Primul test de performanta al copilului

Primul test de performanta al copilului

Primul test de performanta al copilului

  • Educatorii observa de multe ori ca odata ce incept scoala, sunt din ce in ce mai multi copii cu probleme proveniti din familii "sanatoase", cu un nivel inalt de educatie. Educatorii nu sunt ingrijorati numai in ceea ce priveste problemele de comportament. Ei observa faptul ca exista din ce in ce mai multi copii care isi pierd deprinderea elementara de a citi  deprindere care ii ajuta sa-si imbogateasca vocabularul, deprindere care este temelia pentru scris, matematica, gandire in general.

Primul test de performanta al copilului

Psihologii si educatorii (invatatori si profesori) sunt in general de acord ca studentii eminenti, atunci cand au inceput scoala, stiau sa:

1. stea cel putin 30 de minute intr-un loc
2. se abtina in a intrerupe conversatia altora
3. utilizeze cuvinte politicoase precum:  te rog si  multumesc
4. isi astepte randul intr-o conversatie, intr-un joc sau in alte activitati
5. asculte cu atentie privindu-i pe adulti atunci cand acestia le dau instructiuni
6. urmeze instructiuni simple cum ar fi: "stop", "start", "asteapta", "alinierea", etc.

Din pacate, nu toti copiii au aceste deprinderi. Si mai trist este faptul ca multi se simt frustrati, tristi, furiosi chiar. Auzim aceeasi poveste, iar si iar, spusa de educatorii carora le pasa cu adevarat:

"Sunt foarte ingrijorat pentru acesti micuti. Nu pot sa cred ceea ce am observat in ultimii ani. Chiar ieri am terminat cursurile cu o grupa de copii. E atat de trist! Sunt din ce in ce mai multi copii care isi pierd deprinderile elementare care i-ar face sa aiba succes la scoala. Nu stiu cum sa stea aliniati, sa se aseze cand li se cere acest lucru, sa asculte, sa-si astepte randul, sa urmeze instructiuni simple. Nu este vorba numai de copii proveniti din familii destramate sau cu situatii financiare dificile.

Observam ca sunt din ce in ce mai multi copii cu probleme proveniti din familii "sanatoase", cu un nivel inalt de educatie. Si nu pot sa cred cat de lipsiti de respect sunt unii dintre acesti copii. Din ce in ce mai multi se comporta ca si adolescentii aceia sfidatori. Cand ii rog sa faca ceva, isi pun mainile in sold si spun "Nu!". Unii dintre ei folosesc cuvinte care l-ar face sa roseasca si pe un marinar. Ceea ce ma ingrijoreaza este cum se vor descurca ei in viata?"

Ne-am obisnuit sa asociem termenul "competenta" mai ales cu programele scolare care se doresc a fi repere utile in dezvoltarea personalitatii copiilor, pe planuri multiple. De fapt, formarea competentelor, a capacitatilor de a se descurca in anumite privinte, apare inca din perioada prescolara, cand copiii achizitioneaza treptat cunostinte variate, pe care le folosesc in diverse moduri. Citeste pe larg: Clasa pregatitoare sau clasa I, Totul despre inscrierea copilului la scoala in 2012

Cititi pe larg: Ce competente ar trebui sa aiba copilul prescolar ?

Educatorii nu sunt ingrijorati numai in ceea ce priveste problemele de comportament. Ei observa faptul ca exista din ce in ce mai multi copii care isi pierd deprinderea elementara de a citi  deprindere care ii ajuta sa-si imbogateasca vocabularul, deprindere care este temelia pentru scris, matematica, gandire in general.

Copiii care au deprinderile de baza se detasaza imediat de ceilalti. Cum capata aceste deprinderi? Cu siguranta, cineva din anturajul lor:

1. isi petrece o gramada de timp citindu-le
2. discuta in mod constant, cu entuziasm despre activitatile zilnice, cum ar fi gatitul, spalatul, cumparaturile, serviciul, etc.
3. Se joaca impreuna cu cuburi, nisip, lego, creioane, hartie, mingii, papusi, carucioare pentru papusi sau masinute nemotorizate sau oricare alte jucarii care necesita creativitate si coordonare motorie si vizuala.
4. Ii duce prin librarii, muzee

Mai cititi: Importanta familiei in procesul de invatare

autor: Desprecopii.com, Redactor: C.D. -Articol aprobat de Colegiul Psihologilor Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2012

Despre dezvoltarea intelectuala a copilului, mai cititi

 Forumuri recomandate

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

Discutii generale
In discutii generale puteti posta orice doriti!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII