficiu suplimentar pentru sănătate, chiar și în raftul de produse pentru copiilor.

Nu este surprinzător: probioticele specifice au arătat o oarecare promisiune în studiile clinice pentru a ajuta sănătatea digestivă în încercarea lor de a echilibra microbiomul intestinal al organismului, organismele vii care locuiesc în tractul nostru digestiv. Dar cât de multe știm cu adevărat despre probiotice pentru bebeluși? Sunt sigure și eficiente? Cum poți identifica care sunt cele mai bune probiotice pentru bebeluși? Aici, dezvăluim elementele de bază – și avem mai mulți experți să intervină.

Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP), probioticele nu sunt în general recomandate pentru utilizare la copii și bebeluși, deoarece studiile de până acum nu au demonstrat în mod concludent beneficiile lor pentru sănătate. Mai mult, nu există suficiente dovezi privind siguranța pe termen lung a utilizării probioticelor la această grupă de vârstă. De asemenea, AAP subliniază că utilizarea probioticelor la copii care sunt grav bolnavi sau imunocompromiși poate prezenta riscuri și nu este recomandată​.

Probiotice pentru bebeluși și copii - ce sunt si sunt cu adevarat necesare?

Sa lamurim mai intai ce sunt probioticele: Probioticele sunt microorganisme vii (bacterii) care trăiesc în intestin și oferă unele beneficii, cum ar fi ajută la digerarea alimentelor și protejează împotriva anumitor germeni. S-ar putea să auzi despre ele ca sunt „bacterii bune”. Se găsesc în unele alimente și, de asemenea, în suplimentele alimentare.

Deși se știe că probioticele au beneficii pentru adulți, puține studii au analizat efectele lor asupra copiilor și sugarilor. Multe dintre bacteriile bune pe care le conțin probioticele pentru bebeluși sunt aceleași sau asemănătoare cu microorganismele care trăiesc în mod natural în corpul nostru – și anume în tractul nostru digestiv, dar și în locuri precum nasul nostru și laptele matern al mamei. Probioticele pentru bebeluși prezintă diferite specii și tulpini de bacterii, în funcție de afecțiunea pe care urmăresc să o trateze: lactobacilii și bifidobacteria sunt două grupuri de bacterii întâlnite în mod obișnuit în probioticele pentru bebeluși. Sunt vândute în formate care sunt ușor de administrat sugarilor: picături și pulberi pe care le puteți amesteca în lapte; unele vin ca ingrediente adăugate în formulele pentru bebeluși. 

Tipuri de probiotice

Există două tipuri principale de probiotice disponibile ca suplimente sau în mod natural în anumite alimente:

Lactobacillus. Acest tip de probiotic se găsește în unele mărci de iaurt, precum și în alimentele fermentate. Acestea pot fi utile pentru persoanele care au probleme cu digerarea lactozei, precum și pentru accesul ocazional de diaree .

Bifidobacterium. O drojdie cunoscută sub numele de Saccharomyces boulardii se încadrează în această categorie. Unii oameni îl folosesc ca tratament alternativ pentru problemele digestive.

Ce sunt suplimentele cu probiotice?

Suplimentele cu probiotice sunt capsule, pulberi sau lichide care conțin aceste bacterii bune. Ele ajută la prevenirea infecțiilor parțial prin intrarea în tractul digestiv și împiedicând microorganismele dăunătoare să prospere în același spațiu. Suplimentele au adesea o varietate de microorganisme vii, spre deosebire de un singur tip sau tulpină.

Pentru ca suplimentele alimentare nu sunt reglementate oficial - nu există recomandări oficiale pentru doze sau durata de timp pentru a le lua. De asemeni, nu oferi copilului sau bebelușului tău suplimente probiotice fără a consulta medicul.

Probiotice vs prebiotice

Deși cele două nume sună la fel, sunt destul de diferite. Prebioticele sunt alimente (de obicei bogate în fibre) care promovează creșterea bacteriilor probiotice în tractul digestiv.

Exemple de prebiotice includ:

Ovăz
Praz
Mazăre
Fasole
Ceapa
Usturoi
Fructe de pădure
Coaja de măr
Banane
Leguminoase
Rădăcină de cicoare
Anghinare
Sparanghel
Alimente din cereale integrale
Verdețuri de păpădie

In laptele pe care il oferim bebelusului exista aceste bacterii bune?

🔹 Laptele matern conține și prebiotice.

🔹Laptele formula pentru bebeluși nu oferă probioticele pe care le oferă laptele matern natural . Din acest motiv, unii producători fortifică formulele pentru sugari cu probiotice.

Trebuie sa dam probiotice la bebelusi?

Un probiotic pentru bebeluși poate fi benefic pentru bebelușii sănătoși la termen, dacă aceștia au oricare dintre acești factori de risc, despre care se crede că au potențialul de a modifica microbiomul intestinal al sugarului, potrivit Academiei Americane de Pediatrie:

🔸 Nașterea prin cezariana

🔸 Se administrează antibiotice bebelusului la scurt timp după naștere

🔸 Mama a luat antibiotice în timpul travaliului

🔸 Bebe nu este alăptat

🔸 Bebe a stat mult în spital după naștere

Când întrebați medicul pediatru al copilului dumneavoastră despre probioticele pentru bebeluși, ar trebui sa luați în considerare istoricul familiei dumneavoastră cu anumite boli, cum ar fi alergiile, diabetul și boala Crohn. Cercetările au arătat că bebelușii care au mai multe bacterii bune în fecale - ar putea fi mai puțin probabil să contracteze unele dintre acestea mai târziu.

Dar Academia Americană de Pediatrie (AAP) nu recomandă utilizarea probioticelor pentru copii și bebeluși, deoarece studiile de până acum nu au găsit dovezi că acestea au beneficii pentru sănătate. De asemenea, nu este clar dacă ar putea provoca efecte secundare - vezi referintele din final.

Beneficiile probioticelor pentru copii

Unele cercetări au descoperit că probioticele ajută la prevenirea sau ușurarea diareei la copii, mai ales atunci când este cauzată de antibiotice. Dar majoritatea studiilor arată că probioticele nu sunt eficiente pentru tratamentul și prevenirea diareei. Probioticele ar putea ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor colicilor la sugari, deși studiile au avut rezultate mixte.

Nu există dovezi științifice că probioticele pot ajuta cu alte afecțiuni ale copilăriei. Avem nevoie de mult mai multe cercetări, dar condițiile pe care cercetătorii le-au analizat includ:

- Enterocolită necrozantă.  Sugarii prematuri sunt expuși unui risc crescut de enterocolită necrozantă, o boală gravă a tractului digestiv. Acest lucru se datorează faptului că bebelușii prematuri nu au un sistem digestiv complet dezvoltat care să includă microorganisme digestive. Unii oameni de știință cred că suplimentele probiotice ar putea ajuta copiii prematuri sau cu greutate mică la naștere să dezvolte aceste microorganisme vitale. Dar până acum, nu există dovezi că acest lucru este adevărat.

- Eczemă.  Unele studii au arătat că administrarea de suplimente de probiotice în timpul sarcinii ar putea ajuta la reducerea riscului ca copilul dumneavoastră să aibă eczeme, dacă aveți antecedente familiale ale acesteia. Dar nu s-a descoperit că afectează riscul altor afecțiuni precum alergiile alimentare.

Probiotice pentru copii: efecte secundare

Probioticele sunt în general considerate sigure pentru copii, deoarece folosesc microbi deja găsiți în organism. Dar nu au fost făcute multe studii privind siguranța generală a probioticelor.

Anumite grupuri ar trebui să fie foarte atenți la probiotice:

Bebelușii prematuri
Sugari foarte bolnavi
Copii cu sistem imunitar slăbit
Copii care au fost internați în spital

Ce alimente conțin probiotice?

În general, pediatrii recomandă copiilor să ia probiotice din alimente în loc de suplimente fără prescripție medicală. Alimentele care conțin probiotice includ:

Kefir, o băutură din lapte fermentat
Iaurt, care este mai gros decât chefirul
Kombucha, o băutură fermentată cu conținut scăzut de calorii, făcută cu ceai negru
Varză murată
Kimchi, o garnitură coreeană care poate fi picantă
Tempeh, un produs consistent din soia fermentată care poate fi folosit la prăjire
Pâine cu maia
Murături

Unele dintre aceste alimente pot fi un răsfăț pentru copii, cum ar fi o ceașcă de iaurt îndulcit cu fructe proaspete sau o linguriță de miere. Kefirul este adesea vândut în arome prietenoase pentru copii, cum ar fi mango, afine și căpșuni.

Atentie: iaurtul cu probiotice ar trebui să aibă cel puțin 100 de milioane de culturi pe gram înainte de a fi etichetat ca având culturi vii și active. Eticheta poate indica, de asemenea, probioticele specifice din iaurt.

Alimentele fermentate (cum ar fi varza murată și kimchi) conțin de obicei probiotice. Dezavantajul este că unii copii pot găsi gustul și mirosul prea puternice. De asemenea, nu toate alimentele fermentate au probiotice. Unele produse trec prin procese, cum ar fi conservarea, care elimină probioticele.

Înainte de a oferi suplimente copiilor tăi...

Discuta cu medicul înainte de a da orice fel de suplimente copilului dumneavoastră, inclusiv probiotice. Suplimentele alimentare nu sunt reglementate așa că nu există recomandări oficiale pentru doze sau durata de timp pentru a le lua.

Probioticele pot interfera cu anumite medicamente, în special pentru copiii care trec prin chimioterapie sau care au suferit recent intervenții chirurgicale.

Dacă copilul ia antibiotice, probioticele pot ajuta cu efecte secundare, cum ar fi problemele de digestie.

Dacă copilul a fost diagnosticat cu sindrom de colon iritabil, poate doriți să discutați cu medicul dumneavoastră despre adăugarea suplimentelor de bifidobacterium.

Despre dezvoltarea bebelusului mai cititi:

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Puseul de crestere al bebelusului
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cat cresc copiii?

Esti o mămică care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate 2024

 

 referinte si documentare

https://publications.aap.org/pediatrics/article/147/6/e2021051485/180282/Use-of-Probiotics-in-Preterm-Infants?autologincheck=redirected

https://www.nbcnews.com/health/health-news/fda-warns-giving-probiotics-babies-infant-death-rcna121703

https://publications.aap.org/aapnews/news/26322/Preterm-infants-given-probiotics-at-risk-of-fatal

WARNING REGARDING USE OF PROBIOTICS IN PRETERM INFANTS
https://www.fda.gov/media/172606/download

https://publications.aap.org/pediatrics/article/147/6/e2021051485/180282/Use-of-Probiotics-in-Preterm-Infants

AAP Reports on Use of Probiotics and Prebiotics in Children
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2011/0401/p849.html

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII