Icterul la nou născuți: forme și tratament - sfatul medicului

Icterul la nou nascuti: forme si tratament - sfatul medicului

Icterul la nou născuți: forme și tratament - sfatul medicului

Icterul la nou-născuți, sau icterul neonatal, este o afecțiune caracterizată prin colorarea galbenă a pielii și a albului ochilor la un nou-născut. Aceasta se datorează acumulării de bilirubină, un pigment biliar, în țesuturile corpului. Bilirubina este un produs rezidual al degradării hemoglobinei, care se întâmplă în mod normal în sistemul reticuloendotelial din ficat.

→ Desprecopii va explica toate tipurile de icter la nou-nascuti precum si ce trebuie sa faceti in aceasta situatie - cu sfatul medicului neonatolog.

in acest articol veti citi mai multe despre:

De ce se produce icterul la nou nascuti?
Diverse tipuri de icter la nou nascuti
Icterul fiziologic
Icterul de alaptare
Atrezie biliara
Cum se trateaza icterul la nou-nascuti?
Ce este fototerapia?
Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine:

De ce se produce icterul la nou nascuti?

La bebelusi, icterul fiziologic, este o dovada a faptului ca in sange se afla un exces de bilirubina. Bilirubina este o substanta chimica eliberata in cursul procesului normal de descompunere a globulelor rosii imbatranite.

Bilirubina exista in sangele fiecarui om, insa la nou-nascuti, nivelul bilirubinei este deseori crescut pentru ca bebelusii au, la nastere, un numar suplimentar de globule rosii.

Bilirubina este prelucrata si eliminata prin ficat. Iar, pentru ca la nou-nascuti ficatul nu functioneaza la intreaga capacitate, se produce acest gen de icter. Majoritatea bebelusilor cu forme usoare de icter isi recastiga culoarea rozalie sanatoasa fara nici un tratament special.

Diverse tipuri de icter la nou nascuti

Icterul fiziologic

Apare la bebelusii care au mai mult de o zi de la nastere, insa mai putin de o saptamana.

Ce trebuie sa faceti in cazul icterului fiziologic?
Va trebui sa va consultati cu medicul pediatru. Acesta va examina bebelusul si va prescrie un tratament necesar - numai daca este nevoie. In cele mai multe cazuri de icter fiziologic - nu este nevoie de nici un tratament.

Icterul de alaptare

Icterul de alaptare poate apare la bebelusul alaptat de 2-7 zile sau mai mare si se manifesta printr-o coloratie galbuie a pielii.

Ce trebuie sa facetin in cazul icterului de alaptare?

Icterul de alaptare poate semnala o alta afectiune a bebelusului, care necesita tratament de urgenta. Chemati imediat pediatrul. Va fi necesara efectuarea unor teste pentru determinarea cauzei icterului la bebelus - si se va stabili un tratament.

Atrezie biliara

Atrezia biliara este un blocaj al canalelor biliare si se poate produce daca bebelusul are peste 2 saptamani de la nastere si inca are icter. Inca un semn este faptul ca scaunele au o culoare neobisnuit de palida.

Ce trebuie sa faceti in cazul atreziei biliare?
Chemati de urgenta medicul pediatru care va examina bebelusul si va determina cauza acestui tip de icter. Nu va alarmati insa. Unii bebelusi raman icterici o perioada mai lunga - iar acest lucru nu este periculos sau alarmant.

Cum se trateaza icterul la nou-nascuti?

Bilirubina este in general inofensiva la un bebelus sanatos. Totusi, daca este lasata sa se acumuleze pana la un nivel ridicat, poate provoca leziuni cerebrale nou-nascutului.

Daca nivelul sanguin al bilirubinei ste foarte ridicat sau daca bebelusul este vulnerabil (prematuritate sau o boala genetica) - pediatrul poate prescrie fototerapie.

Ce este fototerapia?

Acest tratament implica expunerea bebelusului la o lumina speciala numita bili-lumina, timp de 1-2 zile, pentru a ajuta la eliminarea bilirubinei pana cand ficatul bebelusului se mai maturizeaza.


bebelus la fototerapie
 

Aceasta lumina nu produce radiatii ultraviolete. Chiar cu acest tratament, bilirubina poate sa ramana crescuta timp de mai multe zile sau saptamani. Lumina zilei, care intra prin fereastra este de asemeni de ajutor in acest caz - dar nu lasati copilul in plin soare.

Medicul pediatru poate recomanda tratamentul cu fototerapie acasa sau poate recomanda o internare de citeva zile in spital pentru a putea fi supravegheat in permanenta de personalul medical.

Unii medici sunt de parere ca icterul de forme usoare al nou nascutilor se poate trata prin mese mai frecvente, constand din lapte de mama sau lapte praf pentru sugari, pentru a ajuta eliminarea bilirubinei prin scaun.


Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

Alte probleme posibile la nou nascuti

Semne ingrijoratoare la nou nascut 
Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide
Ce putem face daca bebelusul are colici

Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine:

Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor
Dr. LUMINITA COBAC
Medic primar, neonatologie, Medicover
In exclusivitate pentru Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. ana bagrin
    ana bagrintrimis la 5/9/2012

    la o luna cind am fost la medic nea gasit bilirubina marita in singe de 228 dupa tratament a scazut pinala 59 am primit fenobarbital iar acum nea preskris 1 o patrime de ribocsin scrietine va rog daca va scadea cu totul bilirubina si ce se mai poate de folosit pentru aceasta boala avem virsta de 2luni si o saptamina

    Raspunde la acest comentariu
  2. nico
    nicotrimis la 6/4/2010

    baietelul meu de 2 luni are de citeva zile fata , mainilesi picioarele albe palide

    Raspunde la acest comentariu
  3. Balogh Melinda
    Balogh Melindatrimis la 7/12/2006

    Buna. Si copilul meu s-a nascut cu icter si a stat in incubator o saptamana.Cand am iesit din spital cu el tot a mai avut icter si dr. ne-a dat tratament cu fenobarbital.Abea dupa o luna ea trecut.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII